15 octombrie 2011

Inghetata cu fructe de padure

Sa nu va imaginati nici o clipa ca ma sperie toamna / iarna si n-o sa mai vedeti in casuta asta inghetata pe parcursul celor doua anotimpuri... No way!! Eu imi aduc aminte cu o ciudata placere de perioada in care-mi pocneau amigdalele de durere si totusi mi se dadea inghetata, pa reteta, pe principiu "cui pe cui se scoate" ;) .. asta pe langa sacul cu cartofi innecat in alcool ce mi se lega ca piatra de gat, ce mai o nebunie.. Dar cica asa se face si pe bune ca ma simtem grozav de bine.. si racita si cu inghetata sub nas.. !! Si toate mergeau struna oricat de dubioasa ar fi situatia.. Ei si cam asa se intampla lucrurile si acum.. Iar vinovatul pentru inghetata asta e cel mai aprig motan M. tratat fara izbanda cu fervex si nurofen... 


Si trebuie sa recunosc ca eu ma dau in vant dupa inghetata cu ciocolata de casa si cafeainghetata cu pepene galben si multe altele, nu dupa asta. Dar cum el e innebunit dupa ea, a trebuit sa-l tratez.. Cum?? Pai cat se poate de simplu.. in doi timpi si trei miscari... 


Mai intai, stiti voi.. se pune cuva aparatului de inghetata in congelator pentru cateva ore bune, sa tot fie vreo 8, dar se preteaza excelent si fara aparat.. Apoi se scoate din congelator o punga de 450 grame fructe de padure....


Se mixeaza intr-un vas 200 grame zahar cu 250 grame mascarpone, se adauga 300 ml lapte gras, 3 linguri esenta de vanilie, se amesteca totul cu o spatula... si se lasa deoparte, timp in care se blenduiesc bine 350 grame fructe de padure congelate .. care se varsa peste crema mesterita dinainte..


Se incorporeaza ingredientele, se toarna in cuva aparatului de inghetata si i se da drumul reginei zapezii..  Si-n nici 20 minute veti putea gusta din dulcegaria asta... Apoi turnati inghetata intr-un recipient in care ati amestecat si restul de 100 grame fructe de padure.. si eventual mai lasati putin recipientul in congelator pentru o inghetare completa..


Si daca aparatul inca nu-i iesit din garantie.. sigur va puteti delecta imediat cu o cupa incarcata cu inghetata si decorata cu fructe de padure, arome dulci acrisoare ca-i fac motanului si implicit voua bine  ;) 


Si o sa-l citez pe M: "e grozava, parfumata, consistenta, fructata, dulce acrisoara, hmmmm.. o nebunie de inghetata!".. Asa ca va conjur sa o incercati!




Reteta imi apartine.

14 octombrie 2011

Despre Dulcegarii Culinare

In toate exista un motto, nu? Iar acesta: ‚livrand’ pasiune, cu siguranta i se va simti vraja in preparate,  incheie interviul acordat la invitatia Culinario, pe care va invit, cu mare placere, sa il urmariti AICI. 






Multumiri tuturor!!


12 octombrie 2011

Un pranz delicios intamplat la Belmondo, gratie bloggerilor

Sa tot fie vreo 5 zile de cand mi-au vazut ochii si mi-au simtit papilele un cheesecake - the good stuff nu alta - cu dulceata de zmeura cred, desi dulceata aia ..hmm, n-am mai avut putere-n burta s-o simt pe barba mea mai spre final.. Dar de, eu m-am dat de 3 ori peste cap, am topit o spatula bagand spaima-n bucatari si era clar .. nu te pui cu mine, da?! ;). Asa ca am mancat undercover in bucatarie l lingurition din imparatia gustului, la fel de grozav ca cel de care va ziceam aicea, numai ca deasupra avea un strat de jely belly - panna cotta - altceva.. Si tare fain fu' sa aud "da-ul" Francescai, managerul restaurantului Belmondo.. cand i-am zis ca io fac ce fac si mesteresc reteta, mai ales ca am tras-o-n shooting. Da' o sa va arata alta data poza!;) Asa ca-n curand o sa-mi fac de cap cu ea  - reteta ;). Vreti poze cu cheesecake-ul?? N-am!!;) Ca-n forfota aia nu m-a pandit al meu sot cu aparatul, sa-mi vada gura plina cu dulcegarii.. ;) Dar stati pe faza, ca-l handmade-uiesc curand, parol ca da si-i impartasim secretul !;)


