7 august 2011

Somn la gratar cu mix de legume

Bucurestiul mi se pare putin amortit la ora asta. Nici un zgomot nu razbate prin ferestre si pentru noi, dupa un mic dejun de 12 care ne-a fost si cina, abia acum incepe cu adevarat ziua ;) Azi, de vina a fost un somn la gratar cu niste treburi alaturi..





De dimineata am scos din congelator 1 kg de somn.. de la Tulcea adus ofc.. Mai rar strabat galantarele pescariilor din Bucuresti, iar Tulcea si toata intinderea Deltei - desi sunt mai departe de Obor - pentru mine sunt mai aproape, mai 'proaspete, pline de arome, daruri si culori'. Atatea culori, pe care le pot traduce usor in cuvinte, incat lupta cu distanta devine de fapt impunerea unei corespondente reciproce intre intamplari, esente, ulterioare rescrieri si dor !
























Si uite asa am pregatit azi peste ! Ca m-a strapuns de dimineata un dor nebun de orasul care mi-a daruit din gama lui infinita de nuante, care dupa ani buni ii impartaseste si lu fii-miu din gratia lui ! Mi-e dor de Delta, de acest cliseu strabatut de strigatul sugrumat al cormoranilor, unde timpul isi leapada curgerea pentru a te lasa sa existi, suspendat intre clipe ca un repaus dupa un drum lung, inaintea unei alte renuntari neintamplate inca..
























Ce-am facut? Not much at all! Doar am feliat kilu de somn, l-am imblanzit cu sare de mare, lasandu-l mai apoi sa se odihneasca vreo 5 minute, apoi am asezat bucatile pe gratarul incins. Nimic altceva, doar el cu el, sarea si atat... e chiar mai mult decat poti sa-ti doresti..


Si ca sa depasesc capitolul lene am dat putin din manute, am feliat 2 ardei, unul verde - altul rosu si i-am lasat  sa-si astepte randul pe fundul de lemn. Intre timp am descongelat si o punga cu un mix de legume, cica mexicane - 450 grame.


Mai departe am trantit legumele din punga, scurse de apa, in wok, cubuletele de ardei, o lingurita sare de mare, 4 linguri ulei, am potrivit focul si le-am invartit si sotat vreo 10 minute...


Intre timp pestisorul de aur imi impartasea din povestea lui, cum un pescar amator de capturi serioase l-a prins in navoade si n-a mai vrut sa-l lase scapat..   Iar eu, sa-mi fie rusine or not, i-am pecetluit soarta asa, dandu-i o intalnire matinala cu gratarul pe mai toate partile..
























Mai departe stiti deja, se aseaza frumusel pe farfurie, se tranteste acolo un mujdei fitzos ca-n Delta ;),  sau ca mine 1 - 2 linguri de sos tartar.. pregatit fix dupa reteta crevetilor pe gratar cu sos tartar..  Daca nu aveti la ce sa-l prapaditi imediat, sosul rezista si 2 saptamani fara probleme in frigider.. pana-i gasiti leacul.. Eu n-am probleme din astea ca-i gasesc repede soarta pe-o bucata de peste, chiar si carnea de pui pe gratar e o nebunie in compania lui.  Daca va zic ca merge chiar si pe o felie de paine prajita ar fi cazul sa nu mai stati pe ganduri... Parol !


Reiau scurt pe doi ingredientele pentru sosul tartar, in timp ce la creveti vedeti exact prescriptia, ce si cum: 200 ml ulei masline, 100 ml ulei de floarea soarelui, 1 lingura cu varf mustar, 1 lingurita cu varf cu sare, putin piper, zeama de la o lamaie, un ou intreg, 1 legatura de patrunjel, jumatate legatura de tarhon, 100 grame capere, 4 castraveciori murati. 

No bine asta cu legumele mexicane si sosul tartar ramane intre noi, ca oamenii Deltei si-ar face niste cruci mari cu mana stanga dac-ar auzi asa minune si probabil ca mi-ar da sa sorb din ceva ca sa-mi revin ;). Dar va jur pe apa cu bulbuci ce-am beut-o alaturi, ca asa festin delicios cu aminoacizi esentiali, proteine si omega trei n-am mai avut demult.. Oh boy ca tare bun a fost si-o sa traiesc cica mai mult !!




