27 aprilie 2011

Vitamine intr-o paine - farfurie

Skip peste introducere... trec direct la fapte !


Pentru painica asta delicioasa aveti nevoie de: 200 g faina, 10 g drojdie proaspata diluata in 100 ml apa calda, 50 ml ulei de masline si 50 g margarina. Framantati toate ingredientele laolalta, formati o bila pe care o bagati la frigider pentru 30 -40 minute. Tratati cu rabdarea acum, ca vine ea si salata !


Dupa minutele alea scurse, intindeti o forma perfect rotunda :))) cu diametrul de 30 cm. Stiti cum sa masurati diametrul aluatului in functie de tava, da? Daca nu, aruncati cu forma dincolo de monitor si viiine raspunsul :))
So, tapetati forma cu o dara groasa de margarina, o pudrati cu daruire cu faina, apoi captusiti forma cu aluatul acela.  Dupa ce ati bibilit aluatul pe forma, puneti o foaie de copt peste aluat si trantiti acolo 2 pumni cu fasole uscata, sa nu creasca prea mult si sa se coaca uniform. Dati tavita la cuptor pentru 25 minute la 170 grade. Dupa cele 25 minute scoateti tava, aruncati hartia de copt si boabele de fasole deoparte (puteti sa le pastrati pentru o alta painica sau tarta) si o dati iar la cuptor pentru vreo 5 - 10 minute la 200 grade.. Va uitati si voi pe gaura cheii (geamu de la cuptor) si daca-i cum trebe deschideti, daca nu nu !
Intre timp spalati o salata mare (incape toata fara grija), o legatura de ceapa, ridichi, branza, muschiulet de porc am pus eu (sarumana mama soacra - e mare fac eco....so, ma inclin ca ne trimite si noua :)), niste branza, rosii, castraveti daca aveti (eu n-aveam..off)... in fine, cam tot ce va pofteste sufletul si va face placere sa vedeti intr-o salata.





Le taiati pe toate dupa pofta inimii, picurati niste ulei de masline, un praf de sare, niste patrunjel, piper, cascaval ras, ardei iute uscat am mai pus eu, le amestecati intr-un bol si dupa ce ati scos painica din forma le puneti pe toate acolo si gata.... Poftiti la masa !!


Aveti grija cum scoateti aluatul...faceti o cruce mare inainte sa-l scoateti din tava. Ideea e urmatoarea: imediat cum l-ati scos din cuptor, trageti de capetele tavii.... asa finut pana se desprinde.. apoi il rasturnati usor pe un prosopel si gata. In rest numai de bine despre aceasta minunatie... Se serveste salata in painica aia calda, fina si taaare delicioasa. Ba rupi o bucata de paine din ' farfurie', apoi o imbucatura din salata....si tot asa pana se termina toate !
Si ca un paparazzi ce sunt, am prins un cadru inopinat cu pofticiosul.. Cu alte cuvinte...punctul ala de sprijin....nu-i al meu !! :)))


ENJOY !

Reteta imi apartine !



17 comentarii:

  1. ''Painica'' are gust si consistenta de tarta?
    Oricum ar fi, arata tare apetisant!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow,wow….eu trebuie sa-mi fac curaj sa incerc sa fac asa ceva! Nu le am deloc cu copturile :-((

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos tuturor.

    Lavinia, e ceva intre consistenta de tarta si painica.....dar gustul nu-i oricum de tarta, ci de painica.. E fff buna...

    Ruxi, sa incerci! E apetisanta rau, plus ca poti recurge la n combinatii in interior...doar painicile sa le scoti din cuptor....

    RăspundețiȘtergere
  4. Anto eu iar sunt sub birou de pofta. Am bagat niste cioco, ca sa imi treaca :P. Mie ar cam trebui sa imi dai si lectii de fotografie, ca dupa cum ai vazut eu nici la aia nu ma pricep:D. Auzi, dar tu cat de mare ai casa, de ai loc pentru atatea vase si forme si formitze, ca eu am cateva si tot am impresia ca imi cad in cap :P? Acum musai n-am incotro decat sa imi iau si forme de tarte :P. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  5. :)))))))) Ralu.. tavita n-are decat 10 cm la baza, si pe inaltime inca 10 cm... asa ca musai iti gasesti loc pentru ea. Chit ca o atarni de lustra si tot ii gasesti rostul. Painica e taaaare buna....musai sa incerci.. Pune si rosii, castraveti in salata, niste otet balsamic.... e dementiala. .. niste mozzarella... te lingi pe degete.. Puup

    RăspundețiȘtergere
  6. Daaaa, cum sa nu... Si langa tavita o sa ma atarne si pe mine Bogdan:D Sa vad cum o strecor printre cumparaturi,ca tre' sa iau si tavi de cozo mai mari :P. Mi le pune pe toate in cap si o sa fiu precum omul de tinichea :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cat de minunat poate fi! O explozie de culoare si voie buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Dya. Sa o prepari.. e nemaipomenit de buna !

