19 februarie 2012

Restaurantul Phill - poveste fara sfarsit

Am ajuns la Phill calcand pamantul invelit cu plapumi albe peste care se asternea necontenit inca un val gros de zapada, asta-n dimineata zilei de luni.. Mda, lunea ce tocmai a trecut peste noi si care, cel putin mie, mi-a lasat amintiri placute, incarcate de perceptii-n fel si chip. Iar acolo, in incinta restaurantului Phill o creatura imensa ma astepta.. Parca-mi simtea emotiile, asa ca m-a abordat pe un ton familiar mie in astfel de situatii .. ala mut, cu un aer strengar, dezinhibat si creator de senzatii si mi-a dat de-nteles ca locul/totul e safe, o da! I-am zis in gand 'helloo', pentru Edi et moi si abia cand am urcat treptele am inteles io mai bine ca nu visez colorat - designul fluid, viu si complex chiar exista, nici n-am o relatie speciala cu animalele, ci doar imi imaginez chestii talky alien stuff cu figuri animaliere stilizate gen Phill elephant si mi-am zis tot in gand.. dle' da ci cuuuull e za plaaace-ul asta!! 


Deci back in buziness cu vorbele, ca mi-am epuizat cele doua saptamani de concediu ;) Si uite asa scurt si la obiect, va zic ca joi, pe 17 feb, restaurantul Phill si-a creionat lansarea oficiala alegand drept tema un meniu  delectabil inspirat din cartea 'Meniul Perfect' de Gordon Ramsay - publicata de Editura Litera.


Oky doky si ce-am cautat eu acolo luni? OMG, pai I love that man chef. I-am tras la 'tigaie' jumatate din retetele ochite in Bucataria lumii si cum toti prietenii ma stiu cat sunt de in love cu retetele lui (sau cel putin din cartile pe care le semneaza) am mai primit inca o Bucataria lumii - fratilor imi ajung 3, parol, o vreau pe asta din poza de mai sus!!!;)

Later edit!: and the book is mine ;)) multumesc frumos Diana!!
Si mare mi-a fost incantarea cand am primit invitatia Dianei de a gati alaturi de Dan Boerescu - Bucatarescu si Anca Rusu - Printesa polonic in imaculata bucatarie a restaurantului Phill - mai multe poze vedeti aici

No bine, trebuie sa recunosc c-am avut oaresce emotii, hai sa le zic multee.. asa-i mai cinstit ;). Emotia asta mi-e in egala masura friend & enemy pe 'teren virgin', da n-am ce-i face c-o am in sange si o savurez constient abia dupa ce dispare, huuhh ;).


Da am lecuit-o pe moment cu-n adjuvant puternic de XY % alcohol aplicat repejor in bataia pustii lui Dan, le care l-am beut, hic!.. Si dupa ce mi-am scos nuiaua din dos, totul a decurs lejer si misto petrecandu-se lucruri delicioase dle', parol ! Chipul luminat al lui Hristu Prevenda - Cheful restaurantului Phill si coltul de paine din mana lui Dan muiat de zeci de ori in dressingul ala imi valideaza isprava, tadamm ;)


In povestea asta eu pregatit aperitivul .. ceviche de somon, o nebunie fusion cu care va lasati paf invitatii in mai putin de 15 - 20 minute cu preparat + aranjat farfuriile! Si va desfasor asa scurt reteta. Notati va rog:

300 grame file de somon foarte proaspat (fara piele), 1 ardei chilli rosu (fara seminte si taiat fin), 1 ceapa verde fasonata si taiata fin pe diagonala, 1 catel mare de usturoi curatat si feliat fin, o mana de frunze de coriandru sau creson.

Iar dressingul il pregatiti amestecand c-un tel urmatoarele ingrediente: zeama de la 1 lamaie mare mare, 2 linguri cu sos de soia nesarat, 2 linguri cu ulei de susan, ulei de masline pentru stropit, sare de mare si piper negru proaspat macinat dupa gust si un praf de zahar tos.

Cum decurge treaba: taiati cubulete mici (de vreo 2/2 cm) sau feliati subtire fileul de somon, pregatiti celelalte ingrediente intocmai cum v-am scris mai sus, pe care le amestecati cu pestele si peste toata chestia asta turnati dressingul.

In mod traditional procesul de marinare dureaza 3-4 ore, dar stilul fusion permite mai nou marinarea in mai putin de 15 minute, pentru ca zeama aia de lime denatureaza proteina din carne, gatind-o la rece si-n timpul ala veti avea placuta surprinza sa observati cum se prinde de somon o pata alba de culoare intocmai prepararii la cald. Dupa minutele scurse presarati frunzele proaspete de coriandru sau creson si serviti, pam pam!


