12 septembrie 2011

Inghetata de lamaie si lapte de cocos

Still cookin', doar ca-s esuata ca o balena la mal cu postarile. M-am tot gandit cum o sa fie si am asteptat atata sa vina toamna asta si o data cu ea fii-miu din vacanta prelungita la bunii, am descantat in mintea mea si in sfarsit azi am asistat la spectacolul incredibil al inceperii unei alte etape din viata - si anume gradi.. 

Si oricat de retorica ar parea, intrebarea "ce voi face eu??" nu poate ramane totusi fara raspuns. Si m-am gandit io asa, ca o bucla-n timp m-ar coafa fantastic de bine. Acum imi ramane sa-mi fac rost de bucla... Pana una alta nu mi-ar sade rau nici cu una-n par, ca daca tot am iesit pe usa dupa atatea pregatiri si instiintari ca mergem la gradi, ofc echipati corespunzator..  m-am trezit iesita din casa cu bluza de pijama, bine ca fii-miu era un finutz exemplu de cavaler in devenire.. Vreti poze? Pai si eu... ne-a facut cineva? Ca era tot locul ala o zarva de nedrescris, in care abundau tipetele copiilor pe fata carora li se citea un singur lucru.."hello parents.. de ce ne abandonati aici?''. Eu aveam o fatza zambitoare, tampa si mandra ca-mi las flacaul la gradi, intrat in grupa mijlocie ca acolo cica-i sade lui bine.. si la scurt timp m-am trezit rapid plecata spre servici, pe motiv ca nu-i bine sa sezi umila pe holurile gradinitei.. ca doar ai trecut deja prin etapa asta, in fine !!...

Si eu oare ce voi face?? Viata mea sociala e pierduta-n timp si spatiu... si totusi mi-e bine. ;) Acum pot asterne cateva randuri, ca piciul meu e cuplat de telecomanda si implicit WII... dar nu tine vrajeala asta mai mult de 20 minute pe zi si nu pentru ca si-ar pierde el dorinta.. dar va suna ceasul pentru care s-a negociat timpul acesta ! A fi sau a nu fi food bloggarita ?? ;)) That is za' question !?.. Dar pana imi voi finanta bucla in spatiu cu argumente, si pana voi vorbi despre politica "antivacanta'', graiesc niste vorbe dulci despre inghetata...


Aceasta minunata lemon icecream care-mi aminteste ca arsita solara a trecut si ne-a predat urmatorului anotimp o data cu clinchetul zgomotos al clopotelului argintiu. 

Iar nebunia asta dulce acrisoara, parfumata ca o adiere de toamna, incepe asa:


600 ml lapte - crema - de cocos (il vedeti la fata in reteta de paste cu creveti) se pune la bain marine cu 100 grame ciocolata alba (Milka am folosit eu) si 250 grame zahar... Aveti grija sa nu atinga vasul superior bulbucii din cel care-l sustine, iar afacerea asta se mentine sub temperatura pana se topeste ciocolata, avand grija totusi sa nu dea in fiert.

Se pulseaza apoi cu 25 ml esenta de vanilie, o juma lingurita rasa praf de scortisoara si pentru cei cu inima tare 0,8 grame sofran - juma de plic. Noi suntem fani... dar cei care nu-s .. sa-l evite!! luand aminte doar la celelalte ingrediente din lista..  E o splendoare aroma lui, iar gustul dulce acrisor ii mai taie putin rasuflarea.. pastrandu-i intr-o nota discreta..  nobletea!


Se mixeaza 5 galbenusuri intr-un alt vas.. si apoi se toarna laptele caldut peste ele, amestecand... Se readuce vasul pe foc - unul potrivit inspre mic sa fie - si se amesteca laptele cu galbenusurile pana se leaga compozitia... Nu va imaginati ca trebuie sa se ingroase zdravan situatia.. no way, ca nu vorbim de crema de vanilie... doar se leaga... o sa vedeti voi.. Apoi se lasa la racit.

Dupa ce temperatura laptelui a atins temperatura camerei, mixati 400 grame frisca lichida (Hulala folosesc de obicei)  si turnati laptele peste aceasta din urma mixata bine.


Pulsati cu zeama de la 2 lamai si coaja de la o lamaie (puteti sa gustati in etapa asta ca nu va frige nimic barba si sa jonglati la cantitatea de acreala..  Care / cum doriti.. Eu o prefac cu zeama de la 2 lamaie.. si in favoarea acestui argument, nu precede nimic altceva decat preferinta...  si tot astfel o recomand !