5 august 2011

Fursecuri cu ciocolata / chocolate chip cookies

O saptamana, chiar mai bine, am tot zacut! M-a mistuit o boala a carei cronicizare nu mi-o doresc ever!  Cica se numeste lene.. dar eu o privesc ca pe o reactie de autoconservare ;) si chiar mi-a facut bine;). N-am avut putere nici sa ma-ntreb cine mi-a pasat virusu', daramite sa fac shooting continuu la mancare ! In fiecare seara, ne-am intins trupurile nebiciuite de vreun instrument de pedagogie reformista pe noua canapea achizitionata pe motiv ca ailalta e veche rau tata si doi oameni grasi nu se pot intinde !! Ca de... chiar daca nu-i cronica inca.. lenea e parsiva rau si se ia!! So, by aware!!

V-ati intrebat probabil daca's la dieta? No way! Mie imi place sa mananc nenica, si practically ma cam dau in vant dupa tot ce ingrasa! Cat despre jocul asta bizar de delicios, nimeni nu zice vreodata 'piua' - and  stupidly or not.. I love aceasta anarhie !

Nu se numeste deloc gatit ce-am facut zilele astea.  Adica am trantit cate feluri de branza am gasit prin frigider in salate si ne-am porcit cu cheeseburgers, hamburgers si tot neamul lor. Pe principiu se fac niste bile de carne cu niste treburi in compozitie (o sa vina si reteta asta), se grataresc nitel, se taie julien niste ceapa, se feliaza niste rosii, castraveti murati, niscaiva varza .. toate spoite cu maioneza, niste cartofi taranesti  = toata treaba asta aruncata intr-o chifla babana, musai si un sos picant sa fie acolo, niste ardei iuti si ce va mai sare in ochi din frigider.. Si cam asta-i haleala cu repetitii zilnice ca sa terminam varza, kilu' de carne si rosii, borcanul de castraveti si cele 300 grame maioneza .. ca-i criza mare si expresia 'banilor ieftini' iese din orice discutie !




Era clar ca trebuia sa ne stabilizam zilnic glicemia cumva.. de dimineata pana-n zori si tot asa. Ce-am mai facut?? Ne-am regasit soarta-n chocolate chip cookies.. pe care le-am mesterit din doua in doua zile, in doar 35 minute.. !! Cat despre ele: sunt cele mai bune fursecuri ever !!



Sub cliseul nu mi-s grasa, ci doar am oase grele si-ncerc sa-mi tin respiratia pentru sesiunile de scufundari de la anu' .. am functionat toata saptamana pe principiul clipului asta.. Si e al dracu de greu si lung drumul de-acasa pan' la servici si-napoi.. Sigur la anul o sa ma scufund douazeci de mii de leghe sub mari !! E musai sa re/vedeti clipul ca sa ma-ntelegeti!


Acum ca s-a terminat varza, porcul si dulcegaria.. o sa va impartasesc dieta cu fursecuri, a caror poze le-am facut pe reprize :).. Notati asa: mixati 250 grame unt cu 300 grame zahar timp de 2-3 minute, pana se formeaza o crema fina.


Adaugati 2 oua si 20 ml esenta de vanilie si incorporati ingredientele cu mixerul. 


Urmeaza 280 grame faina, incurcata in prealabil cu 1 pachet praf de copt - amestecata usor cu spatula sa nu va treziti cu faina in ochi..

Iar ultimele - cei mai bun e pastrat intotdeauna la urma - sunt valurile de chocolate chip - 250 grame, 150 grame ciocolata cu 55% cacao data pe razatoarea mare, 200 grame fulgi de cereale integrale de la Fitness, amestecate usor cu spatula pana consimtiti ca ingredientele au fost incorporate uniform, fara sa spargeti prea mult fulgii de cereale. Puteti folosi tot la fel de bine fulgi de ovaz... dar eu va recomand sa-i incercati intai pe acestia... si-apoi sa va faceti de cap pana va sar fulgii, fara sa dati orzul pe gaste !