Apoi a trecut la aparate Dan! Pentru pretenii mei crazier than me care-si imaginau c-o sa fiu urmatorul bunny / doe / rabbit, va dezamagesc spunandu-va ca Bucatarescu mai si gateste, si gateste bine, sic ;). Deci scoteti-va din minte imaginile cu mine naked cu boneta pe cap lovind c-o tigaie fundul lui Gordon de Romania (care-o fi el;)) si cu al meu dandu-se de trei ori peste cap, transformat ca-n Tugulea Taichii intr-o musca bazaindu-mi la ureche "Pasol na turbinca, ciorti lady" ;)))  Dan a pregatit "doar" un biban de mare la cuptor si cus cus cu lamaie si mazare - o grozavie nu alta.. Cus cus-ul ala cu limeta si mazare e sufletul pereche al bibanului.. Cum fac rost de peste, pregatesc reteta si v-o prezint. E un must do definitely !


Iar Anca, adorabila 'printesa' a pregatit si ne-a incantat cu mousse de limeta - acru si dulce in the same time, dar nu mai dulce decat ea insasi !  Iar daca strigati dupa reteta o later edit, ok? ;) 


Dupa acele clipe petrecute in bucatarie, a urmat linistea aia magulitoare de dupa, cand toti ne-am asezat la masa si am gustat din fiecare preparat! Apoi a urmat ziua de joi, lansarea la care eu din pacate am lipsit motivat in Italia, drept pentru care va multumesc pentru aprecierile torturii exotice... ma inclin voua si-mi cer scuze pentru absenta - celor de la Phill!


In momente din astea, ar fi maxim de buna a clona, am zis!! ;) Da eu i-am soptit oricum din prima clipa 'elefantelului Phill' c-o sa aibe parte de-o poveste minunata fara sfarsit!

Cat despre joi, totul a fost mai mult decat perfect - asa mi s-a soptit ;) Meniul recreat de noi a fost multiplicat, astfel incat fiecare invitat s-a rasfatat cu preparatele inspirate de Gordon, in timp ce experienta culinara a serii a fost complinita de mancarurile marca Phill si vinurile LacertA, totul purtand amprenta inovatiei. Si sa nu uitam de atmosfera rafinata da?? Si l-am ratat pe Piersic, omg!;(


Iar eu m-am suit p'o sa si v-am spus povestea mea.. Cat despre voi - Drumul Potcoavei nr. 120 trebuie sa va zica de acum inainte ceva.. e Phill care simte alaturi de voi, va daruieste in acelasi timp: clipe pentru voi si momente de voie buna in spatiul special creat la parter pentru copiii care va insotesc si mai mult decat atat va umple burtica in a very very special gourmet way.. startere frantuzesti precum Foie gras - reteta casei cu trufe; Tuna Tataki - preparat medium rare in crusta de pesmet, ghimbir, alune de padure; supa thailandeza Dtom Yam Gung cu creveți, ardei iute, nuca de cocos si mirodenii; supa frantuzeasca de ceapa, cu branza Gruyere, paste si risotto; selectii de peste si fructe de mare si preparate din carne de peste mari si tari.. Cat despre masuta asta.. e special pregatita pentru voi !






3 februarie 2012

Tort cu ciocolata si visine alcoolizate

Dle, da stiu ca-i pezevenchi mare tortul asta! Ti se plimba limba-n gura dupa cioco drogul ala, mintea ti-e incetosata de atata alcohol si mai ca-ti vine sa tragi cocosu' pe nas in frenezia aia! Nu te poti abtine si mananci pana-l dai gata.. tu pe el sau el pe tine! Punct d'as pune aici si niste zeci de poze, ar putea sa urle-n 'gura' mare tortul asta mult mai bine decat mine! Da n-am multe! ;)) Ca era musai sa tin in echilibru fraiele relatiei intre 6 'frati de cruce' si sa impartim rezonabil un tort de 18 pe diagonala lu peste prajit! Si m-am spurcat singura, m-au spurcat si ei, dar na! Sa va puneti pofta-n cui fratilor! Cand am de 26 cm nu veniti!;) 26 sounds exciting, right?? ;) Credeti-ma ca e! Dublati cantitatea, sau mai precis 1 + 1/2 sa fie !


Consistenta e rupta din Rai: cu rauri de cioco ce-i inunda sculptura, o umezeala dulce ce-i strapunge-ncheieturile, in timp ce alcoolul va sensibilizeaza simturile intr-o armonie perfecta invaluita intr-o ploaie de coco-stele! Porn chocolate star, parol!!


Nu cere amanare nici o zi, asa ca notati va rog: 165 grame ciocolata cu lapte, 60 grame unt, 70 grame zahar, 2 oua, 2 linguri esenta de vanilie, 35 grame faina, 70 grame alune de padure, 75 grame ciocolata alba, 50 grame visinata (acu na daca-i puneti viski nu cred c-o sa strige nu!!) si visine din visinata - multe sa fie - cat puteti 'duce' voi si diagonala tortului.. 



