Dupa termometru, a venit vara in sfarsit si nu se da prea usor plecata ;). In ciuda faptului ca-mi place maxim sa-mi umplu burtica zilnic cu-nghetata, si eventual sa-mi intind macar o data-n 'trimestru' pielea branza pe nisipul fierbinte, n-o accept prea usor! Nu suntem prietene si nici nu ne zicem 'ce misto esti fata'! This will never happen, no!
Faza misto e ca nici al meu nu se omoara dupa ea, ea - fiind vara! Asa ca mancam ciorbita cu afumatura (si toate cele cu porcu ista fain - eu mai rar recunosc; el cateodata-ntotdeauna), poate poate o alungam cu gandul si vine acusica ploaia/toamna/iarna ;) hapciu ! (bless me). Ei na, si voi acu'.. nu aruncati in mine cu-nghetata. Mai bine intrebati-ma: "cum e ciorbita asta, fata?" Iar eu va raspund: 'e providentiala, fix asa!'.. Mai are sens sa va zic cum merge ciorba asta iarna? E genul ala de zama cu care te dregi dupa o chefuiala zdravana sau in devenire.. Unde mai pui ca e musai sa o serviti cu un pahar de palinca de tara; da pe bune ca n-ar trebui sa strambati din nas nici la un pahar cu vin rosu - sa tot fie sec sau demi, zic.
Plus ca era musai sa postez reteta. Cunosc eu o minunatie de fata careia ii saliveaza gurita cand se gandeste la zeama d'asta, bașca de cand a vazut poza pe FB;). Si mi-i tare drag s-o aud spunand.. "ce zama buna, numai la buna am mai mancat asa ceva!'. Asta e reteta bunicii, si n-are cum sa fie altfel decat un vis aievea. Eheii, dragii mei, atunci notati/printati reteta.. si intocmai cum va destainui mai jos sa procedati dara la facerea ei, fara nici o modificare asupra-i!
Ingredientele sunt: 800 grame ciolan afumat (fara os), 3,5 l apa, 1 ceapa mare, 1 ardei mare gras, 2 morcovi potriviti, o bucata de telina (cam cat morcovii aia 2), 2 cartofi mari, 3 linguri cu orez, 400 grame tomate despielitate si taiate cubulete (la conserva am avut eu - de la Cirio), zeama de la o lamaie, 1 lingurita rasa cu tarhon uscat, 1 lingura cu marar proaspat - fin tocat, 1 legatura de leustean proaspat, 1 lingura plina cu sare, 2 cuisoare.
Taiati ciolanul afumat in bucati potrivite si puneti-l in apa (3,5 l) la fiert. Aveti grija la spuma.. cand da sa-si verse nervii-n cratita o eliminati din zama si va vedeti mai departe de treaba. Dupa ce ati adunat spuma si a inceput apa mintenaș sa fiarba - adaugati ceapa taiata marunt, sarea, ardeiul gras taiat cubulete, morcovii dati pe razatoare (da ever nu pe aia fina, ca-i schimba gustul zamei in crema in loc de ciorba), telina si ea trecuta prin aceeasi cazna (razatoarea) si lasati totul la fiert (la foc potrivit) timp de 20 minute.
Apoi adaugati cartofii taiati dupa plac (eventual mai puteti adauga unul - depinde cat ii aveti de mari; ai mei erau (fiecare) o idee mai mari decat un fruct mango si au fost suficienti), orezul si mai lasati la fiert 10 minute. Intra in hora mai departe cuburile de tomate, punand d'un magic dans impreuna cu restul ingredientelor ramase.. adicatelea zeama de lamaie, tarhonul, mararul, jumatate legatura de leustean fin taiat.. si nu mai stati pe ganduri : gustati si potriviti de sare daca mai e nevoie (da eu tind sa cred ca n-o sa fie cazul). Si lasati ciorba la foc molcom 10 - 15 minute..
