22 iunie 2012

Prajitura cu ciocolata si fructe de padure


Daca dulcegaria asta ar fi fiinta, ar fi plina de iubire si orgoliu. Parol c-ar urla in gura mare scrasnind printre dinti: "heeey, sunt o fiinta superioara, tot ceea ce-mi depaseste intelegerea nu exista si oricum n-are importanta!";). Si la drept vorbind, dar fie vorba intre noi ca n-as prea vrea sa-i trezesc spiritul neimblanzit de vreo aripa diafana, chiar isi merita statutul de dulcegarie orgolioasa, marturisita in imagini obsesive in fata voastra. La o adica mie-mi plac ;)


Si-n circumstanta, ma vad oarescum presata sa silabisesc in locul ei, mai mult cu pofta-n cui ca nu mai am si mai vreaaau... "hei, voi cei de dincolo de scena literelor si imaginilor astora, prefaceti-o fix ca-n randurile de mai jos si o sa atingeti o stare suspendata in neliniste, perforata de niste gloante oarbe ale moravurilor senzuale gustative". Dulcegaria asta e ca o pedeapsa aplicata celor ce sunt la dieta! In fata celorlalti... ce nu uneltesc un complot impotriva drogului asta numit ciocolata, in care niste fructe de padure si chipsuri de cioco alba isi inclesteaza coltii invizibili..  imi scot palaria, dau cu ea de pamant si va invit la treaba.


Prajitura are ca sursa cartea 'Ultimate chocolate recipes', despre care v-am povestit la negresa cu cioco si la obsesivul tort cu ciocolata si rauri de caramel. Si pentru ca titlul 'Chocolate and blacberry cheesecake brownies' nu da bine dom'le in romana, i-am zis de la mine putere prajitura cu ciocolata si mure. Si zice fix asa:

- pentru compozitia negresei aveti nevoie de: 280 grame unt, 170 grame ciocolata neagra (64% cacao), 350 grame zahar, 70 grame faina, 5 oua marimea M (daca sunt mai mari, eliminati unul din calcul), 100 grame chipsuri de ciocolata alba, 1 praf de sare, 2 linguri pline cu esenta de vanilie,

- pentru compozitia cheesecake-ului va sunt necesare: 350 grame mascarpone, 75 grame zahar, 1 lingura plina ochi cu esenta de menta, 2 oua, 200 grame fructe de padure (de data asta am folosit mure). 


Am pus dulcegaria asta pe tapet de 3 ori pana cum. Am folosit o data cioco de menaj, alta data Milka, iar saptamana trecuta am reluat isprava cu o splendoare de cioco cu 64% cacao de la SugarSpice si tot de acolo am cumparat si chipsurile de ciocolata alba. Daca nu aveti chipsuri de cioco, va cumparati o ciocolata alba de buna calitate si o spargeti in bucati - macar in cazul chipsurilor nu folositi spartura de cioco de menaj. Gustul e demential oricum, dar e de la sine inteles ca profunzimea aromelor e atinsa cu o ciocolata pe care o savurati cu placere asa simpla.. deci buna dom'le buna! Cat despre mascarpone.. de regula folosesc Galbani, il vedeti la fata in reteta de cheesecake cu dulce de leche - care by the way e o dulcegarie dementiala, daca nu ati preparat-o pana acum, hmm ce pierdere dom'le, ce pierdere..

First, preincalziti cuptorul la 180 grade si ungeti bine cu unt o tava de prajituri. Faina tavita, nu? Emile, Emile, ce-mi facusi tu mie dom'le Emile Henry. De cand cu tavita asta (sau tava na, la cei 26 cm pe diametru), pot sa tai direct in ea si nu se zgarie nici daca incerc dinadins, si nici nu-i crapa ceramica daca o bag brusc de la rece la cald; unde mai pui ca nu-si da pielea ceramica jos de pe ea nici cand da Edi cu furculita-n tava si zice.. 'mamii, maaamiii, (zbanc!zbanc!) mai vreau praaajii, haide mai mamii (zbanc!zdrang!)' .. deci da!


