29 septembrie 2011

Calzone

Cui nu-i place calzone sa graiasca acum, sau sa taca in vecii vecilor! Ma intreb oare cine nu pofteste asa isprava? E ca o shaorma impaturita cu de toate, numai ca lipia-i pizza, iar cina e la-ndemana pe farfurie sau in mana ;) .. un melanj perfect!  ...voila!


Si cum vara a ars cu valvataie, ne-a incantat cu fructe si legume fel de fel (desi la mine nu s-au prea vazut ;) le-am mancat pe ascuns, va zic eu !) m-am predat cu sau fara gratie toamnei, ademenindu-va cu isprava asta faina, unde mai pui ca-i Provocarea Dulce Romanie a lunii septembrie, si mai cu seama ca pana-n octombrie gasim vinete de-ale casei! Ce-o mai urma, va zic eu ;) Si despre cate n-as mai vrea sa va scriu, despre Ratatouille si multe alte bunatati ce-o contin pe my lovely vanata, dar pana una alta vorbim despre o bunaciune de calzone ce-o contine, ca doar stiti deja sau, daca nu, luati d'aici povatza si reteta: I love vanata!


Pentru blat asigurati-va din timp cu urmatoarele: 280 grame faina alba, 16 grame drojdie proaspata, 2  linguri pline cu ulei de masline, 170 ml apa calduta, un praf de sare. Puneti ingredientele intr-un vas (separat amestecati intr-un pahar drojdia proaspata cu apa calduta.. apoi o turnati peste aisbergul de faina) si incorporati ingredientele pana se formeaza aluatul.


Ungeti un vas cu putin ulei de masine si lasati acolo bila de aluat pana-si dubleaza volumul.. sa tot dureze operatiunea asta in functie de temperatura, da sau ba? Cam juma de ora as zice eu sau chiar mai bine, depinde ce mai trebaluiti intre timp. Atunci am pregatit si minunata pissaladiere, asa ca aluatul din spate ii apartine.. Asa arata umflata toata-n pene..


Despre invelisul asta e rau de bun, dar al naibii de rau ... ca-mi da batai de cap, nu imediate recunosc, si pentru ele numai cantarul e de vina ;) Acest smartASS al tehnologiei moderne ce functioneaza pe baterie, nu ezita sa-mi arate cat si sa-mi aminteasca cum si de ce! Evident i-am facut felul ! Daca aveti probleme faceti ca mine .. ;) Si cand o sa va intrebe copiii "mamiiii de ce vorbesti cu oglinda??" Spuneti-le.. pentru ca sunteti niste divete si incercati sa credeti si voi asta!?! ;))

Ii subtire ca o lipie, ziceti voi?? ;)) Pai dara, noi ce vorbiram mai sus? Vreau sa-mi intre pe trup si la anu rochita d'acu ;)) Dar va garantez ca n-o sa vreti mai mult aluat de atat.. E ca un corn barosan umplut zdravan cu de toate p-un diametru pe cercul groazei de 28 cm - cam pe atat as bate palma dac-ar fi perfect, dar nu-i ;).


Cat despre umplutura e timpul sa vorbim acum:

Incingeti nitel 50 ml ulei de masline intr-un wok, curatati 2 cepe potrivite si le taiati julien, o vanata mititica de fix 350 grame - raschetata in cap si coada, in rest prezenta cu trupul si coaja ei.. Deci cubulete scrie pe ea, plapande, parfumate aruncate clar in wok sa nu se prinda nika, impreuna cu bucatile de ceapa, 3 catei de usturoi pisati, 1 ardei foc de iute feliat, 50 grame sun-dried tomatoes intregi = adik rosii uscate la soare  (Sacla Italia am folosit eu) scoate asa din ulei si montate peste cubuletele de vanata. Toate astea sotate hmm cam 8 minute la foc potrivit. Atat! Apoi aruncati peste legume 1 lingurita (cam plinuta as zice) cu sare de mare musai ... ii da un gust asa de buuunnn, amestecati si le uitati putin in wok.