Cand luati vasul de pe foc, adaugati leusteanul ramas, cele 2 cuisoare si sigilati vasul cu capacul ! Parfum nu alta! Nu va speriati, nu intrec aromele limita legala la cantitatea de ciorbita, e fix cat trebe. Lasati totul la locul lui .. numai sa nu mancati 'cuiul' daca nimeriti vreunu prin ciorba;) Adevarul e asta.. luati-va vreo 2 zile de concediu.. o sa mancati pan' o sa plesniti si o s-o luati de la capat, pe cuvantul meu! Cuisoarele alea o sa va copleseasca fiinta. Cine n-are habar ce ati pus in zeama si nici nu v-ati destainuit , nu suflati o vorba.. e magie pura, domle', e pur si simplu magie, s'apoi dati-le linkul de aici!;) Secretul mi l-a impartasit buna, Dumnezeu s-o ocroteasca acolo unde isi impartasesc ingerii nepretuitele secrete..
Stay tuned.. curand urmeaza dulcegaria asta mirobolanta de mai la vale ;) .. si un concurs cu utile si dragalase premii.. sper eu sa va placa. Pana atunci, sa aveti zile senine si pline de savoare..
Pfiuuu, dupa lupte seculare care nici nu mai stiu cat durara, ti s-a facut in sfarsit mila de "minunata fata" :D! Tilica pregateste-ti ciolanul, ca de data asta nu mai scapi! :P Ce vara, ce caldura? Intr-o mana evantaiul, intr-o mana lingura si gata, am rezolvat problema! :)Astept tarta! Ce crezi ca scapi asaaaaa, cat ai zice ... ciorba? Neeeah. <3
RăspundețiȘtergereRalu, abia astept s-o pregatesti. Sunt curioasa care va fi perceptia ta. Pupici si spor
ȘtergereO ciorba numai buna pentru ai mei carnivori.
RăspundețiȘtergereTe pup!
Dia, ai incercat-o cu tarhon si cuisoare? E dementiala . pup
ȘtergereMmm, ce pofta de ciorba mi s-a facut, cu asa o prezentare! Cuisoare cu afumatura...interesant! Cat despre "bunaciunea" aceea care urmeaza, ce sa mai zic? S-o vedem mai pe larg!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos. E delicioasa combinatia.. cuisoarele ii da un parfum special si o savoare usor picanta. E perfecta, zic eu ;) pupici
Ștergeremmm. iar m-ai lovit...mi-e si frica sa trec pe-aici...
RăspundețiȘtergereLas ca trec eu pe la tine cu bunatati ;)
Ștergerede cand n-am mai facut asa ceva!
RăspundețiȘtergeree un must do :)
ȘtergereDeci mie imi plac pozele! Si cioooorba, dar pentru mine ar trebui evitata afumatura cand umpli farfuria :P Pupici!
RăspundețiȘtergeresi pentru mine ;)) dar am zis sa fiu o doamna si sa pun putin macar in poze ;)) pupici si multumesc
ȘtergereMmmmmm ce bunatate...vara, iarna, nu conteaza...ciorba de afumatura e un evergreen ;)...De prezentare, ce sa mai spun....ti se face pofta doar cand te uiti la poze
RăspundețiȘtergereDiana, ma bucur tare ca-ti place ciorbita. Si eu tot asa vara, iarna nu conteaza ;) pupici
ȘtergereCe dor mi s-a facut de o ciorbita cu afumatura, mmmmhh!
RăspundețiȘtergereO zi buna, iubita!
Nu pot decat sa ma bucur ;) O zi buna draga mea!
ȘtergereSuper gustoasa ciorbita ta! si desertul e pe masura :). pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos.
ȘtergereNoroc ca taman azi am trantit o tocana de cartofi cu afumatura, ca la mama, asa ca a mers lin scroll down -ul ....
RăspundețiȘtergere...pana cand am dat cu ochii de ultima fotografie... MANNN (cum zice neamtul), ce poza!!! Super super faina!
