22 martie 2011

Fasole batuta

Haosul din Libia, cutremurul din Japonia, care ar fi ras Romania de pe suprafata Pamantului, niste deadline-uri care-mi soptesc ajutooor, si mai ales KEO    care mi-a urlat ore bune-n casti ....ca din probleme pot sa evadez....toate m-au zgaltait azi, mai mult ca ieri, din temelii. Si guvernata de: vreau sa stiu c-am trait inainte sa mor... mi-am amintit  de  vorbele a friend of mine:  toate prajelile din lume sa vina la mine !! .. asa ca: sa vina acum!.  Ce mai conteaza ca nu-i sanatos??


Am pus la fiert cat m-a lasat mana, cam 300 g, si mi-a suportat mintea ficatului.... la fasolea minune ma refer. .... Cat despre ceapa ... am pus 2 - sa fie,  taiate marunt, in caz ca vine razboiu'  si n-am sa pot sa ma'nec intr-o sticla de vin.

Am prajit-o de i-au sarit fulgii in ulei de floarea soarelui rasare, apoi am turnat o lingura mare cu bulion1 cana cu apa fiarta, 1 varf de cutit cu praf de scortisoara, sare, piper alb dupa gust si am lasat sa dea in clocot pana a mai scazut nebunia de sos si mi-a intrat ficatu' -n fibrilatii, doar la gandul ca pot..... Am blenduit bine fasolea, pusa asa treptat, cu o lingura - doua - ulei de masline si un catel de usturoi pisat.


Si-n cele din urma, am turnat pe fasolea batuta .. prajeala imbalsamata cu patrunjel proaspat, tocat....s-apoi m-am pus pe mancat...

Mai pofteste cineva la fasolo - vitamine... ???


20 martie 2011

Plachie de crap

Mancarea asta imi aminteste de buna mea. Acum probabil ma spioneaza de undeva de sus si se-ncanta vazandu-si reteta respectata intocmai, cu mine la aparate. Era toata un zambet, asa ca s-ar cutremura tastatura, daca mi-ar cadea o lacrima pe obraz, si n-as zice povestea asa cum ar fi zis-o ea.  Se dadea in vant dupa povesti, iar io si sor'mea dupa povestile ei ..  era fiica de pescar .. you know what i mean.  Mancarea asta nu e plasmuire, e realitatea oamenilor din Delta, pastreaza ceva din vraja si priceperea lor. Astia sunt pestii ... 2 crapi cam de 1,5 kg amandoi..  Laptii aia sunt cu dedicatie pentru mine... nu-i puneti la socoteala, va rog ;).  

O sa prind tupeu o data si-o s-aduc un disc si-o piatra ..si o s-o fac lata in apartament... candva. Asa, fara disc si spatiu, i-am decapitat si taiat cat sa-mi incapa in vasu' modern de apartament... wok-ul tata, da...  Pestele manjit bine cu sare mare (de preferat, daca nu, merge si aia fina, acu ce sa zic) i-am prajit in uleiul bine-ncins. Wok-ul e genial (desi contrasteaza putin cu ideea de pregateala pescareasca)  pentru ca nu-i permite pestelui sa se lipeasca de tigaie si sa nu se mai dezlipeasca de ea. Orice peste se prajeste o singura data pe o parte... dar stiti asta deja, da?  Ever nu -l trantiti prin malai sau faina.. nu-i place deloc asta...garantat. E doar el cu el, niste ulei, o vorba dulce si-i ajunge.

Cat timp stai prin bucatarie sa spionezi crapul, te umpli de respect. Mirosul ala dulceag de crap, iti invadeaza toti porii, asa ca, daca nu te saturi cu pestele si te supara vreun deget...garantat mai ai ce manca..  Eu zic sa-ti pastrezi totusi dejtu' si sa te apuci sa tai 2 cepe mari, 1 ardei verde si cea mai grasana rosie pe care o ai. 

Acum c-au disparut laptii, iata si crapul prajit.

