2 decembrie 2011

Hummus

I love it! U love it ??;) Io cel putin la fel de mult cum savurez fasolea batuta.. Voi?? Si-n baza noastra friendly de date avem cel putin unspce fasolari testati si-n privinta astuia din titlu ;) Se intampla investigatia asta acu ceva ani in urma, cand luasem drept ipoteza faptul ca el - al meu - nu papa fasole batuta < = > nu papa nici hummus... se extrapoleaza asupra homenilor da gen. Si nu mare mi-a fost mirarea sa descopar, testand pe mustatile lor esantionate, ca nu exista corelatie nene. Pentru asta e si-o vorba din popor, nu-i asa?? Preferintelor celor ce mananca fasola batuta cu ceapa calita innecata-ntr-un ocean de ulei (ca mine), nu au legatura cu ale celorlati de afirma-n gura mare ca n-au mancat in toata viata lor fasolo-vitamine, ci s-au spart in figuri cu hummus si nici cu al meu care nu baga-n el nici fasole batuta, nici naut cu tahini = love = hummus..


Voi va mai amintiti cand a aparut 'ideea' asta de hummus la noi? Io nu, dar am niste ani de cand tot ma impart intre fasole si chestia asta misto de vorbim noi acuma. La pariu ca multi au auzit in treacat de hummus si s-au oprit aici ??:), iar multe dintre noi am servit “delicatesa” cu si mai multa placere cand ne-am gandit la kg-le in plus, sau cand ne-am pregatit de spovedanie? One of my lovely friend la pierdut joia trecuta ;) .. pariu' mah!


So, chiar daca nu toti savureaza fasolea batuta si/sau hummusul cu aceeasi incantare ca mine, totusi un el/ea papa hummus... asa dara, e nevoie sa vorbim de papica asta tocmai buna de uns pe-o bucata de painica, dup' o bere bruna ;)


Si intru direct in subiect. E clar, sau daca nu luati aminte, ca in compozitia hummusului se regaseste tahini.. asa ca vorbim si de el aici. Notati asa:  Intai de toate asigurati-va ca aveti in casa naut si putin susan. Mai bine zis 100 grame seminte de susan, pe care le intindeti asa firave si delicate intr-un wok putin incins.. Invartiti mereu cu lingura de lemn, da des de tot.. cat sa devina semintele astea lucioase, nicidecum rumenite avand grija sa nu ajungeti sa simtiti ca ard in flacari, ca v-ati lins pe botic de tahini, ca devine amarui si hummusul la fel. So, beware!!


Dupa ce le-ati incins si le-ati lasat la racit, le varsati intr-un mixer, picurati acolo 2-3 linguri cu ulei de susan sau orice ulei vegetal (eu il prefer pe cel de susan), depinde cat de consistenta doriti sa fie pasta (eu il prefer cu 3 linguri cu ulei) si-i dati drumul la buton -- la puterea mare!!


Asa in reprize sa n-o ia mixerul razna.. Al meu e inca functional si destul de puternic si-l tine coarda.. In cateva secunde s-a facut o minunatie de pasta, de una mie ori mai buna decat cea din comert.


Puteti sa faceti tahini din oricata cantitate de susan va doriti. Eu atat fac de fiecare data (desi il puteti tine la frigider chiar si 3 saptamani) si-l folosesc pe tot odata innecat in naut!.. Am terminat cu tahini, acu incepe etapa 2, care de fapt incepe c-o seara-n urma, cand puneti voi la inmuiat 300 grame naut.























Dupa ce-si face somnul de frumusete in multa apa, pana i se increteste coaja pa el, il puneti la fiert in multa apa, un praf de sare si-l lasaaaati sa fiarba pana fierbe. Punct! Hmmm rusine-mi e, da  recunosc ca am o frica de oala aia minune nevoie mare! Nu ma apropii de ea, nici daca ma plateste cineva in porc si galbeni ! Deci, daca aveti asa ceva.. in cateva minute e gata.. Daca nu, il lasati si voi, ca mine, vreo ora - 1 ora jumate asa - la fiert. Puteti folosi naut deja fiert din conserva, dar hai mah ca nu-i greu deloc s-o luati de la zero, zau asa !!


