8 iulie 2012

Inghetata de zmeura


Sunt egoista, stiu. Am stat ieri toata ziua cu inghetata asta sub nas, mi-am umezit buzele in zmeurica, coacaze si alte cateva arome, mi-am perfuzat-o din 4 in 4 ore, iar voua nu v-am impartasit nimica! Mea culpa, n-o sa se mai intample! Combinatia asta de arome articuleaza o serie de repere majore din care poate rezulta perfect profilul unei fiinte ce n-o sa-si trateze obsesiile in vecii vecilor! Moi, par exemple! Nu e un anume tip, e pur si simplu o altfel de inghetata - asta pentru cei ce se vor lasa prada aromelor si faptelor incrucisate. Inghetata asta e de nerefuzat, va zic! E usor capabila sa-i dicteze mainii si limbii miscarile, indiferent de orice circumstanta si legatura si-a stabilit-o oricine cu cantarul, cu o precizie izbitoare asupra cadentei timpului - cum ziceam mai sus - din fix 4 in 4 ore ;).


Aveti nevoie de : 
550 grame zmeura,
300 ml lapte gras,
300 grame zahar,
2 oua intregi,
70 grame unt de arahide (usor sarat - Smooth peanut butter - gasiti in Cora)
400 ml frisca lichida (Hulala am folosit eu)
200 grame coacaze
sucul de la 2 lamai
2 linguri pline cu esenta de vanilie / sau 2 pastai de vanilie


First, asigurati-va ca aveti zmeura, coacaze si unt de arahide, ele sunt cele 3 zane cu baghete magice si minile invizibile. Cantariti zmeura apoi lasati-o in congelator cateva ore bune, sau peste noapte, sau cumparati zmeura deja congelata - desi ar fi pacat sa n-o aflati in toata splendoare ei proaspata prin piete, nu? Deci, dupa ce a inghetat destul zmeura (la fel de fain merge treaba si cu mure sau afine) o scoateti de la rece si-o mixati bine pana se formeaza un piure.. pe care il pastrati in frigider pana terminati celelalte etape premergatoare.

Deci.. intr-un vas puneti pe foc potrivit - laptele si zaharul, pana se topeste mormanul ala dulce, adaugand si cele doua galbenusuri (batute putin cu telul inainte) - etapa in care amestecati mereu cu telul - pana incepe sa dea laptele in clocot, apoi stingeti focul si luati vasul din preajma caldurii. Next, ii dati drumul in lapte - untului de arahide si amestecati mereu pana se topeste isprava asta de smooth peanut butter.. apoi lasati compozitia deoparte la racit. E totusi unt, nu veti observa o culoare uniform creata, ci mici brazde de culoare cafenie pigmentata pe alocuri de albul laptelui, aha. Si daca pur si simplu nu agreati ideea untul de arahide, nu-i inghititi pur si simplu insemnatatea, nu-i crima daca-l eliminati din calcul.. doar ca atunci n-o sa mai vorbim de-o inghetata atipica, ci tipicaro-delicioasa! Sa va mai zic ca e grozava cu orice fruct de padure aveti la indemana? O da, va zic ca mere' dom'le, mere struna!

Mixati frisca lichida laolalta cu albusurile de oua, cat sa-i pastrati consistenta pufoasa. Ca regula generala, frisca se tine in frigider, nu congelator, nu camara. Nu aveti nevoie de intaritor de frisca, de la sine putere se lasa batuta de mixer, parol! Daca o mixati prea mult - nu se taie dom'le, ci pur si simplu consistenta i se transforma intr-un fel de burete din ala sponge din cauza aerului prea mult incorporat. Ok, da?  Frisca se mixeaza de regula pe aceeasi putere - de la inceput pana la sfarsit - si in aceeasi directie.. suficient cat sa obtineti din partea ei un varf usor indoit la vedere atunci cand scoateti telul sau paletele mixerului din ea. De data asta, nu uitati de albusuri - le mixati impreuna cu frisca, da?