Dupa ce s-a umflat coca-n pene vreo 30 - 40 minute in functie de caldura, (timp in care s-a racit si umplutura, ca altfel va topeste coca ;)).. va spalati pe maini, faceti putina mizerie cu faina pe masa de lucru, framantati coca, rupeti aluatu-n doua, ca doar ne facem ca muncim, nu?.. si intindeti pe rand cate o foaie.. V-am zis mai sus.. cam 28 cm pe diametru.. dar nu tineti musai sa va iasa perfect rotunde, sunt bune si strambe parol ca da !;).


Amu vine si treaba cu porcu.. .cam slabut el in persoana celor 100 grame dar ii haiducesc frate si mai clar cotlet... il feliati dupa plac, il amestecati cu legumele si chiar daca o sa spuneti ca sunt calica nu puneti mai mult de atat ca o dea pe afara porcu sau legumele.. Iar daca va ramane putina umplutura (da sa nu faceti asta, ca intra da, da!!) .. o mancati fratilor nu stati pa ganduri !! Mai vin colea si 100 grame mozzarella taiata si asta cubulete, aruncate-n umplutura ca s-o facem lata dara, ca despre calzone ii vorba nu de vreo mancare desueta ce-o ignora, da?

Deci, suntem in etapa aluatului intins.. Dupa ce intindeti cate o bucata din aluat, il mutati pe tava mare de cuptor in care veti coace cele 2 calzone, altfel va treziti cu toata umplutura printre degete si coca rupta-n sapte capete? Hai ca rimeaza, o las asa. ;). Eu am pus si foaie de copt, ca cuptorul meu e mai smartASS decat cantarul si mi-e frica rau de el! Voi faceti cum credeti, dar io as zice ca nu va costa nika daca-mi urmati sfatul?!;)

Umpleti juma de cerc cu juma de umplutura (largiti cercul daca simtiti ca-i trebuie), lasand cam 2 cm liberi pan' la margine,.. inveliti umplutura cu pledul de aluat ramas neatins, ungand marginile cu putina apa, sigilati-le cu mana sau ajutati de furculita.. e mai practic asa dar cine umbla dupa ea, in fine... Ungeti apoi calzone cu putin ulei de masline si le bagati pe amandoua in cuptorul zdravan incins din timp la 220 grade pentru 15 minute.. hai 20 daca aveti cuptor ca-l meu;)


A da, eu n-am pus sos de tomate si tare v-as ruga prima data s-o faceti ca mine asa... n-o sa aveti nevoie nici a doua oara.. e perfect asa!;) Iar daca-i post moaamma sa tot vina !! Chiar daca excludeti proteinele nu aveti de ce va plange..  Apoi ca sa fiu sincera, va cam mint! O sa plangeti langa pradatorii acestei minunatii daca nu le scapa o bucata neatinsa! Daca o sa va placa? Apai sa tot mancati imparateste direct de pe fundul de lemn din ograda.. Cine mai are rost de farfurie cand papila cere, gura striga, raurile curg a ploaie-n gura si simturile se aventureaza dirijand miscarile membrelor superioare?


M-am suit in locomotiva ca ma trage Edutu de fusta si trebuie sa-mi iau trenu in primire... uuuu tuu-tuu-tuu-tuu... sau cum zice Edu.. uuu ciu-ciu-ciu-ciu.. !;))) Adevarul e ca asta primesc cei care nu fac calzone.. ;)) Ha!ha!!;)




26 de comentarii:

  1. Pai cine poate sa spuna ca nu ii place?Nu vezi cum arata?Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite eu zic că nu-mi place calzone și că n-aș comanda așa ceva, dar cu siguranță aș mânca minunăția din figură și băloșesc acum un pic!! :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Anto e adevarat ca astept tortul, dar cu calzone asta m-ai dat pe spate. Hhhmmmm ... cum arata... De abia astept sa il fac :D si sa-l trag in poza evident =)). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun de tot. Ca de altfel tot ce faci tu!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. Sa stii ca si eu cand eram mica tot uuu ciu ciu ziceam =)). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. eu l-as papa chiar acum , imi place de mor !!!!!!
    bravooo ptr prezentare !!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Calzone cu vinete ! Asta de idee ! Si daca-i taiata mai finut umplutura, o pun si in clatite, ca alea le fac mai usor decit aluatul de pizza .