Ingredientele astea au mai ramas de enumerat si-i aproape gata. Ideea e ca bunatatea asta de hummus face casa buna si cu usturoiul si cu ceapa.. depinde de voi cu ce-l blagosloviti! La mine.. usturoi sa fie nene! Daca tot il mananc singura, macar sa ma 'razbun' cat pot de "dulce" ;)

So, dupa ce a fiert, il luati cu o paleta, scurs de apa si-i aratati drumul spre mixer / blender. Picurati acolo zeama de la o jumatate lamaie (la urma pulsati cu cealalta jumatate daca va doriti), 5 catei de usturoi (fiecare e liber sa puna cat il tin puterile, sau sa-l inlocuiasca cu ceapa), 5 linguri cu ulei de masline, 2 ardeiuti din astia mici si iuti ;) curatati de samburi - sunt o nebunie parol ca da, toata pasta de tahini de mai sus, sare si piper dupa gust, si un praf de cilli dulce - puteti folosi boia iute/dulce sau si mai bine, va faceti de cap ca mine si-o sa dati peste un gust teribil, da teribil de bun !! Stati asa.. sper ca n-ati aruncat apa in care a fiert nautul, da?? Pulsati cu zama d'aia - cam 50 ml  (sau apa calduta) si dati-i drumul la mixer sa-si faca treaba!;) Daca mai e nevoie de apa (si sigur e), picurati asa putin cate putin... pana obtineti consistenta perfecta pentru voi ! Fiecare e liber sa faca ce-o vrea!! Dupa cum fiecare se inconjoara de sine insusi ! Nu-i asa? ;)


E absolut delicios si fara pacate ! Parol ca da!






60 de comentarii:

  1. Ai reusit sa-l postezi pe dumnealui pana la urma,eh? Printre atatea showuri de gatit, cred si eu ca n-ai timp. :P Si cand te-aud ca vobesti de rauri de ulei si fasole, bere, hummus, tahini, treburi, eu innebunesc...CUM DE ESTI ATAT DE SLABAA ?? :) Ca eu trebuie sa ma abtin la maxim sa nu ma ingras ca nush ce. :))
    Ador pozele, mai ales cea cu nautul care cade, e geniala. Multi pupici, frumoasa mea! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana sunt supi ca n-am timp! Am inceput un curs de econometrie si dureaza 2 saptamani.. timp in care am de invatat un manual gros cat compendiu literaturii romane! ;) Azi nu m-am mai putut abtine si asa l-am mancat demult ;)) In week-end invat, n-am timp, asa ca azi a fost zi lunga ;) Ma bucur tare ca-ti plac pozele! Dar nu-ti ajung nici la degetul mic ;)) Ale tale sunt pur si simplu de vis!!! pupici iubita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca saptamana viitoare nu mai scapa punguta de naut din dulapior , tot zic ca fac si tot ii sare randu , dar tu , acum , mi-ai facut o pofta cu imaginile astea superbe !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. da, si noi mincam cam de 3ani asa ceva... bune fotografiile... e adevarat!!! e foarte bun!!!
    Fifi ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am pregãtit odatã acasã, în rest pap la lucru.
    Îmi place prezentarea si mai ales piri piri pe care îl ador!

    RăspundețiȘtergere
  6. wow, ce poze faine faciiii, mor de ciuda:)))) si ce fain iti prezinti retetele...na cine poate poate:) felicitari, esti geniala! uite si eu mai fac hummus, sau

    RăspundețiȘtergere
  7. Thank You for sharing all these delicious recepies,You are a Amazing chef..:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata super, pozele graiesc totul!!! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat eu am facut saptamana asta de 2 ori ;) Mi se pare tare rapid si satios nici nu mai zic;) Multumesc tare. Pup


    Fifi cam asa sau mai bine ;) nici nu-mi mai amintesc. Cert e ca de cand il pregatesc acasa nici nu ma mai gandesc sa cumpar. E mult mai bun, plus de asta il fac cu ce arome imi doresc. Pupici si multumesc


    Ramona multumesc frumos Alina. Eu sunt fan .. pap la lucru facut acasa ;) pupici


    Just me .. hihihi:)) ma bucur sa aud ca-ti plac pozele ;) Inca mai am de lucru ;) Mai ales la partea de design ;) Multumesc tare. Daca=ti place hummusul e super! Ca=i sanatos, nu ingrasa si tine de satulie ;) Zi faina!!


