19 ianuarie 2012

Ciorba de perisoare

Nu stiu altii cum o prefera, dar baietii mei sunt insetati dupa ciorbita asta de perisoare. Si nu-i deloc zeama lunga, ciorba acra! E dulce acrisoara, consistenta de numa' si chiar daca n-are nici o picatura de smantana in ea, tot ti se pare c-a trecut tiptil tiptil p'acolo! De regula pregatesc perisoarele din carne de porc, iar pentru cel mic intotdeauna din carne de manzat. Si nu stiu cum, sub amorteala ce se tine ca scaiu de mine de ceva zile-ncoace, am descongelat un mini pachetel cu carne, camuflat intr-o punguta inchisa la culoare si peste ce am dat... carnita de manzat, o da! Deci fix asta e ciorbita preferata a lui Eduard ! Si m-a prins nene o boceala din aia de dor, ca pustiul meu e plecat in vacanta la bunii si bunelo si ce misto de ei, de el ! Ca ai mei, cu sufletul lor mare cat norii aia senini si pufosi dintr-o superba zi de primavara, parcurg 300 km si la 3 dimineata doar daca le spun in soapta help si ma minunez de fiecare data cat sunt de fresh dupa atata drum, cu bratele larg deschise, cu mii de pupici si zambete pe buze si cum - cu o dragoste neconditionata in suflet isi fac grijile pierdute si ni se dedica noua ! Si cum altfel cand Eduard le este cea pretioasa comoara ! Doamne cat de mult ii iubesc!!  Ete fix dupa ciorba de perisoare a mamei e  reteta asta, altfel se putea?


Cu ciobita asta am crescut eu mare, lingand din blide si castroane, pana zicea cineva piua! Deci draga Edi, de data asta, ciorbita a mancat-o taica'tu si pentru tine!  Cu niste ardei usturoiat (c'asa ii place lui sa-i zica, a se intelege ciusca) de sta si matza-n coada, parol ca da!;) Chiar si dupa ani de zile de cand suntem 3 intr-unul, o savureaza cu aceeasi molipsitoare placere, de-mi vine si mie sa mananc 2 blide cu ciorba-n loc de unu!

Eu o prepar de cand mai stiu intrata in bucatarie cu ochii inchisi deja, iar pentru o replica originala ;) va zic asa: Cantariti tot ce va zic eu acuma, iar in afara de sarea dupa gust, faceti-o intocmai! O sa stati numai cu lingura-n ciorba si cu ciorba-n gura; e tabu ciorba garantat!

Pregatiti: 1 ceapa mare - taiata marunt, 250 grame telina data pe razatoarea mare (toate curatate si cantarite apoi, da?), 180 grame morcovi dati pe razatoarea mare (cam 3 bucati), 100 grame  pastarnac - ras intocmai. 


Puneti 3,5 litrii apa la fiert si scapati acolo legumele amintite mai sus! Eu spumez cand legumele dau in fiert si apoi adaug 2 linguri cu sare (voi dupa gust), 3 linguri cu ulei si 2 -3 prafuri piper!

Iar intre timp va ocupati de perisoare: Amestecati 400 grame carne tocata de manzat (e un best off fata de cea de porc, dar merge si aia struna) cu 1 ou intreg, 2 albusuri, o jumatate legatura patrunjel tocat marunt, 1 lingurita cu marar uscat, 3 linguri pline cu orez (spalat intr-un jet de apa fierbinte), 1 lingurita cu varf sare si 2 - 3 prafuri piper.


Incorporati bine bine ingredientele astea, pana cand toate devin unul! Si cu mainile putin umezite, creati perisoarele. Iar cand legumele din vas aproape c-au fiert, sa tot fi trecut vreo jumatate de ora de la primul clocot, dati focul pe puterea mica si adaugati in zama aia 3 linguri pline cu orez si gramajoarele de carne. Si le lasati la fiert pentru vreo 30 - 40 minute!