Apoi lasati compozitia la frigider pentru 15 minute, preincalziti cuptorul la 180 grade si pregatiti tava mare de cuptor - tapetata cu hartie de copt si pudrata cu faina.

Dupa timpul ala scurs, ori va folositi de doua linguri pentru a lua bilute din compozitie de marimea unei nuci, ori va folosit de manutele alea doua, umezite putin in apa rece si formati 'nucile' cu pricina. Le aranjati pe foaia de copt lasand suficient spatiu intre ele, altfel o sa va treziti cu o pleasca mare de cookie-uri pe care o veti rupe la urma in bucati... Sigur, gustul e la fel de demential.. doar forma nu-i aceeasi ;)


15 minute la 180 grade !! Atat ! Apoi doar rabdarea va mai joaca feste.. dar nu trebuie sa-i dati ascultare decat vreo 10 minute si apoi va atingeti de ele, le duceti la gura, si le mestecati usor bucurandu-va de consistenta fluffy and chewy!




Va ies cam 40 minunatii din astea.. (3 tavi) care teoretic, impartite pe din doua, va ajung cam 2 zile ;) Sau una, ca me, I'm such a liar ! Sunt bogate in ciocolata, cu margini caramelizate, pufoase, aromate, crispy and fluffly in the same time.. si toate laolalta.


Sunt ca o nebunie ciocolatoasa ascunsa intre valuri de cereale, deconspirata inca de la prima atingere cu papilele gustative ! Sunt literalmente divini !


























2 august 2011

Creveti cu legume asiatice si turtite din orez

In fata prietenilor sunt un fan declarat al mancarurilor chinezesti.. dar na, misterul asta a fost dezlegat doar in fata lor.. Nu v-am delectat cu preparatele astea minunate, ca de fiecare data cand le prefac in wok si le asez frumos pe farfurie avem o foame ce se traduce prin pofta - ce pe mine ma consuma pe dinauntru si-mi da asa niste furnicaturi pana-n buricele degetelor de-mi tremura mana pe aparat si pe telecomanda lui, cu vr-ul lui cu tot.. Oare sageata asta chineasca a lui Cupidon  cum s-o numi? Chinese food addiction?!?! I think so !

Ne-am delectat cu lovely papica asta acum vreo doua saptamani, am si uitat de ea.. Mai ca-mi pare rau ca m-au lovit de p-acum atrofiile celulare, dar iata ca azi am gasit foaia cu notitele si negresit va impartasesc si voua reteta mai la vale..


De fiecare cand ne trage firul in Londra, to my lovely sis Simo, ne plesneste o senzatie dulce-iute-acrisoara si tragem o fuga lunga sa ne ajunga-n fiecare seara prin China Town - via Soho - unde mancam chinezarii pana pocnim s'apoi de-a rostogolul mergem catre casa. Si cum mai toate casele Londrei adapostesc de ploaie colocatari de diverse natii, gen o chinezoaica, o rusoaica  si-o romanca de-a noastra - iubita de sor'mea - cu care-mi masuram puterile-n copilarie mancand la pariu clatite imbatate-n miere - preparate de buna, atunci e musai sa inveti cate putin din toate, chiar daca uneori primesti si invataturi prin semne ;) si-o palma peste patrunjel sa cada-n cos si nu in wok cand nu-i tot una ;)



Am invatat cum se fac / cum se dreg niste pincipii si d'atunci mi-am zis i'm hooked, i'm in a serious problem daca nu amestec eu in wok mancarea chinezeasca, evitand demult home delivery... Sa va povestesc acum de Londra? no way deja m-am dat in barci.. o las pe alta data..

Notati asa:
500 grame creveti se pun la marinat in 1 lingura mango chutney dulce, 1 lingura unt de arahide, 2 cuburi zahar brun, 2 linguri tabasco sauce, 1 lingurita rasa pudra de ghimbir, 1 lingura otet balsamic si 2 linguri sos cu soia... timp de 15 minute.