    Anonim thank you for lovely words!! you're too kind. Kisses

    RăspundețiȘtergere
  10. This looks delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anto...sa stii ca nu am mancat niciodata...da'...daca zici tuuuu...te cred :)...o sa cumpar sa vad cum este !

    RăspundețiȘtergere
  12. Ador hummus-ul si tot in aceeasi combinatie (usturoi si chilli) :)) il fac si-l refac de cate ori am chef (cel putin o data pe saptamana) iar fotografiile ... mai ales cea cu susanul, sunt bestiale! te imbratisez cu mare drag :*

    RăspundețiȘtergere
  13. Si reteta mea asteapa de vreo doua luni sa fie postata:)) Si eu mi-am facut tahini,dar cu ulei vegetal,nu mi-a dat prin capusor sa pun ulei de susan,dar o sa tin minte ptr data viitoare. Eu am facut si pita de casa,intr-un exces culinar:))

    RăspundețiȘtergere
  14. N-am mancat niciodata...
    Dar arata asa de bine ca musai va trebui sa incerc :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Hummmmm!Hummus l-as inlocui oricand cu Nutella sau alta crema de ciocolata.Prefer crema asta cu iz oriental, cu un gust decis.

    RăspundețiȘtergere
  16. mi-am adus aminte ca nu mi-am terminat de scris comentariul:))))))), mi-a sunat tel si m-am luat cu conversatia si l-am postat fara sa-l termin:))))vroiam sa mai zic ca si eu fac hummus, dar hummus lenes, adica cel din conserva, uneori pun doar ulei de masline, nu am stiut ca pot face in casa pasta tahini...:)si eu pun o lingura de smantana...deci oare mai e hummus?:))) dar e bunnnn si ne place la toti:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Anto, si eu fac hummus ca si tine ...si tare bun mai e. Langa mai a adaug si niscaiva muraturi (castraveti, gogosari, conopida - neaparat roz) sau ceva salatica de patrunjel :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce minunatie...sigur gustul e pe masura!Super prezentare...

    un weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
  19. Superbus ast hummus

    Vezi nu uita de 8 dec printre atitea econometrii...ca iei bataie de la mine. pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. Just me ..merge struna si ala lenes... ;) Numai ca nu prea mai e hummus fara tahini ;) e doar asa pe jumatate nu?? ;) Tahini se face tare tare usor si ai sa vezi ce gustos va fi hummusul cu el. numai sa ai grija sa nu-l rumenesti. E pastos, cremos, uleios, exact de ce are nevoie hummusul ala ;) Acum na, recunosc ca mama de cand i-am zis de hummus il face mai mereu si-i pune o lingura cu maioneza (ar manca maioneza pe paine ,de ;;)) dar ma fac si eu ca inchid ochii ... daca ei ii place.. cine sunt eu sa comentez ;)) Zi faina si spor !! pupici

    RăspundețiȘtergere
  21. Imi place humusul foarte mult, iar penultima poza ma face sa ma servesc din monitor! Foarte apetisanta!!!! Dar pe Harry nu reusesc sa il convind sa guste; Edi mananca hummus? Pupici ... ti-am lasat un mesaj pe facebook.

    RăspundețiȘtergere
  22. Cristina nici Edutu nu mananca ;) se stramba la culoare.. mai departe nici nu gusta ;) Cel mare e de vina.. ca de aici a pornit buba.. l-a auzit pe tasu ca el nu mananca asa ceva ;)) Dar taica-miu si aia de i-am investigat la sange.. sunt fani ;)) Am vazut mesajul pe FB.. scuze ca n-am avut timp sa raspund. Abia astept sa va vad !! pupici

    RăspundețiȘtergere
  23. N-am incercat pana acum.. arata foarte bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Ma asteapta 300g naut inmuiat de ieri. M-apuc de hummus dupa ce termin curatenia. Nu prea il suportam nici eu pana nu mi-a facut Ana odata unul foarte bun care m-a lecuit :)

    Iti scriu impresii dupa ^_^

    RăspundețiȘtergere
  25. e o salata super buna! eu sunt innebunita dupa ea, cam tot ce e contine tahini e BUN, e foarte bun!
    spor la studiu:) te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  26. Trebuie sa fac si eu,neaparat reteta asta,n-ai cum sa-i rezisti,te pup si spor la invatat!

