5 iunie 2011

Tarta cu praz si bacon

Despre tarta asta pot spune asa... chiar si cei mai reticenti mancaciosi de legume cedeaza la prima inghititura. Unde mai pui ca tarta trece granita aluatului clasic, lasandu-te sa descoperi something beyond usual stuff,  atunci e musai sa testati pe limba voastra combinatia...



Simplu ca buna ziua, incep cu aluatul de tarta..


Intr-un vas amestecati 260 grame faina, 110 grame nuci macinate, 100 grame unt, 1 lingura bors de putina, 45 ml zeama de lamaie, un varf cutit sare, 4 cuburi de zahar brun, formati o bila, si cat timp va dumiriti voi unde gasiti o tava cu diametrul de 30 cm (eu am una de silicon.. si-i taare usor de scos tarta din ea) lasati aluatul in frigider.


Si timp aveti destul.. chiar si d'un drum pana la market, ca aluatul trebuie sa-si faca un somn de frumusete de vreo 40 minute .. la rece ;). Imediat dupa, tapetati tava cu unt, intindeti aluatul de tarta cu sucitorul, apoi imbracati tava cu aluatul.. Taiati marginile si vedeti ce faceti cu aluatul.. eu am mai captusit cu el pe alocuri, ca l-am intins pe rotund, ca sa-l folosesc la maxim si sa nu arunc nimic.. Protejati marginile tartei cu folie de aluminiu (ca sa nu se arda cand le introduceti in cuptor)... Pe toate.. eu aici eram la faza de exemplu.. asa da... si continuati va rog..


Si ar mai fi un detaliu... daca nu aveti o tava cu diametrul de 30 cm.. ci de 21 cm scadeti o treime din gramajul elementelor din compozitia tartei ..  (ca sa stim o treaba, altfel sa nu ma trageti pe mine de urechi ;)) E simplu sa calculati cantitatea, dar si mai simplu e sa va faceti rost de o tava cu diametrul de 26 - 27 cm.. si fara grija puteti pune toate ingredientele necesare, fara sa mai scadeti sau sa adaugati ceva.. ;)

So, reiau problema tartei mele: intepati cu o furculita aluatul de tarta si predati-l cuptorului preincalzit pentru 15 minute la 190 grade.

Dupa, scoateti rapid folia protectoare de aluminiu si lasati tarta in cuptor inca 8 minute, tot la 190 grade. Intre timp pentru umplutura aveti nevoie de: 300 grame praz (cam 3 fire) spalat strasnic, mai ales cei 4 cm din tija verde, bine spalata, ca sa eliminati orice urma de pamant dintre fire, o ceapa rosie, 40 grame unt, 180 grame bacon, 3 tije de sparanghel (daca-l eliminati nu se supara nimeni, mie mi-a ramas de la o repetitie atemporala de frittata cu legume si sparanghel), 1 legatura patrunjel, 1 catel usturoi, o lingurita sare de mare, piper dupa gust, 2 oua, 250 g smantana grasa (24 % grasime)..

Si acum notati asa: puneti in wok untul, prazul taiat rondele subtiri, ceapa taiata julien si sotati-le timp de 10 minute - la foc potrivit, exclus mic.


Apoi adaugati baconul, sparanghelul, patrunjelul proaspat - toate taiate marunt, usturoiul pisat, sarea, piperul, si mai sotati inca 10 minute, amestecand mai mereu cu lingura prin compozitie... apoi stingeti focul.


Dupa, lasati amestecul sa se raceasca cat timp mixati putin ouale cu smantana..


Ideal ar fi ca aceasta compozitie de praz sa o faceti in timp util (cat sta tarta in cuptor), iar dupa ce ati scos tarta - sa intindeti compozitia peste ea la scurt timp, ca apoi sa continuati etapa 2 cuptorul.. 
In acest sens, reiau: dupa ce ati scos tarta din cuptor imprastiati peste ea amestecul de praz, presarati 100 grame urda framantata - sarata (tinuta la borcan- despre aia vorbesc) si cele 2 oua batute cu smantana.



Cu o furculita trasati usor prin amestec, ca sa se intrepatrunda aromele (asta nu insemna ca le puteti amesteca pe toate intr-un vas si apoi sa le trantiti asa simplu acolo, clar nu !) ci pur si simplu faceti niste santuri in stratul de praz de jos, pentru a putea trece raul de smantana, ca sa ia si el putin din aroma sarii de mare.. Nu e necesar sa mai puneti sare in oua, pentru ca urda e destul de sarata, si facand acele santulete - ingredientele cedeaza din aromele lor, si celor mai putin inzestrate cu ele..