Daca nu aveti tavita din asta smechera, folositi o tava de tort cu diametru de 26 cm sau una dreptunghiulara de 20cm/26 cm si cel putin 6-7 cm in inaltime de ex. Daca folositi o tava mai mare decat dimensiunile pe care le-am amintit; nu-i bai: mai bine intinsa si subtă, decat cursă din tava.. Compozitia se umfla ca nebuna pe ultima suta de metri si-o sa va lingeti pe botic de dulcegarie, asta daca nu-o mancati direct de pe grilul din cuptor.. ca-i prea buna sa scape vreo bucata nemancata, pa cuvantul meu! Sau si mai bine, dati click fuguta in CONCURS, lasati acolo un comentariu, ca va daruiesc eu tavita asta sau oricare alta va doriti / va e necesara.

Cum se face, cum se drege dulcegaria: Intai de toate luati in considerare ingredientele amestecului pentru negresa: Topiti ciocolata neagra si untul la bain marine = adica intr-un vas suspendat deasupra altui vas in care bulbuceste apa.. avand grija ca vasul superior in care se regaseste cioco sa nu atinga suprafata apei, ci doar sa-si umezeasca fundul in vapori - pana cand bucatile de ciocolata se transforma in niste rauri dulci si calde tocmai bune de pus pe 'rani' - cam asa se traduce bain marine, ca tot m-a intrebat cineva. Dar puteti la fel de bine sa le topiti la microunde timp de 1 minut (pentru o cioco de calitate). Iar daca folositi ciocolata de menaj nu recomand microundele.

Apoi lasati deoparte vasul cu pricina sa se mai racoreasca putin ciocolata, timp in care mixati cele 5 oua intregi - dar nu foarte mult ci 1 - 2 minute cat sa nu se deosebeasca galben de alb. Incorporati in ciocolata, cu o spatula: faina, zaharul si praful de sare, apoi ouale mixate, esenta si ciocolata alba zdrobita bucati (sau chipsurile de cioco). 

Turnati amestecul asta ciocolatos in tava de prajituri unsa cu unt (sau intr-o tava de cuptor brodata cu hartie de copt) si apoi amestecati intr-un alt vas ingredientele cheesecake-ului. Nu aveti nevoie de mixer, ci pur si simplu adaugati ouale peste branza mascarpone, esenta, zaharul si amestecati usor cu o lingura/ spatula. Apoi turnati amestecul asta alb si cremos peste compozitia anterioara, trasand usor cu o furculita niste urme prin mixtura ca sa se marmoreze situatia si la sfarsit adaugati fructele de padure. Aveti grija sa le scufundati putin in compozitie.. cam pana la jumatate.

Daca folositi de ex mure, ca in cazul acestei dulcegarii si sunt de un identic 'fbl' grase si frumoase - taiati-le pe din doua. Nuu, si nu va asteptati sa-si revina la loc. Magia se intampla doar la final - cand scoateti tava din cuptor (dupa ce a stat acolo timp de 35 -45 minute la 180 grade. Dupa 30 minute verificati prajitura cu scobitoarea si daca betisorul ramane curat atunci e super safe sa credeti ca prajitura e gata, daca nu - mai lasati dulcegaria in cuptor 10 - 15 minute in plus, va orientati voi.. cat sa capete culoarea asta aurie..


Dupa ce s-a racit - ii aplicati un praf de magie.. zahar pudra contra emotiilor gustative. Cam asta e tot ;) Zile faine si pline de soare sa aveti, iar seara numai buna vreme de cuptor, dulcegarii fierbinti si povesti! Poate o incercati in week-end, io una as fi tare tare happy sa va 'vad' zambind de placere!




43 de comentarii:

  1. Anto , la o adica , si mie-mi plac !!!! .... dar nu asa , la nebunie chiar !!!! Cele mai faine de pana acum , asa-i ????????? ;)
    PS.De dulcegarie nu mai zic nimic !! <3<3

    RăspundețiȘtergere
  2. Un deliciu, arata tare bine iubita! Am incercat si eu saptamina trecuta dar nu mi-a iesit, a ramas cam cruda :(
    O seara buna!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate nu merge cuptorul ok. Al meu e tare problematic si mereu testez cu scobitoarea. Mie nu mi-a iesit niciodata cruda.. mai las-o in cuptor. E misto rau cartea, nu? pupici

      Ștergere
  3. Decadenta curata!
    Pai merit , vreau , cer si eu o felie

    RăspundețiȘtergere
  4. Divin!!! eu iubesc combinatia de ciocolata cu fructe de padure!!! mi-ai dat inspiratie pentru desertul de weekend :) Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa cum spuneai , vara asta se poarta prajiturile cu fructe in orice combinatie, iar tu Antonina, ne-ai oferit o combinatie foarte inspirata si decandenta ; ciocolata si fructe de padure. Cred ca ti-am mai spus, dar desi nu-mi place sa ma repet, trebuie sa stii ca pozele tale ma ravasesc total!!Atatea culori, pasiune si perfectiune, meriti din plin toti laurii!

