30 aprilie 2011

Pilaf bulgaresc

Ingrasa, nu ingrasa, orezul ramane totusi o sursa bogata in vitamine. N-am imagini premergatoare pentru acest preparat. Initial l-am perceput ca pe ceva banal, ce nu capteaza atentia. Dar gustul mi-a inclinat perceptia initiala, si uite asa am ajuns sa vi-l impartasesc si voua. Se prepara teribil de simplu; si, unde mai pui ca exista enspe combinatii care intregesc periplul aromelor cu care puteti blagoslovi orezul.. atunci sunteti liberi sa improvizati dupa gust si proviziile din frigider.

Ce am facut eu: am taiat marunt o ceapa mare si am dat pe razatoarea mica un morcov potrivit, pe care le-am pus la calit, in iubitul meu wok, cu vreo 4 - 5 linguri ulei de floarea soarelui. Dupa ce s-au calit, luand fiecare cate putin din culoarea celeilalte, am adaugat ciupercile dintr-o conserva de 400 g, 2 linguri cu pasta de bulion (nu suc de rosii), o lingurita de sare (si mai bine dupa gust)  piper, si am amestecat inca vreo 3 minute. Intre timp am spalat 1 pahar si jumate cu orez (am folosit Scotti - Colosal), in mai multe jeturi de apa, apoi l-am adaugat in wok peste legumele calite, pulsand cu 5 pahare cu apa. Am pus un capac deasupra si am amestecat atemporal prin orez, pana la epuizarea stocul de apa. Depinde ce orez folositi; daca va place mai moale, adaugati inca un pahar cu apa... eu il prefer mai ferm, so... La sfarsit binecuvantati-l cu patrunjel proaspat, tocat marunt si e deja bun de pus pe parfurie.

Ce puteti face voi:  daca va plac rosiile proaspete in orez si cartofii - le puteti taia cubulete (la fel si morcovul...daca il preferati asa), si le adaugati odata cu ceapa la calit, apoi se scurg celelalte etape... O sa marchez pe viitor si alte combinatii..
Eu l-am pregatit simplu. Cert e ca mancarea asta dovedeste, inca o data, ca esentele tari se regasesc in lucrurile marunte si aparent lipsite de importanta...  Pe scurt: simplu, hranitor si delicios !

Sa aveti pofta !

29 aprilie 2011

Paste cu pui - strikes again

Carnea de pui este cea mai usor de 'coafat' dintre 'batoanele proteice', fiind o sursa importanta de vitamine, minerale, proteine si una dintre cele mai gustoase - atunci cand vorbim despre un gratar de pui imbibat cu arome. Cand vine vorba de simplul piept de pui,  primul gust care-mi vine in minte e ...hmm? unul fad ! si atunci e musai sa ne jocam cu diverse ierburi si ingrediente. Din cotcodacul  asta am ales 300 g piept, fiind partea cea mai slaba in grasimi. Nu c-as tine cont de aspectul asta, atunci cand imi danseaza prin fata ochilor o pielita de pui rumenita in sosuri de vin si parlita strasnic... dar, nu va mai zic voua de visele mele.. trec la reteta :))
























300 g piept de pui taiat cubulete se pune la calit, intr-un wok, cu 3 linguri ulei de floarea soarelui. Cand capata culoarea aceea albicioasa, specific carnii patrunse cel putin la suprafata, aruncati in wok 1 ardei mare proaspat, feliat dupa plac (cel rosu are un continut bogat in vitamine - in special vitamina C), 2 fire de ceapa verde si cateva frunze bune de tarhon. Protejati cu o lingura de lemn puiul si restul ingredientelor - de flacara si dupa vreo 5 minute, de cuibarit la foc potrivit, turnati 70 ml vin alb demisec si 50 ml apa, plus o lingurita rasa de sare, una cu zahar si putin piper. 























Invartiti lingura de lemn prin wok pana scade sosul (dar nu complet, mai lasati si pentru voi) si adaugati 4 linguri cu varf de cilli souce.. Am vorbit de el in reteta asta. Combinatia din borcanasul asta nu-i nici iute, nici prea dulce, e cel mai potrivit sos ce poate evidentia aroma duplicitara a tarhonului, combinand gustul dulce patrunzator cu cel dulce piperat. 























Si, unde mai pui ca sosul asta are si niste boabe de fasole rosie, atunci deja totul e trecut la rang de moft :)) Lasati wok-ul pe foc inca 1 minut, adagati pastele deja fierte, (eu am pus cam 250 g paste fierte in apa cu sare si putin ulei), amestecati aromele, iar la urma pulsati cu o coronita din frunze de patrunjel .. et voila.

 Sa aveti pofta si un inceput placut de week-end !
























27 aprilie 2011

Vitamine intr-o paine - farfurie

Skip peste introducere... trec direct la fapte !


Pentru painica asta delicioasa aveti nevoie de: 200 g faina, 10 g drojdie proaspata diluata in 100 ml apa calda, 50 ml ulei de masline si 50 g margarina. Framantati toate ingredientele laolalta, formati o bila pe care o bagati la frigider pentru 30 -40 minute. Tratati cu rabdarea acum, ca vine ea si salata !


