1 mai 2011

Salata de ridiche alba si telina

Ador sa merg la cumparaturi cu Eduard, mai ales ca la varsta de 3 ani  "de ce-ul ? " e in floare.... So, mergem noi doi ca tot omu' cu lista, mai luam si pe langa, mai uitam chestii din ea... in fine, si ajungem la legume. Acolo o ridiche mare alba ne astepta.


O iau si-i zic lui Edi.... mananci ridiche alba? si incepe conversatia:
Edi: "de ce-i alba?"
Eu: "ca-i magica, are o aroma usor picanta si-i tare zemoasa si buna..Daca vrei sa stii mai multe invata sa citesti, si cauta pe goagal :)".
-  "cine mananca ridiche alba si ce e gogal ? " 
-  "e un individ tare destept care are raspunsuri pentru orice, iar ridichea asta daca nu o papi tu, o mananc eu !!".
-  "ce maaaare este, ridichea asta e pentru elefanti !!!"
- "nu ! o mananc eu si tati. tu nu vrei ?"
-  "nu,  eu nu vreau!!".. si apoi in gura mare...."mami e elefantica, mami e elefanticaaa !!!! "
In fine, juma' de Cora murea de ras si apoi santaj la drum mare: "Nu mai da din casa tot, anumite info le vinzi pe bani grei !... daca mai vrei robot ce se transforma intr-un gandac si scoate flacari pe nari.. :)) "
So, in spiritul elefantilor cu 2 picioare, adica eu si tasu, azi mancam salata de ridiche alba. Invariabil delicioasa ca orice ridiche, dar parca asta-i mai grozava. Deci, o ridiche mare alba, cam aceeasi cantitate dintr-o telina, sau chiar mai mult, depinde cum preferati si cat aveti prin casa, 3 linguri ulei masline (si mai bine, in functie de cantitatea legumelor), 2 linguri cu otet balsamic, indubitabil sare de mare pentru extra flavors, 2 oua fierte taiate bucati si niste cuburi de cascaval..























Razuiti telina si ridichea pe razatoarea mare, fiebeti ouale tari, unul il taiati cubulete si il aruncati peste vitamine, pe celalalt il pastrati pentru decor. Intr-un vas amestecati toate ingredientele din lista, apoi ornati salata cu feliutele din oul ramas si cateva bucati de cascaval.

 Binecuvantati totul cu putin patrunjel proaspat si chemati 'elefantii' la masa :))


Healty and absolutely yammmmy !!... For elephants like us ! 























Enjoy !























PS: Daca stie cineva unde gasesc vreo minunatie de robot din ala de mai sus, sa lase un comment :)) multam fain ...


Stelute din aluat fraged

Nimic mai simplu decat prepararea acestor biscuiti. Unde mai pui ca sunt taaare gustosi, fragezi si conturati de altii pentru voi..  atunci e imperios necesara repetitia..



Ingredientele pentru aceste piscoturi / stelute / biscuiti sunt: 300 g faina, 200 g untura (multumesc tare mult Lidia pentru provizia de untura :)), 100 g zahar, 1 ou, un praf de sare si putina vanilie, sau scortisoara pentru extra flavors..

Se pun toate intr-un vas, se amesteca bine, pana se intrepatrund ingredientele, si se formeaza o bila care se da la frigider pentru cateva ore. 

Buna mea le spunea piscoturi, si ii preferam de fiecare data in compania unui ceai si bineinteles a unei povesti cu zane :)). In fine, in cazul nostru a intrat printul in actiune, fortat de imprejurari sa-si salveze printesa de glicemia scazuta brusc,  pregatindu-i aceste mini stelute de aur... :))


Si uite asa a facut Edutu la stelute, pentru toate printzesele din lume...


Piscoturile se dau la cuptor pentru vreo 25 minute la 180 grade. Dupa ce s-au copt, se pudreaza cu zahar vanilat si se papa simplu sau dupa plac..