Tapetati la baza o tava de tort cu diametrul de 18 cm - cu hartie de copt, ungeti tavita cu unt si pudrati-o cu faina. Incingeti cuptorul la 180 grade si apoi.....

Topiti la bain marine ciocolata cu lapte si untul, apoi luati vasul de pe foc, amestecand continuu pana cand astea doua ingrediente se intrepatrund. Adaugati zaharul si invartiti cu lingura p'acolo pana cand e dizolvat sa zicem complet. Adaugati ouale batute bine cu furculita (intr-un pahar - sa nu ne cauzam singure batai de cap cu muntele de vase dupa ;)), faina si amestecati cu spatula-n compozitie (mixerul nu intra in afacerea blatului). Macinati alunele de padure si incorporati-le o data cu esenta de vanilie...


Dati pe razatoarea mare ciocolata alba si ce credeti? Ofc o puneti la treaba sa blend in amestecul ala dulce.


Apoi turnati chestia asta in tavita pregatita din timp ...


si ta-dam in 25 - 35 minute la 180 grade e gataaa!! Depinde si de cuptor! Il verificati dupa timpul ala scurs, sa nu aibe bulbuci de cioco p'afara ca nu vorbim de tortura cu ciocolata si caramel, nici imbracat nici dezbracat, sa iasa perfect.. Cum va ziceam mai sus are o consistenta umeda la interior, indesata si merge al naibi de bine singur, fara nici un echipament! Al meu e indragostit de prajitura asta - asa simpla, dar cand e completata cu ce vine mai la vale intra in delir cand vine vorba de imparteala.. ce-l atinge atunci nu se cheama altruism ;)

Dar cum eu aveam niste musafiri pe vine, am mixat strasnic 200 grame smantana grasa pentru gatit sau pentru frisca (da nu-i puneti frisca, plssss!!!, ca dati orzu pe gaste) cu 1 lingura cu varf zahar pudra. Am taiat pe din doua blatul..  ca la carte intr-o parte, ca deja mancasem niste visine din visinata.. Da, lasati-l sa se raceasca bine inainte, ca-i destul de greu de feliat si abtineti-va daca se rupe ceva, ca s-a dus pe apa sambetei toata isprava.. o sa rupeti/taiati/mancati din el si-o sa uitati de toti si toate!  Si mai bine, ca sa nu va mai chinuiti cu taiatul e sa coaceti compozitia asta in doua tavi - sau va riscati na, zic si eu. Am pus pe primul blat o parte din smantana aia batuta, am dresat-o sa stea neclintita cu o puzderie de visine alcoolizate peste... mai mult decat vedeti voi aici .. nu mai era alb nicaieri ;)


..  a urmat iar niste smantana peste visinele astea putred de bogate in arome, urmatorul blat alcoolizat cu vreo 50 ml visinata apoi l-am imbracat pe tot in albul ce-a ramas...



.. iar la final l-am invelit c-o pelerina din fulgi de cocos (cam 100 grame) si gataaa!!! 


E criminal tortul asta, pa cuvantu meu si-a celorlalti 5 de ne-am batut pe el, l-am facut si ne-a facut praf!!







30 ianuarie 2012

5 retete asiatice cu sau fara timbru

Nu v-am delectat de ceva vreme cu preparate asiatice si asta nu din considerentul ca nu ma dau in vand dupa asa ceva, dimpotriva am spiritul pigmentat de asian/chinese food addiction, doar ca se prefac atat de repede ca nici prin cap nu-mi trece shootingul la preparat, basca atunci cand imi striga foamea sase-sase din stomac. Dar iata ca saptamana trecuta, am jucat adevar si provocare cu Lidl, mai cu seama cu o parte din gama produselor asiatice pe care si-au propus sa le comercializeze sub timbrul saptamanilor gastronomice nationale, lansare ce debuteaza astazi cu Saptamana Asiatica pana pe 5 februarie in toata reteaua Lidl, continuand cu saptamanile gastronomice ale SUA, Italiei, Frantei si Greciei. In cazul meu si altor bloggeri de food care au primit aceeasi insarcinare de a testa produsele, saptamana asiatica a inceput miercurea trecuta, in momentul in care curierul si-a facut aparitia cu pachetele cu alimente asiatice: sosuri, uleiuri si cateva semipreparate.

