9 iunie 2012

Natural Cuisine - Salata de bulgur, menta, fenicul si alune - Tabbouleh


Acu, fie vorba intre noi.. salata asta e o adevarata senzatie. Bogatele surse de fibre, vitamine si minerale ce-o contin sunt premergatoare provocarii menite sa ne dezvaluie sensurile ideii 'tinerete fara batranete si viata fara de moarte'... fenicul, bulgur (adica spartura de grau), menta proaspata, parfum de usturoi, ceapa, si cate si mai cate.. Despre notiunea unui stil de viata sanatos, veti afla o multime de lucruri in cadrul Atelierului de Gastronomie sustinut de Olivia Steer, sub numele de scena Scufita Rawsie, care impreuna cu Plafar au pus la cale, pentru voi, Concursul Natural Cuisine. Magazinul Plafar din Dorobanti o sa va intampine numai cu bunatati vrajite cum nu se poate mai bine de Scufita Raw!;)

Ce pasi trebuie sa parcurgeti pentru a va inscrie in concurs? Sa va imaginati si sa puneti in scena o reteta simpla - care sa includa produse din gama Plafar - si sa o inscrieti pana pe 17 iunie a.c. prin aplicatia facebook (o aveti in link). Iar daca o sa va numarati printre cei 30 de finalisti, veti participa in data de 21 iunie a.c. la evenimentul Natural Cuisine. O sa ma gasiti si pe mine la Atelier, if u want to shake hands ;) Mie una mi-ar face o deosebita placere..

In intampinarea ideii de mai sus aveti aici de fata o delicioasa si savuroasa salata libaneza.. pe numele ei de scena Tabbouleh.. Notati va rog ingredientele:

250 grame bulgur,
1 bulb fenicul - taiat julien,
1 legatura de ceapa verde (4 -5 fire) - tocata marunt,
15 rosii deshidratate (gasiti la Mega) - taiate marunt sau julien,
1 legatura bogata de patrunjel (chiar 2) - fin taiat,
15 -20 grame menta proaspata (gasiti la Carrefour - la pachetele de 30 grame) - fin taiata,
150 grame masline (de preferat verzi ca-s mai naturale) - taiate pe din doua,
3 linguri pline cu ulei de masline extravirgin,
5 linguri pline cu ulei de masline extravirgin cu usturoi,
90-100 grame alune bio,
1 lingura cu varf cu busuioc uscat, bio,
1 lingurita rasa cu piper negru macinat, bio
5 oua - fierte tari - feliate dupa plac,
1 lingurita plina cu sare, zeama de la o lamaie mare.


Intai de toate puneti aprox. 1 l apa la fiert.. Dupa ce a dat in clocot, luati vasul de pe foc si puneti in fiertura de apa spartura de grau, adica bulgurul.. pe care il lasati la muiat 20 minute. Apoi strecurati bulgurul si-l lasati intr-un vas sa se racoreasca in voie pana il imprieteniti cu celelalte ingrediente. 
Fierbeti ouale circa 8-9 minute, sa fie tari da, le lasati deoparte la racit si apoi le feliati dupa plac. Nu va mai zic ca aceasta salata e dementiala intr-o zi de post, daca eliminati ouale din decor. Plus ca va asigura necesarul de substante nutritive, rasfatandu-va in acelasi timp cu arome sanatoase, eliberatoare de energie. 
Intr-un alt vas, puneti 500 ml apa si o lingurita rasa cu sare la fiert, spalati bulbul de fenicul, il taiati julien si-l lasati la fiert timp de 7 minute, apoi il scurgeti si zvantati de apa. 
Taiati fin patrunjelul, menta proaspata (mai puteti adauga daca simtiti nevoia.. sunteti liberi sa jonglati la cantitatea de verdeata si arome), taiati maslinele pe din doua (va ziceam mai sus ceva de verde, da-n clipa aia eu n-am avut; merg si astea negre foarte bine, nu zic nu), zdrobiti usor alunele. 
Recunosc ca mie imi place salata asta usor calduta, voi gustati si va decideti.. cald sau rece.. e delicioasa oricum. Last step.. aduceti laolalta intr-un mare vas ingredientele, adaugand la sfarsit  sarea, piperul, uleiurile si zeama de lamaie.. si pulsati cu bagare de seama / moderatie daca mai aveti nevoie de-o savoare in plus..
See you soon ! ;)


41 de comentarii:

  1. The yum! Mie mai imi place cu quinoa in loc de bulgur si feniculul crud.
    Weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E delicioasa si cu quinoa. Si mie imi place feniculul crud, in schimb al meu nici nu vrea sa auda.. asa ca-l fiert putin ;) Duminica faina!

      Ștergere
  2. Macar de doua ori pe saptamana daca am reusi si am vrea,bineinteles ,sa ne hranim in acest mod...muuulte s-ar schimba in organismul nostru !
    Sanatate cu furculita .:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Absolut delicioasa . As manca pana as plezni .

    RăspundețiȘtergere
  4. Super delicioasa,am facut si eu dar fara fenicul,masline si oua;a fost buna si a mea!!

