6 ianuarie 2012

Tort cu mousse de ciocolata, piersici si aroma de portocale

Sunt topita dupa combinatia asta! Pornisem initial de la ideea unui mousse de ciocolata, dar cum in verva pregatirilor de revelion - ni se intampla tuturor (I need you to confirm ;) sa ne reintalnim cu toate borcanele pe care le-am luat de si fara nevoie si le-am adapostit in camara cu cateva zile inainte de x day.. ce alearga parca spre noi (pentru partea asta fantezista n-am nevoie de confirmare, stiu sigur ca ni se intampla tuturor:)) cu niste picioruse mici imaginare s'un ditamai burtoi plin cu toate cele stigand use me, use me.. am folosit si piersici si parfum de portocale.. o minunatie imbietoare, pe cuvantul celor ce s-au dezmierdat cu dulcegaria asta, parol !! 


Si cum puteam eu sa-i rezist unui burtos de tonaj mare, mai bine zis 800 grame - cu piersici - Olimpia parca sau orice alt gen!? Nope, asa ca i-am pecetluit in taina soarta! E fin, e chiar prea fin pentru firea mea, cu un parfum de portocal ce-mi sopteste parca sa nu fiu speriata ca-i putred de bogat in arome dulci acrisoare, cu extra flavour de ciocolata alba.


Cum mai e? E simplu! O da, in primul rand e simplu. Te uiti la el si desi nu vezi nimic fantastic vrei sa-ti adancesti cutitu-n profunzime. Dar nu-l doare! Parol ca o cere!! Se taie usor, poftindu-te parca sa-i intrii in intimitatea celor mai personalizate arome !



Si incepe c-o treaba kinky de lipicioasa - fondant marshmallow!


Sa purcedem asa dara la treaba:

Ziua 1.. pregatiti fondantul din marshmallow pentru ziua X ce vine cand va fi sa fie - in interval de-o saptamana - 10 zile ! M-as incumeta sa-i zic o luna, dar nu l-am gazduit ever atat de mult la mine-n bucatarie, asa ca-mi inghit vorba si strig in gura mare 7 zile soro, 7 zile !

In ziua cu pricina lucrurile se desfasoara teribil de simplu, intr-o stare constienta de amorteala ;) N-as putea altfel sa gatesc pentru zece suflete fara sa-mi inhib/ controlez/ gestionez centrii nervosi, aia de-i posed acolo unde si cum trebuie.

Blatul ! Offf blatul asta de pandispan ce te lasa mereu fara grai vazand cum pot niste oua si un praf de stele sa se transforme intr-un inamic caloric, cand il tai pe din doua si-l umpli cu toate cele?  Dar n-am poze.. ufff n-am poze intermediare, c-am robotit ca un bondar murdar la gura cu urme de cioco, piure de piersici, pasta de castane, porc, pui de toate! Beah.. just watter for me de acum incolo! Asa c-o sa fie in putine cuvinte si las pe alta data povestile deocheate despre blatul asta o sa va dezmierd cu noi imagini!

So, blatul de pandispan: 5 oua cu 150 grame zahar si un praf de sare se mixeaza pana iti tripleaza volumul... procedura ce trebuie sa dureze nu mai putin de 25 minute c-un mixer obisnuit, cu Ken-ul sau KA cam 20 pe puterea 3 l-am lasat eu. Se adauga apoi treptat 150 grame faina - cernuta, asa usor sa nu-si piarda volumul. Cuptorul e deja preincalzit, iar tava de tort cu diametrul de 26 cm (tapetata la baza cu hartie de copt) isi asteapta trofeul. Turnati acolo compozitia si lasati blatul in cuptor pentru 25 -30 minute la 180 grade. Nu deschideti usa, ca se lasa! Altfel o sa aveti un blat pufos de vreo 4 -5 cm inaltime! Lasati blatul la racit, in taiati apoi pe din doua, partea de deasupra putin mai subtire decat cea de jos, de vreo 1,5 - 2 cm - cat sa sustina greutatea fondantul.