Dar dupa vreo 20 minute asa, adaugati o lingurita cu marar uscat, jumatate legatura patrunjel si jumate legatura leustean - fin tocate! Eu n-am avut leustean proaspat, asa c-am pus un pliculet cu leustean uscat - adica 6 grame! Turnati fix atunci si 500 ml bors de putina, gustati si mai potriviti de sare si piper daca e cazul!



Pe ultima suta de metrii, spargeti bine cu furculita 3 galbenusuri si adaugati asa pic pic 2 polonice cu zeama peste ochiurile alea, amestecand continuu! Varsati continutul bolului in cratita cu ciorba, ametind usor lingura de lemn p'acolo!


Si dupa inca vreo 2 -3 clocote luati vasul de pe foc si gata!! 


Ciorbita asta e un ocean de amintiri in care se rasfata un imbietor parfum de leustean si zeci de alte treburi! Simtiti si voi, au ba??;) Sa tot aveti pofta, zic eu !!





57 de comentarii:

  1. Anto eu deja simt aroma de leustean si de ciorbitza fierbinte si un ardei iute langa. Hhhmmm, ce arome tre' sa fi dansat in bucataria ta. Da' lasa ma ca execut si eu sambata, ce crezi tu! Pupici Anto

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ralu stii cum e ?? criminala!;) abia astept sa-mi spui impresiile! musai cu ardei iute ;) pupici

      Ștergere
  2. Asta-i ciorba mea preferata!!! A ta arată nemaipomenit si sunt sigura ca este delicioasa!!! Ce bine merge pe frigu' asta !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E dementiala! Al meu cand fac ciorba de perisoare ma intreaba mereu.. e aia lu mama da? ;)

      Ștergere
  3. Arata grozav,am sa-ncerc si varianta ta!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Yummy! ce bine arata :)
    Am un premiu pentru tine, te astept pe blogul meu sa-l culegi.
    :*
    http://dulcesausarat.blogspot.com/2012/01/premiu.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine arata!!!...pot sa iau si eu macar o lingura,ca tocmai e prinzul si e asa de bunaaa ciorba de perisoare!!!XOXO

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci da! facem schimb ? vreau si eu un peste imbatat in sirop de portocale!;)

      Ștergere
  6. imi i-au un ardei iute...doi...si ma urc in tren !

    RăspundețiȘtergere
  7. da,da,da este delicioasa,arata super si este una din preferatele mele;felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte buna! Si noua ne plac tare mult perisoarele, chiar ieri am facut si eu dar in supa de rosii si sunt la fel de bune ;)Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cori perisoarele sunt dementiale oricum , da zama are si ea lucratura ei ;)) Imi place si cea cu rosii, dar ai mei o prefera doar pe asta. pupici

      Ștergere
  9. Ai de mine Antonina ce nebunie de ciorba ai facut!!!!!!! Clar ca mi-e pofta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi ce ma bucur ca-ti place! As manca non-stop ciorbita asta! pupici

      Ștergere
  10. Ador ciorbita asta, chiar si acum la ceas de seara! Mi-au facut pofta, de aceea iti propun sa facem schimb de farfurii - cu ce gasesti maine la mine... Te inteleg perfect cu dorul de Edi: al meu era la Brasov de 2 zile si sunam din 2 in 2 ore sa vad cum e, ce spune, ce mananca, ce face... Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a facut Cris!;)
      Abia astept sa vina acasa pe 1! Si mi se pare ca trece timpul asta ca naiba cand am ceva de facut, si atat de greu cand vine vorba de zile, ceasuri cand ma gandesc la el si tare as vrea sa treaca timpul mai repede atunci! Pup cu drag!

      Ștergere
  11. Una dintre ciorbele mele preferate.Arata asa de bine si asa o pofta mi-ai facut ca parca asi da o fuguta pana la tine pentru o portie.
    Pup si seara buna si frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Si baietii mei sunt fanii ciorbei de perisoare.Parca mi-ai facut pofta!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna tare ciorbita!!!Si prezentarea superba!Imi plac mult farfuriile:)!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. Si mie imi place tare mult ciorba de perisoare. Saptamana trecuta asta am avut si eu la pranz! Si a ta arata super super, iar de gust...nici o indoiala ca e la fel de super

