18 aprilie 2012

'Salam' de biscuiti



Zau asa ca i-as schimba usor titlul ! Dulcegarie cu biscuiti, na! Suna mult mai bine, u agree with moi? Chestiunea aia de se numeste salam de biscuiti a facut parte din paleoliticul mult prea indepartat al prunciei mele, da nu-mi pare deloc rau, ma jur pe mustata mea innegrita in timp ca n-am tanjit ever dupa salam!! omg, urasc denumirea, am urat mereu biscuitii aia populari fara gust, personalitate, motiv existential ! Iar gustul nu-l comentez, cert e ca maica-mea stia ca si cu toate farfuriile pline cu mancare turnate pe cap tot n-o sa-i zic my preciooosss!!  Deci, schimbam titlul, perceptia, notiunea..  Dulcegarie cu biscuiti, rahat, ciocolata si lapte de cocos, musai asa, da !!! 


Si'i simpla, dom'le! Atat de simpla ca-i si pacat de ea s-o dati uitarii fara zeci de repetitii, nu zic macar o data, c-ar fi pacat! E atat de parfumata, 'croita' intr-un anume fel, de sigur o sa va-ndragostiti de ea! 

Mizati pe biscuitii Petit beurre, aci aveti o mostra doar... 


... rahat si ciocolata ... 


..  lapte de cocos ... 


Notati fix asa: 550 grame biscuiti Petit beurre, 400 grame rahat, 50 grame ciocolata cu lapte (de menaj am avut), 400 grame lapte de cocos, 200 grame unt (cu 85 % grasime am folosit), 150 grame zahar, 25 ml esenta de rom, 2 pastai de vanilie, 1 lingura plina ochi cu cacao. 

Daca nu aveti drum in Dragonu Rosu, gasiti fix laptele asta de cocos la Cora sau Carrefour la raionu cu strainataturi ;). Altfel, lapte de cocos sa fie, from Mega image, marketu din coltu blocului, oriunde va atrage privirea nu-l ignorati, dositi-l in plasa! Tinut in frigider, laptele asta se transforma intr-o masa untoasa la suprafata, iar sub crema asta se ascunde zerul lasat.. nu-l aruncati, nu, nu!! Turnati toata cantitatea dintr-o cutie - fix 400 grame cum ziceam mai sus.. intr-o craticioara asezata deasupra unui foc moderat. Tot in vasul cu pricina puneti untul facut bucati, sa nu-i dati focului prea multe batai de cap, ciocolata cu lapte, cacaua, esenta de rom, miezul pastailor de vanilie si chiar ele stoarse de miez (pe care le scoateti inainte sa turnati amestecul peste biscuiti), zaharul si cam atat! Amestecati cu lingura de lemn pan' se topeste untul, se moaie inima ciocolatei, se imprieteneste praful de cacao cu laptele si esenta.. fix pana da in clocot toata chestia asta parfumata de numa! Apoi lasati-o la racit. 

Ofc, urmeaza biscuitii! Nu-i dati prin masina, asa ever nu! Rupeti-i in bucati mici, ca n-o sa va ia afacerea asta mai mult de 5 minute. Sunt fragezi prin nascare si tare usor de strangulat printre degete, stiti voi! Taiati rahatul in bucati mici si imprastiati-l peste / printre biscuiti! Cand s-a mai racit usor laptele (dar musai nu complet - cat sa fie usor de atins!!) turnati amestecul lichid peste biscuitii in asteptare si amestecati cu mana toata compozitia! Fara fandoseli, ca doar aveti mana curata ca lacrima lui ovidiu ! Iar toata compozitia asta, daca n-aveti un best friend la usa, la fel de preten cu metamorfozele si neprietenos cu vesnica pomenire a nepopularului salam, atunci va ajunge fix intr-o tavita dreptunghiulara de terina -  lunga de 33 cm, cu baza semicerc si raza de 5,5 cm ;) (da merge la fel de bine intr-o forma normala de chec, sau orice alt model aveti la indemana), plus inca o farfurioara cu varf din dulcegaria asta sortita prietenilor pofticiosi ce se dau in vand dupa gustul asta memorabil, dar n-au stare sa astepte facerea si prefacerea modelului ;) Ioana, preia legatura! ;) 


Dar musai cand turnati compozitia in forma, acoperiti forma cu folie alimentara ca sa fie usor de scos, altfel mancati direct din tava ;) No bine, noi nu ne suparam, parol! ;) Si dati totul la frigider pentru 3 - 4 ore. Apoi pudrati-o cu fulgi de nuca de cocos si gata!! Jur ca sufera ca n-are gura sa strige: bite me, love me, nu salamu desuet, fara nici un farmec! ;)  


Dar daca o s-o prefaceti fix asa.. o sa simtiti cat de cocheta e legatura dintre aroma laptelui de cocos si beutura marinerului visator! Piciul meu mereu e cu gura la urechi si-n puteri de-acum sa-i zica fix.. my preciooouussss ! ;) Ta- naaa!!