Dupa minutele alea scurse, intindeti o forma perfect rotunda :))) cu diametrul de 30 cm. Stiti cum sa masurati diametrul aluatului in functie de tava, da? Daca nu, aruncati cu forma dincolo de monitor si viiine raspunsul :))
So, tapetati forma cu o dara groasa de margarina, o pudrati cu daruire cu faina, apoi captusiti forma cu aluatul acela.  Dupa ce ati bibilit aluatul pe forma, puneti o foaie de copt peste aluat si trantiti acolo 2 pumni cu fasole uscata, sa nu creasca prea mult si sa se coaca uniform. Dati tavita la cuptor pentru 25 minute la 170 grade. Dupa cele 25 minute scoateti tava, aruncati hartia de copt si boabele de fasole deoparte (puteti sa le pastrati pentru o alta painica sau tarta) si o dati iar la cuptor pentru vreo 5 - 10 minute la 200 grade.. Va uitati si voi pe gaura cheii (geamu de la cuptor) si daca-i cum trebe deschideti, daca nu nu !
Intre timp spalati o salata mare (incape toata fara grija), o legatura de ceapa, ridichi, branza, muschiulet de porc am pus eu (sarumana mama soacra - e mare fac eco....so, ma inclin ca ne trimite si noua :)), niste branza, rosii, castraveti daca aveti (eu n-aveam..off)... in fine, cam tot ce va pofteste sufletul si va face placere sa vedeti intr-o salata.





Le taiati pe toate dupa pofta inimii, picurati niste ulei de masline, un praf de sare, niste patrunjel, piper, cascaval ras, ardei iute uscat am mai pus eu, le amestecati intr-un bol si dupa ce ati scos painica din forma le puneti pe toate acolo si gata.... Poftiti la masa !!


Aveti grija cum scoateti aluatul...faceti o cruce mare inainte sa-l scoateti din tava. Ideea e urmatoarea: imediat cum l-ati scos din cuptor, trageti de capetele tavii.... asa finut pana se desprinde.. apoi il rasturnati usor pe un prosopel si gata. In rest numai de bine despre aceasta minunatie... Se serveste salata in painica aia calda, fina si taaare delicioasa. Ba rupi o bucata de paine din ' farfurie', apoi o imbucatura din salata....si tot asa pana se termina toate !
Si ca un paparazzi ce sunt, am prins un cadru inopinat cu pofticiosul.. Cu alte cuvinte...punctul ala de sprijin....nu-i al meu !! :)))


ENJOY !

Reteta imi apartine !



26 aprilie 2011

O poveste si o frittata

Acum ca m-am intors din mini-vacanta de Paste, ma vad oarecum datoare sa recuperez din urma povestea lasata intr-un final pe mainile altora.. asta vinerea trecuta... 
Da-ncep cu joi, ca asa-i frumos: In ziua aia m-am apucat si eu ca tot omul sa vopsesc oua... ca asa e bine si asa se face ?! Cumparasem de luni un pachet cu vopsea de oua... cica se numeste Alex si oul de aur   :)))  sau cel putin, cu mintea incrucisata, asa imi aduc eu aminte. Toaletate, fierte si apoi, ca la vopseaua clasica, pregatite pentru baia de culoare.. Desfac cutia lui Alex,  scot o pereche de manusi si-mi zic: "mooomaa cata darnicie din partea lui".. Mi le mulez bine pe maini si, ofc ca o dama bine ce sunt, iau lingura de lemn si, tacticoasa cu manusi evident, transfer ouale dintr-o cratita in alta pentru curcubeu :)) Si uite asa, m-am uitat vreo 3 minute la oua, care din albe ce erau tot mai albe se faceau... si plina de pitici dupa vreo 5 minute, mi-am zis ca-i timpul, ca eu si Alex, sa dam arama pe fatza ! Sunt un mare fan instructiuni...:)))) bine ca nu trebuie sa ma joc cu niste volti dupa carte.. ca imi faceam un mocca permanent zilnic.. Iau hartiuta aia bine ascunsa in plic si citesc... "bla, bla, folositi manusile, luati plicul cu vopsea, agitati-l bine, apoi turnati cate o picatura pe fiecare manusa, luati un ou si rostogoliti-l in palme pana se acopera cu vopseaua si se usuca, pentru maxima 4 oau :)))) Pai Alex n-ai gura sa strigi?  Eram curata ca lacrima lui Ovidiu, dar purtam manusile asa de fason. Apoi mi-a venit in minte celebra fraza: "ciocu' mic, ca noi suntem la putere !!"  ofc, gaina cu ouale ei albe, nu eu cu Alex si oul de aur ! Asta asa... pentru cei care nu stiu ce-i aia vopsea de oua (sigur mai sunt din astia ca mine, care vopsesc oua zilnic ) ca eu sigur m-am lecuit .. learning by doing - the new stuff !! 

