26 februarie 2011

Muffins cu ciocolata si marshmallows de mere

Mi-am luat silicoane pentru muffins acum vreo 2 luni si le tot 'auzeam' vaicarindu-se in dulap ca nu le folosesc.  Asa ca aseara le-am pus la bataie. Cantitatile au fost fix pentru cei 12 muschetari.

Intai de toate am mixat 3 albusuri spuma cu 3 linguri zahar pudra. Dupa ce spuma a fost indeajuns de viteaza, am turnat cele 3 galbenusuri batute si ele in prealabil, pe care le-am incorporat cu lingura de lemn (uitati de mixer dupa ce albusurile devin batz). Au urmat succesiv 3 linguri cu varf de faina, 1 plic cu praf de copt si 100 grame unt topit.


Fiind deja mult prea inaintata ora, ca sa ma joc cu facaletul dupa bunul plac, am zdrobit din 3-4 lovituri de batz 100 g ciocolata neagra, pe care am turnat-o in compozitie, plus 2 linguri esenta rom, 1 lingura cu varf unt de arahide si o 1 lingurita rasa cu scortisoara. 


Compozitia astfel obtinuta le-am facut-o partasa formelor, pe care le-am pudrat inainte cu putina faina; le-am bagat la cuptor pentru 25 minute la 180 grade si m-am apucat de glazura.



Cele 100 g marshmallows de mere, care i-au scapat lui Edi, le-am pus la topit impreuna cu 80 g ciocolata alba si 20 ml sirop de mere, amestecand continuu, nu care cumva sa se arda minunea. 


Asa arata frumusetile astea siliconate, ce se desprind lejer de pe prajiturici. 


Dupa ce s-au racit putin 'ciupercutele', le-am imbracat cu glazura si bombonele aurii.... in timp ce aromele de scortisoara si mere, te forteaza sa musti din aschiile de ciocolata, ce-ti trosnesc printre dinti.


Reteta imi apartine !


25 februarie 2011

Cartofi taranesti si carnati la cuptor

Cand ajungi acasa dupa o zi de munca si un examen pentru 'bac", si esti intampinata de intrebari indecente gen "noi ce mancam azi?" ti se afiseaza pe 'ecran' o singura varianta de raspuns: Nimit !! (quote Edi), apoi treci la aparate /// sau NU.
Desi tot din categoria "capriciu stafidit", mancarea asta striga singura: eat me !!

E super usor de facut si yammmy. Taiati in bucati mari vreo 6 cartofi - big size, pe care ii puneti in wok la rumenit, cu putin ulei de masline, impreuna cu 10 prune uscate si 1 mana cu stafide aurii,  pentru vreo 7 - 8 minute, timp in care va plimbati cu lingura p-acolo.


Apoi adaugati cateva bucati de carnati copti (de casa, am pus eu - meritele i le atribui mamei soacre) -  cantitatea e apreciabila in functie de gradul de hamesire,  100 ml vin alb, 100 ml apa, 4 catei de usturoi, busuioc proaspat tocat marunt, sare si piper dupa gust. 


Amestecati totul, sa se intrepatrunda aromele, mai puneti 2 linguri cu bulion, inca o tura cu lingura prin wok si turnati totul intr-un vas, pe care il dati la cuptor pentru 25 minute la 170 grade cu o folie de aluminiu peste, si inca 10 minute fara acoperis.  Apoi casti gura la TV si astepti..


Si dupa ce-au executat prunele scufundari la mica adancime si tratamente complementare, tocmai bune pentru a stinge focul sufletului hamesit, raspundeti la indecenta cu o portie de cartofi taranesti la cuptor, prune scaldate-n vin si ierburi aromatice...... blink ;)

Sa aveti pofta !

23 februarie 2011

Guacamole

Cine nu se da in vant dupa el, sa ridice mana sus, ca am un pistol cu apa!!
Cum il fac?  Simplu.... desi am asteptat 2 saptamani sa se coaca avocado-ul. Imperios e sa fie dansul bine copt, si asta se obtine tinandu-l intr-o punguta de hartie pana e destul de moale la pipait.. nu va acuza nimeni de hartuire, stati linistiti..  
So, am taiat avocado-ul pe din doua, i-am dat una-n cap samburelui, pe care l-am eliminat cu cutitul bine-nfipt intr-insul, apoi am scos miezul cu lingurita, pe care l-am udat bine cu 2 linguri zeama de lamaie (sa nu se oxideze). In blender am pus o jumatate de ceapa taiata marunt, 1 catel de usturoi, 3 feliute de ardei iute, un praf de cilli, 1 praf de sare, o rosie decojita taiata bucati (sa-i usurez munca aparatului), si miezul de avocado... Le-am blenduit bine, et voila...


