22 aprilie 2011

PASTE FERICIT !





























Sarbatoarea Sfanta a invierii Domnului sa reverse asupra voastra sanatate, belsug si bucurii, iar Lumina din Noaptea Sfanta sa va insoteasca pasii mereu.

PASTE FERICIT !!!

21 aprilie 2011

Porc la cuptor - de Pasti?

Acu 2 zile m-a impins pacatul sa-i povestesc lui M. pofta mea de capsuni. Si nu mare mi-a fost mirarea cand am primit un raspuns absolut emotionant: "ce animal e capsuna ?? " Ofc, n-am avut decat o varianta de raspuns: "ete PORK !! ".



 Si, cum ma astepta o halca proaspata de piept de porc cu os de 1,2 kg  n-am mimat nici o grimasa fata de pofta nestavilita a omului pentru carne, am pus mana pe halca si mi-am zis asta-i pork la tava !! :)))



Conspirativ, are niste grasime la mijloc si musai o bucata de sorici dedesupt..  Am taiat carnea pe langa os, adanc, dar nu foarte adanc si m-am apucat de crema:



Am pregatit (spalat, coafat) o legatura de ceapa verde, 1 catea de usturoi, 12 curmale, 30 boabe pipier negru  ( 10 de la mama, 10 de la tata, 10 de la B.. -escu.... adjudecat !), jumatate ardei verde, le-am taiat cat sa le bag in mixer si le-am blenduit mai mult decat satisfacator.


Am turnat in 'crema' 2 lingurite cu sare, 1 lingurita cu mustar, d-ala care se vede mai sus in poza, cica frantuzesc, o legatura de patrunjel proaspat tocat marunt si am amestecat... Mah, curmalele alea nu se manca asa... sa nu credeti ca le-am pus acolo doar ca sa-mi stimulez pofta de gatit.... Nope, le-am blenduit si pe ele. Si, uite asa are porku' asta parte si de sare-n bucate si de dragoste.. :)
Intr-o tava am asezat vreo 3 straturi de folie de aluminiu ca sa nu-si gaseasca amestectul ala iesire din situatie, am pus o lingura de 'crema' pe folie, am trantit porkul, l-am doftoricit cu niste kaizer neafumat pe taietura, l-am uns cu vreo 4 -5 linguri ulei de masline si la urma i-am aplicat 'bandajul de ceapa si ce mai e p'acolo'..


Am imbracat porkul in folia aia, sa nu cumva sa impart din miros cu vecinii, cel putin nu pe tot....si l-am bagat la cuptor pentru 3 ore jumate la foc mic mic ...
Tips: puneti carnea intr-o alta tava, nu cea in care va ajunge la final, pentru ca mai pica din grasime si nu cred ca vreti sa aveti o tava pudrata cu chestii pe masa...
Dupa cele 3 ore jumate am scos tava de la cuptor, am desfacut scrisorica de dragoste ... stiti deja ca suntem in looove cu porku'... am dat deoparte amestecul ala din ceapa si apoi cu o paleta de lemn am scos porku de pe sorici.....ca ala evident s-a lipit de folie. Dar asta era si ideea....sa se lipeasc soriciul si nu carnea... So, cu dexteritate maxima am scos porcu de pe schema soriciului si l-am pus intr-o alta tava, unsa cu un firicel de ulei de masline. Pe langa preten', am aruncat niste cartofi perpeliti anterior intr-un wok cu niste ulei ....si uite asa am bagat tava la cuptor pentru inca 15 -20 minute la 170 grade .... pentru luciu :)))


Dupa, arata asa cum vedeti.....Am 'ascutit' 2 morcovi asa de fason si gata-i porku... Am ciocnit niste beutura inainte... asa pentru curaj si mai departe stiti voi vorba aia: ... "fii pork cu mine, ca sa fiu pork cu tine !!.."