Ce-si propune Lidl intr-o piata provocatoare privita prin prisma clientului, rapotului calitate-pret, reeducarii gustului, ramane sa vedeti voi testand produsele, fara sa va lasati atinsi de impartialitatea mea obiectiva. Subiectivitatea e si ea o povara, stiu. Dar o vom lua si pe dansa-n calcul. Asa ca sa-i dam bice zic! Mai la vale sunt 5 retete in loc de una, sa va tot inspirati cand sunteti hamesiti de foame. Si pentru ca nu vreau sa cad in capcana unui personaj din care sa nu ma mai scoata nici al dracu' dom' Mitica, va zic de p'acum ca mai mereu trec printr-o stare de surescitare obsedanta si contagioasa atunci cand vine vorba de junk food and shits like this, I definitely hate McDonald's si inghit din ani in pasti hot wings by kfc - don't slap my face - stiu si eu ca nu-mi e bine dupa ce le savurez ;), da na, am si eu ca tot omu buba.

Povestea asta gen testare de produse incepe asa: mi s-a spus ca fiecare produs vine cu o reteta, dar totusi sa fim seriosi. Sa marcam niste semipreparate in tigaie stim sa facem toti! Si mi-am zis let's complicate things dle, macar asa de amoru artei asiatice, sa ma las purtata de valul lampioanelor s'om vedea ce-o mai fi! Si m-a dus pliul catre noodles!

Fried Noodles cu ghimbir si curry sauce


Hello noodles! Imi plac de regula si pustiul meu le mananca, Miti stie, chiar si nefacute! ;) Si uite asa am aruncat 125 grame Chow mein noodles - (de la Lidl la 5 lei pachetul) in apa fiarta cu putina sare unde s-au luptat cu bulbucii aia timp de 4 minute. Apoi le-am lasat sa cada frumos intr-o strecuratoare, le-am trecut printr-un jet de apa rece, le-am rasturnat intr-un bol, le-am amestecat cu o lingura plina cu ulei de susan de la Lidl si le-am lasat deoparte. As zice despre taitei ca se poate si mai bine de atat, dar sunt buni.. va recomand chiar sa-i fierbeti 3 minute in loc de 4 pentru ca sunt destul de fainosi.


Sa indraznesc sa vorbesc despre uleiuri? N-am cum sa emit pretentii raportului calitate pret: e vreo 4 lei comparativ cu uleiul de susan ce-l am eu in casa la peste 20 ron o sticluta mult mai mica decat cea Lidl. Nu are nicidecum aceeasi aroma, e aproape fara spirit in el acest Sesame oil presat la rece de la Lidl, asa c-am pulsat cu inca o lingurita cu ulei de susan ce-l posed de ceva vreme (deci voi puneti de la inceput 2-3 lingurite cu ulei de susan de buna calitate). Si acum se cere o paranteza: eu desi am nasul mic si carn, miros destul de bine care-i treaba. Dar cunosc persoane care nu remarca intr-o salata nautul fiert de o aluna, deci echilibrand rezultatul analizei ii dau un usor cod verde - raportat la modicul lui pret, doar din acest considerent! In timp ce Peanut oil presat la rece - tot de la Lidl - e mult mai echilibrat decat cel de susan, e chiar multumitor raportat la pretul lui modic de 4 lei, e chiar ok.

Si subliniez: va recomand sa aveti mereu in casa uleiuri si sosuri de calitate. Daca la sosuri situatia e relativ mai simpla daca ai un produs mai ieftin, ca mai poti pulsa cu o legumo-vitamina sau alte prafuri care sa-i suplineasca lipsurile, cu uleiul nu prea te joci ca oricat ai pulsa/dilua aroma sau lipsa ei se simte. Deci eu va recomand un drum in Piata Amzei la Ki-life - un magazin de produse naturiste, unde veti gasi tot felul de treburi fara adaosuri, E-uri si Dragonul Rosu!

Revin la reteta: In wok-ul bine incins am turnat o lingura cu Peanut oil de la Lidl si am eliberat acolo 2 cepe verzi taiate marunt, jumatate ardei iute feliat si el, cam 4 cm ghimbir proaspat - transformat in fasii cu peeler-ul de legume, un varf cutit pudra de ghimbir, 1 lingurita rasa cu sare (gustati si adaugati daca e cazul) si le-am sotat timp de 2 minute.


Apoi am adaugat in wok za noodles si am mai sotat 2 minute totul la foc iute. Am pulsat cu 2 linguri pline cu Curry Sauce de la Lidl...



 Inca un minut pe foc si gata cina in mai putin de 10 minute! 



Prima reteta done!! Ghimbirul isi merita toti banii pe care i-am lasat in Cora;), le da taitelor o savoare cu adevarat placuta. Curry sauce de la Lidl nu-i strident condimentat, nici foarte pigmentat cu aroma de ghimbir, e doar 5 lei sticluta, e ponderat satisfacator pentru un produs de supermarket. Pulsati cu ingredientele intocmai cum v-am scris - valabil pentru toate retetele, luand in calcul mentiunea pentru uleiuri si restul concluziilor atribuite fiecarui sos in parte, pentru ca modul in care le-am preparat, proportia ingredientelor le transforma intr-un rezultat credibil si ca-n melodia aia.. totul va fi bine !;)




Spanac stir-fry si pachetele de primavara 


Noodles, noodles, dar al meu nu s-a oprit aici. Mi-a soptit ca nu le vrea asa simple, soapta aruncata primitiv de la-nceput, ci musai insotite de Spring rolls cu porc si ceva green stuff pe acolo.. si din doua miscari am cules din frigider spanac..


