26 martie 2012

Inghetata de cirese amare si caramel


Mai are sens sa va zic cum imi aratau degetele dupa procedura asa? Va imaginati voi, traiasca sarea de lamaie! Si daca tot a venit primavara, ce mai tura vura, ne rasfatam maxim de acum inainte, o sa vedeti voi! Si va propun sa ne intoarcem putin la momentul zero si sa vorbim de caramel...  salted caramel mai precis!!


Intai de toate mesteriti caramelul din: 175 grame zahar, 3 linguri apa, 120 ml smantana grasa de gatit, 1 lingurita rasa cu sare de mare -musai, 120 grame unt, astfel:

Turnati zaharul si apa intr-un wok.. (e cel mai potrivit pentru treaba asta.. ca nu se prinde nimic si e tare usor de manevrat, tinand cont de viteza cu care trebuie sa executati operatiunea). Incalziti delicat wok-ul la puterea mica, amestecand de vreo 2 ori zaharul din el, apoi doar urmariti-l pana cand acesta incepe sa se topeasca sub presiunea caldurii. Mariti puterea flacarei pe medium si permiteti-i zaharului sa fiarba nederanjat de nici o lingura de lemn... Dar urmariti operatiunea asta cu ochi de vultur..

Cum vedeti ca-si schimba culoarea si devine aurie toata miscarea, invartiti lingura in wok prin toata treaba asta, evitand sa amestecati caramelul prea mult. Luati imediat wok-ul de pe foc, adaugati sarea de mare si smantana de gatit amestecand cu cea mai mare abilitate ingredientele-n caramel. Daca nu va grabiti sa adaugati imediat smantana in etapa asta, e posibil sa va iasa caramelul amar, pentru ca wok-ul fiind incins, chiar daca e luat de pe foc actioneaza asupra zaharului continuu si-l supraincalzeste, metamorfozand gustul ala dulce sarat in ceva dulce-sarat-amarui;) Deci fiti pe faza, ok? Apoi adaugati untul (la temperatura camerei) si amestecati vartos cu lingura de lemn! Si cu asta basta: lasati caramelul la racit! Mai e nevoie sa zic ca e imperios sa aveti toate ingredientele pregatite din timp?!

O sa va ramana destul si pentru alte repetitii de inghetata, prajituri, budinca, etc.. Sau pur si simplu caramelul ramas (luati in considerare ca aveti nevoie de parte din el, de fiecare data cand umpleti cupele cu inghetata! ) il puteti intinde intr-o tavita mica pe o folie alimentara si-l bagati la congelator, apoi il taiati bucati. Altfel il lasati sa sada frumusel intr-un borcan si-l pastrati la frigider si o luna, dar la mine n-a rezistat niciodata atat. E vascos tinut la frigider (ce vedeti in poza e faza primara imediat dupa ce s-a racit putin), asa ca il puteti incalzi la microunde daca aveti nevoie de el lichid, daca nu ii dati bice cu lingura, zic!:). E absolut remarcabil in orice combinatii il folositi!


Apoi continuati inghetata!! Mai ca se face singura, fara interventii directe prea complicate.. desi treaba e murdara rau daca n-aveti cirese amare fara samburi! Dar la sfarsit o sa fiti rasfatati mai ceva ca-n dirty dancing de inghetata asta, la pariu!


Geneza a pornit de la ideea de smanatana si provocarea Dulce Romanie a lunii martie!;) Luna trecuta a zburat peste mine ca vantul si am omis parada, sa ma scuze luna februarie pls ;) Asa c-am ales smantana si era musai sa compensez cu ceva usor dulce, amarui si-a iesit o minunatie de inghetata, ce-si cere din rarunchi repetitii!

Cautati prin debara (sarumana mama soacra;) sau market un borcan cu cirese amare in compot. Daca gasiti o punguta cu cirese amare congelate eu ma inclin! C-am cautat si n-am gasit! Iar daca e deja timpul lor si ploua din cer cu ciresele alea mici, putred de frumos colorate si amarui nu ezitati sa luati cateva kg, sa le despartiti de samburi si eventual sa adapostiti o punguta cu cirese in congelator (sa aveti pentru la anu' pe vremea asta, ca-s bune rau, parol !).



Notati acum ingredientele: 300 grame cirese amare (cantarite dupa ce le-ati curatat de samburi), 400 grame smantana grasa de gatit, 200 grame frisca lichida (Hulala am folosit), 200 grame caramel, 100 - 150 grame zahar (depinde cat de dulce preferati, eu am pus 150 grame), 2 pastai de vanilie (Madagascar am folosit eu).