Dupa timpul asta scurs, se scot din marinata asta crevetii si se soteaza timp de vreo 6 - 7 minute, apoi se elimina din ecuatie pe o farfurie si se spala wok-ul ;)


Unui ardei rosu ce-si astepta drumul catre foc.. i se face felul dupa plac alaturi de o nuca de unt.

Se adauga marinata ramasa1 lingura tabasco sauce, 1 lingurita cu sare, 4 linguri sos de soia, 1 lingura cu miere de albine si un borcanel de 250 grame amestec de legume asiatice - chop suey (borcan pe care-l vedeti cu usurinta la pastele cu creveti) .. iar toata treaba asta se soteaza la foc iute 8 minute.


Intr-un vas se pun la fiert 180 grame orez cu 450 ml apa, 150 ml vin de orez (daca nu aveti merge doar vinul alb sec). Dupa ce ati fiert orezul adaugati peste 100 grame susan, 1 ou, o lingurita cu sare si un praf piper.


Se prefac in maini turtitele de orez, sarind eventual intr-un picior daca n-ati pregatit orezul inaintea crevetilor, c-o sa va friga mainile rau..  si se prajesc la foc potrivit intorcandu-le o data pe cealalta parte si cam atat..



Se pregatesc niste platouri cu toata treaba, apoi o sa va regasiti intr-o stare zen cand incercati sa prindeti cu betele parti din gramada, sau o dati pe furculita si-o executati lejer levitand halucinant in aceeasi stare.





Reteta imi apartine !






















29 iulie 2011

Porc la gratar cu salata de vara

Ma jur pe rosu ca-mi place porcul ! La o adica va mint nitel.. il iubesc mai.. asa bulbucat cu grasime, pestritat cu sorici si niscaiva coaste printre halcile de carne, intr-o marinata de-ti sta mintea-n loc si-ti joaca limba feste. Apoi cuptorit sau gratarit bine, timp in care-ti indrugi povesti de adormit copiii mici cum ca n-ai sa pui botul prea mult pe porc, ca-n povestea asta cu porcul la cuptor sau asta cu ardei umpluti cu niste treburi alaturi..

Si parca mai sunt altele, dar sa nu-l uit pe porcul ciresat si hmm mai sunt multe povesti minunate cu acest lovely friend cu niste yummy vitamine ce inca n-au fost deconspirate, dar le vine si lor randul fiti pe pace ! ;)

Acum insir ingredientele pentru porcul asta marinat intr-un mare fel, musai adulmecat vreo 12 ore si-apoi perpelit pe gratarel. Teribil de simplu, savuros peste masura, din cale afara de porky toate treaba cu haleala. Furculita-i doar pentru salata ;) a se lua aminte ! 




Notati: 700 grame coaste de porc, 400 grame halca de porc taiata cubulete.
Iar pentru marinata: 60 grame unt de arahide, 6 catei de usturoi, 40 grame gem de caise (2 cutiute d'alea mici), 6 linguri ulei de masline, 20 grame busuioc, 1 lingura oregano, 1 ceapa rosie sau alba cum aveti, 8 cuburi zahar brun, 2 lingurite cu varf sare de mare, 1 ardei iute - orice culoare - dar musai sa fie mare.


Mixati strasnic toate ingredientele marinatei, pana va curg rauri - siruri de lacrimi (chiar daca e tinuta in frigider, ceapa asta rosie e a dracului de plangacioasa), apoi badijonati bine porcul cu bagare de seama sa-i ajunga pana-n maduva oaselor pasta. Bagati minunatia asta la frigider si asteptati vreo 12 ore! Eu am fost nevoita sa uit de ea o zi, nu de alta d'aveam si alte treburi. Mi-au crescut cotele raurilor de balute la maxim, dar nu m-a miscat nici inundatia asta, mi-am vazut de alte fapte.. si-ntr-un final.... am asezat la ceas de seara porcul pe gratar.


 La foc mic sa nu-mi plang dup'aia de mila, timp in care am pregatit salata.


Adica am taiat fasii 2 vinete, mai exact cred c-am avut vreo 12 bucati din astea perpelite pe gratar (la mine wok, ca 'alalt era ocupat cu porcu).