Mousse-ul: 300 grame ciocolata alba cu 110 ml frisca lichida se pun la topit intr-un vas la bain marine, apoi se lasa la racit. Apoi aveti nevoie de un borcan de 800 grame cu piersici decojite. Erau cam 6 bucati acolo, dar eu am mancat-o pe una;) Deci voi scoateti piersicile din compot scuturandu-le de zeama, le faceti pasta cu mixerul vertical, apoi cantariti doar 360 grame pasta de piersici - doar atata folositi. Puteti s-o puneti pe toata, dar atunci trebuie sa pulsati la cantitatea de gelatina, asa ca mai bine faceti cum va zic ;). Pasta asta o amestecati cu ciocolata topita. Puneti 15 grame praf de gelantina intr-un pahar cu 50 ml apa rece, iar dupa vreo 8 minute o incalziti la microunde pentru 10 - 15 secunde (sau bain marine - avand grija sa nu dea in fiert) - si o adaugati in compozitie.  Separat mixati 170 grame frisca lichida pe care o incorporati usor cu spatula in compozitia de ciocolata si piersici. Adaugati apoi 35 ml esenta de portocale si 1 lingura cu Whisky.

Apoi taiati blatul, pe cel de jos il insiropati cu toata zeama de compot ramasa - in care adaugati in prealabil o lingura cu esenta de vanilie, apoi turnati mousse-ul (toata operatiunea asta se desfasoara in tava de tort cu inel detasabil (pe care o puteti captusi cu folie alimentara - eu nu am folosit si totul a fost ok), adaugati blatul de deasupra si dati tortul la frigider pentru 3-4 ore. Apoi scoateti inelul tavii, imbracati tortul cu un strat subtire de frisca, apoi il acoperiti cu marshmallow fondant. Cum il intindeti pe asta v-am zis la reteta in cauza.. Un praf de zahar pufra intins pe masa, un sucitor curat, uscat, prafuit si el cu zahar, avand grija de fiecare data cand intindeti sa nu se lipeasca fondantul de masa. Il dezlipiti cu grija cu o paleta si iar prafuiti masa acolo cere zahar!

La model nu ma mai bag. Aveti dezlegare sa faceti tot ce va trece prin cap!;)  Ta-dammm !!



Metamorfoza imi apartine ;)


5 ianuarie 2012

Salata de icre

Hmm, nici nu stiu cum sa incep postarea asta! Chiar daca e aperitiv, eu una o declar 'mancarea' mea preferata chiar si dupa 16 ani de viata, p'un picior na, si voi acum! O mananc cu lingura, maaai! Stiu ca ingrasa, dar nu-mi pasa s'atunci daca-i bal, bal sa fie - intotdeauna cu icre de stiuca si-o maslina palarie. Ca tata zice mereu.. icrele se decoreaza - so be it!


Pe alea de crap nu le iubesc decat intr-o singura varianta: combinate aproape spre finalul procedurii 'nenea mixer' - cu o lingura plina cu icre de stiuca.. doar asa (mama stie;)) le inghit!;) Sunt pline de proteine! Da stiu ca alea de crap contin si mai multe proteine, sunt mai hranitoare si mai bune pentru unii, dar nu poti sa faci nimic pe gustul meu, omule! Asta-i mancarea mea preferata si cu asta basta, am zis? Am zis!!


N-am mancat ever salata de icre la cutie, adik am luat o tzara dar nu va zic ce-am facut dupa .. Cert e ca n-am inghitit ;) Prefer icrele de stiuca, alea negre, sa zicem cateodata crap cu stiuca si le detest pe alea mici, de herring sau other shits like this!

Sa va mai zic ca am suferit un soc cand 'plecand de langa mama' am gustat fara sa stiu icre de stiuca cu gris sau paine??? OMG!!! Daca omorati bunatate de icre cu asa ceva, mai bine nu mancati nimic!