    RăspundețiȘtergere
  8. Am uitat sa zic ca ma bucur tare ca ai ales vanata ptr umplutura ;) ... o zi frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. offff ....si eu vreau o bucatica!!!!nu mare doar asa de pofta :)))felicitari!!arata suuuuper!!!Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  10. favorita mea
    pana acum nu m-am incumetat a face calzone in casa, nu stiu ...am avut tot timpul senzatia ca sigur nu se va coace..nu-mi va iesi ok....dar mi-ar dat putin curaj, anto. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. mi se facu rau...de la lingurica ...cum se zice ? pricepi tu !

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie imi place si ma si invit la o portie. Daca ti s-a terminat... si in mod cert asa e, atunci trebuie sa salivez pana imi fac si eu. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. sooooper,sooper!!!Imi place la nebunie calzone,dar nu l-am incercat niciodata home-made,cred k e perfect...

    RăspundețiȘtergere
  14. Cat de bine pot sa arate!!!! Yummmy! Am pus si eu niste rosii uscate in camara, cred ca le inaugurez cu reteta asta :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata super bine!!! A mai ramas ceva si pentru moa??? Daca e "da", sunt pe drum! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ari si noua mult mult! eu zic sa nu ca urmeaza un tort de zile mari ;)) pupici


    Teo asa da! :) pupici


    Ile ti-am luat urma .. vin cu calzonele la nasucul tau ;)) Nu te las pana nu gusti si apoi mai vorbim noi ;)

    Raluca sigur o sa-ti placa! pup


    Zazu deci da! numai la gulii imi sta gandul!;)


    Fancy multumesc frumos! pupici


    Raluca da si eu la fel ;))


    Cat as mai manca si eu o tura, dar ieri am avut pizza ;)) multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. Dani e minunataaaa!! parol! sa o incerci o sa-ti placa maxim! pupici


    Cat o da .. cum s-o evit.. din cauza ei nu e nevoie nici de suc de rosii.. e dementiala umplutura! m-a prins Marius mancand din wok si a stat langa mine pana le-am pus sigiliu ;)) ca cica el ce mananca... doar coca?;))) e de vis!!


    Fantezie multumesc frumos... cu drag!! pup


    Alice e dementiala... Slabe sanse sa nu-ti iasa.. Daca e cuptorul mai aiurit, cum am avut eu inainte trebuie lasata putin mai mult in cuptor.. in rest n-are cum... E delicioasa! sa incerci..pupici


    Dorina ma bucur ca-ti place.


    Coco ;) asa se zice ;)) te astept cu o calzone.. numai asa te refaci ;) pup

    RăspundețiȘtergere
  18. Sara cam da... dar mai punem de-o tura! pup


    Craita e perfect!! sa-l incerci .. te va incanta !


    Carmen minunat atunci.. eu le aveam in ulei.. si condimentate.. o nebunie imi plac de mor.. in salate, calzone nu mai zic ce gust ii da.. Sa o incerci!


    Licuta daca zici ca ajungi, ma si pun pe treaba! pupici


    Sa aveti un week-end minunat!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Deci calzone e super mega preferata mea!!! Aveam o perioada in care nici nu suportam pizza normala si mancam numai calzone:)) Sper sa pun osul la treaba si sa mesteresc si eu una zilele viitoare ca-mi place muuult reteta! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. O nebunie de arome si culoare. Arata excelent iar gustul.... nimeni nu ma poate convinge ca nu este la superlativ.

    RăspundețiȘtergere
  21. Probat, mancat, placuuuut. Cu calzone asta nu-i de joaca. Pe bune. Ai apucat sa-l faci o data, pai repetitia va veni fara doar si poate :D. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  22. Danutza subscriu!!! ultra mega preferata ;) Sper sa-ti placa daca o vei incerca. pupici


    Dan si Ionela e delicios ;) Ma bucur ca va place..

    Ralu ti-am vazut isprava pe FB !! love u! pupici

    RăspundețiȘtergere
  23. ce pofta mi-ai facut!!!!Vreau si eu!!!

    RăspundețiȘtergere