Acu, sa ma scuzati cu postarea asta. Cui nu-i place si crede ca nu se cuvinte, poate sa arunce cu porku-n mine. Promit sa stau cu gura larg deschisa, nu de alta... dar nu vreau sa cuget prea mult: ""ce sa fac eu, ce sa fac eu... daca pica ??? "'  Il ridic evident, helllooou... :)))  Asta duminica, ca acu .. nu beau, nu mananc !! ..






















Asta e doar o varianta pentru masa de Paste. Si chiar daca inlocuiti porcul cu mielul, iese la fel de apetisanta si grozava. Mea culpa ! Enjoy !




19 aprilie 2011

Capsune, crema, menta si inca ceva intr-o salata

Va invit intr-o aventura absolut delectabila pentru trup si suflet... la piece de résistance: capsuna... Mai precis aveti nevoie de 500 grame capsune proaspete. Le spalati cu codita, sa nu-si piarda calitatile pana le taiati si mai dati cate un 'shot' de capsune peste cap pana le aruncati in pahar.... previn atacurile cerebrale, ca sa nu mai vorbim de complexul de vitamine pe care-l poarta-n spate...  


So, pana sa va delectati indelung cu salata, va ocupati de restul:
Intr-un wok puneti 4 linguri cu zahar - la foc mic si cand incepe sa se caramelizeze puneti 50 g alune de padure - prajite si nesarate. Asa cald - turnati caramelul cu alunele alea in el, peste o foaie de copt si imprastiati alunele pe hartie, ca sa ramana ceva spatiu intre ele..  



Dupa ce s-a racit zaharul, rupeti bucati din el si o sa arata cam asa:



Apoi va ocupati de crema: intr-un vas puneti 130 g mascarpone, 80 g smantana grasa, 60 g zahar cristal si mixati timp de 3 - 4 minute. Nu folositi pudra de zahar, ca-si pierde din farmec.







Eliminati codita si taiati capsunele dupa plac, apoi aranjati salata: primul rand capsune, apoi o lingurita cu varf crema, apoi bucati mici din zaharul caramelizat si alunele de padure si o tineti tot asa pana se umple paharul si vedeti partea pozitiva a lucrurilor.. 


Tips: Taiati marunt 2- 3 frunze de menta proaspata... (doar daca sunteti in love cu menta) si aruncati printre randuri -rauri de crema - capsune - cate o bucatica de menta.. Paharul meu contine asa ceva -dar eu sunt in love cu menta, M nu.. deci, cum preferati.  Nu folositi tot zaharul caramel cu alunele de padure in salata, ci doar 6 - 7 bucati din alea de mai sus, rupte in bucati si mai mici... Restul e doar ceva dulce - cand se termina salata - absolut delicios..  La urma ii puneti un motz de menta prospata in frunte si gata.  Puteti incepe incursiunea prin lumea gustului.


  Enjoy !

Tort de ciocolata

Pentru acest tort am avut nevoie de 2 zile .... nu sa-l pregatesc, ci doar sa-l calific: delicios  !! 


So, acum cand mi-am umplut paharul cu modestie si tocmai ma servesc in nestire din el.. sa intru in detalii. Asa incepe blatul:    Intr-un vas mixezi spuma 4 albusuri cu 180 grame zahar, iar galbenusurile cu nimic.. le bati simplu cu un tel, apoi le torni peste albusurile batute maxim cu zaharul. Urmeaza 250 grame faina (plus un pachet praf de copt si o lingurita rasa de sare) - turnata in ploaie peste oua si amestecata usor cu o lingura de lemn sau un tel. Intre timp, ca deja stii procedura - esti Napoleon pentru ca poti - ai topit deja 300 grame ciocolata de menaj (cu aroma de lapte - asa scrie pe pachet) cu 180 grame lapte - crema de cocos. 





Dupa, adaugi si 90 grame margarina pe care o topesti tot la bain marine, adaugand la final 1 sticluta esenta de migdale (30 ml)  Dr. Otker... the best.









Dupa ce ai amestecat cele 250 g faina cu ouale in stilul de mai sus, torni ciocolata topita si amesteci usurel cu un tel, adaugand in ploaie inca 70 grame faina pana se formeaza o consistenta potrivita, tocmai buna de turnat intr-o tava de tort cu diametrul de 26 cm - tapetata cu foaie de copt si unsa cu margarina. Dai blatul la cuptor pentru 35 minute la 180 grade... si gata.