Sa nu te bata ghinionul s-arunci uleiul din wok, ala putin care a ramas, ca te-ai lins pe mustati degeaba, eventual mai adaugi.. Il lasi acolo, scoti doar pestele, pe care-l ascunzi undeva sa nu ti-l fure pisica, si arunci ceapa aia de mai sus in tigaie... O lasi cam 5 minute, amestecand prin ea, apoi pui ardeiul si rosia, mai dai doua ture prin wok ca la stadion, adica repede, ca sa castigi ofc.. si torni 2 cani cu apa. Vezi sa nu uiti de sare si piper dupa gust (ai grija la sare; pestele a mai lasat si el prin ulei ceva din ea). 

NU folosi faina, foi de dafin sau alte nebunii. Crapul este el insusi o dulcegarie, asa ca n-are nevoie de nici un companion.. in afara de niste tarie.. Lasi legumele pe foc pana mai scade apa, apoi trantesti o lingura cu bulion de casa si-l mai impartasesti cu o cana cu apa. Astepti sa dea o data in clocot si daca ai respectat instructiunile intocmai, o sa-ti arate sosul exact asa...

Inchizi pisica -n cusca si scoti crapul la interval. Il faci partas sosului, cu o mana de patrunjel proaspat tocat. Il 'insiropezi' cand pe o parte cand pe ailalta, pe foc fiind cam 4-5 minute si apoi il stingi. Trantesti repede o mamaliga si te vezi deja in Delta la crosetat povesti. Cum mancare-i fudulie, beutura temelie, nici n-am observat ca mi-am dereglat punctul de focalizare... asa ca la mine, de data asta, centru e stanga !:)

Cand facea buna mea plachia asta de crap si pisica statea incrucisata, cersindu-i o bucata. Nici Tigrutzul meu nu s-a dezis, cred ca mai avea putin si vorbea daca nu-l serveam la timp.. 
E, acum e partea cand ai musai nevoie de degete.. Uita de conveniente si foloseste-le.. ca sa mananci si sa le lingi.. Ai grija sa nu uiti ca un vin bun sau o tuica de tara, sunt exact oaza de (ne) liniste in care se poate pestele 'scalda'.  

Si pentru ca tot vine dezlegarea.. sa invit la o plachie de crap, á la buna mea..

18 martie 2011

Placinta cu branza, stafide si menta

Cand ai niste branza proaspata prin frigider, si no time at all sa te dezminti ca poti mai mult decat o placinta rapida de' menta cu branza, nu cugeta prea mult, mai bine deloc! .. ca ai pierdut deja niste minute bune, iar placinta asta e o adevarata minune. 

Mai cu seama, avand un pachet de foietaj scos din congelator cu niste ore-n urma, te-apuci de branza, o pui intr-un vas mare, ca de, ai vreo 750 de grame, spargi 5 oua, adaugi o mana de menta verde din plic-ul care urla dupa tine sa-l rastorni in branza, 50 g de stafide aurii, 10 linguri cu zahar si la sfarsit, but not the last, 10 linguri ochi cu sirop ispititor de menta

Amesteci si deja salivezi. Nu ezita daca-ti doresti sa saruti lingura atinsa de cremoasa compozitie. E ceva ce-ai mai simtit candva.. Trezeste-te odata...da, e dragoste la primul gust, la primul sarut nebun cu branza cu menta. Iti revii treptat, dar nu te forta sa-ti revi brusc, si dupa ce mai dai cu lingura prin patimasul prim sarut, arunci 2 linguri cu malai  si-nvarti cu patos.. fiind partas demult..

Si-n tava in care ai asezat o foaie de hartie, unsa cu putin ulei si-o dara de faina, intinzi un foietaj din cele doua pe care le ai dintr-un pachet de 900 grame. Torni compozita, o acoperi cu celalalta jumatate, si o intepi putin cu furculita, invidios fiind pe ea c-o sa-ti pastreze atingerea, in timp ce tu n-ai sa-ti afli linistea timp de vreo 45 - 50 de minute. 

Apoi o acoperi cu-n praf de stele alb, adica zahar facut praf si dupa ce poti s-o atingi, 'nemaiarzandu-te' pe dinti, .. te-nfrupti, saruti, atingi, mananci si iar saruti... .... si iar atingi si iar mananci ...


