3 ianuarie 2012

Rulada cu crema de castane si ciocolata

Pot sa-i zic Bûche de Noël, da ? Uite ca-i zic, chiar daca n-are ciupercute alaturi si nici trunchiul nu prea-i trunchi. Da ideea e demential de delicioasa, unde mai pui ca trunchiul il 'desenati' voi mai bine decat mine cu paleta sau cu furculita.. s'atunci Buche-ul e chiar Bûche de Noël, valabil pentru Craciunul care vine ;).  Dar cine zice ca doar in preajma sarbatorilor va puteti bucura de dulcegaria asta? Eu una nu! Asa ca hai sa trecem repejor la treaba!


N-am poze premergatoare, ca-n fortota pregatirilor n-am mai avut timp, dar va imaginati voi ce si cum, da?


Si-ncepem cu blatul.. 3 oua mari mixate strasnic cu 115 grame zahar intr-un vas ce suporta operatiunea bain marine. Din momentul in care fiarbe apa, puneti vasul cu ingredientele deasupra celui dintai si mixati - 5 minute e suficient. Dupa cele 5 minute, luati cu o manusa vasul ce-a suportat vaporii de abur si continuati sa mixati pana cand compozitia s-a racit complet si aveti drept dovada valurile lasate-n urma mixerului - cum c-a trecut p'acolo el. Apoi incorporati 85 grame faina si 30 grame cacao, cu spatula clar! Va purtati cu blatul asta, intocmai cum pretuiti blatul unui pandispan. Dar vorbim despre ideea asta la tortul acoperit cu marshmallow fondant! Zic eu maine, asa sper ;)


Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 33 cm * 23 cm (sau pe aproape) si turnati acolo compozitia intinzand-o frumusel pe toata suprafata, avand grija sa nu atingeti marginile hartiei de copt. Cuptorul fiind preincalzit deja, dati tava la cuptor pentru 12 minute la 180 grade. Ideea e urmatoarea: cand atingeti cu degetul blatul copt - e musai sa-si revina la forma initiala, ca si cand dejtu ala nici n-a trecut p'acolo ! Altfel il mai lasati in cuptor pentru inca vreo 3 minute (iar in cazul asta cuptorul e de vina! altfel n-ar fi nevoie de clipele astea-n plus!) .

Dupa ce ati scos blatul din cuptor, il lasati vreo 2 minute sa zaca acolo, timp in care asterneti pe masa o foaie de copt si deasupra ei un stergar curat (unul dupa care n-o sa plangeti cand se termina procedura -  parerea mea e c-o sa-l aruncati), rasturnati peste prosopel rulada (in faza asta lasati-o vreo 5 minute sa se raceasca), acoperiti o latura a ruladei cu vreo 3 - 4 cm din prosopel si invariabil hartia de copt (ca atunci cand incepeti sa rulati sa nu aveti blat pe blat, ci blat pe foaie) si rulati ceea ce va fi Buche de Noel... Apoi il uitati asa pana cand e gata crema. Pana aici e ok, da?


Dar in timp ce se coace trunchiul ala, va apucati de crema.. musai! Gen: piure de castane - si nu vorbesc de piureul de castane pe care-l gasiti oriunde la borcan! Ci despre piureul de castane pe care il gasiti in Cora - langa pungutele cu fructe congelate. L-ati vazut la fata la inghetata aia dementiala de castane si cafea si la prajitura cu mere.. hmm o nebunie dulce ce mai ! ;)

Sa-l scoateti din timp din congelator ! Altfel o sa aveti ceva de asteptat ;) Deci.. un pachetel de 250 grame piure de castane sfaramat in maini - lasat sa cada in vasul lui Ken sau Aid, sau orice alt vas preferati voi! Adaugati 1 lingurita plina cu miere de albine, 2 lingurite cu crema de ciocolata - Nutella am folosit eu, 1 lingura cu Whisky sau orice alta esenta va face bine, 200 grame frisca lichida (turnata treptat daca folositi un mixer manual) - sau lasati mixerul sa-si vada de treaba in celalalt caz. Pe puterea 3 l-am pus pe Ken sa traga la jug, iar eu mi-am vazut de alte cele, gen salata de boeuf - dietetica - helllooo;). Dupa, bagati crema in frigider sa capete consistenta si apoi o-ntindeti pe buche ;) Teoretic e de preferat sa aveti crema pregatita in avans, dar garantez pe barba mea ca merge oricum... mai ales daca serviti rulada complet asamblata dupa vreo ora - doua de stat in frigider.


Urmeaza podoaba - crema de ciocolata - pe care o folositi dupa ce umpleti rulada. Din 200 grame ciocolata topita la bain marine impreuna cu 200 grame frisca lichida -  dar se muleaza la fel de bine pe situatie si smantana grasa de gatit. Dupa ce s-a topit ciocolata, lasati crema la frigider sa se raceasca, apoi o mixati bine, ungeti cu ea rulada si gata.