Mixati ciresele amare cu blenderul vertical pana le faceti mai mult sau mai putin pasta! Aveti grija sa aveti un vas inalt, ca altfel pictati totul de jur imprejur pe o raza de un metru ;) Am facut-o si pe asta candva, voi luati aminte, da? Intr-un alt vas mixati laolalta smantana de gatit, frisca lichida si zaharul nu mai mult de 5 - 6 minute cu mixerul manual. Ideea e sa nu le faceti batz.. ci doar le mixati pana isi dubleaza - spre tripleaza volumul... dar sa aibe o consistenta usor fluida la sfarsit. Apoi amestecati in compozitie pasta de cirese amare obtinuta, caramelul racit la temperatura camerei (daca il aveti deja adapostit in frigider va trebui sa-l incalziti putin la microunde ca sa capete fluiditatea necesara incorporarii). Adaugati si miezul de la cele doua pastai de vanilie, apoi turnati compozitia in cuva aparatului de inghetata.


40 minute l-am lasat pe capitan ice cream maker, sa o transforme intr-o deliciosenie beauty! Daca nu aveti aparat de inghetata, nu-i bai! O varsati intr-un vas pe care il ascundeti in congelator pentru 40 minute, apoi o scoateti si-o mixati ca sa-i spargeti cristalele de gheata si mai repetati o data procedura asta dupa 30 minute si cam gata! Si cred sincer c-ar trebui sa depasim niste mituri prafuite gen: ciresele amare bleah! Sa nu mai aud asa ceva ;) E atat de cremoasa si aromata, ca ma face s-o declar in momentul de fata preferata! Si cum altfel, cand la masa desfraului avem caramel si cirese amare, na!





Reteta caramel - Green&Black's Organic, Ultimate Chocolate Recipes
Reteta de inghetata imi apartine.

46 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu si mie imi place cum mi-au iesit pozele astea ;) Da gustu.. hmmm gustul e demential! ;)

      Ștergere
  2. Ce combinatie de zile mari!Ramane de testat,ciresele amare imi plac mult,decaramel nu mai zic.
    Te felicit si pentru poze,superbe!Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o nebunie inghetata, crede-ma! Si e atat de cremoasaa. Ma bucur ca-ti plac pozele dar musai astept si critici cand depasesc calu cu scanduricile, pungile si alte cele ;) Pup

      Ștergere
  3. Ador ciresele amare si caramelul deci cu siguranta e o combinatie castigatoare...si felul cum arata e WOW!
    Ai facut niste fotografii super!
    Hugs!

    RăspundețiȘtergere
  4. DELICIOASA!!! De prezentare nu mai spun. Pozele tale sunt ametitoare de-a dreptul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Moamaaaa Anto, in general sunt topita dupa cirese, dar astea amare ... sunt nenorocire, in sensul bun al cuvantului :). Cui nu-i place sa nu manance. E simplu, nu? Doamne ce-mi faci tu mie!!! Uuuffff

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai stai ca stiu ;) te pun pe ganduri cu visine, mure, zmeura toate chestiile astea usor acrisoare care merg de minune cu acest caramel! E un musai dom'le , da? ;)

      Ștergere
  6. Minunata, iar de gust tare mi-as dori macar sa pun un pic limba.
    Caramelul sarat eu il fac cu unt president sarat si-mi place de mor.
    Te pup si-ti doresc o saptamana excelenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bun si untul, dar sarea de mare rules ;) Se simte o usoara diferenta care face diferenta ;)) Pup cu drag si multumesc tare!

      Ștergere
  7. Waw ce bunatate . Ai deschis sezonul la inghetata? O sa ma ai clienta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Aileiii de de unde cirese amare?!!!da si cand gasesc!!!bun rau caramelul sarat eu il fac cu unt sarat ...bunaciune de bunaciune!!o saptamana faina sa ai!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai am dat 'vina' mai sus pe mama soacra ;)) O saptamana faina asemenea!

      Ștergere
  9. Delicioasa! tare as vrea 2 cupe...Pup tare

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto, draga.....esti THE BEST!!!!!!!Ce inghetata!....dar si ce prezentare!!!!!..iar de combinatia aromelor:X!!!!!!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Anto, ce facusi? eu care nu mananc inghetata si mor de poftaaaaaaa :))
    ador ciresele amare iar de caramel nu mai zic :))
    superbisime fotografiile, extrem de graitoare si facatoare de pofta!
    Te pup draga mea si-ti doresc sa ai o saptamana mai mult decat minunata!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ciresele copilariei mele... Si de cand n-am mai mancat.. (asta-i de putoare si uituca ce sunt). Super combinatie... super poze... super scandurica.. si mai ales super bucatareasa! Nu-i asa ca o portie este a mea? :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Fotografii minunate... <3 Iar inghetata de cirese amare cred ca e the best of the whole rest... Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie imi plac pozele la maxim !!!!! ... chiar si "punga aia " :)))) da tare bine in poze !!! .... cat despre inghetata nu sunt mare fan , dar daca e cu cirese amare :) ... pap si eu o portie ;) ...

