7 august 2011

Somn la gratar cu mix de legume

Bucurestiul mi se pare putin amortit la ora asta. Nici un zgomot nu razbate prin ferestre si pentru noi, dupa un mic dejun de 12 care ne-a fost si cina, abia acum incepe cu adevarat ziua ;) Azi, de vina a fost un somn la gratar cu niste treburi alaturi..





De dimineata am scos din congelator 1 kg de somn.. de la Tulcea adus ofc.. Mai rar strabat galantarele pescariilor din Bucuresti, iar Tulcea si toata intinderea Deltei - desi sunt mai departe de Obor - pentru mine sunt mai aproape, mai 'proaspete, pline de arome, daruri si culori'. Atatea culori, pe care le pot traduce usor in cuvinte, incat lupta cu distanta devine de fapt impunerea unei corespondente reciproce intre intamplari, esente, ulterioare rescrieri si dor !
























Si uite asa am pregatit azi peste ! Ca m-a strapuns de dimineata un dor nebun de orasul care mi-a daruit din gama lui infinita de nuante, care dupa ani buni ii impartaseste si lu fii-miu din gratia lui ! Mi-e dor de Delta, de acest cliseu strabatut de strigatul sugrumat al cormoranilor, unde timpul isi leapada curgerea pentru a te lasa sa existi, suspendat intre clipe ca un repaus dupa un drum lung, inaintea unei alte renuntari neintamplate inca..
























Ce-am facut? Not much at all! Doar am feliat kilu de somn, l-am imblanzit cu sare de mare, lasandu-l mai apoi sa se odihneasca vreo 5 minute, apoi am asezat bucatile pe gratarul incins. Nimic altceva, doar el cu el, sarea si atat... e chiar mai mult decat poti sa-ti doresti..


Si ca sa depasesc capitolul lene am dat putin din manute, am feliat 2 ardei, unul verde - altul rosu si i-am lasat  sa-si astepte randul pe fundul de lemn. Intre timp am descongelat si o punga cu un mix de legume, cica mexicane - 450 grame.


Mai departe am trantit legumele din punga, scurse de apa, in wok, cubuletele de ardei, o lingurita sare de mare, 4 linguri ulei, am potrivit focul si le-am invartit si sotat vreo 10 minute...


Intre timp pestisorul de aur imi impartasea din povestea lui, cum un pescar amator de capturi serioase l-a prins in navoade si n-a mai vrut sa-l lase scapat..   Iar eu, sa-mi fie rusine or not, i-am pecetluit soarta asa, dandu-i o intalnire matinala cu gratarul pe mai toate partile..
























Mai departe stiti deja, se aseaza frumusel pe farfurie, se tranteste acolo un mujdei fitzos ca-n Delta ;),  sau ca mine 1 - 2 linguri de sos tartar.. pregatit fix dupa reteta crevetilor pe gratar cu sos tartar..  Daca nu aveti la ce sa-l prapaditi imediat, sosul rezista si 2 saptamani fara probleme in frigider.. pana-i gasiti leacul.. Eu n-am probleme din astea ca-i gasesc repede soarta pe-o bucata de peste, chiar si carnea de pui pe gratar e o nebunie in compania lui.  Daca va zic ca merge chiar si pe o felie de paine prajita ar fi cazul sa nu mai stati pe ganduri... Parol !


Reiau scurt pe doi ingredientele pentru sosul tartar, in timp ce la creveti vedeti exact prescriptia, ce si cum: 200 ml ulei masline, 100 ml ulei de floarea soarelui, 1 lingura cu varf mustar, 1 lingurita cu varf cu sare, putin piper, zeama de la o lamaie, un ou intreg, 1 legatura de patrunjel, jumatate legatura de tarhon, 100 grame capere, 4 castraveciori murati. 

No bine asta cu legumele mexicane si sosul tartar ramane intre noi, ca oamenii Deltei si-ar face niste cruci mari cu mana stanga dac-ar auzi asa minune si probabil ca mi-ar da sa sorb din ceva ca sa-mi revin ;). Dar va jur pe apa cu bulbuci ce-am beut-o alaturi, ca asa festin delicios cu aminoacizi esentiali, proteine si omega trei n-am mai avut demult.. Oh boy ca tare bun a fost si-o sa traiesc cica mai mult !!