Nu stiu cum sunt alea din Cora sau Carrefour - varsate - la 2 mil si ceva kilogramu'. Slava Doamnului ca-mi trimite tata ;) N-am cumparat ever icre proaspete, ca sincer mi se pare o risipa sa las p'un kg de icre un sac de bani, dar na poate mi-s eu zgarcita. Inca nu m-am dumirit! ;) Cert e ca le primesc si le cer cu mare drag ;)) Saru'mana tati !!;)


Daca sunt proaspete si nu-s sarate, desi ma indoiesc ca altfel n-ar rezista prea mult in galantare, pentru o pastrare indelungata le prafuiti cu 10% sare grunjoasa la 1 kg de icre proaspete abia scoate din burtoaie. Iar daca aveti norocul sa gasiti vreo stiuca cu icre-n burta, scoateti pungile cu icre - de regula sunt 2- avand grija sa nu le spargeti si cu mainile curate, scoateti icrele din pungute cu lama cutitului - aia de nu taie, le curatati bine bine de vinisoare, le puneti intr-un tifon sa se scurga bine, le prafuiti cu procentul corespunzator de sare si le adapostiti la frigider in borcane. Si cand va vine cheful, la mixati de le sar fulgii cu apa minerala, ulei si zeama de lamaie /sau putin otet drept acreala.

Scurt: am folosit 300 grame icre (avand deja borcanele pregatite nu mai adaug sare), zeama de la mai putin de jumatate lamaie - adaugata treptat dupa gust, 550 - 600 ml ulei de floarea soarelui - nu-l irositi ever pe cel de masline ca va lecuiti ;) si pana intr-o 100 ml apa minerala..


Procedura e simpla: puneti cantitatea asta de icre intr-un vas cu peretii inalti, picurati o lingura cu ulei si mixati pe putere mica la inceput pana se leaga. Dupa vreo 5 minute adaugati putin cate putin ulei.. si de fiecare data incorporati-l bine inainte de a adauga urmatoarele 'picaturi'.. Nici picatura - nici val, asa subtire de vara, nush' cum sa zic, intelegeti voi .. Si mariti puterea mixerului abia cand s-au legat bine si par sa prinda culoare si contur. Icrele de stiuca sunt din nascare pretentioase, asa ca aveti grija la mixer. Bobul fiind mare se sparg dintr-o data prea multe si riscati sa vi se taie!


Cand incep ele sa devina batoase, adaugati din sfaraiala de apa minerala sau sifon si mixati in continuare.. alternand cu cantitatea de ulei, pana cand obtineti consistenta dorita, adaugand zeama de lamaie dupa plac. Al meu tata le bate cu o lingurita de otet. Le mentine gustul ala de icra, nicidecum nu se simte lamaia acolo, in schimb sunt acrisoare exact cum va imaginati ca poate face zeama de lamaie ! Iar toata procedura asta dureaza  cam 20 - 30 minute c-un mixer obisnuit.


Nu are cum sa vi se taie icrele dle' daca respectati principiile. Icrele:
- proaspete trebuie curatate bine de vene si scurse inainte de a le sara corespunzator;
- se mixeaza intr-o singura directie;
- la inceput se mixeaza pe puterea cea mai mica pana incep sa se lege;
- uleiul se adauga treptat si nu mult odata.

Ca sa reparati isprava:
- adaugati un praf de sare de lamaie sau o lingurita zeama de lamaie si/ sau apa minerala / o lingura cu lapte si mixati pana le trece buba;
- sau o luati de la capat - asta e cea mai sigura, dar si cea din urma metoda: bateti separat o cantitate mica de icre (o lingura e de ajuns).. si dupa ce le-ati mixat fix dupa procedura de mai sus, atunci adaugati cate o lingurita din icrele taiate, incorporandu-le complet pana sa adaugati urmatoarea lingurita. Simplu ca buna ziua, nu?!

Si sunt o grozavie, c-un gust intens de peste, ca niste diamante dulci, usor sarate ce-ti trosnesc printre dinti'. Consistenta mai bogata ca asta nu-i ! Le puteti adauga la final ceapa taiata marunt (ever nu o dati pe razatoare, ca se combina gusturile astea intr-un asa hal de nu mai stie icra daca-i icra sau e ceapa). Deci taiata marunt, da?? Si-apoi sa te tii dle!!