Asa ca pachetelele de primavara cu carne de porc - de la Lidl (4 bucati intr-o cutie - la pret de 10 lei) si-au asteptat cuminti dezghetul vreo 10 minute si apoi s-au aruncat frumos intr-un wok incins cu ulei. Puteti la fel de bine sa le rumeniti in cuptor. Mult mai sanatos zic eu! Cate 4-5 minute pe ambele parti, scoase apoi pe un prosopel absorbant de hartie. Timp in care am spalat 100 grame spanac proaspat si l-am lasat deoparte sa se scurga de apa. Am incins wok-ul si l-am parfumat cu 1 lingura cu Peanut oil (Lidl),  1 lingura Wok oil - aromatizat intens cu usturoi, usor cu ghimbir si alte cele (mai mult decat satisfacator pentru pretul lui de 4 lei - tot de la Lidl), 2 fire de ceapa verde taiata marunt, 2 catei de usturoi feliati, putin ardei iute tocat, jumatate ardei rosu gras feliat pe care le-am sotat timp de 2 minute la foc iute


Au urmat 1 lingurita rasa cu sare, un praf piper, spanacul si daca as fi gasit as fi pus cateva fire de coriandru proaspat..  toate astea amestecate inca 1 minut pe foc. Apoi 2 linguri pline cu Curry - Wok Sauce - e cel galben de la Lidl (in link-ul de mai sus vedeti gama de produse Lidl) - amestecat repejor cu ingredientele si dupa inca 1 minunt se ia wok-ul de pe foc.


So, in nici mai putin de 10 minute a doua reteta done! Si da ne-a placut. Al meu (sot) savureaza intotdeauna cu placere combinatia asta aromata spanaco-noodles, dar i-au placut foarte mult si Spring rolls. Cat despre sosul asta, CurryWok Sauce - la 8 lei borcanul, cu o aroma fina de ardei si ananas, pigmentat cu o tenta usoara de curry mi s-a parut foarte ok. Bine acum nu dezbat teorema chibriturilor si nu ma leg de conservati si alte treburi.. dar nu sunt foarte avariate din ce am citit pe eticheta.




Dar m-au surprins mai mult decat placut pachetelele de primavara si o sa vedeti mai jos crevetii crocanti. Nu discut ideea de semipreparat, doar va spun ca au legume din belsug, carne, crevetii sunt intregi, crusta crocanta.. sunt super ok zic eu. Doar ca fiind produse semipreparate, e mai bine sa va combinati ocazional cu orice produs de acest gen, indiferent de marca, parerea mea. 




Stir-fried crispy tofu, sparanghel si pachetele de primavara


Simplu: se iau semipreparatele gen Spring rolls with vegetables (20 la numar) de la Lidl la vreo 10 lei pachetu, se descongeleaza vreo 15 minute, se prajesc in ulei cam 4 - 5 minute pe ambele parti si se aseaza pe un prosopel de hartie sa-si lase acolo amprenta. Sunt mini, dar bogate in legume cum va spuneam mai sus. Dupa, urmeaza sa stir-fry asparagus si tofu - doi prieteni la catarama zic eu. Pe gratar se aseaza tofu - cam 200 grame - taiat in dreptunghiuri mai subtiri (care ulterior se transforma in cuburi mici) si se grileaza pe ambele parti cam 3 minute, avand grija sa nu se arda vreo bucatica. Se spala 450 grame sparanghel, i se taie vitaminei asteia tija dura de jos - eu am eliminat cam 2 cm, dupa care se divid in bucati de vreo 5 cm.


Se incinge wok-ul, se adauga 2 linguri cu ulei de arahide - l-am testat tot pe cel de la Lidl (foarte ok de altfel), 2 linguri cu Soy sauce Japanese style - de la Lidl, 1 lingura cu zeama de lime sau lamaie, 1 lingurita cu zahar brun, 1 praf ghimbir, 160 ml supa de legume (merge si apa), 1 lingurita rasa cu sare, 1 varf cutit piper, se dau in fiert si apoi se adauga bucatile de sparanghel, o mana cu alune sarate, lasandu-le sa-si faca de cap la foc iute timp de 5 minute! Dupa timpul ala scurs, se adauga o lingura plina cu Curry Sauce - Lidl *(- v-am spus mai sus ca este ok, dar nu mai are sens sa ma repet ca voi puteti folosi orice marca de sos/ulei preferati), se mai lasa un minut pe foc, apoi se ia vasul de pe foc, se adauga bucatile de tofu si se amesteca cu grija in sos. Mai departe stiti si voi se aseaza mancarea pe farfurie si se savureaza in tihna. Combinatia tofu-asparagus e surprinzatoare in orice situatie, o sa vedeti voi.

