30 august 2011

Pui 'incornorat' cu mazare

Da, da ati citit bine!! Incornorat, adica pui cu mazare si coarne, cu siropul lor cu tot!! O cina tentanta, distinsa, ce se lasa cu repetitii ademenitoare pe masura!


Si pornesc in aceasta calatorie citindu-l pe Murphy:"Nu fi preocupat de evitarea tentatiilor, caci pe masura ce imbatranesti incep ele sa te evite pe tine."  Asa o fi, iar eu recunosc ca in materie de gosco-dacit inca nu mi s-a-ntamplat boala!;)  

Si printre raurile de sughituri ca iaca maine trece luna si riscam sa ma prezint la apelul Provocarii Lunii August imbracata doar cu pruna, l-am supus pe 'Cocosul' al mai mare, din ograda mea, la un tacrir de pomina, in sensul ca no durat mai mult de 1 minut asteptarea la chestionarul cu pricina: "mai mosnene, care-i gaina a' mai buna ce-o preferi mataluta?". Va imaginati care-i raspunsul, ma gandesc eu.. ;) Nu mah, nu eu! ;)) Ci puiul asta sfintit cu sirop, acompaniat de o portie zdravana de mazare verde binecuvantata cu sirop de coarne si impielitata cu insesi coarnele licorii !


Simplu, trec la fapte sa nu bata miezul noptii !

Doi piepti dezosati de pui.. ai' mai mari de-i gasiti in congelatorul burdusit cu mai mult decat aveti nevoie voi! Ii trantiti intr-un vas, ii stropiti cu 50 ml sirop de coarne (nu cornata mah, ca beutura ne-o impartasim la urma), ci cel mai dulce sirop de cornata ever, puse chiar recent intr-un bidon cu niscaiva kile sau grame de zahar, depinde cat de incornorati va simtiti pe situatie.. ete, eu tocmai de zama asta faina graiesc aici !

Deci daca aveti, sau inca sunteti in stadiu de prefacere al siropului, e tocmai bun, iar daca nu aveti - dati sfoara-n tara ca-i musai sa se lase cu tentatii.. Puneti deci peste pieptii aia de pui siropul de coarne, o lingurita rasa de sare si doua -trei prafuri de piper, o lingura plina cu faina (prafuita peste ei).. si uitati de pui vreo 15 minute, nu prea mult, c-o sa-i vedeti deja fragezi, parfumati si tocmai buni..

Intr-un wok picurati 6 linguri ulei, il incingeti binisor si acordati-i pieptului de pui partea lui de somn - pe ambele parti... pana cand aratarea vi se va infatisa asa: 


Scoateti puiul din wok, puneti-l pe o farfurie si aruncati peste uleiul ramas 2 cepe potrivite taiate marunt, o lingurita cu tarhon uscat si dati-i pace scormonind in ea din cand in cand pan' s-o sota! 

Scapati peste ceapa aia sotata 70 ml sirop de coarne si coarne - cam 2 linguri pline..


... 300 grame mazare verde proaspata sau congelata ... 


.... 300 ml apa, 1 lingurita cu varf de sare (mai gustati si voi din cand in cand si adaugati sau nu), 4 -5 prafuri de piper, 50 ml de vin alb batzos - ce va pisca limba-n gura si va face mintea glontz... 


 ... asezati si pieptul de pui peste mazare, facandu-i loc in balta cu licori.. si lasati toata treaba asta minunata pe foc potrivit pana scade cam jumatate din sos... 


Apoi separati 2 oua, dositi albusurile in congelator.. ca punem curand de-o bezea, sau Pavlova vedem noi cum le-om pecetlui soarta.. si va ocupati de galbenusuri.. Deci 2 galbenusuri da?.. batute cu o furculita, prafuite cu un praf de sare si unul de piper, stropite cu niscaiva licoare luata din wok, plus o lingura cu zeama de lamaie, ametite iar cu furculita - se vor cere a fi rasturnate peste toata binecuvantarea aia din tigaie.. si amestecate mai mereu cu o lingura de lemn..