    RăspundețiȘtergere
  6. iui....iui iui.....:)))faina prajitura...iar ma faci sa limbez aici!!!!!super....

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta da dulcegarie.Astazi ma va insoti peste tot, parca vad.
    Te pup si-ti doresc weekend fain.

    RăspundețiȘtergere
  8. :) Iar ati mancat toata prajitua inante sa apuci a poza o felie? Mancaciosilor! :)
    Foarte faine poze, bravo! Imi dai idei acum sa caut cartea minunata... vai! :) Weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  9. Of , de dimineata incep ...o sa ma gandesc toata ziua la bunatatea asta

    RăspundețiȘtergere
  10. O dulcegarie marca Antonina!!! Minunat arata... pozele sunt de nota 20!!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Vreau si eu o felie ca tare bine arata!xoxo.Un weekend frumos.

    RăspundețiȘtergere
  12. Antonina, cum arata dulcegaria ta, mai ales asa in miscare pudrata cu zahar! super!

    RăspundețiȘtergere
  13. O dulcegarie perfecta!!!Yummy, ce combinatie apetisanta!Super arata!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  14. M-ai cucerit , ce mai, ciocolata , fructe de padure si branza , nici daca te straduiai nu reuseai sa ma lovesti atat de bine! Daca le-o arat soriceilor mei nu mai scap pana nu execut! Cu drag,Daiana

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi place prezentarea. Trebuie sa fie foarte gustoasa. Numai minunatii dulci descopar :)
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  16. Se le ve muy rica, muy bien explicada con unas fotografías estupendas.
    Buen domingo.
    http://xoriguer48-lasrecetasdelabuelo.bl...

    RăspundețiȘtergere
  17. Cat de bine se "pupa" ciocolata cu fructele de padure...........pe placul meu.

    RăspundețiȘtergere
  18. O combinatie la care nu rezist nicum!Arata fantastic!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. Buuuuun. S-a si intocmit lista de cumparaturi, deeeeeci praji sa fie diseara la conac! :P

    RăspundețiȘtergere
  20. Adorãm deserturile cu fructe de pãdure...mmm....

    RăspundețiȘtergere
  21. Pfiu cum arata...ce sa mai spui in fata unui asemenea DELICIU...!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Fantastic de apetisant,.....ca de delicios este fara indoiala:)!!!!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  23. Arată într-un mare fel! Vreau sa o fac in weekend dar am o întrebare: merge cu fructe de pădure congelate sau tot secretul sunt fructele proaspete?Se pun asa inghetate? Merci!

    RăspundețiȘtergere
  24. Flori, eu l-am facut si cu fructe de padure congelate. E cam aceeasi Marie cu alta palarie. Trebuie sa recunosc ca mi-a placut mai mult cu ele proaspete. Dar merge si.. dar sa le lasi complet sa se descongeleze. Daca sunt mai mari murele sa le tai pe din doua. Afinele iar sunt tare faine, sau combinatia de fructe de padure. Poti pune pana la 250 grame. Reteta initiala scrie 170 grame, dar mi se pare putin. Deci poti pulsa pana la 250 ;) Pupici si spor!

    RăspundețiȘtergere
  25. Si sa le scurgi de apa aceea dupa ce s-au descongelat. Nu va mai iesi culoarea aia faina in jurul lor, dar e ok . Si nu vor mai fi ferme.. hmm din cate zic pare sa nu fie nimic spectaculos la fructele congelate ;) dar pana la urma e ok. Si totusi daca gasesti pana in we fructe de padure proaspete sa nu eviti sa le cumperi ;')

    RăspundețiȘtergere
  26. Merci de răspuns. Am văzut zmeura proaspata, asa ca dacă mai rezista pe piața pana la sfârșitul săptămânii o sa fac cu zmeura.
    Si off topic.... supa de ciuperci a avut un mare succes si la prietenii mei:)

    RăspundețiȘtergere
  27. Ma bucur din suflet. Sa va fie de bine. Pupici si mult spor la 'dulcegarit' ;)

    RăspundețiȘtergere
  28. Mmmmm, ce bunatate! Arata fantastic, ca de obicei! :*

    RăspundețiȘtergere
  29. Mamaaaa ce bunatate de prajitura!