    RăspundețiȘtergere
  27. Vai ce culoare frumopasa are... am mancat tare de mult, asa ca mi-ai facut o pofta... Pup si succes cu invatatul, am citit ca ai ceva cursuri de facut!

    RăspundețiȘtergere
  28. Intr-adevar, foarte bun humusul. Am luat si eu naut si sigur nu mai am scapare... Trebuie sa fac pentru ca imi place foarte mult. Acest tahini face tot...humusul. Pozele sunt de exceptie. Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  29. N-am mincat niciodata, dar dupa ingrediente, sigur al meu barbat s-ar linge pe degetele... Eu nu, pentru ca mi-e rau cind maninc usturoi si ardei... deh, o fi batrinetea...

    RăspundețiȘtergere
  30. ite ca n-am facut niciodata tahini in casa,dar am retinut reteta!

    RăspundețiȘtergere
  31. Hummusul meu drag, de cand te astept. De cand m-am mutat la capatul lumii, nici net nu am :D. Abia de saptamana asta, cred ca o sa am, asa ca abia acum am putut sa imi incant ochii :). Diseara pun nautul la inmuiat :P. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. Multumesc ca ai explicat cum se face in casa tahini...imi amintesc ca prin vis de humus...sa fie mai bine de 20 de ani de cand n-am mancat... acum ca l-am revazut detaliat ,e musai de facut.Te pup si o saptamana minunata iti doresc!!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu cred ca prima data am mancat in anii 90 in Turcia si de-atunci l-am cautat cu disperare si-n romanica. Iar cand, in sfarsit, l-am gasit, am fost tare dezamagita, asa ca m-am lasat...Ce bine ca ai facut tu, vin la tine, arata bestial!!! :*

    RăspundețiȘtergere
  34. Hummus is the best thing ever! This looks wonderful :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu degeaba bantui eu pe blogul tau si numai pe al tau....! daca imi este pofta de ceva nu imi ramane nimic de facut dacat sa -ti accesez pagina si sa ma desfat vizual! Ador humusul, insa nu m-am incumetat niciodata sa-l prepar in casa. Cand o sa prind mai mult curaj cu siguranta o sa-l incerc.

    RăspundețiȘtergere
  36. Fetelor ma bucur din suflet ca va place hummus-ul asta. Cele care n-au incercat.. e nemaipomenit. Musai sa-l faceti. Cat despre mine, inca n-am murit ;))) Doar ma termina cursul ;)) Sunt praf cand ajung acasa, nici apa n-am chef sa beau ;) Dar o sa-mi scot parleala dupa 12 dec.. atunci dau examenul si gata.. se termina pe anul asta;)

    Va pup si imbratisez cu drag!! O saptamana minunata in continuare!! Mi-e tare tare tare dor de voi!!!

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu va suparati, cu ce aparat faceti poze?

    RăspundețiȘtergere
  38. O reteta delicioasa!
    Felicitari pentru experienta ''Electrolux''. Totul a aratat delicios!

    RăspundețiȘtergere
  39. Cum faci pozele atat de bine? Vreau si eu sa pozez mancarea asa. Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  40. Cristiana scuze pentru raspunsul intarziat. Folosesc un Nikon D7000. Sper sa-ti fie de ajutor. Pupici

    Lavinia multumesc frumos. A fost minunat!

    Un week-end delicios ;)

    RăspundețiȘtergere
  41. Aham.... nu-i nicio problema ca mi-ai raspuns mai tarziu. La aparatul de fotografiat folosesti un program anume prestabilit, sau ai facut cursuri de fotografie? Mersi, din nou, te pup (Nu stiu de unde mi-a venit "te pup" (poate ca este prea intim), dar asa am simtit; te-am simtit (daca pot spune asa) calda si aproape de sufletul meu, nu stiu de ce; am simtit cum te-as fi imbratisat/am avut parte de o imbratisare calda; repet nu stiu de ce.... Multumesc din nou pentru timpul acordat)