16 martie 2011

Mi-am pus buton ca sa fiu cul

De cand ma / va dulcegaresc, am devenit o alienata aflata sub imperiul "I don't need to have my feet on the ground". Cu doua luni in urma, eram setata pe creioane colorate pentru ochi, pensule / vasilina de buze, tzoale - unele inca etichetate ce-si asteapta frumos randul in sifonierul prins cu dibluri d'alea care-nfloresc in beton, nu cumva sa se pravaleasca pa mine, cand ating vreo rochita ceva.. 
Eram in trend atunci si ma socam ca sunt in trend.  
Acum port niste bocanci de cazarma si tranzitez granita cu farfurii, forme siliconate for dulcegarii, paste funditzate (de parca in RO nu's...dar ce culori.. ce forme..ce marimi...povesti d'astea, in fine ..). 
Acum sochez vamesii PUNCT cu cea mai desperecheata colectie de farfurii.  So what? Isi dau ei jos textila ca am depasit eu limita admisa la bagaj si am avut niste bug-uri la strategie avand NO money pentru extra kile?? No way... tot eu imi arunc tzoalele intr-un cos prin vama, recuzita cul - dupa care topaiam ca un copil mic, acum vreo 3 -4 luni in urma, strigand ajutooor... in urechea cuiva prin magazine.
In week-end am intrat intr-o panica sora cu moartea, cand mi-au disparut toate butoanele si boxul de face. Au astia dreptate cand zic ca face-ul e evil.. E evil daca nu-l ai ! da ! :))). Am stat o ora calare pe coduri, am gugalit toata blogosfera romaneasca si nu numai in cautarea unui raspuns, timp in care am fost beyond the borders, intr-un loc intunecat unde am primit amenintari cu kilareala... "la ce-ti trebe box de face?...sa-ti moara capra vasilico, esti mult prea mica." Pai da ma.. Da... cum pot sa cresc eu mare fara un dejet d'ajutor ??... jur ca nu iau toata mana, decat daca mananc ciuperci offshore...:)
Acum juma de ora, m-a izbit pretena cu o intrebare.. tu de ce n-ai fata buton de print ?
What ?!?!? Nu sunt in trend? :))) Ce buton mai e si ala, unde il gasesc, cum il cumpar, cum il colorez... ?? 
L-am gasit in primul 'magazin' deschis la un search pe goagal cu 'print friendly'. E gratis... ca sa vezi ce chilipir (si chiar daca-i tentant...nu-ti lua toate butoanele in culori diferite ca toate fac acelasi lucru), poti sa-l  'colorezi' si sa-l  'imbraci' cum vrei...
Acum ce mai conteaza ca doar my lovely friend e doritoare de printuri friendly?
Si chiar daca pe restul cu caprele nu-i intereseaza de butonul meu, io ' l las sa fie acolo, sa ma mentin in trend. 
Acum il inteleg pe Partizan  cu....

Am cu ce, ma !
Ma, am cu ce, ma !
                Ma, ma ma...! Am buton de print :))))))   



Paste cu pui

Usor de facut si absolut delicioasa. Arunci in wok-ul incins cu putin ulei (5 linguri am pus eu) 400 g piept de pui taiat bucati, cateva fire de ceapa verde, a se intelege o legatura, si amesteci pana se 'moaie ceapa, cam 5 minute asa. Adaugi 2 ardei copti feliati dupa plac (asta daca ai rezerve pregatite, de tine sau mamitza, daca nu improvizezi cu dovlecei, sau alta prospatura), sare si piper dupa gust si le lasi in plata lor cam 10 minute, dar mai tragi cu ochiu si cu lingura prin wok sa nu arza focu' gaina.



Apoi o inneci cu 300 ml vin alb, o lingurita bulion si presari putin ardei iute, in cazul meu pana cand neuronu-mi spuse stop. Si daca tot esti cu planseta-n mana, taie s-un catel de usturoi, sau doi, dupa plac.























Dai cateva rotocoale prin tigaie si lasi cam 20 minute la foc potrivit, tocmai bine cat sa se imprieteneasca puiul cu vinul. Apoi il purifici condimentandu-l cu usturoiu' al de sus si o mana de patrunjel proaspat, tocat marunt.

Intre timp ai fiert deja pastele cu un praf de sare. Multe sa fie, asa pentru 2 - 3 portii.
 Amesteci totul si te proptesti in farfurie. 


Et voila..