O sa vedeti ca nu dureaza mai mult de 5 minute dupa ce adaugati galbenusurile - pana se leaga sosul si se preface mancarea asta intr-un adevarat festin, parol ca da!!  Li se umfla coarnelor pulpa-n ele, si le cresc coarnelor coarne adevarate ce te tin inlantuit de farfurie pana te predai tentatiei.. Si voi, iubitele mele bucatarese.. o sa va creasca mici cornite ce mie deja imi ies din palarie de fiecare data cand ii prefac Cocosului minunatia!... Si-o sa-i vedeti cum le pica printre colti samburii de coarne, cum tac de placerea mancarii si va canta-ntr-una .. "te iubi pui" ;)) Nu despre voi e vorba.. dar ignorati ca se schimba apoi brusc situatia!;)


Si uite asa in mai putin de o ora n-aveti ce face: ati gatit, ati mancat si cum detin condeiu-n mana o sa-mi permit sa zic ca orice tentatie incepe in bucatarie si se sfarseste-n pat.. cu-n somn bun sau care cum o vrea!  Dar pana atunci pregatiti si bucurati-va de mazarea incornorata cu pieptul prabusit cu o licoare-n el si alaturi, blagoslovita cu o ploaie de patrunjel! Si daca n-ati mancat pana acum asa ceva.. graiti acum, sau mai bine taceti in vecii vecilor si pregatiti tentatia!!




42 de comentarii:

  1. Anto salivez de nu mai pot :D Arata super bine. Unde mai PUI, ca sigur e si gustos =)).Unde gasesc siropul asta :P?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ralu e demential!! marius e innebunit dupa mancarea asta! cand l-am intrebat ce sa fac pt provocare, ca aveam o gramada de idei in cap.. mi-a zis intr-o secunda mazarea aia incornorata;)) Mie mi-a adus mama intr-un bidonas coarne puse la macerat cu zahar.. care trebuie sa stea cateva zile.. Poti sa faci sirop.. iar eu tocmai asta intentionez.. ca am nevoie de sursa pentru mancare ;)) si o juma din cantitate sa o alcoolizez.. Poti gasi in piata coarne.. si mai departe pui zahar peste si o lasi in camara.. e dementiala combinatia!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am inteles, sa traiti :D. Plec in cautare de coarne =)). Am eu o pereche, dar nu imi ajung =)) Pupici Anto

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata fff bine! Cine ma pune sa ma uit la ora asta tarzie? Acum trebuie sa dau iama in frigider, dar ceva asa de bun nu am pe acolo. Poate mai ai si pentru mine o portie mica?

    RăspundețiȘtergere
  5. wowcat de bine arataaa..... extraordinar... de incercat!

    RăspundețiȘtergere
  6. N-am coarne :)) dar o sa-mi caut! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Antonina draga,de cand n-am mai auzit de coarne...gustul sincer l-am si uitat!!!Pacat...
    O combinatie foarte indrazneata...iar prezentarea impecabila ca de obicei!!!
    Arata foarte bine!
    Pupici si o seara pe masura!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. de obicei cand spui carne de pui te gandesti la puiul cel de toate zilele prajit si cu gust de...pui dar cu reteta asat ...hmmm se schimba datele problemei .m-am auto-invitat la masa :D ca ati papat fara mine o luna intreaga.pupicei multi multi

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasa reteta! Nici prin cap nu-mi dadea ca "incornoratul" de la coarne e :))
    Ok, saru`mana pentru masa, am papat bine, pot pleca la serviciu (brr!!). O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. ce bine ca ai de unde lua coarne, noi am pus un copacel dar nu cred ca a supravietuit :(. minunat arata provocarea ta :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Vin la masa, trebuie sa caut si eu coarne, pe langa ce mi-a crescut! Puup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  12. Antonina, nu stiu care-i treaba cu coarnele, ca pe aici nu am vazut, dar bine mai arata mancarica ta... ce m-as infrupta cu o portie! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Doamne, eu stau cu coarnele in pomi, trec zilnic pe langa ele si nici nu le bag in seama.
    Hai ca o sa culeg si eu si sa pun zahar peste ele, dar sa-mi spui la ce se mai folosesc, inafara de ceaiuri, cornate,gemuri, bla, bla,bla.
    In rest totul este super si apetisant. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cat de bine poate sa arate!! Si cand ma gandesc ca beau sirop la greu, dar nu mi-a trecut niciodata prin cap asa ceva! Multam fain Anto. O fac negresit.

    RăspundețiȘtergere
  15. super interesanta combinatia , ador mazarea si puiul !!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. ce chestie ti-a mai trecut prin cap ...tz- tz- tz...nu stii ce sa mai inventezi sa ne lasi cu gura cascata :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce inventie Coco... trebuie sa recunosc ca ideea o am tot de la bunii!;) Ea era maestra! al meu e innebunit dupa papica asta!

