28 februarie 2012

The Cube by Electrolux

Nu-i poti cere soarelui mai mult soare, nici ploii mai putina, cum nu poti sa-i ceri unicitatii sa respire prin toti porii ei mai multa pasiune si estetica ce depaseste oricum limita cunoasterii experimentale. The Cube nu este un cub. Este un felinar care lumineaza locul unde ii este pozitionata arhitectura caracterizata printr-o asemanare cu realitatea pe care o indica. Este o notiune proiectata pe doua tipare fundamentale adevar si provocare, care nu a permis eludarea niciunuia dintre cele doua esente tari ale conceptului si a creat, in fiecare locatie unde si-a facut resimtita intr-un mod acut prezenta, un impact vizual pe termen lung, construind simbolul unor amintiri memorabile.. and i'm definitely sure ca nu vorbesc doar in numele meu, na !


Daca aveti nedumeriri de ce vorbesc despre Cube, va destainui eu: va amintiti tortura asta exotica, da?


Cu fiecare vot primit din partea voastra, mi-ati mijlocit calatoria spre Milano. Cuvintele imi sunt lipsite de expresie iar un simplu multumesc consider ca e prea putin ! Sunteti de nepretuit dragii mei! Ma inclin! 

Si uite asa la ceas de seara, intr-o lucky zi de miercuri, pe un drum pietruit aflat in laterala Catedralei Santa Maria Nascente, o usa mica, usor ascunsa in arhitectura Pietei Domului creiona pentru noi ceea ce urma sa fie  o zi ca nici o alta... caci de n-ar fi, nu s-ar povesti.. o da!



Cube ne-a primit cu bratele deschise si uite asa impreuna cu Brindusa, Catalina, Lavinia, Andreea, i-am trecut pragul insotite bineinteles de Carmen care ne-a schitat jurnalul personal cu trairi ca-n basme. Multumesc frumos Carmen!

Am fost provocate sa intram in acea atmosfera scenografica ce ne-a permis sa ne simtim firesc in compania unui pahar de sampanie Thienot 2004 si implicit a doua aperitive: ton invelit in toast cu crema de ricotta, parfum de ghimbir si aroma de wasabi..


.. urmat de preferatul meu: delicatele scoici Saint Jacques cu trufe negre pe pat de cous cous si legume..  o carne alba ca laptele, dulce si cu o textura deosebita.. Merita sa le incercati o data, dupa.. n-o sa le ziceti ever nu, parol !




Apoi a urmat ceva spectaculos: ne-am indepartat din centru spre structura de aluminiu alb laser a restaurantului, iar interiorul cu nuanta sa alba ca gheata a fost imediat animat de masa care cobora din plafon fixandu-se pe doua masute tintuite in covorul care imbraca pe intreaga portiune a mesei parchetul din lemn. Cat despre incalzirea ambientului a fost anticipata de aprinderea sfesnicelor si zambetele de pe buzele noastre.. Cam toata seara am tinut-o intr-un WOW! ;) Mai multe poze aveti aici.


De aici incolo totul e poveste, cu vinuri alese si preparate culinare 'finisate' vizual si parfumate de numa.. adevarate calatorii organoleptice create de Chef Andrea Canton, detinator a unei stele Michelin, chef al restaurantului La Primula din Pordenonesi, ce face parte totodata din organizatia Jeunes Restaurateurs d'Europe.. in spatiul deschis destinat bucatariei in care dominau cuptoarele Electrolux cu abur si plitele cu inductie a caror folosire a dus la intensificarea gustului preparatelor, la crearea unui contrast desavarsit al texturilor. Sa vi le destainui dara, da?

O supa cu spanac, peste Sole si 3 feliute de paine cu migdale - urme ilegale a unei painici ce ti-ar ingenunchia orice dieta daca ai avea-o in plenitudinea ei la masa... acompaniata de un vin sec din 2008, pe numele lui de scena Rivolla gialla di Oslavia Primosic.


Au urmat tagliolini cu ton si sos de rosii proaspete ce mi-au schimbat perceptia despre paste in general. Secretul lor sta in modalitatea de preparare: fierte initial, apoi bagate in cuptor. O nebunie usor crocanta, cu un sos subtil parfumat cu cimbru, ceapa rosie si capere, acompaniate de Schloss Johannisberg un Riesling Kabinett Feinherb din 2009 ce i-a intensificat si mai mult gustul.


Sepia cu legume sotate in unt Friuli si sosul de cerneala de sepie a fost pentru mine un exemplu curat de rafinament gastronomic. Untul Friuli special obtinut pentru restaurantul Cube a dovedit ca esentele tari se ascund in lucrurile aparent lipsite de importanta. Dar omg ce savoare ii da untul acela preparatului.. nu pot s-o descriu in cuvinte, sorry guys u have to taste it! Acompaniat cum numai un bun somelier cunoaste adevarata valoare - de un Chateau Belgrave - Haut Medoc Grand Cru Classe din 2005.