Am taiat apoi 4 rosii cubulete, niste salata verdeo legatura de patrunjel proaspat marunt marunt, una de busuioc chiar si pe ultima suta de metrii e totusi Provocarea Lunii Iulie, si le-am aruncat intr-un vas. Am picurat acolo ulei de masline dupa ochi, zeama de la o lamaie, sare de mare si piper dupa gust, o jumatate de ardei taiat marunt si-ntr-un final cand s-au copt iubitele mele  vanetele le-am taiat cubulete si pe dansele, le-am trantit peste celelalte treburi, am amestecat si cam atat despre salata. Ce s-o mai lungim atata .. ii buna rau !!


Eu am uitat de paine, al meu M nu... da na, el n-are nici o afacere-n derulare cu bucifer.. 
I rilly hate my man for that!



In stacanul ala mare de sus e un vin nebun de tara, bun de-ti curg lacrimile-n barba cand mananci din porc si sorbi din cana. Acum gata, v-am spus povestea toata si merg sa dau carnea jos de pe-o coasta ! Pam, pam !
























28 iulie 2011

Panna cotta cu fructe de padure

Va destainuiam acu ceva vreme cum m-am resuscitat singura cu o panna cotta dementiala cu menta si dulceata de cirese.. Si daa.. am platit pentru asta ;) Am facut noduri la cravata, am calcat o camasa .. deci clar nu mai pap ever panna cotta singura ;) Asa ca minunatia de mai la vale e cu dedicatie speciala pentru bossul cel mare, rascumparandu-mi clauza primordiala (din pacate verbala) subliniata la infaptuirea za actului ala: "eu nu o sa calc ever camasi, coz i rilli hate that!" Hihi.. si mamma am castigat iar.. slava tie panna cotta !



Notati asa, poate scapati si voi ca mine.  Puneti pe foc potrivit un vas cu 500 grame smantana grasa de gatit, 500 ml lapte, 200 grame zahar, 4 stelute de anason si 2 linguri cu esenta de migdale.



Amestecati cu o spatula ingredientele fara sa aduceti lichidul la punctul de fierbere. Cand s-a incalzit destul turnati praful de gelatina, mai cu seama 20 grame si amestecati pana cand aceasta s-a topit complet. Puteti la fel de bine sa inmuiati inainte gelatina in cateva linguri de lapte, iese la fel de minunata oricum.


Daca e cazul luati vasul de pe foc si invartiti spatula prin minunatia aia.. pentru ca musai nu trebuie sa dea in clocot! Repuneti vasul pe foc amestecand continuu pentru o incorporare perfecta, avand grija sa nu fiarba 'nika. Si cam asta-i povestea. M-am suit pe-o iapa si v-am spus povestea panna cottei pe jumate.. urmeaza racirea completa si siropul de mure - na si cealalta parte ;) .

Deci, turnati lichidul cald in cupe, il lasati putin sa se raceasca, apoi la frigider cu el cam pentru 3 - 4 ore si gata prima parte.


Glazura am pregatit-o simplu din mure congelate ca proaspete n-am gasit -  musai pentru Provocarea Lunii Iulie, pe care o gazduieste draga de Flory!  Adicatelea am fiert 300 grame mure cu 60 grame zahar si o lingura cu zeama de lamaie, dar le-am storcosit bine inainte cu mixerul..


Puteti folosi orice combinatie doriti de fructe de padure, eu din pacate n-am mai gasit nimic. Dupa ce am rasturnat panna cotta pe farfurie, am ornat-o frateste cu fericirea asta varatica de mure.


Si ofc, cupa magica pentru al de sus boss, ca sa-mi scot parleala pentru panna cotta aia cu menta ce-a fost ;)


E un desert decadent (?!) ce se prepara teribil de simplu, existand enspe combinatii care intregesc periplul aromelor cu care puteti imbata si coafa panna cotta..  voi fiind decidentii propriilor doleante... ?!


Za man a ramas tintuit sub greutatea perceptiei senzoriale si mi-a dat pace.. "femeie, fieratania de calcat las-o pentru mine !! ;))"  Mama ce reflectie sclipitoare.  i'm the luckiest woman or what !? :)  Vive la panna cotta!!