Si e buna rau, parol ca da!! Plina de savoare, dulce acrisoara ca o iubire incendiara, cremoasa de numa.. daca urmati instructiunile aparatului de inghetata... (aici detalii si succesuri legate de aparatul cu pricina).  Dupa ce inghetata s-a prefacut dupa juma de ora in cuva aparatului, aruncati acolo bucati marunte de kiwi deshidratat, amestecati si apoi dositi dulcegaria in congelator pana serviti..



Si cam atat!! de vis.. atat mai pot sa zic.. !! Va las acum, ca s-a terminat Mario Tenis si am o carte intreaga de colorat si o macara care necesita hamal !!  Am o treaba de numa !;))


Reteta imi apartine.

11 septembrie 2011

Still cookin'

Nu va panicati, still cookin'' .. o sa-mi fac timp si de postari...  it's a promise! 

PS: mi-a sosit flacaul la gradi, iar azi ne bucuram impreuna de ultima zi de vacanta!! 

Peach Tarte Tatin  ... minunata !! .. da-i cu nectarine da ;))






Si cea mai buna dulcegarie ever .. ;)  Tort cu ciocolata si caramel ... absolut divin !!




Duminica alaturi de prieteni

Va povesteam cu cateva lunite in urma, cum undeva prin Corbeanca s-a intins o masa mare ca pentru nunta, la care au fost partasi multi altii, "Brandusa, cooking with my soul" si Eu. Ete acolo, avand in fata o lovely panna cotta s-au derulat multe vorbe, empatizand cu food bloggerii prezenti, consemnand de atunci ca mai vreau ;).  Azi, Brandusa mi-a lansat invitatia la "Duminica alaturi de prieteni" si cum puteam sa lipsesc? Am gatit rapid un Cheddar Cheese Souffle, mi-am umplut paharul cu-n fresh de portocale si-n casuta ei ne-am pus uitate pe vorbe..
Ii multumesc frumos pentru invitatie si ii urez la cat mai multe editii minunate! Souffle-ul l-am prapadit impreuna, parol ;).. In casuta "Brandusei ii gasiti urma.. Ar fi si pacat sa nu mergeti acolo dupa norisorul de miros ! 



6 septembrie 2011

Pissaladiere

Pissaladiere e unul dintre aperitivele mele preferate. Al meu home nu prea se da in vant dupa combinatia asta, decat o data / doua ori pe an .. la meciul Romania X, Y azi Franta..  dar ce stie el? E un amestec dulce - sarat de ceapa caramelizata, masline si ansoa… o explozie de arome, ce mai tura vura!


E ca o pizza cu blat alb; in nici nu chip nu va lasati tentati de sosul de tomate sau rosiile proaspete ca-n cazul asta nu mai vorbim de nici o pissaladiere.. asa ca lasati experienta cu rosiile doar pentru blatul de pizza. Pentru a-i surprinde suculenta, trebuie sa va 'grijiti de ceapa, chiar daca ei nu-i pasa de ochii vostrii.. Chiar si cazuti pe baricade.. taiati la ea pana nu mai aveti lacrimi si tot asa pan'o dati gata!


Pentru aluat aveti nevoie de: 250 grame faina, 50 grame malai sau faina de malai, 1 lingurita rasa cu sare (de mare am pus eu), 1 lingurita rasa cu zahar, 16 grame drojdie proaspata, 175 ml apa, 2 linguri pline cu ulei de masline.


Amestecati intr-un vas faina alba de grau, sarea si faina de malai. Intr-un pahar turnati apa calduta, drojdia si zaharul, amestecati putin si lasati-l timp de 10 minute deoparte - la cald.


Dupa, amestecati intr-un bol ingredientele lichide cu cele solide, inclusiv uleiul de masline si framantati timp de 5 minute pana cand aluatul capata o consistenta elastica. Picurati putin ulei de masline intr-un vas, asezati acolo aluatul si lasati-l sa creasca pana-si dubleaza volumul... In poza asta e deja umflatul.. cu 2 calzone in the making in spate..  Pentru asta ii trebuie cam 30 sau 60 minute.. in functie de anotimp si caldura din casa.. cu bagare de seama la iarna cand n-o sa mai pupe RADET-ul subventii si atunci sa ne tinem / sau nu de cojoace..