Acum vin cu tips-urile, ca altfel ma zapacesc singura cu virgulele si parantezele din cadrul retetei propriu-zise: 
Ciocolata de menaj sa fie d'aia cu lapte, sa nu te bata ghinionul sa folosesti ciocolata de menaj cu gust de vanilie, ca aia are gust de ciocolata cu rom. E buna ea -  am folosit-o la cookies, dar nu si pentru acest tort..
Laptele de cocos poate fi cremos sau lichid. Asta pe care l-am folosit eu este cremos; consistenta lui se vede si in reteta asta; 180 grame insemnand cam 4 linguri cu varf ... si daca mai pui ca e doar 7 ron cutia.... n-ai de ce sa eviti combinatia... ca-i ingredientul de baza care participa la farmecul acestei retete. Deci musai: crema de cocos si esenta de migdale .... nu cumva sa schimbi esenta si sa pui rom sau vanilie ca nu mai e acelasi lucru. Adik' e bun si in varianta aia....dar ala e de fapt alt tort, iar eu vorbesc aici de un amazing tort cu migdale, cioco si the rest.... 
Eu am facut blatul sambata seara. Duminica, inainte de a-mi servi patria, am pregatit crema, care de fapt nu-i decat un minunat amestec de ciocolata, nuca de cocos si dulceata de mure.. Dar povestea nu se opreste aici.. Blatul e musai sa fie racit...ca altfel bea la sirop de zici ca-i fruntas la butilca. 


So, inainte de toate, tai blatul pe din 3 si te apuci de crema. Topesti la bain marine 350 g ciocolata tot d'aia de menaj cu aroma de lapte, impreuna cu 150 grame unt si 100 grame nuca de cocos, amesteci si gata.... te apuci de insiropat blatul.



Pentru betia asta are nevoie de 200 ml sirop concentrat de menta aici poti vedea despre ce sirop vorbesc)  si 120 ml apa. Ai grija ca trebuie sa insiropezi tot blatul cu siropul asta.. dramuieste-l cu zgarcenie :)) Foloseste o cana gradata ca sa imparti cantitatea de sirop pentru fiecare blat. Nu adauga mai mult sirop.. asta e arhi suficient, doar nu faci amandina. Pe primele doua blaturi insiropate pui 3 linguri pline cu dulceata de mure - pe care o intinzi bine si 4 -5 linguri din crema pe care ti-am descris-o mai sus (asa calda cum e). 




Pe ultimul blat insiropat pui doar restul de crema, decorand la urma tortul cu mure proaspete ....et voila.. 


Blatul e atat de bun, incat daca nu-ti vine cheful sa topesti ciocolata pentru crema, poti sa nu te sinchisesti si sa ramai la stadiu de blat sub forma de chec... de tine depinde continuarea. La prima lingurita il percepi ca pe un delicios tort cu martipan (vorba colegelor mele) - iar toata vraja asta e data de esenta de migdale in combinatie cu crema de cocos. La a doua lingurita faci deja o incursiune prin aromele de menta, mure, nuca de cocos si nelipsita ciocolata.   



Ca sa concluzionez pomelnicu: e un best of al dulcegariilor easy to make  !!


17 aprilie 2011

Burritos

E timpul sa va arat o reteta excelenta, pe care o recomand oricui vrea sa vada partea plina a paharului de bere sau Tequilla, care cum prefera. Nu e deloc migaloasa, iar rezultatul e absolut delectabil. Sosul "salsa" e ca drobul de sare pentru Europa sau soia for Asia. Cu fiecare imbucatura din minunea care-i percepe sosului atingerea - adik tortilla cu variatiuni de pui sau vita si enspe legume -  iti revine pofta de alta bucata si tot asa..

