26 martie 2012

Inghetata de cirese amare si caramel


Mai are sens sa va zic cum imi aratau degetele dupa procedura asa? Va imaginati voi, traiasca sarea de lamaie! Si daca tot a venit primavara, ce mai tura vura, ne rasfatam maxim de acum inainte, o sa vedeti voi! Si va propun sa ne intoarcem putin la momentul zero si sa vorbim de caramel...  salted caramel mai precis!!


Intai de toate mesteriti caramelul din: 175 grame zahar, 3 linguri apa, 120 ml smantana grasa de gatit, 1 lingurita rasa cu sare de mare -musai, 120 grame unt, astfel:

Turnati zaharul si apa intr-un wok.. (e cel mai potrivit pentru treaba asta.. ca nu se prinde nimic si e tare usor de manevrat, tinand cont de viteza cu care trebuie sa executati operatiunea). Incalziti delicat wok-ul la puterea mica, amestecand de vreo 2 ori zaharul din el, apoi doar urmariti-l pana cand acesta incepe sa se topeasca sub presiunea caldurii. Mariti puterea flacarei pe medium si permiteti-i zaharului sa fiarba nederanjat de nici o lingura de lemn... Dar urmariti operatiunea asta cu ochi de vultur..

Cum vedeti ca-si schimba culoarea si devine aurie toata miscarea, invartiti lingura in wok prin toata treaba asta, evitand sa amestecati caramelul prea mult. Luati imediat wok-ul de pe foc, adaugati sarea de mare si smantana de gatit amestecand cu cea mai mare abilitate ingredientele-n caramel. Daca nu va grabiti sa adaugati imediat smantana in etapa asta, e posibil sa va iasa caramelul amar, pentru ca wok-ul fiind incins, chiar daca e luat de pe foc actioneaza asupra zaharului continuu si-l supraincalzeste, metamorfozand gustul ala dulce sarat in ceva dulce-sarat-amarui;) Deci fiti pe faza, ok? Apoi adaugati untul (la temperatura camerei) si amestecati vartos cu lingura de lemn! Si cu asta basta: lasati caramelul la racit! Mai e nevoie sa zic ca e imperios sa aveti toate ingredientele pregatite din timp?!

O sa va ramana destul si pentru alte repetitii de inghetata, prajituri, budinca, etc.. Sau pur si simplu caramelul ramas (luati in considerare ca aveti nevoie de parte din el, de fiecare data cand umpleti cupele cu inghetata! ) il puteti intinde intr-o tavita mica pe o folie alimentara si-l bagati la congelator, apoi il taiati bucati. Altfel il lasati sa sada frumusel intr-un borcan si-l pastrati la frigider si o luna, dar la mine n-a rezistat niciodata atat. E vascos tinut la frigider (ce vedeti in poza e faza primara imediat dupa ce s-a racit putin), asa ca il puteti incalzi la microunde daca aveti nevoie de el lichid, daca nu ii dati bice cu lingura, zic!:). E absolut remarcabil in orice combinatii il folositi!


Apoi continuati inghetata!! Mai ca se face singura, fara interventii directe prea complicate.. desi treaba e murdara rau daca n-aveti cirese amare fara samburi! Dar la sfarsit o sa fiti rasfatati mai ceva ca-n dirty dancing de inghetata asta, la pariu!


Geneza a pornit de la ideea de smanatana si provocarea Dulce Romanie a lunii martie!;) Luna trecuta a zburat peste mine ca vantul si am omis parada, sa ma scuze luna februarie pls ;) Asa c-am ales smantana si era musai sa compensez cu ceva usor dulce, amarui si-a iesit o minunatie de inghetata, ce-si cere din rarunchi repetitii!

Cautati prin debara (sarumana mama soacra;) sau market un borcan cu cirese amare in compot. Daca gasiti o punguta cu cirese amare congelate eu ma inclin! C-am cautat si n-am gasit! Iar daca e deja timpul lor si ploua din cer cu ciresele alea mici, putred de frumos colorate si amarui nu ezitati sa luati cateva kg, sa le despartiti de samburi si eventual sa adapostiti o punguta cu cirese in congelator (sa aveti pentru la anu' pe vremea asta, ca-s bune rau, parol !).



Notati acum ingredientele: 300 grame cirese amare (cantarite dupa ce le-ati curatat de samburi), 400 grame smantana grasa de gatit, 200 grame frisca lichida (Hulala am folosit), 200 grame caramel, 100 - 150 grame zahar (depinde cat de dulce preferati, eu am pus 150 grame), 2 pastai de vanilie (Madagascar am folosit eu).

