26 iulie 2011

Inghetata cu pepene galben, dulce de leche si cirese confiate

Zice-se ca pepenele galben are asa o disponibilitate genetica de a obtine o varietate de arome. Cercetarile sunt la inceput. Or fi ! Dar o inghetata cu pepene galben care sa surprinda maxim aroma intensa a acestuia in starea lui naturala e deja infaptuita aici ! Cercetarea asta e incheiata, omologata, ce certificat de calitate garantat pe barbita si burtica lu fii-miu si ofc pe mustatile :)) noastre ! Unde mai pui ca te scapa de orice stres de pe fata pamantului, ca-n clipele alea cand savurezi aceasta minunata inghetata ce-l contine, timpul sta in loc, iar totul e roz de portacaliu si ademenitor. Ingredientele pentru cea mai buna inghetata cu pepene galben vi le desfasor mai la vale, cu mare bagare de seama si va conjur sa o-ncercati! Veti fi panditi, vanati, amenintati daca va indreptati spre recipientul cu inghetata fara sa umpleti cupele pentru toate capeteniile casei voastre.. si uite asa se duce pink-ul de mai devreme ;) Si cand umplii cupele iar, e nunta mare cu intregul alai de arome... Parol !



First, sapati dupa miez intr-o jumatate de pepene galben, sa tot obtineti 600 grame pulpa. Il treceti prin furia blenderului si varsati pulpa astfel obtinuta intr-un recipient. Dar inainte de a-l baga in congelator blagosloviti pulpa cu: 1 lingura esenta de vanilie, 1 lingurita esenta de migdale si 1 lingura esenta de rom! Eu am adaugat si o picatura colorant alimentar wilton portocaliu. Amestecati bine si bagati recipientul in congelator, timp in care va ocupati de restul ingredientelor.


Mai cu seama, puneti la incalzit 300 ml lapte cu 200 grame zahar. Mixati 3 galbenusuri cu 1 lingura cu varf dulce de leche, cat sa se incorporeze ingredientele. Dulcele de leche e cel pe care l-am preparat pentru reteta de Cheesecake, asa ca aveti planul de bataie acolo.


Apoi turnati laptele usor caldut peste galbenusurile mixate. Vasul cu toate ingredientele astea se intoarce iar pe foc - unul potrivit sa fie, amestecandu-le continuu cu o lingura de silicon sau lemn pana compozitia capata consistenta, avand grija sa nu se imbranzeasca. Eu am adus-o pana la punctul de fierbere si chiar un minut dupa am tinut-o pe foc amestecand mereu.. si totul a fost perfect! Apoi lasati compozitia asta la racit. Cam 30 minute cred ca i-am dat bilet de voie vasului pe gresia rece..

Separat mixati 200 ml frisca lichida (Hulala am folosit eu) si usor turnati peste frisca compozitia de mai sus, incorporand ingredientele.


Scoateti recipientul cu pulpa de pepene galben din congelator si impartasiti-o compozitiei formate in etapa anterioara. Amestecati cu grija savoarea care va imbata simturile inca din etapa asta, varsati amestecul format in recipient si puneti-l iar in congelator pentru 30 minute. Apoi scoateti cuva aparatului de inghetata de la rece, varsati continutul recipientului in ea, si lasati masinuta de inghetata sa-si faca treaba pentru 30 minute.



Dupa, incorporati in inghetata 100 grame cirese confiate, varsati iar inghetata in recipient si dositi-o in congelator cam pentru 30 minute pentru o inghetare completa !


Noi am servit-o imediat, pentru ca aparatul meu de inghetata e destul de functional inca, iar partea de jos a cuvei ma lasa sa ma rasfat cu o inghetata pe cinste dupa acele 30 minute, in acest caz vorbesc de minunatia asta:


Et voila!  
Un complet de arome, care te poate trimite-n judecata daca nu cedezi din inghetata ta altora ;)



O vraja mai mare ca aceasta savoare nu veti mai intalni clar ! 
E o inghetata mirobolanta ce va fermeca pe vecie simturile  intr-o zi minunata de vara !



























25 iulie 2011

Corabioare la Marea Neagra

I'm back ! Cu forte proaspete, c-un bronz de Marea Neagra, cu un zambet deocheat ca-ncep iar munca, urmand sa trec curand si la "aparate" .. ! Si unde-i mai bine ca acasa? Ptiu si ce dor mi-a fost ;)) Am lipsit motivat ce-i drept, fapte prea multe nu s-au intamplat, doar soarele mai insangera din cand in cand un capat de cer, in timp ce ploaia a adus cu ea pe un joi, taceri prelungite parca din alta lume pustiind nisipul de pretutindeni.