Cu o painica alaturi, mda.. nu prea-ti vine sa zici piua pan' nu mai ai suportul asta pentru ele.  Asa ca s-aveti pofta la icre si chef de-o electronica dupa si-o tuica de prunisoara!





3 ianuarie 2012

Rulada cu crema de castane si ciocolata

Pot sa-i zic Bûche de Noël, da ? Uite ca-i zic, chiar daca n-are ciupercute alaturi si nici trunchiul nu prea-i trunchi. Da ideea e demential de delicioasa, unde mai pui ca trunchiul il 'desenati' voi mai bine decat mine cu paleta sau cu furculita.. s'atunci Buche-ul e chiar Bûche de Noël, valabil pentru Craciunul care vine ;).  Dar cine zice ca doar in preajma sarbatorilor va puteti bucura de dulcegaria asta? Eu una nu! Asa ca hai sa trecem repejor la treaba!


N-am poze premergatoare, ca-n fortota pregatirilor n-am mai avut timp, dar va imaginati voi ce si cum, da?


Si-ncepem cu blatul.. 3 oua mari mixate strasnic cu 115 grame zahar intr-un vas ce suporta operatiunea bain marine. Din momentul in care fiarbe apa, puneti vasul cu ingredientele deasupra celui dintai si mixati - 5 minute e suficient. Dupa cele 5 minute, luati cu o manusa vasul ce-a suportat vaporii de abur si continuati sa mixati pana cand compozitia s-a racit complet si aveti drept dovada valurile lasate-n urma mixerului - cum c-a trecut p'acolo el. Apoi incorporati 85 grame faina si 30 grame cacao, cu spatula clar! Va purtati cu blatul asta, intocmai cum pretuiti blatul unui pandispan. Dar vorbim despre ideea asta la tortul acoperit cu marshmallow fondant! Zic eu maine, asa sper ;)


Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 33 cm * 23 cm (sau pe aproape) si turnati acolo compozitia intinzand-o frumusel pe toata suprafata, avand grija sa nu atingeti marginile hartiei de copt. Cuptorul fiind preincalzit deja, dati tava la cuptor pentru 12 minute la 180 grade. Ideea e urmatoarea: cand atingeti cu degetul blatul copt - e musai sa-si revina la forma initiala, ca si cand dejtu ala nici n-a trecut p'acolo ! Altfel il mai lasati in cuptor pentru inca vreo 3 minute (iar in cazul asta cuptorul e de vina! altfel n-ar fi nevoie de clipele astea-n plus!) .

Dupa ce ati scos blatul din cuptor, il lasati vreo 2 minute sa zaca acolo, timp in care asterneti pe masa o foaie de copt si deasupra ei un stergar curat (unul dupa care n-o sa plangeti cand se termina procedura -  parerea mea e c-o sa-l aruncati), rasturnati peste prosopel rulada (in faza asta lasati-o vreo 5 minute sa se raceasca), acoperiti o latura a ruladei cu vreo 3 - 4 cm din prosopel si invariabil hartia de copt (ca atunci cand incepeti sa rulati sa nu aveti blat pe blat, ci blat pe foaie) si rulati ceea ce va fi Buche de Noel... Apoi il uitati asa pana cand e gata crema. Pana aici e ok, da?