Salsa, tortilla si fasolea ii confera burrito-ului individualitatea. Gresesc sau ba? Va puteti imagina cum ar arata un burrito fara fasole? Ca un martie fara primavara, ca un Marte fara martieni !! Asa ca burrito fara fasole - NO way!  Amu, ca am terminat introducerea, trec la reteta, nu dieta, ca nu's deloc best friends.  
So, intai de toate trebuie sa va faceti un drum pana la market, asta daca nu faceti tortilla in casa si atunci eu ma inclin pana'n pamant .. si nu de la Tequilla ca d'asta azi n-am beut ! :))  Pana sa va inclinati si voi in fata mea (cand voi avea niste timp voi presta, si atunci sa va vaz care cum sariti cu plecaciunile :)), eu va zic de drumul meu la market. Am luat un pachet de tortillas de blé souples (8 la numar), o conserva cu fasole rosie de 400 g, una cu mexico mix tot 400 g (contine: porumb, mazare, morcov, ardei), o punga de tortilla chips asa de fun, alte nebunii pentru un minunat tort (vin cu reteta curand) si cam atat.   
Acasa, am taiat dupa clepsidra (ca ma asteptau my friends cu gura-ntinsa) un piept de pui de 400 grame - fasiute, pe care l-am calit in 4 linguri ulei. Cand mi-a facut gaina cu ochiu' mi-am zis: amu ii gata! (cred ca vrajeala asta s-a intamplat dupa vreo 10 minute la foc potrivit).  Apoi am varsat continutul conservelor (scurs de apa evident) peste puiul din wok, adaugand si o lingurita rasa cu sare si niste prafuri de piper.

Legumele la conserva sunt deja fierte (stiti asta, dar eu am un har sa ma incurc aiurea in detalii :), asa ca nu le-am tinut prea mult pe foc, ci doar vreo 3 - 4 minute cat sa se invaluie fiecare cu aroma celeilalte, apoi am luat wok-ul de pe foc si am mai pus: 1 ceapa mica taiata julien, jumate avocado taiat si asta fasiute - feliute, dupa ochi (NU pasat), 200 g sos salsa (il faceti sau il cumparati) - home made - na ca ma laud (vin cu reteta curand, n-am avut timp de prea multe poze, ca musafirii mei nu-nteleg ca io am o treaba serioasa - shoooting la mancare, loool :))) si o salata iceberg rupta in bucati potrivite... Sunt super explicita nu? - - ideea e urmatoarea: fiecare poate jongla dupa dorinta: daca preferati bucati mari de salata - asa o faceti, daca nu - invers, daca nu va place in nici un fel - o aruncati in cos - ala din frigider / sau puneti de-o salata cu cherry si v-ati scos !:) Fazanul e unul: ala care nu pune salata :))  E absolut dementiala combinatia !!! Sa revin: am dat niste ture prin wok, ca sa combin aromele si mai ca-mi venea sa raman langa el cu o asa mexico - nebunie ! Am pus iar wok-ul pe foc, amestecand pentru vreo 2 minute cat sa se incalzeasca toata minunatia si gata. Reminder: nu omiteti fasolea, nu caliti ceapa, nu pasati avocado-ul, don't skip the iceberg salad.  Dupa, ori incalziti tortillas la microunde, ori le caliti pe rand intr-o tigaie lipsita de ulei sau unt si imbracati burrito-ul. Eu le-am bagat simplu pentru 8 minute la microunde... 

Am imbracat burrito-ul, l-am funditat asa de fason :)) si gata.. Cu ce va scaldati setea?? Mai la-ndemana e o bere blonda sau bruna, dar merge si-o Tequilla.  Daca n-aveti antrenament, tintuiti-va de pat dupa ce dati shot-ul peste cap :)))

In rest, numai de bine despre aceasta minunatie. E o mancare pe care o poti prepara in doi timpi si trei miscari, mai ales cand vrei sa eviti gustul fad al pieptului de pui - luat separat evident ! Savoarea puternica a sosului in combinatie cu prospetimea legumelor si coloritul lor te indeamna sa-ti imaginezi ca esti parte din Mexic ! Daca mai dai si niste shot-uri peste cap.. deja esti acolo..:)) Enjoy !