Nu nu, inca nu s-a terminat ;) Ultimul fel principal a fost un medalion de caprioara medium-rare cu ragout de caprioara, radicchio si cafea.. Asta e farfuria Catalinei, eu o atacasem pe a mea si abia apoi mi-am amintit de poze ;)


Iar apogeul acestui rasfat culinar a fost desertul... o spuma de ciocolata alba si cardamom cu sorbet si sos de clementine si capsuni, cu foi subtiri din gris si zahar brun. OMG!! N-am savurat in viata mea asa dulcegarie fina, orgasmica, parfumata cu cele mai nuantate in arome clementine. Iar vinul wow... un Abraxas Passito di Pantelleria cu aroma puternica de smochine, fina de curmale si nuci.. un vin profund de prin 2007 ce ne-a incantat simturile si nu ne mai dadeam plecati spre casa. 



Ma bucur enorm ca am adus cu mine acasa amintiri incredibile din aceasta excursie: oamenii dragi cu care am mers, locurile pe care le-am vizitat, dar mai ales preparatele culinare pe care le-am degustat. Atat va mai zic: restaurantul Cube by Electrolux merita vizitat macar o data in viata pentru grija cu care sunt pregatite toate elementele, pentru nebunia orgasmica organoleptic vorbind, pentru arhitectura vizuala puternica la nivel iconic, pentru privelistea uimitoare care glorifica patina lucrurilor vechi, pentru oamenii amabili si atragatori care au grija ca totul sa fie perfect.





24 de comentarii:

  1. Wow, lasa cum arata mancarurile, mie imi place cum arati tu si cu Lavinia! Bafta in continuare si te sustin in ceea ce faci,ca imi place tare mult blogul tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma consider unul din prieteni tai ,nu stiu daca am votat ,pt. ca sa benificiezi de aceasta excursie ,dar acolo unde am gasit numele si retetele tale nu am ezitat sa votez,ai un fel aparte de a prezenta o reteta ,o reteta simpla devine ca un roman ,in descrierile tale,sper sa nu te schimbi niciodata ,imi placi asa cum esti.Pupiciiiiiii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hhmmm, te-ai gandit si la mine un pic cad ai papat toate nebuniile alea, nu-i asa? :D. Bravo Anto! Pupicei :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Excusia ca excursia... dar ce ai cu mine de mi-ai pus in ochi iar minunatia aia de tort?! :)
    Ma bucur ptr voi ca vati simtit bine, si te voi vota mereu! De ce? Ete ptr ca ma omori cu deliciile tale si ma "aburesti" cu stilul tau minunat de a scrie!
    Te pup dulce si la cat mai multe excursii binemeritate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga mea, nu pot decat sa ma bucur pentru tine si iti doresc sa mai ai astfel de premii. Pup cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. speechless, speechless,speechless,speechless, speechless ...FELICITARI! stii ca-mi esti cea mai draga :) :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Anto , cum poti sa fi asa subtirica...cu minunatiile alea prin jur si cu minunatiile pe care le...construiesti tu ? aaaa ????

    RăspundețiȘtergere
  8. Anto, felicitarile mele sincere, ai meritat, toate a-ti meritat, , tine-o tot asa! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Din inima,felicitari fato!Le meriti din plin si ma bucur nespus pentru tine!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari ANTO!!!!Meriti din plin!!Ma bucur enorm pentru tine!!Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Totul a fost perfect !! .... incepand cu acel eveniment , apoi continuand cu povestirea si pozele mai mult decat superbe !!Felicitari inca o data !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Superb, iar tu esti o dulcica care se potriveste perfect in peisaj.Felicitari si la cat mai multe astfel de experiente.

    RăspundețiȘtergere
  13. o adevarata desfatare....felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte frumos!!!O experienta de neuitat!Felicitari!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. frumos loc si frumoasa mai esti si tu, parol ca-mi place (am mai zis, stiu) cum iti sta cu rujul ala aprins la culoare!

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitari Anto!!! super! ma bucur foarte mult pentru tine, pare minunat ce s-a intamplat la milano!
    te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  17. Spune repejor, asa-i ca te-ai indragostit de poporul italian ?! De vocea lor melodioasa si de mincarea rafinata, ca vinul am priceput ca ti-a placut... (hi, hi:--) ?! Si eu care v-am asteptat la granita cu Elvetia, cu steguletul romanesc in mina..., ma gindeam ca faceti o plimbare si-n tara vecina... Felicitari si la cit mai multe experiente de neuitat ! Te-am pupicit !!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Minunate pozele.Minunata mini-vacanta petrecuta in Italia.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce experienta minunata! Pozele sunt super iar tu o frumoasa!!!
    O primavara frumoasa si plina de iubire!

    RăspundețiȘtergere
  20. Orgasm organoleptic pentru cei ce citesc postarea,dap-ai nici nu vreau sa-mi inchipui prin ce "chinuri" ati trecut voi. Super recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  21. Felicitari, ma bucur tare mult! Deliciile pe care le-ai servit arata pur si simplu wow, initial nu citisem ca restaurantul e in Milano si ma pregatisem sa te intreb rapid unde e restaurantul in Romania, gata sa il vizitez;)

    RăspundețiȘtergere
  22. Elena da da la Milano, dar vezi c-o sa-l ridice pe undeva prin Londra. Sor'mea se gandeste la May Fair ;) Ar fi tare fain nu?

    RăspundețiȘtergere
  23. Fetelor va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase !!! Fara voi n-as fi ajuns acolo ! Va imbratisez cu drag si va multumesc tare!!

    RăspundețiȘtergere