    RăspundețiȘtergere
  42. eu as zice ca nu e iubitor de fasole batuta care sa nu adore si hummusul ;)). parerea mea, dovedita empiric pe cei din jurul meu hihihi

    RăspundețiȘtergere
  43. Zazu asa zic si eu ;) Dar i-am "cunoscut" si pe cei care il refuza, chiar daca.. ;)


    Cristiana e usor de lucrat cu D7000, asta dupa ce citesti instructiunile.;) Doar pentru setari mai delicate intri in meniul lui, in rest fata de D40 pe care l-am avut inainte (nu m-am imprietenit prea tare cu ala) ai foarte multe butoane direct pe aparat.. asa ca e tare usor de reglat. Lucrez in principiu pe Auto si fac setarile in functie de "peisaj". Dar, mult mai importanta e lumina. Daca nu ai in casa lumina, chiar si cu D7000 o sa ai batai de cap - fara un blitz extern si un obiectiv bun. Daca te mai pot ajuta cu ceva.. sunt aici ;) Te pupic cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
  44. Excelenta prezentare, Antonina! mi s-a facut dor sa mai fac niste hummus :)

    RăspundețiȘtergere
  45. Adooor hummusul...si daca e facut de tine...il iubesc la nebunie!!! Arata minunat Anto scumpa...pup cu drag si ma bucur ca te-am cunoscut! Esti o frumoasa!!!!!O fata deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  46. Multumesc tare tuturor ! Sunt super incantata ca va place !! Va pup cu drag !!

    RăspundețiȘtergere
  47. Doamna Antonana, ma gandeam sa adaug in apa in care o sa fiarba nautul si 1 ceapa+1 morcov+1 pastarnac, ce spuneti, este bine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pun, dar nu i-ar face nimic rau nautului adaugarea legumelor respective. Gustul nu va mai fi acelasi, dar va fi ok. Eu n-as adauga pastarnac totusi.. Numai sa nu le pasati o data cu nautul. Sa aveti pofta! Antonina

      Ștergere
  48. Ma scuzati pentru "Antonana" am vrut sa scriu Antonina. Am inteles, deci numai sare. Va multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu era o remarca negativa (mai multi miei pentru mine, nu??;) Ci doar in sensul ca poti sa-mi spui pe nume. Te pup

      Ștergere
  49. Am fiert nautul dar exista o pielita pe fiecare bob de naut, o dau la o parte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O nu. Baga totul la mixer si gata. Banuiesc ca ai terminat deja? Imi cer scuze ca n-am fost pe faza, abia acum am intrat pe blog. Sper ca a iesit bun. O seara faina!

      Ștergere
  50. Nu am terminat... pentru ca intre timp am gatit "urgentele", nautul l-am fiert aseara si l-am pus cu tot cu zeama la frigider asteptand raspunsul tau. Am ajuns sa te intreb despre "pielite" dupa ce am vorbit cu cineva despre naut si hummus, si mi-a spus ca daca il fierbi acasa (si nu folosesti din acela de la conserva) pe urma trebuie sa stai sa inlaturi "pielita cu pielita", si cum eu nu imi aduceam aminte exact cum se procedeaza v-am intrebat pe dumneavoastra. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  51. Sunt persoane care scot pielita si de la bobul de fasole cand pregatesc fasole batuta, dar se poate face lejer si cu pielita respectiva. Dar la naut chiar nu e cazul. In momentul in care bagi totul la mixer se formeaza o pasta fina, pielita se face navazuta acolo. Probabil ca s-a format pielita aia pentru ca a stat prea mult timp in apa. De regula se fierbe vreo 2 ore si apoi se mixeaza cat e cald, ca-i mai usor asa. Dar nu-i bai ca a stat mai mult in apa .. s-a muiat mai bine. Poti incalzi putin nautul acum, se mixeaza mai ok. Spor!

    RăspundețiȘtergere
  52. Am folosit oala sub presiune ca sa-l fierb. Cam 30 de minute l-am tinut, nu m-am incumetat pe calea normala ca mi-era teama sa nu dau gres. Mersiiiiiii

    RăspundețiȘtergere
  53. Arata tare bine! Inca nu am facut in combinatia asta de ingrediente dar cred ca am sa incerc astazi! :)

    RăspundețiȘtergere