Cat despre Soy sauce Japanese style, la 5 lei sticluta, va recomand sa folositi un sos de soia de buna calitate. Acesta nu m-a multumit deloc, dar iar intervine subiectivitatea mea, voua va ramane sa testati produsul si sa concluzionati personal.

Al meu a incercat sa manance pachetelele de primavara cu Sweet & Sour Sauce de al Lidl, dar n-a reusit! E mult prea dulce, contine prea mult amplificator de gust, e nejustificat de puternic colorat artificial si e picant desi nu prea-i vad rostul la sweet & sour, asa finutz vorbind e gretos, dar e strict o parere personala, luati-o ca atare!  Asa c-a trecut pe Curry sauce si a fost ok! Si uite asa a treia reteta si alte produse testate done!

























Soya beansprout salad & crispy coated prawns 


Crispy coated prawns - de la lidl la 20 lei, se prajesc in ulei timp de 3-4 minute pe ambele parti, se aseaza pe un prosopel absorbant de hartie si cam gata. Super reteta nu? ;) Daca esti lipsit de timp e chiar grozava, pe cuvant. Cam 8 minute va ia toata treaba asta daca aveti un wok mare. Nu-s multe la numar, sunt mini, dar destule pentru 2 portii zic! Al meu le-a innecat in Mango sauce de la Lidl (la 5 lei), in timp ce mie mi s-a parut mult prea dulce si intens colorat artificial!  Pana la urma totul tine de gustul fiecaruia. Il testati voi si vedeti ce si cum!


Promit sa postez cat mai curand retete pentru pachetele, sosuri home made si alte cele. Cat despre salata, fuse simpla, dar grozava. Poate tine lejer compania unei portii de orez sau noodles. Intai de toate pregatiti sosul: turnati intr-un bol 1 lingura ulei de susan - unul de calitate clar, 2 linguri fish sauce (poate faceti un drum in Dragonu Rosu ;), 2 linguri otet de orez, 1 lingurita cu zahar brun, mai mult de jumatate ardei iute feliat, 1 lingurita rasa cu praf de ghimbir. Amestecati ingredientele si le lasati acolo cat timp prajiti voi crevetii. E musai ca fiecare ingredient sa cedeze din aroma lui celorlalte. Abia dupa ce ati prajit crevetii, puneti niste apa cu sare la fiert. Cand apa a dat in clocot, adaugati cele 330 grame de beansprout (ii gasiti cam peste tot) si lasati-i sa fiarba timp de 1 minut.


Ii turnati apoi intr-o strecuratoare, le faceti o baie cu un jet de apa rece, ii puneti intr-un bol/farfurie ce vreti voi, turnati acolo sosul de mai sus, 1 fir de ceapa verde tocata marunt si gata. Sa tot fi trecut un total de 10 minute? Salata e minunata si plina de vitamine, crevetii sunt de-a dreptul savurosi! Si uite asa am mai bifat o reteta cu alte ingrediente testate!




Stir-fried pork, legume & noodles


Aceasta e ultima reteta! Am mancat tot si ne-a placut ;) No bine, ca are carne ar zice al meu;) Porc zic eu si ciuperci.. deci e super ;) Intai de toate puneti intr-un vas cu multa apa fiarta 20 grame ciuperci Mun Grzyby - eu le-am cumparat de la Mega, dar am vazut ca au si cei de la Lidl mult mai ieftine si le lasati acolo timp de 10 minute sa se umfle-n pene. Intr-un alt vas in care clocoteste apa cu sare adaugati 125 grame Chow Mein Noodles (tot de la Lidl am folosit), lasati-le sa fiarba 3 -4 minute, le treceti apoi printr-un jet de apa rece, le scurgeti de apa, le amestecati cu o lingura cu ulei de susan de calitate si le lasati deoparte.

Taiati in fasii mici 350 grame muschi de porc (cat inca nu este complet descongelat ca sa-l puteti portiona perfect). Incingeti wok-ul, picurati 1 lingura plina cu Wok oil (Lidl), adaugati carnea si sotati-o timp de 5 minute la foc iute. Intre timp feliati 3 catei de usturoi, jumatate ardei rosu gras - mare sa fie si treceti sub un jet de apa rece 200 grame fasole verde congelata - intr-o strecuratoare de preferat ca sa se scurga bine. Dupa ce ati sotat carnea, o scoateti frumos pe o farfurie cu sos cu tot, apoi adaugati in wok 1 lingura plina cu Peanut oil (Lidl), ardeiul, fasolea, usturoiul si sotati totul timp de 2-3 minute la foc iute. Dupa, adaugati carnea.