N-am avut tortila chips, ci doar niste garlic crackers.
 Daca va intrebati de ce nu-s in poza, n-aveti decat o varianta de raspuns...

21 februarie 2011

Ciorba de burta

Ciorba asta e cu dedicatie pentru "veve" - se stie ea.  Am pus 1 kg de burta feliata si prefiarta pentru o ora la fiert.. Am schimbat vreo cateva ape, nu prea multe, cam vreo doua - trei asa, sa mai ramana gustul ala specific de burta. Dupa ora aia, am trantit in oala un ciolan cu "vitamine de purcelus" si l-am lasat acolo sa gadile burta pentru inca 1 ora si.. Am completat apa, sa fie cam vreo 2 - 3 l, sa am ce manca :))
Am dat pe razatoarea mica un morcovel, am taiat o ceapa marunt marunt si le-am turnat peste animalele din cratita, cu o lingura de sare si piper alb dupa gust. Dupa ce a fiert nebunia asta de ciorba, dupa care ma dau in vant rau de tot, am dat oala de pe foc, si separat am batut 2 galbenusuri & 5 linguri cu smantana cu un polonic de zeama, pe care le-am turnat in ciorba. Veve probabil ca are spume la gura deja, daca n-a dat shut down si a continuat sa-mi citeasca post-ul. Hai nu te ascunde dupa perdea acuma. Stiu ca-i si ciorba ta preferata :))) Nu pun ever foaie de dafin, usturoi, ardei sau alte prostii direct in cratita. Asa-mi place mie... simpla si halucinant de buna.
Daca-mi permit niste zile de concediu, fac si niste mujdei de usturoi,  bag vreo 2 linguri in farfurie si o savurez cu pofta. Apoi zac la pat 2 zile, cu ranitidina langa nas, dar macar stiu ca mi-am satisfacut 'setea' de mujdei, pe care by the way l-as manca pe paine, daca n-as sti ce urmeaza dupa...
Altfel, o dreg in farfurie doar cu otet, si mai bag niste ardei iute, ca face bine la digestie.. Apoi plec la servici, ca de.. o mananc dis de dimi, veve...


Acum n-aruncati cu pietre.. Asa o prepar eu.. Am in cap o comparatie destul de tampa, dar o zic, ca-mi sta pe degete. Functionez dupa modelul pisicii ce se-nvarte-n jurul cozii... pana la urma o prinde sau nu.  Mai dau si rateuri la retete (nu la asta!:))), ma joc cu ingredientele de fiecare data, dar asa invat...
Ideea e ca fiecare 'pisica' are 'coada' ei, si nu-s doua 'pisici' la fel, ever.
Asta-i ciorba mea de burta si n-o dau la 'nimenea'!



19 februarie 2011

Pachetele cu bacon si rucola

Pentru ca am pus, nu m-am jucat cu faina, de-am facut 2 tavi cu saratele (click pe saratele pentru reteta de aluat), mi-am zis sa fac ceva cu restul de aluat, respectiv 600 g





Am pus la prajit o ceapa taiata marunt, pana s-a calit bine. Apoi am trantit in tigaie 100 g bacon taiat in bucati mici si vreo 15 masline verzi (feliate) umplute cu gogosar.


Dupa ce s-a rumenit baconul, am pus o mana de rucola taiata marunt si gata. M-am oprit aici. Fara sare, piper...aluatul le contine pe toate.


Am intins foaia, am taiat-o in 4 si am pus compozitia peste fiecare patratel.... Le-am inchis ca pe un plic, le-am "lipit" bine cu ou si susan,  am pus si cate o steluta drept sigiliu, si le-am dat la cuptor pentru 30 minute la 180 grade. Asa arata ... Gustul e indubitabil resimtit si de vecini... Iar daca te mana necazul sa intri-n bucatarie (before baking time), ca un soricel dupa miros, ramai acolo proptit de masa, condamnat de secundar.

Et voila, pachetelo - saratele. Putin marar uscat deasupra si risti sa mori de pofta !