:)) M-am cocotzat pentru pozele dulcegariei in 3 picioare ;)) Ma bucur tare ca-ti place. O sa-mi fac timp s-o postez in we. BUna tare si tocana! Chiar mi-ai dat ganduri necurate ;)) Pupici
ȘtergereEu adoooor ciorba asta!!Sunt dependenta de ea :))
RăspundețiȘtergereSi nooooi ;))
Ștergerela noi ploua si e frig, asa ca baga un castron si spre Austria, te rog :D
RăspundețiȘtergereInvidie ! ploaia e preferata mea ;) Pai daca trimit castronu, il rog sa ma ia dupa el ;)
ȘtergereMerge la fix o portie,la noi ploua de nu se mai opreste si-n plus adoram ciorbitele.Astept si mirobolanta dulcegarie :)!Pupici multi!
RăspundețiȘtergereSi la noi a plouat noaptea trecuta, sic! ;))) vine vine si dulegaria. pupici cu drag!
ȘtergerePe mine m-ai convins cu ciorba!O seara minunata!
RăspundețiȘtergereMa bucur ;) Zi faina!!
ȘtergereSãptãmânal preãtesc ciorbitã de afumãturã, sotul moare dupã ea poate fi varã-iarnã!pe de o parte mã fierb si eu de cald langã ea dar a doua zi sunt liberã de pregãtit cinã, dacã rãmâne mãnâncã si a 3 a zi fãrã probleme!
RăspundețiȘtergereSi eu am timp sa bântui prin supermarket :))
Ca bine zici. Si al meu o savureaza fara doar si poate oricand ;) Supermarket = mall , nu? ;) Pupici
ȘtergereFoarte faine pozele! Cuisoare in ciorba de fasole? Foarte interesant!
RăspundețiȘtergereDin click in click, chair acum vreo 2 zile, am dat peste alta reteta de ciorba de fasole cu afumatura (http://www.leblogpiquant.com/2011/11/ciorba-de-fasole-cu-costita-afumata.html) si pentru c-am citit si comentariile sunt un pic derutata. Ai scris acolo ca tu pui si putina scortisoara si fata ti-a raspuns ca si ea pune si ca i se pare geniala combinatia iar eu am ramas c-o pofta acuta, pt ciorba cu ingredientul asta inedit. Oricum, pt mine, ambele variante sunt inedite.
Andreea, aceasta ciorbita nu are fasole. E doar cu afumatura, cartofi, niste legume, orez, tarhonul si leusteanul cu gustul lor desavarsit.. iar cuisoarele cu un gust usor picant, deliciooos.. de vis.
ȘtergereCat despre cealalta ciorba ..cu fasole.. daaa, acolo pun clar scortisoara (chiar si in mancarica de fasole cu afumatura) si e sublim gustul. Sunt musai de incercat ambele ciorbite . Pupici
ok, merci, receptionat. La ora cand scriam am sarit gratios peste cartofi in ingredientele listate. Cert este ca-mi suna mult prea interesanta combinatia ca s-o ignor :) si-n plus tot ce-am incercat de la tine mi-a placut. Merci fain
Ștergeream mai scris o data, dar nu eram logata in contul de google si nu stiu daca ti-a aparut comentariul. In fine, merci fain pt lamuriri. :) Asa e, am sarit gratios peste ingredientul cartof si eram ferm convinsa ca-i tot ciorba de fasole.
ȘtergereAndreea, au intrat ambele, numai ca eu n-am mai intrat deloc ;) ieri. Cum am ajuns acasa ne-am dus spre parc cu rolele. Simteam nevoia sa ma relaxez si sa ma bucur de vremea aia frumoasa. A fost racoare (fix cum imi place mie. nici prea prea nici foarte foarte). Am avut o saptamana destul de grea -cea care tocmai trece, cu examenul de dizertatie, de asta si lipsa mea de peste tot. Dar a trecut cu bine, multumesc lui Dumnezeu. Ma bucur tare ca ti-a placut ce ai incercat. Multumesc tare mult. Apropo de ciorba de fasole.. sa stii ca tocmai ce-am executat-o acu 2 zile ;)) Deci gand la gand ;) Pup cu drag
ȘtergereFelicitari! :)
ȘtergereAi o energie de invidiat, nu-mi dau seama cand gasesti timp pt tot ce transpare pe blog, dar bravo tie c-ai descoperit secretul. Tot ce faci se vede ca are mai mult decat un strop de pasiune ... :)
Te imbratisez cu multa simpatie!