31 de comentarii:

  1. Bun , tare bun pestele, arata foarte bine Anto , rasfat total! Pupicei si o seara placuta sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Simplu,sanatos,rapid,aratos si ai timp si de povesti!Pupici,Anto!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wowwwwwwwwwwwww!!! Arata perfect draga mea cea mai cea!!!! Oare ce nu arata perfect pe blogul tau? Imbratisari si pupici pentru o fata tare frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. wwwaaawww cum arata...demential..nu -mi prea place mie pestele..dar la cum arata ...m-as incumeta la o bucatica!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Superbe fotografiile din Delta, dar si pestisorul! Rasfat total!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce fain arata!
    Pup Anto.
    Nu prea-ti mai vad ochisorii :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Cat de bun tre' sa fi fost,arata senzational!Iar imaginile din Delta superbe,imi doresc de mult s-o vizitez !pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mhhh..chiar si pana la mine a ajuns mirosul

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai da, din lene, ai dat in somn. Nu stiu ce sa mai ma fac cu tine (ha,ha,ha)
    Este inutil sa spun ca arata totul bestial, (cred ca le faci " cu ciobul"), ca stii tu foarte bine.
    Vezi ca am facut reteta de cartofi la cuptor cu busuioc si cimbru, dar fara unt de arahide ( la "supermaketul" meu din sat nu avea) si am mai adaugat, in farfurie ketchup facut de mine cu seminte de telina si marar si a fost o explozie de arome. Urmeaza sa fac somnu, s-o lasa si cu frumusete? Pupici multi!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Asta da peste! N-am mai mancat somn...nici nu mai stiu de cind... M-ai terminat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Apoi sa ne traiesti mult Antonina draga si sa ne mai faci!:):*

    RăspundețiȘtergere
  12. Am vrut si eu sa fac peste in weekend, dar pana la urma s-a transformat in pui :D.
    Mi-ai facut o poftaaaaa!!!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  13. arata demential !!!! ... culorile spun totul , imi place pestele proaspat !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. cu asta m-ai lovit tare tare..e papa preferata ! vin iooo??? sau te astept pe tine ???????

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata de nota 10! Cred ca este demential!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce bunatate si cum arata,ma servesc si eu macar virtual cu oportie !
    Pupiceei !

    RăspundețiȘtergere
  17. Arata bestial!!! Pestele este printre mancarurile mele preferate...deci...m-ai lovit direct in sufletul stomacului! Nici nu pot sa ma mai uit la poze, ca mor aici!..Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge la fel de bn si faravacel tartar source d aca faci UN SOS alb din latte de nuca de Cocos cu Putin cascaval top it si curry..mai bn sous UN curry source in care poti a runca si n iste firicele de Morocov si green beans..

      Ștergere
  18. Un adevarat rasfat de duminica! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Anto, nu-mi dai si mie o portie, ca sunt innebunita dupa peste?

    RăspundețiȘtergere
  20. ce poate fi mai snatos decat peste cu legumela gratar

    RăspundețiȘtergere
  21. bre, draga, ne certam! tu iejti cu din aia sanatosii, voiosii si matusalemicii, decit care mi-au ajuns deja!
    is in perioada mea de protest public porcesc, motiv pentru care te invit sa nu ma mai critici spumegind a omega 3 ca ma ia acizii esentiali de pe la bracinari in jos si odata ma supar. ma supar si imi trece! sa traiesti o mie de ani , si sa ma mai bucuri cu imagini din astea :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Arata bestial!!! Cred ca Licuta mi-a luat vorbele din gura. Ce sa mai spun, imi este pofta rau de tot!!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Rasfoindu-ti blogul m-am înecat înghitind în sec dupa un tort care l-ai facut mai dedemult.E ciocolatos,dar totusi m-a provocat!M-a scos din vizuina =)) ...si acum ma delectez cu somnul asta care mi-a pus capacul!În loc sa am apuce somnul,m-a apucat pofta de peste!
    Arata senzational,iar imaginile sînt superbe!