Urmeaza ciupercile Mun, 1 lingurita rasa cu sare, 2 - 3 prafuri piper, jumatate lingurita praf de ghimbir si inca 1 minut pe foc iute pana desfaceti voi borcanul cu sos!


Adaugati deci 3 linguri pline cu Wok sauce Ajam Pangang de la Lidl - la 8 lei borcanul si mai lasati 2 minute wok-ul pe foc iute, amestecand continuu. Sosul asta e condimentat cu muguri de bambus si ardei. Daca il mirositi veti sesiza o nota pronuntata de asa zis bambus, dar gustul e ok cand gatiti sosul cu celelalte ingrediente intocmai cum v-am scris. Sunt multumita de Ajam Pangang, e un sos echilibrat cu tenta usoara de ghimbir si scortisoara -  care dupa umila mea parerea duce asa un pic spre zacusca ;) O sa vedeti voi daca-l gustati ca mine direct din borcan ;)

Daca doriti in schimb sa-i dati preparatului o usoara tenta de sos caramelizat, cu aroma intensa de sos de soia, ceapa si ardei - folositi Wok sauce Indonezia - tot de la Lidl... pe care la fel il consider satisfacator, raportat la pret. Tot asa folositi 3 linguri cu sos.


La sfarsit puteti adauga si taiteii in wok si amesteca toate ingredientele, sau puteti savura ca noi o portie de noodles la baza cu celelalte ingrediente cocotzate deasupra. Preparatul e neasteptat de savuros, cel putin pentru mine. 


Aveti aici cam 3 portii, pentru liliputani cum ar zice Ralu - dar va garantez eu ca sunt suficiente ;)


Si cam asta fu tot! ;) Am testat sosuri, uleiuri, semipreparate si nu mai e nevoie sa emit concluzii, pentru ca le aveti pe toate in postare. Nu-mi ramane sa va zic decat atat: 'coala' e alba pentru fiecare.. o umpleti cum doriti! Pluralismul ne asigura diversitatea opiniilor, toate alternativele existente pe piata sunt demne de imbratisat oferindu-ne posibilitatea de a alege si cum parerile fiecaruia sunt dozate si de subiectivism, luati in calcul si acest risc. Ce nu-mi place mie, poate va ispiteste pe voi si invers :) Testati si voi produsele, iar eu va astept cu interes impresiile. O saptamana plina de surprize placute va doresc !


23 ianuarie 2012

Legume si iar legume!

Am intrat cu capul in congelator dupa legumele astea! Mi-era asa o foame, intelegeti pofta de niste sanatate la plic si cum stiam ca acu ceva vreme despartisem o punguta cu legume de suratele ei din Cora, nu m-am lasat speriata de carnatii care mi se lipeau de degete si halcile de carne! Le-am zis raspicat nu si nu! Il vreau pe Iglo! By the way asa se cheama punga asta, if I remember well! Deci fu simplu: legume! Si pentru al meu o insotitoare la bord - bacon pe nume!


Ideea e simpla si plina de savoare si da da stiu ca oricine poate face asa ceva!!;) Am beut doar apa, jur ca nimic altceva. Dar ma uitam la legumele alea cum se scalda asa misto in wok si mi-am zis de ce nu? Cum ma scot cu asa inovatie?? Zicandu-va ca nu ingrasa ever, dle! Si e rau de buna, da buna rau!!

Deci notati asa: descongelati rapid legumele astea facandu-le un dus imbracat - musai rece! (Adica nu desfaceti punga cand ii faceti baia asta, stiti voi!). Puneti wok-ul pe un foc potrivit, trantiti acolo 70 grame unt si toata punga aia de 450 grame legume: aveti acolo: baby corn, fasole verde, mazare, morcovi, ardei gras, sparanghel, etc.. o sa vedeti voi.  Pulsati cu o lingura plina cu sos Worcestershire, 2 varfuri de cutit pline cu scortisoara,  1 lingurita aproape rasa cu sare, 2-3 prafuri boia iute, 1 lingurita rasa tarhon uscat si sotati-le timp de vreo 7-8 minute! 



Atat!! E chiar foarte greu va garantez eu!! E greu cand trebuie sa sharuiesti mancarea asta-n doua portii ! Cu ce merge? Cu de toate pentru toti: bacon, piept de pui, carnati chestii hard nenicule, sau asa simplu ca mine.. tot ce vedeti voi aici in afara de sexoasa insotitoare a man-ul meu! A da si musai apa plata ca la noi fu un mic dejun intarziat la ora 12 ;) Voi aveti liber la pacate! Dati-o pe un alb sec, sex, no drugs and rock&roll! In rest sa fiti cuminti, da?