Oricum n-aveti timp de stat, ca va asteapta ceapa, mai cu seama 6 cepe mari... Le despielitati, le feliati julien si le aruncati intr-un wok in care ati picurat 50 ml ulei de masline.. La foc mic se joaca nunta asta, musai cu capac timp de 20 minute. Apoi presarati 1 lingurita cu cimbru uscat peste ceapa, 3 - 4 crengute rozmarin, 3 catei de usturoi pisati, foarte putina sare pentru gust.. cam un varf de cutit.. ca pestii ala mici cu care impodobim aluatul (ansoa, hamsii, sardele) inchisi in borcanase cu ulei - ce se vand la marketul din colt la supra pret - e al naibii de sarat si asa si trebuie (altfel pulsati cu sarea), si mai lasati ceapa pe foc mic inca 20 minute.. tot cu sigiliu – cititi si voi capac - amestecand din cand in cand. Atat!! Hai ca nu-i greu deloc !?..

Apoi trantiti aluatul crescut pe masa de lucru pudrata cu faina...

... framantati-l putin si ajutati-va de sucitor ca sa-l vedeti intins. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel al blatului de pizza, asa ca nu va chinuiti prea mult sa-l faceti slim ca n-ati facut nici o afacere... doar 30 cm pe 25 cm. Si uite asa, s-a mai racit si ceapa intre timp... Dupa ce l-ati intins cu sucitorul, puneti o foaie de copt in tava mare de cuptor, mutati acolo aluatul si apoi ornati pi-ssalat-a asta cu ceapa si ansoa ;)  Asezati frumos stratul de ceapa (eliminand crengutele de rozmarin din ecuatie), apoi in zig-zag asejati 60 grame ansoa scurse putin de ulei, printre garduri o mana doua de masline negre fara samburi si rozmarin ca sa-si lase amprenta si sa pupati din gustu' lui. Picurati 2 - 3 linguri cu ulei de masline deasupra si la cuptor cu ea!!


Cuptorul fiind deja preincalzit la 200 grade, bagati toata afacerea asta profitabila la cuptor timp de 20 - 25 minute pana cand dorsala aluatului e aurie... pentru o cina gustoasa, savurata tolaniti fiind pe canapea -  urland la meciul Romania Franta (hai Romania ! :)). Dupa coacere rozmarinul ala e mort... o sa-l vedeti ! Pentru impresii la gunoi cu el, si puneti altul-n schimb!  E rau de buna, pa cuvant ca da !!






Si cum sor'mea, draga de ea, mi-a daruit anul trecut de ziua mea o carte de bucate, o sa pregatim din cand in cand / mancam - delicatese.

Reteta din cartea: Jenni Fleetwood - "Cook's".




5 septembrie 2011

Salata de vinete

Nu stiu cum vi se pare voua, dar eu una o percep ca pe cea mai simpla salata ever si printre cele mai bune! Simpla da! Mai ales daca v-a adapostit cineva pachetele cu vinete gata coapte-n congelator.. dar parca-s si mai grozave, coapte si adapostite chiar de voi ?:).. Le puteti perpeli simplu pe gratar, sau in cuptor.. Pe mine, ultima varianta ma coafeaza excelent... evitand mirosurile si fumul gratarului de apartament.



So, asa coapte cum sunt, le lasati sa se scurga de apa si apoi.. cantariti si inmultiti dupa nevoie cantitatea.. Eu am pachetele cu 500 grame vinete coapte, deci despre cantitatea asta vorbim

Le puneti intr-un bol, masurati si 150 ml ulei si apoi le adapati putin cate putin cu aceasta cantitate. Presarati 1 lingurita sare de mare si dupa ce ati epuizat stocul de lichid, puneti 1 lingurita plina cu maioneza si mai amestecati putin .. mereu cu lingura de lemn..


Dupa plac si daca va prinde micul dejun si pranzul in campul muncii, puteti amesteca in salata de vinete..  ceapa tocata marunt..  sau usturoi cum zice Vasi.. Sigur nu se mai atinge nici un sef de voi, mai ales ca e Provocarea Lunii Septembrie - in casuta lui Betty si ei stiu asta ;)

Iar pentru cei cu ficatu-n pioneze, recomand sa puneti jumi - juma vinete coapte si dovlecei fierti si bine scursi de apa.. Nu va mai doare nici burta, nici capul ! Dar, cum ignoranta e o binecuvantare (?!?), asterneti un pat gros de salata de vinete pe o bucata de paine, sau chifla.. cum am prapadit-o noi si apoi luati o ranitidina si un LIV 52 ! ;)


Si cam atat..  E rau de buna, teribil de simplu de preparat si admisibila oricum, oricat, oriunde ! Parerea mea ! Ca doar I looove vanata!!