23 aprilie 2012

Invitatie la Cina Regala, by Electrolux


De cand am primit invitatia Roxanei de la GH, n-am mai avut somn. Sa particip, sa nu? Am facut rapid sondaj de opinie printre prieteni, unii s-au prapadit pe scaun numai la gandul asta, fara sorti de raspuns, altii m-au intrebat sub ce rochita imi voi ascunde trupul tremurand de emotii, si pan la urma m-am hotarat.. particip, fie ce-o fi ! ~~ desi in sufletul meu cuvintele astea respira emotie si dorinta asta: trebuie sa si castig, nu doar sa particip, nu? ;)) Iar ieri, sub imperiul acestei idei, mi-am calcat olecutica reactiile-n picioare, mi-am zis raspicat: "mah Anto, da tu adori spuma asta, coz u rilly rillly love avocado si fructele de mare, ai uitat?". Si am predispus lucrurile intr-un mod creativ, ca fix asa cer regulile jocului.. si a rezultat un preparat minunat.

Si, desi aceasta spuma pare a fi devotata regalitatii tocmai prin periplul transferurilor gustative, imi e atat de familiara inca de cand am sorbit, cu ochii mintii si mai apoi papilele gustative impleticite, retetele din Cartea Regala de Bucate a A.S.R. Principesa Margareta.


Reteta orginala o vedeti si pe site-ul Electrolux, ramane sa trec acum in scris si poate incercati si voi (va conjur chiar) adaptarea acesteia cu urmari mirobolante, ete c-am zis! Spuma de ou, creveti si avocado - un aperitiv care va tine in suspans in incercarea de a va aduna gandurile si simturile.

Pentru inceput am avut nevoie de 250 grame grisine crocante si grase, fix ca-n poza de mai la vale.. si 110 grame unt... pentru blat. Si niste inele speciale pentru mousse, fix ca cele pe care le-ati vazut la tortul exotic. Ca si acolo, in loc de folie alimentara, am folosit un 'chilotel' pentru documente ! E mult mai usor de lucrat cu el, cand vine vorba de 'crosetat' cerculete! Plus ca asa nu se lipeste spuma de inel, produsul final iese foarte rapid si usor (fiind o spuma am impins spre partea superioara a inelului - blatul de grisine). Am bagat in mixer grisinele, le-am facut pulbere, apoi le-am amestecat cu unul rece, pana s-a format un fel de crumble untos si bun ca baza. Am turnat compozitia asta echilibrata in cele 5 forme, le-am batatorit cu pasatorul de cartofi (really useful) si am bagat formele in frigider cat timp m-am ocupat de spuma de creveti.


Am pus la fiert 4 oua mari.. de au fiert dansele vreo 10 minute, c-am avut nevoie de ele tari. Si cum unde-s doi puterea creste si aroma garantat sporeste, am folosit 2 avocado.. fix perechea de mai jos.. unu mai frumos ca altul ;) copt si tocmai bun de dezbracat de 'piele si os'. Am pus miezul de avocado intr-un vas, l-am stropit cu zeama de la o lamaie, pentru a evita oxidarea, dar musai si pentru gustul usor acrisor, am adaugat si coaja rasa de lamaie, apoi am facut miezul ferfelita cu acelasi pasator de cartofi. Tot in vasul cu pricina si fix tot pasate asa, au ajuns mai spre sfarsit si ouale alaturi de avocado.. 


Un alt element surpriza, dar cu un gust maxim de complementar, sta in persoana celor 100 grame somon afumat, fiert timp de 6 minute in 200 ml lapte gras, peste care am aruncat un firicel de ceapa verde.. S-a evaporat laptele ala cat ai zice peste, somonu a preluat parte din nobletea lui, iar ceapa s-a imprietenit atat de fain cu pestele, ca eu nu am eliminat din calcul nici un firicel. Apoi am adunat din wok pestele, lasand acolo urmele de lapte si am facut pestele bucati cu o furculita, pe care l-am adaugat amestecului de ou si avocado.


Next, am sotat, timp de 3 - 4 minute, 150 grame creveti decorticati alaturi de o lingura cu sos de soia si una cu sos Worcestershire. Dupa, am scos crevetii din wok, i-am strecurat asa in aer de sos si i-am taiat bucati. Iar ca sa nu-i las singuri, i-am adaugat peste amestecul obtinut anterior. Si intre timp am pus la muiat intr-o cana plina cu apa rece - 15 grame foi de gelatina. 


Am mixat 2 albusuri cu o lingurita cu sare (pe care ulterior le-am adaugat in compozitie)iar peste amestecul de-l vedeti in vasul cu pricina.. am eliminat din calcul maioneza si am adaugat in schimb 100 grame crema mascarpone - un gust permisiv si o consistenta autentica, 300 grame smantana grasa, o lingura cu sos Worcestershire, 2 linguri pline cu capere taiate pe jumatate - alt element ce are de la sine putere - menirea sa surprinda gustativ, ce-si merita locul cu prisosinta in aceasta spuma (dupa umila mea parere). Ignorati imaginea, poza asta e horror, dar alta mai buna n-am ;((.  Dar vedeti acolo foarte clar parte din elementele enumerate mai sus.


Apoi am taiat fin si-am adaugat jumatate legatura de marar, dupa care am incorporat si foile de gelatina topite la bain marine. Toate ingredientele astea imprietenite bine cu ajutorul unei spatule de silicon si-au vazut drumul spre inelele de mousse (dar la fel de bine se pot folosi si vasele ramequin). La final am decorat spuma cu felii subtiri de castravete, i-am pus un motz de marar proaspat fix in frunte si stiti cum a fost:  'mai mult ca perfecta !' 