Vineri incercam, dimineata pe la un 7, sa vorbesc despre reteta coafata de cozonac: o variatiune pe aceeasi tema, doar ca fara coafeza (lingura), ci cu hair stylist (mixerul). Adica.... ce va povesteam in  reteta de cozonac la Etapa 1.. totul la mixer. Urma sa dau un anunt bomba mai pe seara, gen: "cozonacul care se face singur !!" :)))  bla,  bla.... dar nu a durat mai mult de 6 ore nebunia ! Intre timp a urmat un program scurt pentru patrie, apoi un drum la coafor. Ani cu foarfecul de tuns iarba ma astepta. M-am asezat pe scaun si-i zic "doar varfurile, stii tu ..". Langa mine, o doamna respectabila, ce-si facea niste suvitze blonde, pe un par aproape perfect... incepe spre deliciul celor din jur sa povesteasca .. o reteta.. Dintr-o data si spre deliciul meu :)) Era o reteta de cozonac pe care urma sa o pregateasca viitoarea nora :)) Au urmat niste zambete, suspine, cu gandul la nurori - nurori goscodine :)) . Mi-am zis in sinea mea "acu'i musai sa-mi testez vitejia la scrisul de mana". Ii zic lui Ani StoP! , imi scot un ruj si-un bon de casa ... nu de alta pixul era undeva, dincolo de granita peste care puteam trece prin geanta,  si-ncep sa scriu...oua, faina, drojdie, ciocolata... si dupa vreo 10 minute..  imi zice Ani: "am terminat !" wtf ??? come on fato, baga foarfecul si da-i pana baga cozonacu la cuptor... si uite asa, mi-am notat tot mah toot ! :))... M-am ridicat brusc, undeva pe la un "180 grade pentru 1  ora", am vazut doar cat par mi-am lasat pe jos... si ofc mi-am admirat vitejeste in oglinda  freza - periuta - cul :)) Mi-am aruncat tenesii in masina, ca balaurul cu sapte capete ce-si arunca buzduganul in poarta palatului, doar ca sa stie masina ca vin eu si nu un baietoi... :))) M-a primit saraca si-am plecat impreuna la market.. Acolo puteam sa arunc si cu barda, ca nu se dadea nici unul la o parte, tare urata zi... Dar ma rog, n-a durat mult, c-am primit un telefon de departe, am cedat cosul unui shopping maniac si am accelerat. Acasa, in fine, s-a dus maiaua cozonacului meu minune pe gatlejul ghenei, ca nu-mi mai ardea la ora aia de nici un cozonac... Cert e ca nici nu-mi amintesc cand am strabatut cei 300 km distanta. Ma astepta piciul meu in batatura, suspinand ca buni e putin bolnavioara. 

Asa ca pentru mine, sarbatoarea asta a insemnat multumiri catre Dumnezeu ca mama este bine, si musai va fi fff bine, familia si rudele sunt ok, toate la locul lor. Si mi-am amintit vorbele mamei de alta data:  "chiar daca iubirea nu vindeca nici o boala, macar alunga un gram de suferinta!" Imi stau lacrimile-n barba, dar sunt baiatul lu tata si nu mai plang. In rest, liniste si pace ... ceea ce va doresc si voua ! 

Si acum sa revin la prima fraza din pomelnic... Saptamana trecuta vorbeam cu my friend, Raluca, despre reteta mea de cozonac cu ea la aparate.. Avea toate detaliile, plus alea de dimineata... cu mixat toate ingredientele in etapa 1... si pentru ca eu m-am abtinut sa-mi var nasu-n cozonaci, mi-a trimis Ralu o imagine cu finalitatea ei: o pereche de cozonaci minunati.... Nu pot decat sa ma bucur nespus si sa o felicit din toata inima ! Bravo Ralu !


Later edit (dupa o zi):  Acum am deschis mail-ul si nu pot sa nu va incant si pe voi cu acesti minunati cozonaci ai Amaliei (multumesc frumos pentru poze si pentru 'probatoriul' retetei de cozo). Felicitari ! Arata minunat !




Azi, eu nu ma laud decat cu o frittata cu legume si niste muschiulet eco de pucelus.. Mai degraba vreo 6 oua batute bine, amestecate cu 100 g muschi de porc, jumatate ardei verde, o legatura de ceapa verde, niste marar proaspat, toate astea puse intr-o tava (o steluta siliconata am folosit eu)... unsa cu unt si pudrata cu un praf de malai...la cuptor pentru 30 minute la 190 grade... Un deliciu impartit frateste pe din 3 :)) 


Acum va pup pe toti si va multumesc pentru urarile de bine.. Hristos a inviat !  

Voi cum ati petrecut de sarbatori ??? 


22 aprilie 2011

PASTE FERICIT !





























Sarbatoarea Sfanta a invierii Domnului sa reverse asupra voastra sanatate, belsug si bucurii, iar Lumina din Noaptea Sfanta sa va insoteasca pasii mereu.

PASTE FERICIT !!!