    RăspundețiȘtergere
  18. O combinatie interesanta si indrazneata. Cred ca poti s-o brevetezi... desigur si cu bunii a ta coautor. Felicitari pentru frumoasa prezentare, pup!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ei, da, o combinatie fantastica. Numai, sa-mi iau picioarele asa, ca la vreo 200 de km mai la nord, sa culeg niste coarne ...
    Stii, ca asa, cu ou si lamiie, se pregatesc o multime de retete grecesti. Dar se pune si albusul batut in galbenusele frecate cu lamiie. Bunica ta, stia ea multe.

    RăspundețiȘtergere
  20. alta deliciosenie :)) Talentata esti ,mai Anto! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  21. Incornorat si tare bun!!! Arata grozav de bine!! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  22. Hatrule,mancarea asta tre musaaai incercata!Asa ca trimite si la mine:)

    RăspundețiȘtergere
  23. Anto, ai facut tu treaba pe ultima suta de metri pentru Gaby, dar nici nu indraznesc sa ma gandesc ca nu o sa ne onorezi cu prezenta si in septembrie.
    http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/

    RăspundețiȘtergere
  24. Betty cu siguranta nu voi lipsi! deja ti-am impartasit parerea mea;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  25. Anto, stiam ca vanata o iubesti, dar de para nu ai zis nimic pana acum :D. E ceva ce nu iubesti =))? Pupici

    RăspundețiȘtergere
  26. Ralu.. o da!! am o gramada de ciudatenii :)) De ex nu mananc niciodata ardei crud.. nu pot sa-l sufar.. chiar daca-l pun in salate, il evit/cedez lui Marius;) Nu suport castravetii murati in otet, desi ii mai mestec cateodata.. in schimb ii prefer pe cei murati in sare. Nu mananc niciodata caise daca nu mi se cojeste cineva si desface (am avut o experienta ciudata cu-n animal lung baricadat acolo) ;)) Nu ma dau in vant dupa orez.. desi in gatesc nu pot sa zic ca-l iubesc eu ;) ci mai mult Marius .. Si mai sunt.. ;)) dar mai mult ciudatenii;)) asa ca ma opresc aici

    RăspundețiȘtergere
  27. =)) Experienta ta cu caisa, eu am avut-o cu ciresele :D. Dupa ce mi-am umplut "ghiozdanul", m-a pus necuratul sa desfac una, doua, noua si toate aveau "carnitza" ;)). Am zis, asta e, organismul are nevoie si de proteina animala :D, desi ... nu vrei sa stii ce fata aveam. Ma facusem in toate culorile curcubeului. Eu nu sufar chimenul, desi tot asa, il mai mestec in combinatie cu altceva, ciorba de burta, pe care i-o fac lui Bogdan pe negustate =)). Cat despre buna ta ... cred ca i-ar fi iesit o carte de bucate strasnica.

    RăspundețiȘtergere
  28. Mamma mia, dar pe unde bintuiam eu cind tu serveai lumea cu coarne, cornite... Ce bine arata, sigur e delicioasa papita ta... dar eu vreau si un paharut de lichior, asa ca sa mearga bine pieptul... Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Anto!....de unde ai luat mama, coarnele???
    M-ai dat gata, pe bune.
    Si faci si cornata, presupun...
    bai...m-ai omorit...serios...
    n-am mai vazut coarne de cind eram...acasa la mama...hmmmm

    RăspundețiȘtergere
  30. Anto dupa cum vezi multi intreaba de coarne :D. Nu te apuci de negot cu coarne?=))

    RăspundețiȘtergere
  31. N-am mancat mazare "incornorata" pana acum, dar trebuie sa fie tare buna. Poate ar trebui sa organizam o intalnire pe tema "coarne", sa vedem si noi cum arata, ce gust au, cum se pregatesc... De unde le-ai luat? Sa experimentez si eu :)
    O zi frumoasa :) xoxo

    RăspundețiȘtergere
  32. Arata extra super apetisant!!![drooling]

    RăspundețiȘtergere
  33. Ralu se gasesc mai peste tot prin piete ! si poti face un super sirop din ele si nu mai zic de cornata ;) pupici


    Cristina mai fac, mai fac ;) Am facut pe fuga atunci doar pentru cina din seara respectiva..;) Sa incerci.. e fff buna;) pupici


    Giovanna ma bucur ca-ti place. sa-mi spui impresiile daca te tenteaza;)


