2 aprilie 2011

Ficatei de porc cu piure de cartofi

Ce mananca omu' care se scoala de dimineata asa pe la un 10, ca sa ajunga departe? Ficat de porc imbalsamat in vin si bors, ofc.. :)  Reteta asta o am mostenire de la buna mea. Probabil ca va ridica niste semne de intrebare sau poate nu, asta ramane de vazut. Pentru prescriptia asta, aveti nevoie de 650 g ficat, 7 linguri ulei, 8 linguri bors de putina, 8 linguri vin alb, 1 lingura otet de mere, sare si piper dupa gust. Intai de toate, pentru mai multa aroma puneti in paharul, in care turnati borsul de putina si vinul, cam o lingurita rasa de sare si, dupa inima, piper, si lasati-l deoparte c-o s-aveti nevoie de el. Taiati ficatul, spalati-l bine, si scurs de apa il aruncati in tigaia incinsa cu ulei. Intoarceti-l pe toate partile, timp corespunzator unui minut, si apoi turnati peste el lichidele de mai sus, sa nu uitati de otet. Taiati apoi un catel de usturoi si faceti-l partas. Puneti capacul peste tigaie, amestecand ficatul din cand in cand.

Dupa vreo 10 minute, taiati marunt cateva fire de patrunjel si presarati-le peste. Amestecati atemporat ficatul prin sos, lasandu-va mangaiati de vaporii completului de arome.

Dupa etapa asta nu mi-am notat minutele scurse. Ideea e ca, atunci cand sosul aproape e dat disparut, ficatu-i gata. Si cam atat. Intre timp fierbeti 4 cartofi. Ungeti-i, scursi de apa si pasati, cu o nuca de unt, putin lapte, sare dupa gust, si amestecati pana obtineti pasta corespunzatoare piureului de cartofi.

Daca va doriti la ficat mai mult sos, nu-i permiteti focului sa-l elimine complet...in etapa de mai sus..Oricum, ficatul fragezit de bors si imbatat de vin, asteapta doar sa fie asternut pe farfurie si savurat deplin.  Partea asta de 'vitamina din purcelus', preparata in felul asta, are un gust desavarsit.. e tare, tare bun.. 


6 comentarii:

  1. chiar ca trebuie sa te umfli in pene ca o paunita daca esti si frumoasa dupa gustul acestei retete ,atunci trebuie sa cuvantam in cor impreuna cu familia mea .Bun bun bun de bun .

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Anonim. Esti tu prea dragut/draguta, dar nu m nici un merit in toata plasmuirea asta :)) O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca dai ficatei, dau parfe si acum am si unul nou nout:)))
    Se face?:D:)))
    Pupici, Anto.
    Mi s-a facut o foameeeeee..

    RăspundețiȘtergere
  4. Dau regatul meu pentru un parfe... N-am mai mancat de o suta de ani... si mi-ai facut o pofta cu ala de zile mari..Asa ca trimit ficatu' ! Livreaza parfe-ul :))

    RăspundețiȘtergere
  5. L-am mancat :D:)))
    Mai am din asta de azi si-i la fel de bun :P
    Pun daca promiti ca machezi doi ochi cand mergi dupa pachet:))

    RăspundețiȘtergere