Dupa miscarea asta, dati tarta la cuptor, timp de 30 - 40 minute la 180 grade.. pana cand prinde o culoare frumoasa, si o structura ferma la o atingere delicata.. Iar dupa 10 minute puteti trece la fapte ! ;)





Noi, in compania unei arome delicate si suave de Riesling sec, voi cum doriti.. merge struna chiar si cu un pahar cu lapte acru.. cat despre companii fansy nici nu mai zic..  E absolut delectabila.. pe cuvant !





Sa aveti pofta !


20 de comentarii:

  1. Ce coincidentaaa!Si eu am facut o tarta cu legume,dar abia e la racit.Arata minunat si gustul cred ca e pe masura.Te pup,o duminica linistita iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. mare dreptate ai! cu niste tarte am convins si eu o parte din mofturosii casei :)). arata nemaipomenit, e de retinut ideea!

    RăspundețiȘtergere
  3. E taare buna.. Flory ! astept cu nerabdare si tarta ta ;)

    Zazuza.. ai dreptate.. daca faceam o mancarica nu stiu daca se atingea careva.. asa prin tarta l-am convins pe al mare, iar cel mic zice ca-i pizza si papa ;))

    Va pup.. o zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata tare bine si apetisant...Ai idei nemaipomanite...Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata tare bine! ma omorati cu pozele astea! trebuie sa-mi schimb aparatul, i vechi de 6 ani! Intodeauna te ,,fura,, aspectul , prima data, apoi gustul! O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Licuta multumesc frumos ! Nu stiu cat de minunate sunt ideile.. doar ma straduiesc sa le fie pe plac celor 2 mofturosi pe care ii am in casa.. O zi frumoasa. Te pup

    Adela.. conteaza si aparatul ... dar ingredientele fac totul.. degeaba am eu cartofi cu dulceata si niste poze exemplare.. nu cred ca s-ar omora nimeni dupa o asemenea combinatie.;) Chiar daca nu-ti schimbi aparatul... tot ma dai pe spate cu tortuletele tale ;) Multumesc frumos.. O zi frumoasa ! Pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca nu am bors, pot sa pun o lingura de vin alb? Ma tenteaza ca-s fan tarte ;-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu siguranta.. Poti sa pui vin, apa, sau numai lamaie.. Eu am facut tarta in toate modurile posibile.. si nu m-a deranjat niciodata gustul.. e minunat. Unde mai pui ca aceasta tarta o poti folosi chiar si pentru cele cu compozitie dulce.. atunci e tarta noastra cea de toate zile ;) Chiar si cei 45 ml lamaie ii poti inlocui cu apa.. si tot iese de zile mari.. Dar macar cateva lingurite sa fie un lichid mai acrisor (lamaie, vin, bors ).. poti alege ! Sa aveti pofta ! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Intr-adevar Antonina, conteaza foarte mult cum si ce ingrediente folosesti sa iasa o mancarica sau chiar un dulce delicios! Acum mai conteaza si gusturile omului suntem gusturi si gusturi! Pupicei Antonina!

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa e Adela ai dreptate.. adik eu la ce foamete aveam pe mine cand eram graviduta.. as fi mancat si cartofi cu dulceata, deh ;))) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Super combinatia de ingrediente, mai ales pt barbatii pt care cea mai buna leguma e carnea. Iar despre poze ce sa mai spun ... de vis! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. exact Andreea ! perfect adevarat. multumesc frumos. o seara frumoasa. pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Interesant aluatul tartei Antonina, eu sunt mare fan quiche-uri dar folosesc reteta clasica pentru aluat de obicei, o sa incerc reteta ta ca-mi trage cu ochiul (mai putin borsul :)) delicioasa cu nebunia de arome!

    RăspundețiȘtergere
  14. Tarta e foarte buna. Alina sa stii ca lingurita aia de bors e insesizabila.. Dar in loc de bors ii poti pune tot la fel o lingurita cu zeama de lamaie.. sau pur si simplu apa.. Sa-mi spui ce parerea ti-a facut ! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  15. Deci, nu-mi place deloc! Imi pare rau sa spun asta! Prea multe chestii in ea si, prea colorate, de-a valma toate...offf, bine, am vrut sa fiu rautacioasa! E fenomenala, imi dai si mie o bucatica? Pretty pleaseeeee....inghit in sec aici, leshin!

    RăspundețiȘtergere
  16. Iti dau cu o conditie.. sa torni dulceata aia unde trebuie !!! Pupici Andreea

    RăspundețiȘtergere
  17. Imi plac tartele pentru usurinta si rapiditatea cu care se fac, pentru combinatiile practic nenumarate la care poti apela. Looks amazing! Tarta asta sa stii ca face parte - Din ciclul "Minunile ucigaşe ale Antoninei" :P

    RăspundețiȘtergere
  18. :)) Pai o sa incerc Ruxi sa continui seria atunci.. E pe teava inca una.. aia din ciclul cu ce mi-am murdarit bucataria.. taare buna! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. Anto n-am avut sparaghel, dar a fost minunata si asa fara :P. Pupici

    RăspundețiȘtergere