Metamorfoza imi apartine ;)

60 de comentarii:

  1. Imi place dulcegaria asta! Avem tavi la fel ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) Eu mi-am luat tavita, cand am vazut dulcegaria aia cu cioco la Licuta ;)

      Ștergere
  2. Chiar azi am facut si eu, dar fara lapte de cocos, asa ca trebuie sa fac un repetir sa adaug musai aceast ingredient!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anto, gand la gand cu bucurie ...si eu tot salam de biscuiti am facut de Paste ...pe langa cozonac si altele ...mi-era dor de un salamior :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sabi, ma bucur ca esti bine. Am intrat in casuta ta, era lacat ;) Apoi am citit ca esti in constructii ;) Te pupic si spor in ce ti-ai propus

      Ștergere
  4. Ce idee buna! Cu lapte de cocos nu facui :)) Pups

    RăspundețiȘtergere
  5. Helou, trimite si la mine vreo citeva felii, ca lapte de cocos n-am, iar rahat in tara lui ciucalata nu gasesc... Arata demential de bine, cu vreo citeva feliute la cafeaua de dimineata, ma sacrific si alerg si miine... Pupici si sa ai pofta, daca mai ai salamior...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce reteta faina !!!! Iubesc salamul de biscuiti in varianta retro , clar al tau va fi un best seller...

    RăspundețiȘtergere
  7. De cand n-am mai mancat... Neaparat trebuie sa fac!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ador dulcegaria asta!Mmm, nu am mai mancat de mult, asa ca fur o feliuta:)Pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place reteta ta cu lapte de cocostrebuie probata!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Promit ca data viitoare sa nu mai mananc fara poza salamul:)Ne place!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-ai ghicit dorinta cu reteta ta,Antonina!Eram in cautare dar gata m-am hotarat reteta ta o fac,numai ca mai ademenit cu laptele de cocos si uite ca trebuie sa caut prin supermarketuri,sper sa gasesc in Brasov.Iar pozele sunt excelente,arata superb!Si mai vreau si forma ca a ta,trebuie musai sa dau tarcoale la raionul cu pricina,poate gasesc.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, ma bucur din suflet ca te-a ispitit. Abia iti astept impresiile. Sigur trebuie sa fie lapte de cocos. Nu neaparat marca asta.. mai sunt si in cutiute mici de 200 grame de carton.. Indiferent cum, numai de cocos sa fie ;) Pupici, mult spor si pofta!

      Ștergere
  12. Pai daca-i bal, bal sa fie si daca-i salam de biscu, salam de biscu sa fie! Sa vezi bucurie la conac!!! =))Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare curioasa sunt cum o sa perceapa Bogdan varianta asta. Marius nici nu mai vrea sa auda de mai bine de una an de clasic ;)) Pupici

      Ștergere
  13. Îmi place ideea de face salamul asta în forma aia de terina.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. Antonia, imi place ffff mult site-ul tau pe care l-am descoperit de putin timp. Imi place ca gatesti si scrii cu multa pasiune si din pasiune. Imi place cum combini ingredientele si ca nu te temi sa experimentezi si sa asociezi arome si texturi. Te-am adaugat in blogroll si abia astept sa vad ce vei mai posta. Intre timp, voi rasfoi postarile anterioare ptr inspiratie. Cu mult drag, Yolanda xx

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yolanda, multumesc de vizita. (din pacate nu o pot intoarce, pt ca blogul tau nu e public.. sau cel putin mie nu-mi apare vizibil). Multumesc pentru cuvintele frumoase, ma bucur tare ca-ti place ce vezi aici... si sper din suflet sa te incante toate 'dulcegariile culinare' ;) Hugs !!