    RăspundețiȘtergere
  24. cheama-ma ca vin...oh, ce pofta mi-ai facut de peste...cu mamaliga si mujdei de usturoi... Si pozele-s faine...si bucatareasa draguta...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  25. frumoase povesti si delicioase bucate! somnul ala auriu tare mi-a facut pofta...

    RăspundețiȘtergere
  26. aaa...ne cam lasi nemancati in ultimul timp...!!!pai ne ajunge pestele asta o saptamana ? zi si tu :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Am fost in iulie cateva zile in Delta si am savurat tot felul de bunaciuni din peste.Noua ne place tare mult peste si il gatesc destul de des.Ce ai preparat tu arata minunat si mi-ai facut o pofta de cred ca ma voi duce direct la congelator sa scot si eu ceva sa prepar.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  28. Adela multumesc frumos !! pupici multi


    Teo sa stii ca da.. simplu si delicios! pup


    Ruxy esti mult prea draguta cu mine!! te imbratisez si-ti multumesc


    Ionela sa stii ca-i minunat! Multumesc frumos! pup


    Alexandrina multumesc frumos!! Pupici


    Gabyta am fost in concediu.. dar tu stii asta ;) Te imbratisez cu drag!!


    Flory daca ai un drum in Delta sa nu-l ratezi !! te simti ca-ntr-o alta lume! si musai sa gasesti o casuta unde sa-ti gateasca un nene din balta ciorba de peste ca acolo.. o sa-ti spulbere pe loc tot ce credeai inainte..;)) E de vis!! Te pup cu drag!


    Vasi esti o scumpa Doamna!! iti multumesc taare mult!! ma bucur tare ca ti-au placut cartofei.. si pe viitor daca cineva iti poate aduce o cutie cu unt de arahide (bay the way..iti pot trimite chiar eu daca vrei ;) musai sa-i faci cu untul ala.. ca el le da tot gustul ala demential! Pupici multi


    Alice hihi.. ma bucur;) E minunat! pup


    Cora multumesc frumos, la fel!! Pupici


    Ancuta ma bucur.. pai next time;)) Pupici multi


    Cat si mie tare mult! Multumesc ! pupici


    Coco pai sa stii c-am mai fost odata la mare ;)) daca vedeam din timp mesajul dadeam o fuga.. ;) Dar acu e musai sa vi tu.. ca stii ce.. am pregatit comanda speciala.. cea mai misto zacusca ever!! pupici multi


    Fancy multumesc frumos!! Pup


    Mimmi cu mare drag!! Pupici


    Licuta ma bucur ca-ti place! eu recunosc am manancat peste 18 ani cred in fiecare zi ;)) Apoi a urmat o pauza lunga, ca deja imi iesea si pe nas;)) Dar de cand cu Edutu.. am inceput iar academia peste nr. 2;))) Si lui ii place maxim.. el chiar cere ;)) Pupici


    Miha sa stii ca da! pupici



    Raluca cum sa nu! cand vi?? Pupici


    Haplea n-are n-are..! e perfect;))


    Yaya ai perfecta dreptate! pup


    Mircea ;)) ia lasa protestele deoparte nenicul si treci la fapte;) Si tu la fel cavalere.. multa bafta cu 'casuta' ta!


    Cristina multumesc frumos!! pupici


    Maya ma bucur ca ti-a placut somnul si dulcegaria ;) Ambele sunt minunate!;) fara falsa modestie ;)) Pupici multi


    Rodica o da.. cu mujdeiul am o problema.. nu ma pot opri! apoi ranitidina scrie pe mine;)) Pupici si multumesc


    Zazu ma bucur tare! pup


    Coco incerc sa-mi revin! deci next urmeaza zacusca ta! ;") pup


    Maria ma bucur tare ca ti-a placut Delta si bunaciunile ! oamenii aia fac din piatra seaca minuni.. sunt cei mai cei!! Pupici


    O zi minunata tuturor!! imbratisari cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Frumoasa prezentare!!!!!e putin spus....EXTRAORDINARA:))))Felicitari.Pupici:x

    RăspundețiȘtergere