    Ralu....eu zic sa iei tavita cu orice risc :))) Se merita ! Plus ca atunci cand nu ai chef de nici o papica mai speciala, salata asta pica tocmai la tzanc ! :)) si fancy si plina de vitamine :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Deci Anto, ti-am urmat sfatul si asumandu-mi orice risc am aruncat in cosul de cumparaturi o forma de tarta. Eu n-am vrut, dar efectiv mi s-a lipit mana de ea :D. Si sa stii ca a iesit exact ca a ta :P. O sa iti trimit pe mail o poza. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto ti-am trimis pe mail poza, dar la salata de ridiche am mai adaugat eu si niste rosii, masline, ridiche rosie, ca iesea prea putina si eram doi elefanti infometati. :P Painica are un gust super bun. O combinatie intre paine si tarta :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Am primit poza Ralu... Arata taare bine painica ta. Ma bucur ca va place.. Am vazut ca n-ai pus salata...next time, nu? Eu sunt innebunita dupa salata.. in combinatie cu putin otet balsamic o mananc si noaptea in momentele mele de somnambulism nerecunoscut :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai Anto nu am pus salata, ca nu am luat. Eu am facut de fapt salata de ridiche alba, numai ca iesise cam putina si am pulsat cu ce mai aveam pe aici pe la firma, adica rosii, masline, ridiche rosie, ca sa fie mai multa :D.

    RăspundețiȘtergere
  13. Anto esti no 1! Toate preparatele tale imi dau fiori...pe bune! Zauuuuuu! Am facut de ziua fetitei mele minunatia de "tortura cu arome exotice si crema aia orgasmica de lapte condensat" ca bine ii mai zici tortura, in prima faza nu eram de acord cu denumirea asta dura pentru asa o minunatie...dar m-a torturat placut la max! Deh nu e asa usor cum spui tu in brief, nici greu, pt ca acum sunt experta, hi, hi, hi...dar pe cuvantul meu ca am exersat o saptamana, in fiecare zi cate o componenta, incepand cu baza, evident. Nu mi as fi permis in ruptul capului sa ratez prajitura aniversara a copilului, la prima sa aniversare. Dna de serviciu savura creme care mai de care mai delice si mai parfumate in fiecare ziulica. Si la sfarsit de saptamana dupa ce am adunat probatoriu si experienta mi a iesit o savoare...un vis!!!! Uof ce bogatie de arome! Doamne Anto, am sa te pomenesc o viata! Daniela si Co! Pupam gospodina mondena!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Danuta in primul rand La multi ani printesei !!! o pup si abia astept sa ne vedem in formatie completa face to face! ;) Ma bucur din suflet ca ti-a placut dulcegaria!! Si sper sa incerci cat mai multe si sa fii placut surprinsa de fiecare data! Te imbratisez cu drag!

      Ștergere
  14. Mai dat pe spate cu salata aceasta ... la cina asta pap, pe cuvant! martora imi va fi farfuria si cuvantul de ex-pioner!

    P.S. nici mie nu-mi apare cand cineva posteaza ceva nou :( ...bine fac ca din obisnuita intru pe la tine prin "bucatarie"(ce as mai baga eu nasu' si degetul prin toate preparatele tale - in speed motion ca sa nu vezi ce fac :)

    :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept sa-mi spui impresiile. Stiu doar ca Ralu e fan ;)) Sper sa-ti placa tare! Pupici multi !!

      Eu acum am alta problema. Pe unele bloguri nu ma lasa blogger sa postez comentarii.. scriu tot, apoi selectez nume si cand apas pe posteaza imi apare pagina goala; pe altele in schimb ma lasa sa scriu, imi paseaza repede 2 cuvinte cheie dar nu apare nicaieri numele .. ma baga anonim automat ;) sper sa se rezolve problema.. sau cel putin sa nu mai apara alta ;) Seara faina iti doresc !

      Ștergere