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce buna este.... stiu, ca si noua ne place mult. Arata tare bine. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ciorba de perisoara e una din ciorbitele mele preferate.
    O fac si eu cu drag si pofta si pun cam ce pui si tu in ciorba, insa niciodata nu am imbogatit gustul cu marar .Sunt foarte curioasa cum este si data viitoare voi face si eu asa.
    Sa o serviti sanatosi, cu pofta nu pot spune ca stiu sigur ca este si va fi :)

    RăspundețiȘtergere
  17. acum ca mi-ai facut pofta ce sa zic :D .. arata apetisant, cat de buna o fi .... hmm, mergem pe incredere ;) :D

    RăspundețiȘtergere
  18. imi este atat de foame incat as linge ecranul:))

    RăspundețiȘtergere
  19. mmm... super buna! bine ca ai pus-o. poate vreodata ma incumet si eu la asa ceva. te pup.

    RăspundețiȘtergere
  20. Mie imi place! Si imi place cum ai aliniat soldati....pardon perisoarele:-)
    Tocmai am terminat o ciorbita de perisoare acrita cu...nu o sa iti vina sa crezi....zeama de varza. Trebuie sa o incerci si asa!

    RăspundețiȘtergere
  21. arata perfect ciorbica ta! Si eu am crescut cu bors de perisoare moldovenesc (fiind din iasi):)

    RăspundețiȘtergere
  22. Doamne ce foame mi-ai facut.. Si eu am in casa in fan ciorba de perisoare, dar nu am incercat niciodata varianta asta. Asa ca am salvat reteta! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut ciorbitaaaa! Este MINUNATA!!! Multumesc de reteta! Pupici

      Ștergere
    2. Ma bucur foarte tare!! Sa va fie de bine draga mea! Si multumesc frumos pentru increderea acordata! Te pup cu drag!!

      Ștergere
  23. Diana mea este fan ciorba cu perisoare,si ea este o sclifosita fara pereche.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cam asa o fac si eu, dar pun suc de lamiie si doua oua intregi la sfirsit ( albusul batut spuma inainte de a amesteca in el galbenusul ). E ideala pentru o zi de iarna. Asa-i cum zici, lingem farfuriile.
    Un weekend minunat, Anto !

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna rau de tot...chiar mi-ai facut pofta:)
    seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  26. Ooo, da!!! Buna, buna ciorbita asta!! Stiu ca nu mai ai, dar eu ma mai invart pe aici s-o adulmec:)) Pupici si weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
  27. Atît de mult îmi place ciorba asta, dar alor mei aproape deloc! Mi-e asa ciuda! De aceea fac foarte rar. Sotul se mai chinuie cu 1-2 portii, dar fiica-mea nici sa nu auda! :(

    Arata fantastic!
    Ding-dong! Io-s pe covorasul de la usa! Am venit la ciorbica! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. OMG !:)) cum se poate? ;) glumesc evident. Si eu am mofturosi in casa, dar din fericire nu la ciorbita de perisoare ;) Ma bucur ca-ti place! pupici

      Ștergere
  28. a, nu! la postarea asta nu vorbesc cu tine! ca o ador! si pana si sotul meu mananca, iar el de obicei nu mananca ciorbe, ca-s acre, auzi :)))

    RăspundețiȘtergere
  29. E ciorbita mea preferata !!!!

    RăspundețiȘtergere
  30. Gata, sambata am facut-o si eu, dupa foarte multi ani, gratie postarii tale.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  31. Tare buna si tare bine arata si tare frumos ai prezentat-o!
    Am zis! :))

    RăspundețiȘtergere
  32. cimbru...nu vad nicaieri cimbru...se pune si cimbru si iese foarte bun atat in zeama cat si in carne:) o sugestie

    RăspundețiȘtergere
  33. Anonim, daca tie iti place aroma lui in aceasta ciorbita, il poti adauga bineinteles. Mie nu-mi place si chiar te-as ruga, sa adaugi in loc de cimbru.. tot ce-am scris mai sus si vreo 2 - 3 frunze de stevie taiate marunt.. iese o nebunie!

    RăspundețiȘtergere