Si cine nu si-ar dori sa gateasca de la 11 la 13 continuu, intr-o bucatarie imensa, care nu e dotata musai industrial - desi io imi imaginam dinainte lucruri - ci parca e aia primitoare de-o avem acasa (muhahaha;)), adica mare, luminoasa, dotata cu fel si fel de chestii, printre care un cuptor imens de pizza.. sigur avem cu totii acasa asa ceva ;)), niste vase suspendate-n tavan, un iatagan de chef bucatar - dat pe mana altcuiva doar pe inventar, cu o insula pe mijloc si geam larg deschis spre centrul vechi al Bucurestiului ? Pai da... eram eu sigura ca toti vrem asta...;)


Cam asta-i cocheta straduta in care oamenii se imbratiseaza si-si marturisesc lucruri.. "La vita è bella, la cucina e chiar langa nasucul nostru iubitule, hai sa mancam ceva!"... in timp ce noi am omis vita si am dat-o pe peste.. Pai altfel se putea ?  

Si cum mie nu-mi cade mana pe cutit fara un fresh de porto.. aici urmau sa fie cate patru la puterea unu.. pentru Francesca, Denis - PR-ul, Ovidiu - Lumea retetelor si setilaaa ..



Si cum ziceam, gratie Stefanei - Lumea Retetelor - care mi-a lansat invitatia,  am dat-o pe urma pe treaba, pe persoana:  Ioana - Lumea Retetelor, Andreea Chinesefood, si eu. Era si cazul ca, dupa o anumita ora incepea zarva din bucataria restaurantului... ba pizza, ba niste paste, ca doar e cucina italiana.. Asa ca am dat bir cu fugitii, ne-am impartit pe oale, pe gramaje pregatite din timp de bucatarii bucatariei ce bibilesc bucataria belmondo :).
Si cum fu? Pai Ioana si Andreea au pregatit de toate.. si nu s-au oprit pana nu s-a dat piua ;))

...bruschette cu rosii si mozzarella ...



.. al forno - trebuia sa testam cuptorul dara, nu?


....ciuperci cu usturoi si crema de branza pe bagheta magica ...


... alea de se vad in spate sunt iataganele ce mi se pasau pentru tortura de cioco si quiche...


...reteta Ioanei de clatite cu busuioc, spanac si ricotta...


... invartite si para invartite-n aer de Andreea.. 


...si asezate pe farfurie ca pentru concurs, de Dragos - un pusti de 22 de ani, bucatar in restaurantul cu pricina, care-si merita toti banii dupa parerea mea.. 
..nu stiu cati, dar daca-s putini sa-i mai dea ;)


... fettucine Alfredo...



...salata de ruccola cu somon, parmezan si rosii cherry...



Pe de alta parte intrasem in scena si eu.. Am pregatit quiche-ul de somon afumat si tortura de cioco si imi facusem planurile cum sa-mpart smecheriile pe treburi.. Am pus cartoful la fiert pentru quiche si m-am ocupat de caramel.. Si da mai, am cerut o spatula de silicon.. am primit o spatula de altceva si nu m-am mai uitat ce si cum, si-am invartit, invartit, cu gandul la migdalele care atunci au fost nuci, si la cartoful care fierbea contra cronometru, pana mi s-a topit spatula-n caramel ;) Deci da! Si am luat-o iarasi de la capat cu nitica apa si un praf de zahar.. ;)) Dar a iesit cu lingura de lemn apoi.. o invarteala-n caramel nevoie mare... va zic cu mana pe rosu, ca fusera rauri rauri ;)


L-am lasat pe asta la racit si m-am apucat de umplutura pentru quiche.. ca intre timp facusem aluatul si statea nenea asta la racit.. 


De data asta cam asa: 350 grame somon afumat, 400 grame smantana, 40 grame capere, 4 oua, 1 legatura patrunjel si una marar, un praf de piper si gata.. O nebunie, zic eu si farfuria goala.. ;) Et voila gata scos din cuptor..





Iar intre timp tortura prindea aripi catre sufletele mistuite de pofta de caramel si cioco..



Si uite asa mi-am dat seama ca am acasa un jaf de cuptor.. Aici s-a copt dulcegaria-n 35 minute la 180 grade... am modificat si in reteta mea unde initial am scris 45 .. ca mie asa mi s-au intamplat lucurile acasa.. Acu na, aveti si voi grija de buruiana de acasa, ca imparat sau cersetor va face.. Fiecare e de acum inainte pe barba lui ..;) Glumesc nitel.. doar ca aveti in vedere marja de 10 minute de la al meu cuptor la al vostru.. asta -n cazul in care nu aveti un un jaf de ariston ca-l meu..! Iar acum priviti-l pe frumosul meu.. cu rauri umede de caramel..;)


Cat despre feliuta asta... e pentru voi..