Etapele raman la atitudinea voastra. Ideea e sa aveti blatul rulat (in prosopel) in tot timpul asta in care cremele se mixeaza, racesc si iar se bat. Sau invers.. cum vreti. Dupa ce i-ati nivelat crema de cioco dupa plac, trunchi de copac sau fin ca fundul unui bebelus, il trageti o coafura de ciocolata cu peeler-ul de legume, apoi o bagati la frigider pentru o ora, iar dupa.. gata.. nu mai e nici un dupa! Ii faceti felul in cel mai delectabil mod ever ;) E absolut savuroasa - striga M din rarunchi ca da!!





28 de comentarii:

  1. E perfecta! E chiar prajitura prajiturilor!! Felicitari pentru realizare si pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Zi-i cumvrei,eu iti zic doar ca imi lasa apa-n gura!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. wow...ce pofta mi-ai facut !!! Cred ca in week - end ma apuc de treaba :) totul ti-a iesit superb, felicitari :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce minunat arata totul.. Si rulada, si tortul, si salatica.. As gusta din fiecare! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Inchid ochii si ma fac ca nu vad ce-i dulce...chiar ma fac,unul dintre ochi nu vrea sa se inchida:)) Ce imi place cum ai ornat salata. Am venit sa-ti fac si o invitatie oficiala la provocare http://mitinitta.blogspot.com/2012/01/provocarea-lunii-ianuarie-2012-dulce.html si de abia astept sa vad ce surprize ne pregatesti. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte reusite, si salata de Beouf ...dieteticã, dar mai mult imi place tortuletul cu fondant mmlow...mã ispitesti rãu de tot! mai ales ca am lene mare cu ornatul:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata tare bine rulada si cred ca a fost tare delicioasa!!! Pup si la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  8. Poti sa ii spui cum vrei! Tot delicios ramane...
    La multi ani si bine te-am gasit in 2012!

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata tare bine cu siguranta ma servesc si eu! Bine te-am regasit in 2012! Pupic!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai conteaza cum ii zici Anto? Mie una imi ploua in gura. M-ai luat asa repede, de nici nu mai stiu cum ma cheama :D. Gata, am apasat deja pe butonul ala "cul":P. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Rulada, ca rulada... dar tortul e demential... Sa-mi faci unul si sa-l expediezi, dar sa stii ca_l pun in vitrina, ca mi-e rusinica sa ma dau la el, adica mi-e mila sa stric asa frumuseze... Te-am pupicit din zbor !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Toate arata fantastic!...si La multi ani pentru tine cu sanatate si cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  13. Demential... ca sa ne exprimam mai sic... Minunat... felicitari! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. nu am zis eu bine in ultima mea postare ??? aaa ??? n-am zis ????????

    RăspundețiȘtergere
  15. Da' parca mai conteaza cum ii zici, crezi tu?ii buna si cu asta basta.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. Tot ce ai facut arata extraordinar !!!! Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ei Coco, crezi ca numai tie iti face viata grea ...? =))

    RăspundețiȘtergere
  18. La multi ani Anto!
    Dat ce minunatii ai tu aici? Nu stiu pe care sa o mai admir! :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. Draga Antonia, ce pot sa-ti spun...esti deosebita, esti o finuta ,cum sunt de altfel toate bunatatiile cu care ne incanti.Pupici dulci:x

    RăspundețiȘtergere
  20. eu ma mut la tine curand...imi pregatesti presul din fata usei,da?arata super,salivez da' rau de tot.pupici!

    RăspundețiȘtergere
  21. In sfarsit fac si eu turul blogurilor in liniste si pot comenta la minunatia asta la care imi sta gandul de cand am vazut-o pe Facebook! Cred ca e divina!!!
    Sa ai un an nou plin de impliniri si bucurii, Anto! Pupici, salveaza unul si pentru Edutu mic si scump!

    RăspundețiȘtergere
  22. Multumesc tare mult! Sunteti teribil de dragute ca de obicei! Va imbratisez cu drag! Si da, da multumesc.. ii zic Buche de Noel ;) Hihiiii

    RăspundețiȘtergere
  23. Numai bunataturi si frumuseti pe-aici...ce Buche de Noel, ce tort fin de salata de boeuf, ce tort roz bombon din marshmallow...iar te-ai intrecut pe tine, felicitari! :*

    RăspundețiȘtergere
  24. o dulcegarie ca asta trebuie facuta neaparat! Iti imaginezi ca eu stau cu un strudel mare de mere, cu sos de vanilie, langa mine, dar salivez la aceasta rulada? Pup

    RăspundețiȘtergere
  25. Imi plac foarte mult retetele cu piure de castane...si eu am facut cateva, dar a ta este mult mai rafinata deoarece ai adaugat si alte ingrediente care sa scoata mai tare in evidenta aroma castanelor!
    Felicitari, e super!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  26. Pare interesant, cu toate ca nu prea am incredere in aceasta crema de castane :)

    RăspundețiȘtergere