Dar in timp ce se coace trunchiul ala, va apucati de crema.. musai! Gen: piure de castane - si nu vorbesc de piureul de castane pe care-l gasiti oriunde la borcan! Ci despre piureul de castane pe care il gasiti in Cora - langa pungutele cu fructe congelate. L-ati vazut la fata la inghetata aia dementiala de castane si cafea si la prajitura cu mere.. hmm o nebunie dulce ce mai ! ;)

Sa-l scoateti din timp din congelator ! Altfel o sa aveti ceva de asteptat ;) Deci.. un pachetel de 250 grame piure de castane sfaramat in maini - lasat sa cada in vasul lui Ken sau Aid, sau orice alt vas preferati voi! Adaugati 1 lingurita plina cu miere de albine, 2 lingurite cu crema de ciocolata - Nutella am folosit eu, 1 lingura cu Whisky sau orice alta esenta va face bine, 200 grame frisca lichida (turnata treptat daca folositi un mixer manual) - sau lasati mixerul sa-si vada de treaba in celalalt caz. Pe puterea 3 l-am pus pe Ken sa traga la jug, iar eu mi-am vazut de alte cele, gen salata de boeuf - dietetica - helllooo;). Dupa, bagati crema in frigider sa capete consistenta si apoi o-ntindeti pe buche ;) Teoretic e de preferat sa aveti crema pregatita in avans, dar garantez pe barba mea ca merge oricum... mai ales daca serviti rulada complet asamblata dupa vreo ora - doua de stat in frigider.


Urmeaza podoaba - crema de ciocolata - pe care o folositi dupa ce umpleti rulada. Din 200 grame ciocolata topita la bain marine impreuna cu 200 grame frisca lichida -  dar se muleaza la fel de bine pe situatie si smantana grasa de gatit. Dupa ce s-a topit ciocolata, lasati crema la frigider sa se raceasca, apoi o mixati bine, ungeti cu ea rulada si gata.



Etapele raman la atitudinea voastra. Ideea e sa aveti blatul rulat (in prosopel) in tot timpul asta in care cremele se mixeaza, racesc si iar se bat. Sau invers.. cum vreti. Dupa ce i-ati nivelat crema de cioco dupa plac, trunchi de copac sau fin ca fundul unui bebelus, il trageti o coafura de ciocolata cu peeler-ul de legume, apoi o bagati la frigider pentru o ora, iar dupa.. gata.. nu mai e nici un dupa! Ii faceti felul in cel mai delectabil mod ever ;) E absolut savuroasa - striga M din rarunchi ca da!!





31 decembrie 2011

Sa fiti iubiti !


Sa aveti un 2012 peste asteptari ;)!  Cel mai cel an (de pana acum ;), plin de realizari, idealuri puse in miscare, vise implinite, iubire..hmm, multa iubire si sanatate in primul rand!
Va doresc un Revelion minunat tuturor!  Primiti cu drag gandurile mele de pretuire !

La multi ani ! 






29 decembrie 2011

Marshmallow fondant

Sunt innebunita dupa marshmallow, mai da rau de tot! Si nu mai zic de piciul meu care le savureaza cu o placere ispititoare. E lipicios cand intra in contact cu apa sau caldura, asa ca-i de preferat sa n-aveti mana uda cand duceti o bucatica spre gura. Acolo isi poate face de cap.. se topeste cat ai zice peste, lasand in urma o savoare de invidiat. L-ati mai vazut p'aici in reteta asta de muffins cu ciocolata si la batoanele cu musli , dar acum vreau sa va vorbesc despre fondant!


De fiecare data cand il pregatesc ma distreaza jocul asta lipicios si elastic. Si chiar daca nu aveti un aparat fancy de amestecat, nu-i bai, ca il puteti lucra cu unul dintre cele mai inspirate instrumente: mana ! ;)

By the way, povestea lor incepe cu-n drum la market. Am gasit uneori marshmallows si la Billa, in schimb Cora, Carrefour striga de la usa c-au asa ceva in batatura. Se gasesc intr-o gama varianta de nuante si arome, e dupa preferinte clar. Iar daca aveti in casa un colorant Wilton, nu ezitati sa cumparati marshmallow din orice aroma... nuanta e foarte usor de schimbat, parol !