Cu rezervare in Neptun, ca Mamaia mi se pare demult o Pamela Anderson in zilele noastre.. hmm nu mai e ce-a fost candva..  Io una v-as sugera, daca aveti ganduri cu Marea anul asta si-n urmatorul deceniu.. ocoliti Mamaia ;), sau rectific inchideti ochii la alge, chestii, trestii, comportamente negre :)..  N-am mai vazut-o de sa tot fie 5 ani, plecarea asta fiind asa pe nepusa masa, gandindu-ma ca niste vitamina D nu strica sa ne bata-n cap pe fiecare... de oriunde, nu ?! Iar show-ul 'serviciilor de calitate trebe' sa continue .. ;)  Ne-am lovit de ospitalitatea fara margini a receptionerilor si ospatarilor lipsiti de orice legatura cu realul in care se-ntamplau atat de multe incat ar fi absurd sa mai inventeze cineva ceva, intreaga lor infatisare aratand ca modul lor de a intelege lucrurile nu era doar vorbe goale, ci felul lor de a fi. Dar thanks tie Mare Sef al lor ca nu sunt toti la fel ;)

Am facut castele de nisip, am intrat cu capu-n apa, ne-am balacit, expus la soare, eu putin si intre orele alea 'recomandate de medic', ca primisem de cum am ajuns telefoane... "Bah incepe codul galben de joi!". Si na, nu puteam sa nu fur din insolatia si arsita soarelui.. dar doar putin ;) Joi, cand ploaia ne-a tintuit prizonieri in camera, am raspuns la torba cu "de ce" -uri a lui Edi si fu maxim de interesant sa-l aud pe M. explicandu-i de ce e cerul albastru si nu toate d-rele poarta intregul costum de baie ;)) in fine.. asta-i alta poveste ..


























Ne-am sacrificat, marcand inceputul timid al unei cresterei economice, mancand kg de inghetata, tone de porumb fiert si pizza..  la greu ;) Ca o recomandare as indrazni sa numesc restaurantele Mediteraneo si Rosemarie  - cel din urma pentru cea mai buna pizza d'acolo, definitely!  Dar nici eu n-am plecat cu mana goala la mare, ci mi-am luat corabioarele cu mine, dupa care am strigat pe FB dupa reteta din toti rarunchii, dar nu m-auzit nimeni ;) Si dupa ce-am mancat vreo ..hmm le-am cam pierdut numarul .. zeci de corabioare cumparate de la brutaria din colt - absolut minunate ca sa-mi deconspir ispita -, am indraznit sa o rog pe mama sa redeschida magicul ei caietel ;) Si am primit un mesaj cu cea mai tare descoperire epocala .. reteta de corabioare ;) Grozave, un best of al dulcegariilor easy to make! Sa se linga pe bot brutarul din colt, ca nu-i mai calc pragul, ever! Parol, ca mint.. doar pentru paine!




Ia notati va rog asa:
300 grame faina, 150 grame zahar, 200 grame unt rece, 2 galbenusuri, 1 lingura cu apa rece, 1 lingura esenta de vanilie, 1 praf de sare, 80 grame stafide, 50 grame nuci macinate.

Puneti ingredientele intr-un vas, cu exceptia stafidelor si nucilor, si framantati repede aluatul, fara sa-i permiteti untului sa se moaie la atingerea delicata a manusitelor voastre. Untul musai sa fie rece, ca altfel ati incurcat-o... vi se lipeste corabia de maini, ce mai ..


Adaugati stafidele si nucile macinate, amestecati bine si formati o bila pe care o bagati in frigider pentru o ora.


Dupa timpul ala scurs, presarati faina pe masa de lucru si intindeti aluatul cam de 1,5 - 2 cm grosime.


Cu ce forme aveti la indemana, delimitati-i soarta aluatului si oricum ar arata, ca minunate sunt - va jur pe Arca lui Noe - le predati cuptorului preincalzit la 180 grade pana sunt gata! Nu m-am uitat la ceas, ca aveam si bagaje de facut, dar sa fi fost vreo 30 minute ?? Poate imi spuneti voi.. Nu uitati sa puneti o foaie de copt in tava si s-o pudrati cu faina! Oricum ideea e ca nu trebuie sa fie rumene, ci doar patrunse.. apoi bagate pana-n gat in praf de stele alb, adica zahar praf si gata!


Sunt atat de fragede incat vi se topesc in gura. Daca nu v-ati lovi cu limba de-o stafide ati fi intr-o permanenta visare la savoarea cu care tocmai v-ati intalnit! Sunt si mai minunate a doua  - a treia zi - daca mai apuca sa vada la ochi lumina din zilele astea ;)




16 iulie 2011

Cartofi noi la cuptor cu cimbru si busuioc


(foto sus e un later edit dupa fix un an de la publicarea acestei retete) me haaappyyy !!;))

The yummiest food ever.. parol! Si vecinii mei garanteaza pe barba lor asta!! Miroase pana la 10 a cartofi noi la cuptor imbatati in arome suprinzator de grozave, maxim de geniale le-as numi eu ! Si cum timp n-am de gateli, iar imparatia busuiocului s-a ridicat la cer .. hapciu.. initial era mai mititel ;) am zis ca-i musai sa-mi bucur si azi sufletul si trupul, ca de fiecare data cand fac nebunia asta la tava.. 