    RăspundețiȘtergere
  30. Exceptional totul Anto!
    Poze superbe si desertul delicios!
    Cu drag :-)

    RăspundețiȘtergere
  31. Am facut-o!!!! Este visul oricarui dependent de ciocolata! Este asa de cremoasa si fina incat nu poate decat sa genereze sunete de placere.....nimeni nu mai scoate nici o vorba. Iar compozitia de cheesecake mentolata....wooowwww
    Asta este inca o reteta de aici care nu numai ca trebuie incercata, trebuie repetata de cate ori permite silueta:)
    Multumiri Anto!

    RăspundețiȘtergere
  32. Ma bucur din suflet, Flori! Si tare fericita sunt ca-ti place aroma esentei de menta ;) de la mine putere au fost picaturile ,ca reteta nu zicea nimic despre.. dar ii da asa un aer diafan ,nu? Sarumana mult pentru impresii! Pup cu drag. si spor in continuare la dulcegarit.

    RăspundețiȘtergere
  33. Daaa, menta este exact ce trebuie ca sa contrasteze cu ciocolata. Doar ce am primit feedback si de la mama: "nu stiu ce este, dar nu am mancat in viata mea ceva mai bun"! Eu credeam ca partea cu cioco este gen brownie si chiar ma intrebam de ce nu ai pus si o foto din sectiune. Noi am mancat-o a doua zi de la rece, am lasat-o sa se raceasca in cuptor ca pe cheesecake apoi la frigider si....a meritat asteptarea!

    RăspundețiȘtergere
  34. you've made my day !! Al meu a plonjat in ea imediat si a franjurat-o :) iti dai seama cum arata feliuta :) Dar ai procedat ca la carte cu lasatul la rece ;) Ma bucur din suflet ca a fost pe placut tuturor! te invit acum la o inghetata snickers ;) e grozava!

    RăspundețiȘtergere
  35. De ce nu ai pus si o sectiune din aceasta prajitura sa vad daca seamana cu ce am facut eu astazi? Le-am facut nu mure si afine congelate, dar nu am citit comentariul in care spuneai sa le lasam la decongelat. Sper ca este bine si asa, Acum astept sa se raceasca. Multumesc pentru reteta.Teodora

    RăspundețiȘtergere
  36. Teodora,nu-i nici o problema grava ca le-ai pus congelate, doar ca asa vor fi mult mai zemoase- pe langa zeama lor mai e si apa, dar nu-i bai. Imi pare rau ca n-am poze cu sectiunea.. era 12 noaptea cand am scos prajitura din cuptor si daca mai stateam mult sa astept sa se raceasca si apoi s-o prind in poza, ma apuca dimineata. E grozava dupa ce o lasi la racit, mai ales dupa ce o pastrezi putin la rece, dar e dementiala oricum. Eu am servit-o usor fierbinte si apoi m-am culcat ;) stiu nu-i bine, dar in faza asta fierbinte se franjureaza tare usor si de asta zic.. mai bine o lasi putin la rece. Important e sa ai crusta coapta dupa ce a stat in cuptor.. si sa iasa scobitoarea curata curata. De ex, cuptorul meu a avut nevoie de 55 minute ca s-o faca - am si scris acolo surplusul de timp fata de cele 35 - 45 minute initial. Abia astept impresiile. Cu drag. si spor la dulcegarit.

    RăspundețiȘtergere
  37. Un adevarat deliciu! Baietelul meu iubeste fructele de padure ( ca si mine de altfel) asa ca eu am pus de toate ( afine, zmeura, fragi) si a iesit suuuper de imi tot cere Alex "pajitura cu cocolata" :) Si eu am tinut-o cam o ora la cuptor dar merita asteptarea.

    RăspundețiȘtergere
  38. E visul oricui iubeste ciocolata,e demential de buna.multumim pt retetaGABRIELA

    RăspundețiȘtergere