26 martie 2011

Tarta cu dovleac

Am lasat prea mult in spatele reflectoarelor aceasta minunata leguma. Bunica stia la ce-i bun bostanul, cand ingrasa purcelusii pentru Ajun de Craciun :)) dar asta nu-i pentru bebelusi de purcelusi, garantat.  Am primit certificatul de calitate :) insotit de reteta asta minunata, de la mama. E una din dulcegariile cu care-mi alinta, adesea, poftele copilariei.

Pentru inceput aveti nevoie de o bucata de dovleac de 900 g

O curatati ofc, ca doar nu-i pentru bebelusii de mai sus; spalati feliile si le asezati pe un prosop, cat sa se scurga de apa. Dupa ce dati bostanul pe razatoare, il transferati intr-un wok (in care ati 'inmuiat' la un foc mic 60 g margarina - daca tineti post / sau unt), alaturi de coaja rasa de la o lamaie, 2 linguri pesmet, 1 lingurita praf de scortisoara, 15 linguri zahar si 15 ml esenta de vanilie. Atingeti atemporal c-un bici (a se intelege lingura) caleasca infierbantata a cenusaresei, timp de vreo 30 minute si pana la miez de noapte sigur va alegeti (cel putin / cel mult) cu o minunatie de placinta.

Reteta am modificat-o putin... ca era pe biletel un aluat facut in casa. Eu n-am avut timp, asa c-am folosit o foaie grasa de placinta fara ou, de 450 g. Si daca-i bal, bal sa fie.. Am pus o foaie de hartie intr-o tava de tort, am intins foietajul  s'am mimat dansul...  

Am taiat marginile foietajului, si cu ce-a ramas am facut rotile de la 'caruta' si ca orice masinarie care se respecta, inca una de rezerva si-o steluta... Stiti voi, in caz ca depasiti viteza admisa, sa aveti un strop de magie  la-ndemana si niste bilute maruntis :))

Am sters urmele cu 2 pumni de pesmet amestecat cu unul de nuca macinata si 2 linguri cu zahar (n-am poza, dar aveti dovada la final :)) si am pus placinta in cuptor pentru 1 ora la 180 grade. Dupa, am lasat-o la racit. Nu va grabiti ca fetele mari la maritat, ca sigur nu e bine... Aveti putintica rabdare... cam o ora, sau pana se raceste...apoi o insemnati cu un strat gros de zahar facut praf. 

Si daca te simti Cenusareasa, te alinti cu o bucata, fix pe la un miez de noapte si cine stie..... daca nu te-ai 'grabit' deja  ?!  lasi usa deschisa s'un bilet cu urmatorul message pe ea.....

Va ispitesc cumva ..... cu  o felie de tarta  ?? ;)


9 comentarii:

  1. Pe mine chiar m-ai ispitit, imi place placinta de dovleac!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur sa aud asta Irina. Si colegii mei au fost ispititi de prajitura...s-a terminat toata in 5 minute (in afara de felia aia babana pe care am mancat eu inainte de miezu noptii ;))) ...si pentru asta trebuie sa le multumesc ca-mi intretin capriciile aproband toate dulcegariile cu care ii servesc ;))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai mai gasit dovleac pe vremea asta? sau e reteta mai demult? Caut si eu dovleac si nu mai gasesc :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreea dovleacu mi l-a trimis mama de la Tulcea :)))) pachet, ca stie ca ma dau in vant dupa el. In Bucuresti n-am vazut ...dar daca vad musai iti zic .
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. oh, ce bine arata! ce ma bucur ca am un dovleac ;) stiu exact ce voi face cu el
    :)) te pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Anto tot uitandu-ma pe unde am ramas cu "prajituritul", am dat de tarta asta. Abia astept sa ajung la mama, ca anul asta mi-a pus dovleci mai multi, asa ca in curand ... yammy yammy, tarta cu iubitul meu dovleac.

    RăspundețiȘtergere
  7. si aici ce diametru are tava? ca vreau sa iau si eu o foaie de placinta si sa nu ma trezesc ca e prea mica pt tava mea....

    RăspundețiȘtergere
  8. Amoush sper sa-ti placa.. pupici


    Ralu o da .. e delicioasa.. daca nu deja ai facut-o ;) pupici

    Anonim scuze de intarziere.. are 26 cm.. Dar chiar daca e mai mica sau mare.. jonglezi cu foile.. Iar daca ai doua (eu am avut doar una) poti pune si deasupra o foaie... cum crezi de cuviinta..


    O seara faina!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anto iar am dat-o pe buna pe spate ... la figurat evident =)). Am preparat-o la mama, ca acolo aveam ingredientul principal, adica dovleacul :D. I-am dus o feliutza bunei in camera si facea ce mai facea mai venea in bucatarie, asa incet incet in baston, zicand:"Doamne ce bunatate, hhmmm ce buna e, cum zici ca se cheama?!" Si apoi catre mama:"numai de-asta sa imi faci toata iarna =))", iar eu evident ma umflam in pene :D.Mi-am luat si acasa o caleasca fermecata, ca de se cere repetata tarta :P. Pupici

    RăspundețiȘtergere