Gandul mi-e si la draga de Flory care gazduieste Provocarea lunii Iulie.. de la care-n vecii vecilor nu voi lipsi:)


Notati asa:
First, aveti nevoie de 1 kg de cartofi noi curatati si taiati pe din doua daca's mai mari, daca nu - intregi.. Ii cantariti dupa ce ii curatati. Ii spalati bine, ii scurgeti de apa stropind totul in chiuveta cu ei, dar nu-i puneti fereasca sfantul pe un prosop de hartie.. Nu, ii puneti asa umezi intr-un bol, ii blagosloviti cu 1 lingurita cu varf sare de mare, ii amestecati bine si lasati-i sa sada deoparte. 

Asta-i jardiniera mea..  lasati-mi spatiu de desfasurare sa ma laud... De la stanga la dreapta.. cimbru, patrunjel si minunatul busuioc!


Pregatiti - spalati - coafati niste frunze de cimbru.. cum vedeti voi in poza.. cam un pumn plin cu cimbru as zice eu... vreo 5 - 6 fire de busuioc, 4 catei de usturoi, 100 grame unt, 6 cuburi zahar brun si.. sa bata tobele va rog.. o lingurita cu varfff cu unt de arahide. . la 5 ron in Cora.. parol!!


Bagati toate ingredientele astea intr-un blender, mixati-le bine pana se formeaza minunata pasta.. si imbracati cartofii cu ea.. Sa nu care cumva sa aruncati apa stransa in bolul ala, ca ma suparati... Dati bine bine cartofii cu crema, bagati-va mainele in toata treaba asta ca nu musca.. puteti sa si degustati... 


Cuptorul fiind deja incins, puneti o foaie de copt intr-o tava, aruncati cartofii acolo, avand grija sa nu-i permiteti sosului sa curga din hartie-n tava .. Deci puneti o bucata mai mare - nu faceti economie.. acoperiti cartofii cu o folie de aluminiu si dati tava la cuptor pentru 30 - 40 minunte  - 1 ora la 190 grade.. depinde de cuptor.. Pe ultima suta de metrii, ii lasati descoperiti.. pentru crusta ;) Ai mei au facut-o chiar daca au fost incotosmanati cu hartia de copt.

Va dati seama dupa miros cand sunt gata... se aud clar si bataile in teava.... "vecina iar faci cartofi la tava?? ";) Da mah da .. poveste mare cu acesti cartofi.. ce mai.. 



Si pentru ca e sezonul cartofilor noi.. va recomand :
Ratatouille - ca tot e vara ;)


Am pus poze.. sa fie pentru toata lumea!! Ca-s prea buni, sunt maxim de buni! Am zis!! Cartofii astia i-as manca pentru tot restul vietii: mic dejun, pranz si cina, de luni pana vineri.. Sambata - duminica vad eu ;) 






Reteta imi apartine.


15 iulie 2011

Garden Party Electrolux

Intr-una din zilele lunii mai, cand ma impiedicam de toate usile si luam peretii dupa mine, s-a intamplat si pour moi povestea unui lovely cooking session cu Electrolux si altii ca mine, pasionati de gatit si papa buna - invariabil. Atunci aflasem ca multe mese s-au desfasurat inaintea noastra si multi dintre bloggerii din marea familie foodie au trecut pragul Clubului Cortina. Saptamana trecuta, cand zaceam cu pistolul de Klabax la nas am primit o alta invitatie de gen si mooama ce ciuda m-a cuprins ca o s-o ratez ;). Ca stiti vorba aia cu norocul, pe care nu trebuie sa-l astepti niciodata ca prinde el personalul si te suna doar sa vi sa-l iei din gara,  si na-ti-o buna tu esti cu perfuzia in vena si nu stii ce sa faci.. Hai pe bune acum, scoti acul din vena si pleci ;))


Mi se facuse asa un dor nebun de my fellows bloggerii, de cina aia in sine cand ne-am delectat cu toate cele, de care v-am povestit pa indelete AICI, obviously de agreabila companie a celor de la Electrolux, incat am pus in balanta aspirina, klabaxul vs echipa asta minunata de oameni ce imbratiseaza, ca si mine, cu o deosebita placere toate cele considerate vicii (de catre platistii de lamaie –apa) si ofc the lovely papica si am cantarit bine lucrurile.. Ei na.. ca sa fiu sincera, va cam mint.. Nu am mai cantarit nimicuta si-am zis clar da, moarta coapta, here I come ..;)


Si uite asa ieri seara cand soarele mai avea putin si atipea deasupra blocului nostru.. mai mai sa-mi spuna ca la Corbeanca e o umbra deasa, piscina umeda, o limonada misto langa cristalele de gheata, mi-am luat soarta de mana, ne-am aruncat cu nikonu’n masina si-am accelerat..