Andreea, imi dai voie sa ma plang nitel? sincer imi cam vine sa pic de oboseala cateodata.. da n-am voie sa simt asta ;) Desi acum , recunosc voi merge in secunda urmatoare spre pat, pt ca nu ma mai pot tine pe picioare. Multumesc din suflet!!! Te imbratisez cu drag.
Ștergere:)e normal sa te ajunga oboseala. you're a Mom :) oboseala comes with the job. Asa suntem noi femeile, vrem sa le facem pe toate si ne si reuseste de cele mai multe ori (lauda-ne gura) insa nu uita sa ai grija si de tine. Nu stiu in ce domeniu lucrezi (nu e o intrebare) cert este ca privind de departe, blogul ti-a adus niste experiente care poate altfel n-ar fi existat si te felicit pt distanta pe care ai parcurs-o. Eu te-am descoperit facand parte din juriul unui concus organizat de Laura Laurentiu si am fost tare incantata de absolut tot ce am gasit. Acum privind in urma parca a trecut o vesnicie :) si tu esti aici dintotdeauna :)
Ștergerete pup, ai grija de tine si we fain.
Buna ciorbica...si secretul cu cele doua cuisoare n-am sa-l spun la nimeni :-))
RăspundețiȘtergere:))) my sicret iz safe ;)
ȘtergereSuper prezentare! Ciorbita este exact pe gustul meu!
RăspundețiȘtergereMa bucur tare. ai incercat-o asa cu cuisoare? pup
ȘtergereDaca ai spus afumatura,PREZENTA!Delicioasaaaa!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti place. Pupici
ȘtergereDirect la favorite cu ea!! Ca doar stiu ca faci ciorbe bune.. ;)
RăspundețiȘtergerePupici
:) Multumesc frumos Simo. pup cu drag!
ȘtergereProvidentiala...te cred pe cuvant .Arata ZUPER!!
RăspundețiȘtergereFaine poze!
Seara faina Anto.Pup.
Multumesc tare mult! Pupici
ȘtergereAm ajuns cam tarziu:( Mai ai ceva din ciorbita asta grozava??!Yummy, ce bunatate!Pup!
RăspundețiȘtergereAm dat-o pe ciorba cu fasole deja ;) Multumesc tare! pup
ȘtergereAnto , eu ciorba asta o manc si pe plaja daca mi-o dai :) , asa ca nu conteaza , fie iarna , fie vara , nu o refuz !!!! ;)
RăspundețiȘtergereSi euuuuu ;)))
ȘtergereAsta da racoritoare! Ca sa-mi potolesc repede seatea si pofta.. am fugit repede la frigider si mi-am luat o bere rece si bine ca am gasit una acolo ca altfel cine facea cirba la miezul noptii...
RăspundețiȘtergereVara nu-ti place in Bucuresti, sau asa in general? Nici macar la munte?
Am beut si eu la bere de cand au inceput caldurile astea.. deja ma gandesc serios sa renunt ca-mi creste burta ;)) Urasc vara in Bucuresti. Sa merg cu metroul deja mi se pare o poveste de groaza.. ma aflu sub talpa iadului acolo si unde mai pui ca merg de buna voie si nesilita de nimeni ;(. La munte se schimba situatia.. aer curat, verdeata, vant.. hmmm vreau acum!!;)) Mereu zic as putea trai in Londra fara doar si poate.. se muleaza vreama aia parca sa-mi faca mie pe plac.. o ador!;)
ȘtergereYour photographs are absolutely stunning! Magnificent work!! Everything looks incredibly delicious :)
RăspundețiȘtergere*New follower! xo
Stiu ca am ajuns prea tarziu aici dar am savurat-o pe fb dar daca mai ai o portie uitata pe undeva prin frigider sa stii ca nu o refuz.
RăspundețiȘtergereEu abia acum am venit, dar ciorba asta e din alea care te fac sa visezi nu alta! si mie imi plac tare afumaturile pe deasupra!!
RăspundețiȘtergere