Si da.. a fost o zi perfecta de sambata.. in care am cunoscut new people draguti, mancaciosi, iubitori de bucatareala si papica..;) A fost tare fun in bucatarie alaturi de cei cu pasiuni comune.. Si musai eu vreau repetitie ;)



Si daca ar fi fost la fel de cald si misto ca dimineata, atunci cand am inceput sa ne ridicam trupurile inspre casa, se cerea d-un spritz si-o bere la teresa.. 



Dar na, next time mergem la bere si cheesecake! 
Ca nu se poate asa ceva.. eu vreau unu-ntreg acasa, sa-l impart cu nimenea !! ;) 


7 octombrie 2011

Taitei de casa

Cui nu-i place supa aia desavarsita cu taitei de casa si pui de curte, domesticit doar cu graunte, iarba ''verde'', nu hormoni trasi pe nas in ''laboratoarele'' de ghiftuit gainile ca porcii ?? Si daca e vreunul, sa taca acum si-n vecii vecilor!! Acu' nu v-asteptati la supa azi, ca pana ajunge gaina aia in vasul meu de supa/ciorba mai sunt dara cateva zile, ca abia am dat sfoara-n tara si e pe vine! Pana atunci luati de aici taitei..
























Ce-or sa se usuce si mai bine....


Iar de data asta nu ma pot lauda decat cu munca de jos.. adica.. 
vulcano- faina trantita pe masa de lucru, mai bine zis 200 grame.. sa ne jucam mai des cu ea... ca mooamma ce ne mai place..  Si-n loc de lava.. 2 oua! Ce credeati?? Praful ala de se vede peste oua... e unul subtire de sare..  


Si-i dati si trantiti aluatul pe masa de lucru.. pana se incorporeaza faina toata si va sar fulgii.. Cu putere nenicule, ca nu-i de joaca, daca vrem sa alergam taiteii cu lingura, prin bolul ala misto - plin ochi cu supa!


E greu da.. va trebuie forta-n brate, un porc tocmai mancat pe jumatate.. altfel sa-ntinda coca el.. da da, al mai mare-n grad de se crede cocos in ograda.. Si daca nu si nu.. si chiar de-i da, turnati cam 2 linguri pline cu ulei de masline... ca mai fragezeste aluatul ! Doar 2, nu mai mult. Si ce aroma.. hmmm, vor fi o nebunie-n ciorba, clar!


Si framantati acolo cu har si placere, chiar daca va vine sa calcati aluatul-n picioare! Nu-i ca povestea de seara .. e ca thriller-ul interzis minorilor sub 12 ani .. hard .. dar se merita! Et voila... ne prezinta Edutu coca. Sory for the mess, dar asta-i adevarul..;) 


Si se baga aluatul asta misto intr-o punga ce-si gaseste calea spre frigider.. cam pentru o ora - o ora jumate, asa.. Cat sa avem timp de-o banana bread! Urmeaza curand reteta..  Si dupa ora aia, se pudreaza masa de lucru cu faina, se tranteste aluatul deasupra, se sfinteste iar cu prafu'.... 


.... si se intinde cu sucitorul.. Si daca nu aveti aparat pentru facut paste, cum n-aveam nici eu pana acum cateva zile, cand am primit cado minunatia.. schimbati macazul, fluturati din gene pana ajung ca evantaiul si luati-va una!! ;) Si uite asa nu mai stati sa intindeti la coca asta, pana va iese pe nas si pe gura procedura! 


Dupa ce ati intins foaia cat sa incapa in spatiul predestinat al aparatului, micsorati pe parcurs distanta intre prese, ajungand sa aveti foile de taitei pregatite-n 5 minute.. Nu uitati sa pudrati foile pe-o parte si pe alta cu faina.. Si uite asa le-a pecetluit de la-nceput Edutu soarta .. 


Pudrati iar foile cu faina, montati forma pentru taitei / fideluta.. si lasati procedura pe mainile cui striga din rarunchi... "Eu vreaaau mamiiiiii!!... eu fac taiteii, tu faci supa !!" ... No bine.. si cum as putea sa-i zic nu?? Cam asta fu toata isprava noastra..  Ma jur cu o mana pe inima si cealalta deasupra ei ca nu l-am pus io mai!! Si acu' o sa va intoxic cu poze cu motanul meu, ca doar bunii ne vede pa net !! ;)




Si sa n-aud: cine nu poate invarti la manivela?? 




Ii 'stropiti' cu faina, apoi urmeaza timpii de uscare.. nu inainte de a va juca putin cu mana prin ei, creand carliontii. Iar mai apoi ii intindeti cam peste tot... nu-i lasati ca-n poza mea asa gramada..;)  Le-am pozat pentru panou, apoi le-am facut felul intinzandu-i pe-o coala mare alba !



Cum sunt??? O nebunie! Proaspeti, farfumati, plini de savoare!! 
Ar putea fi altfel ??;)