Mah iar acolo s-au intamplat niste treburi minunate in frunte cu Blog culinar, Bucatar sub acoperire, Chez mazilique, Easy peasy, Gurmandino, Le blog piquant, Placeri simple, Raftul bunicii, Retete de suflet, Retete istete.. si jumatatile lor,  "strigati" de mine aici ca la catalog, nu de alta dar ii indragesc pe toti in egala masura.. mult mult !!


Ne-am pus pe treaba aproape de cum am ajuns (?;), nu inainte de a savura din limonada aia minunata de care va ziceam. Carmen de la Electrolux a facut oficiile de gazda si uite asa prezentandu-ne am aflat cine/care/cum se ascunde in spatele unei clandestinitati princiare, iar apoi ne-am apucat de vase, cutite, carnuri grave, fructe, legume, verdeturi, gratare .. povesti ce mai, ni se intamplau lucruri, dle ;)

Eu am apucat pestele de piele si l-am despielitat, somon si cod-dezbracat mai exact si l-am pus la marinat fix dupa reteta prezentata ieri, sa evit intrebari unde-i reteta dle”? .. asta fiind varianta prajita.. tot la fel de buna ;)


Cu bagare de seama, cred c-am terminat toti repede treaba.. Aschiile de flacari pocneau in gratarele de afara, carnea sfaraia, pestele inota, fructele dansau pe mese, apa clocotea-n piscina indemnandu-ne sa ne scufundam de la trambulina. Altii au facut-o :) ferice de ei.. ca doar dejtu mic de la unul din picioarele mele, nu mai stiu care a simtit caldura ei..

S-apoi sa te tii dle.. A urmat that thing that brought us together la masa aia intinsa ca pentru nunta... mancarea!! Iar viitorul cinei care necesita mai mult decat infranare...  nu ne-a fost doar prevestit.. ci l-am pregatit cu mana noastra...:)  Electrolux l-a numit Garden Party.. si pe buna dreptate fu Garden - Grand Party si fu tare bine .. A se consemna de p’acum ca mai vreau ;)

V-am spus mai multe data trecuta despre aparatura SF si ustensile... Am ramas blocata cand am vazut-o tot la locul ei ;)) nu si-a miscat nici una trupul spre alta casa, a mea de exemplu e tare usor de nimerit ! - retine bine M. ;)) N-am putut sa mananc din toate.. mi-as fi dorit tare, dar ar fi insemnat sa nu ma dau plecata si sa ma rostogolesc direct la Cortina-n pat.. eventual cu o buba ugly in my tummy ;) Dar cum mi-am luat man-ul cu mine, va desfasor aici ce-am mancat noi doi impreuna ;) si ofc toti ceilalti co-mancatori:

Pe un „prieten” cu niste yummy 'vitamine' – porcul - in persoana lui porc teriyaki,























o minunata salata  de vara - coleslaw,


iar un porc de data asta condimentat si aromat cu portocale si cuscus de vara – lovely cuscus


niste burgari misto de curcan, suculenti si tare buni



souvlaki si o salsa cu ananas la gratar .. hmm sexy food

porumb la gratar cu unt aromat si baghete cu mozzarella - bune ca nici n-au mai ajuns in cadru



vinete la gratar cu branza, rosii si masline..


salata greceasca si diva serii - bagheta magica cu usturoi si patrunjel – nu s-a lasat pozata.. a ajuns ea direct unde trebuie;) dar sigur o vedeti voi undeva..



cartofi Hasselback..  hmm ..cui nu-i plac cartofii noi aromati, intr-o seara de vara?


cartofi cu seminte care mi-au trezit niste ganduri salbatice inca de cand sareau semintele-n tigaie si salata tzatziki

ciupercile la gratar cochete si istete rau


Pai inainte si dupa asa festin se mai dadea cineva plecat spre casa rapid ? Am stat la pahare de vorba, bere si suc pana spre dupa miezul noptii si ne-am simtit bine!

Multumiri si imbratisari cu drag tuturor!!!

Dar cum cea mai buna revansa dupa o fapta d’asta minunata e somnul ;)) ne-am indreptat care / cum am putut spre casele noastre.. Si asa ca la confesionul de dupa: am visat tare frumos.... Eu una mai vreau niste picaturi magice din realitatea asta pink, musai cu gasca de co-mancatori.. Parol Electrolux draga..!