Si dati-mi voie sa recapitulez ingredientele:

Pentru blat: 250 grame grisine, 110 grame unt.
Pentru spuma: 4 oua mari, 2 avocado, coaja si zeama de la o lamaie, 100 grame somon afumat, 200 ml lapte, 1 fir ceapa verde, 150 grame creveti, 1 lingura sos de soia, 2 linguri sos Worcestershire, 100 grame mascarpone, 2 albusuri, 1 lingurita cu sare, 300 grame smantana, 2 linguri pline cu capere, jumatate legatura marar proaspat, 15 grame foi de gelatina, 1 castravete pentru decor si alte cateva fire de marar.

Vreo 2 -3 ore a stat spuma asta minunata la rece, pe care am savurat-o timid cu cea mai delicata si savuroasa placere.


Si, desi imi inchipui ca nu mi-e locul la masa aia Regala unde intamplarile se petrec cu o delicatete instinctiva, nu vreau sa cunosc aceasta coarda dureroasa a lui nu, asa ca refuz sa cred ca "Jell-O can never be Crème brûlée", aha! ;).




59 de comentarii:

  1. ador fotografiile tale!!!!!!!!!! Sper sa castigi, meriti neaparat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmmm si bun si frumos! Bafta multa ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. vai ne omori cu pozele astea....:) bafta!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine arata! Unde te pot vota?:*

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat!Iti tin pumnii,bafta multa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata delicios si cred ca are si un gust dumnezeiesc !!!
    Sa castige cel mai bun :)... Bafta multa !!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunat!!! Noroc ca sunt acasa si am cu se sa-mi potolesc pofta...

    RăspundețiȘtergere
  8. O reteta regala ,dupa cum bine spui . :)

    RăspundețiȘtergere
  9. imi era frica sa deschid postarea...ma gandeam la ceva...pantagruelic...dar e ceva eeeexxacttt pe gustul meuuuu :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto , ce ma bucur ca te-ai hotarat !!!!!!! Spuma arata fffff bine , prezentarea nu mai zic , bravooo si multa BAFTA !!!!! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina, da intr-un final m-am decis.. motivata si de sustinerea Ralucai ;) Ma bucur ca-ti place. Sa fie!;)

      Ștergere
  11. Felicitari! arata excelent ce ai gatit! bafta multa, meriti sa participi la asa ceva. pup

    RăspundețiȘtergere
  12. Multa Bafta! Meriti din plin!
    Am facut multe din retetele tale. Sunt foarte bine explicate si foarte gustoase. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim multumesc tare! Ma bucura maxim cuvintele tale stiind ca cineva acolo se lasa ispitit. Sa fie! Hugs!

      Ștergere
    2. Ma cheama Casilda..n-am stiut ca o sa apara anonim si nu puteam sa las asa..nu-mi place cum suna :)
      Bafta inca o data!

      Ștergere
    3. Ma bucur de cunostinta, Casilda! Ai un nume deosebit de frumos !

      Ștergere
  13. Felicitari ,sunt de vis atat reteta cat si prezentarea ! Succes !

    RăspundețiȘtergere
  14. O delicatesa!!! Bafta multa iti doresc.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata fabulos, chiar regal ! Multa bafta, scumpa mea !
    Pupici!
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, esti mult prea darnica in cuvinte. Iti multumesc tare mult!! Pupici

      Ștergere
  16. Foarte regală!Succes !pup.O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  17. Bafta si tie,bafta si mie Anto! super ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  18. nu mai am cuvinte Anto la o astfel de prezentare,doar ma alatur la cele spuse mai sus...!!!!Succes!!!Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu cred ca nicio printesa n-ar putea refuza asemenea "regalitate". Sa nu ma uiti cu autograful! :). Pupicei si stau numai cu pumnii stransi :).

    RăspundețiȘtergere
  20. Am fost tentata sa particip si eu dar m-am lasat pagubasa.
    Arata senzational.Iti doresc bafta!

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte frumos totul,poze comentarii,retete,realizare,felicitari.Cu mare placere te asteptam pe la noi sa ne vizitezi si daca iti place sa facem schimb de link-uri.Bafta la concurs,O zi placuta,Daiana

    RăspundețiȘtergere
  22. nu vei cunoaste coarda dureroasa a lui NU, printeso! Sunt sigura ca vei participa la cina, reteta ta e prezentata fabulos si sigur va suci mintile Altetei sale! :)
    te imbratisez
    codruta

    RăspundețiȘtergere
  23. Anto arata de nota 10...ca toate preparatele tale de altfel...te pup!

    RăspundețiȘtergere
  24. Ba da, locul tau e la masa regala! felicitari! sa nu zici ca nu ti-am zis, ca tot asa ai plecat si-n Italia ;-)

    RăspundețiȘtergere
  25. Mmm, tare apetisant aperitivul tau!Si prezentarea nu se lasa mai prejos:)Bafta multa!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  26. Felicitari, Anto! Ne vedem la Palatul Regal!

    RăspundețiȘtergere
  27. Anto, vezi ca e bun si curajul? Ma bucur tare mult ca esti una dintre castigatoare. Felicitari! Spuma ta de ou, creveti si avocado arata minunat, iti doresc succes si la Palatul Elisabeta.

    RăspundețiȘtergere
  28. Felicitari, astept multe poze de la Palat! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  29. Felicitari! Ma bucur pentru tine!

    RăspundețiȘtergere