Dupa ce compozitia de lapte si unt de arahide s-a racit - o aduceti intr-un vas mare laolalta cu frisca lichida mixata cu albusurile, sucul de lamaie, esenta de vanilie si piureul de zmeura - amestecand usor suratele astea cu telul. Apoi spre aparatul de inghetata.. Regulile lui le stiti din manualul cu instructiuni, eu v-am povestit insprava mea la inghetata cu ciocolata si cafea - asa ca n-o sa insist cu treaba asta - doar un amanunt.. dupa ce aparatul de inghetata si-a facut treaba - amestecati in compozitie coacazele si apoi varsati totul in vase dedicate sau ca mine - in tavi si lasati-o sa mai sada in congelator. Altfel, fara aparat - o turnati intr-un mare vas si-o bagati in congelator; apoi o scoateti de acolo si o mixati din 30 in 30 minute de vreo 3 ori - ca sa-i spargeti cristalele de gheata, iar dupa ultima chinuiala de genu asta cu mixerul, adaugati coacazele.  Inghetata de zmeura si unt de arahide e delectabila, pe bune! Si cu asta basta, am zis tot ce-aveam de zis.



Reteta imi apartine.

23 de comentarii:

  1. Abia am terminat-o pe cea de capsuni si m-am infiintat in fata tavii tale:)Yummy!Minunata si super aromata!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata extraordinar!!! Parca ii simt parfumul :)!

    RăspundețiȘtergere
  3. Zmeura e preferata mea Antonina!!! arata de milioane, imi si imaginez ce gust divin are minunatia! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce culoare poate sa aiba.Numai pentru asta si as rade-o.De manuta aia scumpa nu mai spun nimic.
    Te pup cu drag si-ti doresc o saptamana faina.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Egoisto" mincasi inghetata fara mine. Anul trecut m-am laudat si eu cu inghetata de zmeura, anul asta trebuie sa umblu "teleleu Tanase" pe internet, ca sa-mi fac pofta si sa ma ling pe dej'te... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Singuraaaaaa??? Hhhmmm. Edutu se pregatea cumva sa-mi dea si mie cateva zmeurici sa pap? <3. Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  7. O nebunie inghetata ta.Vad peste tot numai inghetata,este la putere in aceste zile cu aer irespirabil.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar si eu as manca acum din 4 in 4 ore inghetata !!! E canicula, iar ea, e perfecta !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai , eu nu ma mai joc cu tine , sa stii ! Tot felul de inghetate , care mai de care mai bune si eu nu am masina de inghetata aici

    RăspundețiȘtergere
  10. Minunata... stau si salivez aici tpondu-ma in fata calculatorului.Nu-i asa ca maiai si pentru mine?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma unge pe suflet inghetata ta,arata minunat si stii cat de mult imi plac fructele de padure!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Mdea... bine ca ai papat numai tu... Nu ai mila deloc de mine.. :D
    Cu siguranta as fi papat toata tava!!!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. extrem de interesanta combinatia de arome !

    RăspundețiȘtergere
  14. Aroma zmeurei si aciditatea coacazelor s-au "maritat" perfect . :)
    Un mariaj fericit . :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Cat de bine poate arata, mi-ai facut pofta cu ce am vazut in poze.Cand ajung acasa ma apuc si eu de facut inghetata muuulta si buuna

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma bucur tare ca va place mariajul zmeuricii cu untul de arahide. Inghetata asta a pornit asa dintr-o intamplare cand am vrut sa fac o inghetata cu unt de arahide si ciocolata, dar cum nu mai aveam pic (desi eram convinsa ca am, da mi-o mancat-o cineva, nu zic cine:(((), m-am trezit fara si atunci am pus zmeura, desi ma gandeam ca va zbura pe geam ;) Dar a fost grozava, asa ca am imbunatati-o ;) ca initial pusesem mai mult unt de arahide si era prea mult, nu dadea bine deloc.. dar in formatul asta e super! Va pup cu drag! Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  17. Crima si pedeapsa ce ai amestecat tu acolo in compozitia asta. Rezultat de rezultat :). Si estetic foc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Oh my GOD cum arata!!! inuman, incredibil, genial! desi n-am voie sa mananc yo d'astea, pana la suflet mi-a mers! ca sa nu mai zic de poze, care sunt la superlativ! te pup maxim maximorum!

    RăspundețiȘtergere
  19. Arata asa de bine ,imi e pofta deja ,abia astept sa incerc reteta,multumesc frumos pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  20. Va multumesc tare mult, tuturor!!! Imi cer mii de scuze ca nu pot raspunde asa personal, sunt cu timpul mai mult in pioneze! Dar va iubi rau pe toate si ma bucur tare ca va place inghetata. E taaaare buna! Va imbratisez cu drag! Mii de pupici

    RăspundețiȘtergere
  21. Arata foarte mine, iar fructele acelea sunt foarte aratoase! Mi s-a facut pofta de putina zmeura!

    RăspundețiȘtergere