Eduard si-a pictat stelutele cu putin gem de mure, asa se justifica prezenta celeilalte dulcegarii..























Daca nu aveti untura, puteti inlocui cu unt. Sunt super simplu de facut si adorate de copii..























Sa aveti pofta !


30 aprilie 2011

Pilaf bulgaresc

Ingrasa, nu ingrasa, orezul ramane totusi o sursa bogata in vitamine. N-am imagini premergatoare pentru acest preparat. Initial l-am perceput ca pe ceva banal, ce nu capteaza atentia. Dar gustul mi-a inclinat perceptia initiala, si uite asa am ajuns sa vi-l impartasesc si voua. Se prepara teribil de simplu; si, unde mai pui ca exista enspe combinatii care intregesc periplul aromelor cu care puteti blagoslovi orezul.. atunci sunteti liberi sa improvizati dupa gust si proviziile din frigider.

Ce am facut eu: am taiat marunt o ceapa mare si am dat pe razatoarea mica un morcov potrivit, pe care le-am pus la calit, in iubitul meu wok, cu vreo 4 - 5 linguri ulei de floarea soarelui. Dupa ce s-au calit, luand fiecare cate putin din culoarea celeilalte, am adaugat ciupercile dintr-o conserva de 400 g, 2 linguri cu pasta de bulion (nu suc de rosii), o lingurita de sare (si mai bine dupa gust)  piper, si am amestecat inca vreo 3 minute. Intre timp am spalat 1 pahar si jumate cu orez (am folosit Scotti - Colosal), in mai multe jeturi de apa, apoi l-am adaugat in wok peste legumele calite, pulsand cu 5 pahare cu apa. Am pus un capac deasupra si am amestecat atemporal prin orez, pana la epuizarea stocul de apa. Depinde ce orez folositi; daca va place mai moale, adaugati inca un pahar cu apa... eu il prefer mai ferm, so... La sfarsit binecuvantati-l cu patrunjel proaspat, tocat marunt si e deja bun de pus pe parfurie.

Ce puteti face voi:  daca va plac rosiile proaspete in orez si cartofii - le puteti taia cubulete (la fel si morcovul...daca il preferati asa), si le adaugati odata cu ceapa la calit, apoi se scurg celelalte etape... O sa marchez pe viitor si alte combinatii..
Eu l-am pregatit simplu. Cert e ca mancarea asta dovedeste, inca o data, ca esentele tari se regasesc in lucrurile marunte si aparent lipsite de importanta...  Pe scurt: simplu, hranitor si delicios !

Sa aveti pofta !

29 aprilie 2011

Paste cu pui - strikes again

Carnea de pui este cea mai usor de 'coafat' dintre 'batoanele proteice', fiind o sursa importanta de vitamine, minerale, proteine si una dintre cele mai gustoase - atunci cand vorbim despre un gratar de pui imbibat cu arome. Cand vine vorba de simplul piept de pui,  primul gust care-mi vine in minte e ...hmm? unul fad ! si atunci e musai sa ne jocam cu diverse ierburi si ingrediente. Din cotcodacul  asta am ales 300 g piept, fiind partea cea mai slaba in grasimi. Nu c-as tine cont de aspectul asta, atunci cand imi danseaza prin fata ochilor o pielita de pui rumenita in sosuri de vin si parlita strasnic... dar, nu va mai zic voua de visele mele.. trec la reteta :))
























300 g piept de pui taiat cubulete se pune la calit, intr-un wok, cu 3 linguri ulei de floarea soarelui. Cand capata culoarea aceea albicioasa, specific carnii patrunse cel putin la suprafata, aruncati in wok 1 ardei mare proaspat, feliat dupa plac (cel rosu are un continut bogat in vitamine - in special vitamina C), 2 fire de ceapa verde si cateva frunze bune de tarhon. Protejati cu o lingura de lemn puiul si restul ingredientelor - de flacara si dupa vreo 5 minute, de cuibarit la foc potrivit, turnati 70 ml vin alb demisec si 50 ml apa, plus o lingurita rasa de sare, una cu zahar si putin piper. 