    Miha.. ti le imprumut pe ale mele?;) pupici

    Petronela .. sunt minunate coarnele.. mai ales daca faci sirop concentrat si le pui la fiert.. atunci se separa singure de samburi..si ies niste prajituri dementiale cu ajutorul lor.. Pupici multi


    Sarah abia astept sa-ti reiei 'atributiile' :) Sa stii ca am papat si pentru tine.. n-ai sughitat? ;) pup


    Alexandrina multumesc.. o zi frumoasa si tie


    Zazu multumesc frumos.. e excelenta papica.. parol;)


    Adela :)) te astept! pup back

    RăspundețiȘtergere
  34. Mihaela musai sa cauti.. e nebunie curata.. Mazarea ..hmm.. mazarichea cu pui ce nu-i preparata asa.. zbiara dupa un pic de gust din asta ;) pupici


    Vasi, musai sa le dai jos pe cocotzate;) Sunt o minunatie.... voi pregati o gramada de bunatati cu ele.. sa vezi ce gust aparte da mancarii sau dulcegariilor.. multumesc tare. pupici


    Claudia sa-mi spui cum ti s-a parut! pupici


    Cat daca adori mazarea si puiul.. asta intrece cu mult gustul clasic.. al meu mananca pana il frec de aplecate.. asa ca mereu fac putin ;)) ca nu stie ce-i aia stop;) pupici


    Sara multumesc frumos! Pup


    Dani se merita si 300 km ;) mama de la o asa distanta mi le-a pasat ;) stie ca le astept cu drag de fiecare data.. pupici


    Ana, Licuta, Teo va multumesc tare mult! va pup


    Daniela e nemaipomenita si nu zic asta c-am facut-o eu ;) Inca n-am facut lichior... dar ala e o nebunie in prajituri.. si nu numai cum zici tu.. Pupici


    Alice de la mama;)) dar vezi ca se gasesc in piata.. Le pui intr-un bidon.. o parte pentru toata treaba asta... de restul de ocupi cum doresti.. si torni zahar peste ele.. si le lasi acolo sa-si vada de treaba o saptamana.. Apoi le folosesti cu siropul ala dulce la asa ceva.. E o nebunie.. pupici


    Delicioasa sigur gasesti in piata.. e sezonul lor.. Gustul e minunat.. in parga sunt putin astringente, dulci acrisoare.. dar cand le bagi intr-un sos si musteste focul sub ele .. se umfla in pene si surprind aromele celorlalte ingrediente.. sunt de vis.. Pupici multi


    Danuta multumesc tare!

    O zi frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  35. Anto...mersi, dar nu am gasit in piata la noi, sau poate nu am ajuns eu cand era sezonu in toi, ca sa zic asa. Anto, draga, stiu ca se pun astea in bidon, se pune zahar...of...si pui si ceva alcool, daca te lasa inima si iese o ceva..de n-am cuvinte, nu? :)))

    RăspundețiȘtergere
  36. O da Alice.. daca pui si alcool atunci e chef mare... dar pentru papica asta e musai sa pastrezi fara.. ca nu mai e aceeasi afacere ;) Sigur mai gasesti in piata.. Mie mi-a adus mama saptamana trecuta..

    RăspundețiȘtergere
  37. ma duc sa vaz...
    Anto...m-am apucat de gatit vinete si altfel, decit salata clasica (nu prea le am eu c vinetele , shhhtt sa nu ma auda careva) asta pt ca m-ai omorit cu pozele tale cu vinetele alea...stii tu
    pup

    RăspundețiȘtergere
  38. Mmmm, ce bine arata! Pui cu mazare! Iubesc mazarea!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  39. Parca ii simt aroma ...eu nu am gasit de cumparat coarne deci gust de la tine !
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  40. Hahaha.........ce-mi place cum ai numit aceasta mancarica..............auzi la ea "incornorat".
    Pup si o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  41. Alice sa ai pofta maaare! ;) da, da pe my love..le stiu ;) pupici


    Maya multumesc frumos! te pup


    Mimmi sunt o minune coarnele astea.. le poti folosi in multe combinatii grozave! pupici


    Maria te pup si eu!

    RăspundețiȘtergere
  42. Anto mai postezi ceva cu coarne, ca mai am juma" de borcan si de cate ori dau cu ochii de el, ma iau asa niste transpiratii si un tremur... cam cum ii arata la televizor pe aia de nu isi iau "priza"? Ca de nu, mai bag un pui de asta delicios, bineinteles o lingura mai plina asa o pastrez pentru bucatareasa, adica moi :P. Pupici

    RăspundețiȘtergere