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi plac ciresele amare la nebunie! Mi se trage din copilarie de la celebra dulceata!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  16. Uite cine da tonul la inghetate!Am dulceata de cirese amare, eu zic ca merge.Si raman si cu mainile curate.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu sunt mare fan inghetata!!! si a ta arata atat de bine de imediat ling monitorul...vreau si eu!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Anto ce poti sa imi faci , tu!! Am o durere in gat si viiii cu o inghetata, bestiala!!! Cirese am , caramel ioooc, dar preparam, si pe cand trece roseata din gat, voi pregati minunatia asta!!! Pupic!

    RăspundețiȘtergere
  19. Mmm, un adevarat deliciu!!!O combinatie super delicioasa!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. Crezi ca inghetata asta face bine la gatul meu in pioneze si nasul meu infundat? Daca da, fie-ti mila si arunca si la mine o mingiuta d-aia mov asa! Eu stiu sigur ca imi face bine! Si mai ales caramelul! :)) Pup.

    RăspundețiȘtergere
  21. Anto,mi-e o pofta de inghetata de cateva zile de n-am cuvinte sa-ti descriu.
    Nu stiu de ce nu-mi cumpar, ca de facut...deocamdata mai greu.
    Papilele mele chiar riposteaza la pozele tale acum! :))
    Ce buuuuuuuuuunn!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Antonina, inghetata ta arata superb! iar pozele cu lemnul ala sunt de efect, imi vine sa plec sa caut si eu lemn, si mi-am mai adus aminte ca am si niste visine in congelator. Trebuie sa ma pun pe treaba :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Waw ! arata bestial, imi plou-an-gura...ce bunatate, ce culoare ce combinatie ! Am salvat reteta si in prima faza imi pregatesc caramelul, musai ! apoi trec la inghetata, aici mai ramane de vazut, ce fructe voi folosi?
    Pupici draga mea.

    RăspundețiȘtergere
  24. eu sunt de acord cu tine, ciresele amare sunt minunate si ar trebui sa lasam prejudecatile deoparte. Arata minunat inghetata, nici nu pot sa imi imaginez aroma atat de bine arata; superba si prezentarea. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  25. Asta mi se pare o adevarata nebunie culinara! Si abia astept sa incerc... arata exceptional si gustul trebuie sa fie pe masura! Felicitari si multumesc pentri idee!

    RăspundețiȘtergere
  26. s-a dat startul la inghetate? :))
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  27. Anto, m-ai ghicit. Domne ce ingrediente, ce combinatie, ce arome, ce imagini! Acum vin de la clatitele lui TeoBucatar, merge de minune a ta inghetata, mai da bine-am nimerit! Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  28. Permiti limbaj licentios pe blog? F*$(& me. Io atat am avut de spus, ma duc sa ma dau cu capul de o tinta de darts.
    Da' inainte sa plec permite-mi inca o data sa salut scandurica, bookeh-ul genial si sharpness-ul. Ma inclin!
    Si te pup, na.

    RăspundețiȘtergere
  29. foarte, foarte buna inghetata, eu mai am ceva cirese AMARE in congelator(mereu prevazatoare ... mai am si visine si prune pt gomboti :D)
    frumoase imaginile, ma duc cu gandul la vara !

    RăspundețiȘtergere
  30. buna antonina,
    am vazut ca i-ai spus lui edith ca ai ceai matcha. te rog f mult spune-mi si mie de unde l-ai cumparat , de la ce magazin. caut de mult timp si nu stiu unde sa gasesc.
    te rog ffff mult spune-mi si mie cum pot procura si eu.
    multzumesc mult de tot
    alina

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna Alina. Da, chiar am folosit matcha la reteta de whoopie (probabil c-o voi posta azi, nu stiu). Am cumparat matcha de pe www.pastaidevanilie.ro. Gasesti o gramada de produse incantatoare acolo, iar comanda iti vine in maxim 2 zile. Sunt foarte prompti. Te pupic si spor! Sper sa-ti fie de folos informatia.

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna doamna,am facut acest caramel di l-am pus pe o inghetata de vanilie-homemade- dar imediata ce l-am pus s-a intarit nu a mai fost lucios deloc ca si in pozele dmneavoastra!Care sa fi fost cauza?va rog sa ma ajutati cu un raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna Raluca. Caramelul pe care il vezi in borcanel este cald, n-am mai asteptat sa se raceasca prea mult si sa se inchege.. de asta apare lucios. In timp ce caramelul care apare in poza cu inghetata.. nu mai e deloc lucios pentru ca s-a intarit imediat in contact cu inghetata rece si pana s-a facut inghetata oricum tinusem caramelul la frigider.
    Faptul ca s-a intarit caramelul inseamna ca a iesit perfect!! Daca nu se intarea (tinut la frigider sau chiar si la temperatura camerei dupa ce s-a racit bine) era rezultatul unui esec. Asa ca felicitari! S-a intarit caramelul, deci e super!
    Il mai poti folosi si la tortul de cioco si caramel. Sunt sigura ca rezultatul va fi spectaculos. Sper ca raspunsul meu sa=ti fie util. O saptamana dulce!;)

    RăspundețiȘtergere