Puneti intr-un vas 300 grame marshmallows - 2 pungute din astea de vedeti voi aici (sau orice alt fel, Haribo sunt the best), le stropiti cu 4 linguri cu apa, bagati vasul in cuptorul cu microunde si lasati-le acolo timp de 1 minut la 900W. Aveti grija ca vasul sa aibe pereti inalti, altfel se umfla astea dulci in pene si dau p'afara, iar daca nu aveti microunde, le topiti la bain marine! Deci nu va faceti griji, solutii sunt! Daca folositi microundele, dupa minutul ala, scoateti vasul, amestecati cu un betisor (ca sa lipesc ca naiba, iar batul puteti sa-l aruncati oricum) si daca mai e nevoie pulsati cu inca 20 -30 secunde.. va orientati.

Apoi procedati asa: in bolul lui my preciouss Ken (asta de-l folosesc io) sau KA, sau orice alt vas inalt, lasati sa cada 70 grame dintr-un cub de margarina Rama (de gatit), 750 grame zahar pudra (dat prin sita neaparat) - musai cumparat, ca vine si el cu partea lui de amidon absolut necesar, 100 grame amidon alimentar..


... turnati marshmallows-ul topit si dati-i drumul la mixer avand carligul atasat. 


Dar chiar si cel mai simplu mixer e prevazut din nascare cu un carlig, chiar un set, asa ca n-aveti cum sa-i spuneti pas acestui fondant. Si daca nu si nu si totul se deruleaza by hand, atunci framantati cu mana unsa cu putin ulei (dupa ce in prealabil ati amestecat cu lingura de silicon sau lemn, ca la-nceput frige, fiti atenti!). Cu mixerul procedura se deruleaza in slow motion la inceput, apoi pe putere mare pentru 7 - 8 minute (pentru un mixer normal)... Ken-ul pe puterea 2 timp de 3 - 4 minute. Iar daca doriti sa colorati intreaga cantitate de fondant, tot acum e cazul. 

Dupa, prafuiti masa de lucru cu zahar pudra (direct cu sita - 2 - 3 linguri), trantiti acolo fondantul si framantati putin cu mana. Daca va lipiti, va dezlipiti cu niste praf alb si gata ;).  E cam messy treaba asta, stiu ;)


Nu e nevoie sa mai adaugati zahar pudra, ca amidonul isi intra in drepturi peste noapte, iar margarina aia il face soft si-i mentine perfect elasticitatea. Vi-l prezint pe Chucky al meu ;)


Infasurati fondantul in folie de plastic (previne interventia aerului - care-l usuca) si lasati-l intr-un loc racoros (exclus frigiderul). Eu il las in dulap... de retinut ca-i place si-ntunericul !;)

Il puteti folosi incepand cu ziua urmatoare. Abia atunci toate ingredientele au format un singur trup cu o consistenta perfecta. De pastrat... hmm pai coafura rezista.. pana la o luna, zic eu;) Da' la mine n-a fost cazul. Inainte de a-l uzita il predati undelor electromag - cam 40 secunde - pentru a se incalzi, asa fiind si  usor de modelat.. Peste un praf zdravan de zahar pudra intins pe masa (dat prin sita, ever nu uitati) intindeti fondantul cu sucitorul - prafuit asemenea. Isi ia fondantul din zaharul ala fix cat considera ;). Nu-l intindeti foita de tigara, ci intr-un strat de 5 mm, cam asa ceva.


Daca nu l-ati colorat initial, il incalziti atunci cand doriti sa-l nuantati cu pretiosul colorant. Nu uitati de manusile chirurgicale cand va apucati de desenat (altfel o sa va frecati mainile in nestire cu sare de lamaie si vi le faceti praf).

Asa ca punct de reper, mie mi-au iesit 1150 grame de marshmallow fondant. Suficient cat sa invelesc un tort si multe truffe delicioase cu ciocolata..Pentru tort.. aveti grija sa nu intindeti fondantul intr-un strat prea subtire, ca se evitati ruperea. Va ajunge garantat fondantul si va mai ramane pentru diverse alte floricele, trufe si stelute...


Dar reteta lor e deja o cu totul alta poveste! Cat despre dintii aia, mi-a soptit my FB friend Victoria sa zic ca nu-s ai mei ;))) Asa ca da: un iepuroi cu strungareata a fost de vina! Pam-pam!