Invartiti lingura de lemn prin wok pana scade sosul (dar nu complet, mai lasati si pentru voi) si adaugati 4 linguri cu varf de cilli souce.. Am vorbit de el in reteta asta. Combinatia din borcanasul asta nu-i nici iute, nici prea dulce, e cel mai potrivit sos ce poate evidentia aroma duplicitara a tarhonului, combinand gustul dulce patrunzator cu cel dulce piperat. 























Si, unde mai pui ca sosul asta are si niste boabe de fasole rosie, atunci deja totul e trecut la rang de moft :)) Lasati wok-ul pe foc inca 1 minut, adagati pastele deja fierte, (eu am pus cam 250 g paste fierte in apa cu sare si putin ulei), amestecati aromele, iar la urma pulsati cu o coronita din frunze de patrunjel .. et voila.

 Sa aveti pofta si un inceput placut de week-end !
























27 aprilie 2011

Vitamine intr-o paine - farfurie

Skip peste introducere... trec direct la fapte !


Pentru painica asta delicioasa aveti nevoie de: 200 g faina, 10 g drojdie proaspata diluata in 100 ml apa calda, 50 ml ulei de masline si 50 g margarina. Framantati toate ingredientele laolalta, formati o bila pe care o bagati la frigider pentru 30 -40 minute. Tratati cu rabdarea acum, ca vine ea si salata !


Dupa minutele alea scurse, intindeti o forma perfect rotunda :))) cu diametrul de 30 cm. Stiti cum sa masurati diametrul aluatului in functie de tava, da? Daca nu, aruncati cu forma dincolo de monitor si viiine raspunsul :))
So, tapetati forma cu o dara groasa de margarina, o pudrati cu daruire cu faina, apoi captusiti forma cu aluatul acela.  Dupa ce ati bibilit aluatul pe forma, puneti o foaie de copt peste aluat si trantiti acolo 2 pumni cu fasole uscata, sa nu creasca prea mult si sa se coaca uniform. Dati tavita la cuptor pentru 25 minute la 170 grade. Dupa cele 25 minute scoateti tava, aruncati hartia de copt si boabele de fasole deoparte (puteti sa le pastrati pentru o alta painica sau tarta) si o dati iar la cuptor pentru vreo 5 - 10 minute la 200 grade.. Va uitati si voi pe gaura cheii (geamu de la cuptor) si daca-i cum trebe deschideti, daca nu nu !
Intre timp spalati o salata mare (incape toata fara grija), o legatura de ceapa, ridichi, branza, muschiulet de porc am pus eu (sarumana mama soacra - e mare fac eco....so, ma inclin ca ne trimite si noua :)), niste branza, rosii, castraveti daca aveti (eu n-aveam..off)... in fine, cam tot ce va pofteste sufletul si va face placere sa vedeti intr-o salata.





Le taiati pe toate dupa pofta inimii, picurati niste ulei de masline, un praf de sare, niste patrunjel, piper, cascaval ras, ardei iute uscat am mai pus eu, le amestecati intr-un bol si dupa ce ati scos painica din forma le puneti pe toate acolo si gata.... Poftiti la masa !!


Aveti grija cum scoateti aluatul...faceti o cruce mare inainte sa-l scoateti din tava. Ideea e urmatoarea: imediat cum l-ati scos din cuptor, trageti de capetele tavii.... asa finut pana se desprinde.. apoi il rasturnati usor pe un prosopel si gata. In rest numai de bine despre aceasta minunatie... Se serveste salata in painica aia calda, fina si taaare delicioasa. Ba rupi o bucata de paine din ' farfurie', apoi o imbucatura din salata....si tot asa pana se termina toate !
Si ca un paparazzi ce sunt, am prins un cadru inopinat cu pofticiosul.. Cu alte cuvinte...punctul ala de sprijin....nu-i al meu !! :)))


ENJOY !

Reteta imi apartine !