20 ianuarie 2012

Varza de Bruxelles gratinata

Cand vezi varzuca asta de Bruxelles prin market, te intrebi cat de departe e aparenta de esenta, am dreptate?! Si prima data, poate chiar si la o a doua intalnire cu ea ii intorci spatele si pleci! Mda, gresit dle' da!! Nu ti-a zis nimeni ca bubuie de acid folic si vitamina C, iar daca esti norocoasa purtatoare a unui bebe, atunci e musai sa n-o ocolesti? Iar pe tine - producatorule de testosteron, te ajuta sa nu-ti vezi prostata inflamata! Mai stati pe ganduri? Hai la market ! Sa cumperi daca nu 2, macar o caserola cu varza de Bruxelles, da?! Culoarea: hei ai grija la culoare: sa fie vie, d'un verde asa aprins! Desfa cutia aia fara grija si pipaie varzuca! Hai ca nu te acuza nimeni de hartuire, stai linistit/a! Trebuie sa fie tari, sa-ti trosneasca frunzele-ntre degete! Au trosnit au ba? Cam nu, ia uite ce varza zbarcita si palida! Auci, ce-ai dle esti masochist cumva? Evit-o / raporteaz-o / treci mai departe! Cauta asa haotic cu privirea prin toate cutiutele alea, pan o gasesti pe aia cea mai cea! Da-n perioada asta cu siguranta gasesti chiar multe frumuseti din astea!! 


La mine nu-i saptamana sa nu mananc asa ceva, ca-mi lasa colonul sanatos si-mi protejeaza inima! No bine, azi mi-am facut iar provizii serioase de sanatate la doza, ca de la o vreme-ncoace nu-mi mai aluneca bine pe traseu carnea aia grea! 


Noteaza asa:  o casoleta cu 570 grame varza - asta asa brut - ca vorbim imediat de netul cu care ramai, 4 oua, 150 ml lapte 3,5% grasime, 2 lingurite rase cu mac, 1/2 lingurita boia de ardei iute, 2 varfuri de cutit scortisoara,  1 lingurita cu sare, 1 lingurita plina cu marar uscat si niste patrunjel proaspat - pentru decor - doar daca ai! ;)

Da intai de toate pregatesti varza. Si daca nu m-ai ascultat si-ai nimerit o varza cu cele doua frunze ce-o-nvelesc mai galbene, le rupi usor si tai putin si din cotor! Eu rup primele 2 frunze oricum! Am o buba recunosc! Prin urmare mie mi-au ramas fix 470 grame varza -asta-i netu - ia aminte si pornesti d'aici da?! Pui niste apa la fiert, cam un litru as zice, n-am masurat, pui acolo si-o lingura cu sare si cand apa a inceput sa-si verse nervii - dai drumul la varza! Si te holbezi la ceas fix 5 minute! Hei, gata gata c-a expirat timpul! Preincalzesti cuptorul la 180 grade si ... strecori varza, treci peste ea un jet de apa rece si-o asezi asa jumi-juma in 2 vase! Si ca sa-ti faci o idee iti spun ca ale mele au 13 cm pe diagonala si 5 in inaltime!  Asezi si 25 grame unt - asa cubulete peste fiecare (50 grame in total, da?) si incepi sa bati ouale!


Bati cu furculita, lasa mixerul ca-l murdaresti degeaba ! Adaugi laptele peste oua, celelalte prafuri si le ametesti vartos cu furculita; apoi torni amestecul peste minunatia asta de varza! Razi deasupra 200 grame cascaval afumat - (100 grame in fiecare vas) - nelipsit sa fie parfumul asta autentic si complementar! Ne-am inteles, da?!


Si bagi vasele in cuptorul preincalzit - cam 20 -25 minute la 180 grade - depinde putin si de cuptor! Ideea e simpla: dupa 15 minute iti vari mana inmanusata bine si misti un vas asa nevrotic fix ca la sarmale, intelegi tu! Daca s-a prins laptele de oua si ouale de lapte, iar culoarea e fix asta, e gata! Daca nu, mai lasi putin! O sa vezi cum consistenta se umfla-n pene ca nebuna, fix ca la souffle. Si mda, apoi volumul o ia asa usor usor la vale si ajunge fix ca-n poza! Varza e usor crocanta, iar bobitele alea de mac isi merita toti banii.. zici ca mananci cea mai delicioasa placinta usor picanta, sa nu uitam da?! Iar mirosul ala, hmmm ce nebunie, nu?? Si gustul.. da nu mai bine tac eu si-mi povestesti tu ?!?


Simplu, teribil de simplu, sanatos si nepretentios! Ca-n luna asta Mitinita ne invita sa dam jos de pe solduri ce-am pus de sarbatori! Si e atat de buna mancarica asta, c-o sa-ti para rau c-ai cumparat o singura cutie, ai sa vezi! Dar data viitoare cand mergi la market..  fix la ele iti doresc sa te gandesti !!!;))




Reteta imi apartine, in case u wonder.