      Ștergere
    2. Blogul meu nu e public??? :( Cred ca e o greseala. Am verificat si e vizibil peste tot. Imi place f mult tot ce ai pe blog si sunt multe retete pe care le voi incerca si eu xx

      Ștergere
    3. Yolanda, imi cer scuze ca nu retin numele blogului tau. Imi e cunoscut numele Yolanda, dar in momentul asta nu stiu unde sa merg exact. Deci eu cand dau click pe numele tau imi apare fix mesajul 'Blogger Profilul solicitat de dvs. nu poate fi afişat. Mulţi utilizatori Blogger nu au ales încă să îşi facă public Profilul.

      Dacă sunteţi utilizator Blogger, vă recomandăm să permiteţi accesul la profilul dvs..'. Te poti inregistra te rog cu numele si url-ul? asa sigur va merge. Te pupic

      Ștergere
    4. offf...nu stiu ce sa zic :// Blogul meu se numeste Lemon Love Notes.

      Ștergere
  15. Buna idee cu lapte de cocos, inca nu am incercat, am sa tin minte! Prezentarea superba!! Pupici cu sclipici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adela, e super cu laptele de cocos. Iar asta pe care l-am avut eu fiind mai cremos, e mai gras asa si se simteeeeee, hmmm ;)) Sclipiciosi si catre tine!! hugs ;)

      Ștergere
  16. Ce ciuda mi-e ca nu am si eu tava de terina :0) Dar trebuie musai pus laptele de cocos la frigider sa fie asa inchegat sau merge si lichid din start ?
    vai ce pofta de salam pardo dulcegarie cu biscuti mi-ai facut !!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim, nu-i musai deloc. Ca oricum il pui pe foc si da o data in clocot. Am facut doar precizarea ca se ingroasa daca sta la frigider (si devine crema). E nemaipomenit de bun. Poate il incerci.

      Ștergere
  17. Ce poate fi mai bun cind are nuca de cocos,biscuiti...
    As papa o felie unsa cu lemon crud:)Arata nu bine,Foarte apetisant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm nu prea merge cu lemon curd, parerea mea. Sunt gusturi care se cam reping, dar daca te tenteaza poti incerca. Pupici si multumesc

      Ștergere
    2. Ma refeream mai mult ca-mi place tare mult lemon curd pe care l-ai prestat!...,stiu ca nu merge,da l-as papa si cu carnita...de ce nu :).pup.Un weeken minunata!

      Ștergere
  18. Cred ca e foarte interesant gustul cu lapte de cocos. Eu l-am folosit pana acuma doar la supe si sosuri...Am sa incerc ! Felicitari pentru poze !

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce frumoasa prezentare!!!
    E frumos totul!
    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  20. de cand ma stiu...si ma stiu de mult :)))...am iubit prajitura asta...sunt convinsa ca a ta e cea mai cea...uite domne...cu cocos nu mi-a dat prin scufita...

    RăspundețiȘtergere
  21. Imi place muuult.Nu am facut de nu mai stiu cand.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  22. asta da idee buna...tin minte next time sa pun si eu lapte de cocos:)multu':)

    RăspundețiȘtergere
  23. Imi place salamul de biscuiti!!Interesanta combinatia cu lapte de cocos.Voi incerca negresit!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cred ca laptele de cocos o face aparte. de retinut, pup!

    RăspundețiȘtergere
  25. Cool de tot preparatul asta pus asa in forma.
    Pofta mare acum..bag sama ca-l fac si eu in weekend. Cred ca o sa arunc si o mina sau doua de nuci si alte nuts. Daca se intimpla, revin cu rezultatele.

    Altfel.. fățos foc :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Imi place combinatia:)!Felicitari pentru abordare!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  27. ador biscutii in deserturi, iar acesta e mai mult decat delicios! Arata fabulos! Te pup sucmpa mea!

    RăspundețiȘtergere
  28. De vreo luna ma bantuie niste pofte din alea ciudate, cade gravida dupa salam de biscuiti....Si n-am voie ca-s la dieta:(((((((((((((((( Ma uit la poze si mi se intoarce cutitul in....pofta....

    RăspundețiȘtergere
  29. Am venit si eu cu .....trotineta ,dar nu am mai gasit nici macar frimituri.Fac si eu salam de biscuiti ,dar nu am gasit niciodata lapte de cocos sau lapte condensat,este un oras mic avem doar Peny si nu gasesc tot ce vreau,ce sa mai vorbesc de celelalte magazine mai mici .Promit ca stau la panda pana vei mai gati ceva ,ca sa fiu prima.Pupiciiiii.

    RăspundețiȘtergere