    RăspundețiȘtergere
  5. daca am avea acest obicei de a manca sanatos zi de zi, bine ar fi!! arata asa de bine ce ai preparat tu...dar cred ca si daca pui doar frunze intr-un bol, la felul cum faci pozele tot mi s-ar face pofta!!!!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti mult prea draguta! Nu pot sa zic ca nu-mi plac pozele, dar in general sunt foarte multe cele pe care chiar nu le inghit ;)

      Ștergere
  6. Grozav arata,cred ca e o bunatate.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. O reteta sanatoasa, pozele minunate. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata tare bine si sanatoasa pe deasupra, ce mai putem cere? :D
    Pupicei si o duminica placuta alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Antonina, superba prezentarea, imi place mult salata asta, este in genul meu, multumiri de postare. Pentru ca am quinoa si nu am gatit niciodata, poate o incerc asa, cum sugera Anki. Imi plac mult salatele cu cuscus, bulgur, sunt satioase si ma bucur ca am descoperit alta combinatie. Mi s-a parut ca ai fiert cu multa apa bulgurul, eu il trec prin apa fierbinte in sita, apoi il las cu putina apa si ulei de masline si se inmoaie singur, dar nu conteaza asta, aromele sunt mai importante :) O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, nu am fiert bulgurul. Doar apa.. am scris acolo.. bulgurul se pune la muiat pentru 20 minute. Am pus multa apa sa fie (oricum se scurge bulgurul dupa); eu pun dupa ochi cat sa acopere cantitatea de bulgur. Dar cum nu am masurat atunci apa si cum mi se parea important si detaliul asta pt cei care nu stiu cam cat sa puna, am zis o cantitate de mare, sa fie sigura ca se moaie bulgurul tuturor ;).
      Mai e o alta varianta misto pe care eu o prefer cand prepar bulgurul. Il las la muiat in apa fierbinte 10 minute. Apoi vars bulgurul intr-o sita - pe care sa o asez cu bulgur cu tot deasupra unui vas la bain marine... pentru 10 minute...si se gateste la abur. E super bun.. Dar pt ca poate parea complicat pentru cei cere abia acum se lovesc de bucatarie, atunci nu am mai insistat cu explicatiile ;) Si quinoa imi place, dar dintre astea 3, sincer prefer bulgurul ;) O duminica minunata!

      Ștergere
  10. Interesant tobouleh-ul tau.Eu fac altfel, dar si varianta ta e super buna.Trebuie sa o testez sa-ti spun verdictul final.
    Te pup cu drag " dulcegarie " mica.Sa ai duminica faina.

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata minunat tabbouleh-ul tau. Imi place maxim si mie ! :)Ar trebui sa mancam raw mai des, dar ne lasam cumva luati de valul traditiei si uitam... Te pup, scumpa !
    xoxoxo

    RăspundețiȘtergere
  12. bun, tare bun ;)
    te pup draga mea!Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  13. De mare senzatie aceasta salata!Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ai facut o salata delicioasa ! acuma nu stiu daca ar trebui s-o numesti tabbouleh,pentru ca in mod traditional tabouuleh-ul libanez are alte ingrediente,dar trebuie sa fie buna si sanatoasa salata ta.Iar castronasele alea mi-au ramas la inima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pansy, nu e un tabbouleh traditional. E o reteta mai personala, dar totusi imi pastrez ideea de tabbouleh. Si e chiar demential. La street delivery a avut mare tragere la public. toti au fost incantati de reteta.. pacat c-a fost putina chiar daca am folosit o cantitate dubla comparativ cu reteta scrisa aici. Castronelele le-am primit de la prietena mea.. le-a luat din Bamboo acu ceva luni in urma, de Craciun ;) Pupici cu drag

      Ștergere
  15. Que fantástica se ve esta ensalada. Es de todo mi gusto. Los ingredientes hacen de ella un plato perfecto para degustar en un día primaveral como el de hoy.
    Saludos y feliz domingo

    RăspundețiȘtergere
  16. Anto , ce salata !!!!!! ..... dar ce castronele !! .... ce prezentare !!! Imi place enorm totul !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte fain arata totul!! O salatica intr-un bol d-asta frumos... nu pot refuza!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  18. ah, acest tabbouleh face ravagii si in Germania, bun, sanatos, hranitor, vedeta anului!Am mancat , mi-a placut mult, si intr-o varianta cu rosii proaspete. Acu mi-ai inspirat, o sa fac si eu ! Splendida poza !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e absolut delicioasa si cu rosii proaspete. ma bucur tare ca-ti place. pupici

      Ștergere
  19. Ziceam sa intru in greva la comentarii pana imi postezi ciorbita, dar arata atat de bine minunatia asta, ca n-am putut sta departe de taste :P. Vrem ciorbita, vrem ciorbita! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Ottima idea questa insalata per l'estate. Buona settimana Daniela.

    RăspundețiȘtergere
  21. Felicidades, tienes un blog precioso y unas recetas espectaculares. Me he hecho seguidora tuya para no perderme ninguna.
    Un beso

    RăspundețiȘtergere
  22. extraordinara salata, am servit-o ieri,multumesc mult

    RăspundețiȘtergere