Mixati ciresele amare cu blenderul vertical pana le faceti mai mult sau mai putin pasta! Aveti grija sa aveti un vas inalt, ca altfel pictati totul de jur imprejur pe o raza de un metru ;) Am facut-o si pe asta candva, voi luati aminte, da? Intr-un alt vas mixati laolalta smantana de gatit, frisca lichida si zaharul nu mai mult de 5 - 6 minute cu mixerul manual. Ideea e sa nu le faceti batz.. ci doar le mixati pana isi dubleaza - spre tripleaza volumul... dar sa aibe o consistenta usor fluida la sfarsit. Apoi amestecati in compozitie pasta de cirese amare obtinuta, caramelul racit la temperatura camerei (daca il aveti deja adapostit in frigider va trebui sa-l incalziti putin la microunde ca sa capete fluiditatea necesara incorporarii). Adaugati si miezul de la cele doua pastai de vanilie, apoi turnati compozitia in cuva aparatului de inghetata.


40 minute l-am lasat pe capitan ice cream maker, sa o transforme intr-o deliciosenie beauty! Daca nu aveti aparat de inghetata, nu-i bai! O varsati intr-un vas pe care il ascundeti in congelator pentru 40 minute, apoi o scoateti si-o mixati ca sa-i spargeti cristalele de gheata si mai repetati o data procedura asta dupa 30 minute si cam gata! Si cred sincer c-ar trebui sa depasim niste mituri prafuite gen: ciresele amare bleah! Sa nu mai aud asa ceva ;) E atat de cremoasa si aromata, ca ma face s-o declar in momentul de fata preferata! Si cum altfel, cand la masa desfraului avem caramel si cirese amare, na!





Reteta caramel - Green&Black's Organic, Ultimate Chocolate Recipes
Reteta de inghetata imi apartine.

24 martie 2012

Salata de spanac, rosii cherry si oua de prepelita


Ador spanacul!! Spanacul proaspat, ofc! Mi-e atat de draga culoarea lui, scrancetul frunzei la intalnirea cu za shark teeth si fragezimea aia naturala si profunda a gustului despre care aproape ca-ti vorbeste singur, ca-mi vine sa-l mananc, s'o fac de cate ori am ocazia, na ! 


Il mai mananc oparit putin sau sotat, si ma feresc ca dracu de tamaie de cel fiert a la long, reincalzit ! La fel si voi ar trebui sa nu-i distrugeti proprietatile, pentru ca va distrugeti implicit, retineti ca fiert un timp indelungat e daunator organismului! Stiti din pruncime ca e o sursa bogata de antioxidanti, vitamine, oleaca de omega 3 in cantitati semnificative, cat despre fier nu-i chiar atat de smecher pe cat indraznea sa ne arate candva Popeye! Dar cum minciuna cu muschii mari cat ai lui cantareste destul in fata picilor mofturosi, sa-i tot dati bice, zic !


Simple as that pentru doua portii jumate de sanatate: 200 grame spanac proaspat, o caserola mica cu rosii cherry am avut eu (puneti cate va doriti), o legatura de ridichi, o legatura de ceapa verde, cas proaspat si buuun, 3 -4 linguri cu ulei de masline, un praf de sare, piper dupa gust, cativa fulgi de ardei uscat iute, 10 oua de prepelita (daca le preferati si le aveti, daca nu merge struna si-n lipsa) si cam atat!   


Spalati spanacul in apa rece, rupeti coditele frunzelor, il zvantati bine si-l puneti intr-un vas cu restul legumelor toaletate dupa gust. Adaugati si casul taiat cubulete si ouale de prepelita fierte circa 7-8 minute (curatate de coaja apoi, ofc!). Sarati, piperati dupa gust, picurati uleiul de masline, amestecati si gata! Hai sa va vad.. cine mai are ceva in farfurie? 


Si da, oua de prepelita! Cu mare seninatate si fara semne de intrebare ii puteti servi pe copilasi! Le pot 'savura' si crude dupa 3 ani, in cure de cateva zile, specialistii zic 60. Al meu nici daca ma transform in Popeye  nu le inghite crude, da-n schimb e innebunit dupa oul asta mic si dragalas - fiert!! Si-l mananca fix cu salata de mai sus (am fost prost inspirata sa nu le las la vedere si sa le amestec la inceput in salata, sic!),  da va garantez pe pufu de pe barba lu fii-miu ca asa ii place lui si eu ma bucur, maxim am zis!




21 martie 2012

Fudge de ciocolata cu cirese deshidratate


There are good days and bad days! Iar cea in care le-am dat contur mai mult sau mai putin dulcegariilor astora a fost una dintre ele, ghiciti voi... asa ca pont: ignore za colors agitation, outbursts of anger, depression, disorientation, ya?


Aveam in plan sa va arat fudge-ul asta de ceva vreme, dar i-am pastrat asa murdar secretul pentru mine, cat despre versatilitatea lui o tin in gand si-o desfasor curand...straturi, culori, arome.. da' las c-o sa vorbim noi despre toate astea, da?


Cestiunea e wonderfully awful si pretty simple cum is toate-n viata unui chocoholic care se respecta ;) L-am vrut muuult si oleaca smooth, nici prea prea nici foarte foarte, cat sa acopere cu intunecimea lui o tarta de 24 si 4 de 10. Si l-am dres si descantat cat sa-si plimbe my dear Ralu limba-n gura si sa-mi scuipe-n frunte de deochi niste cuvinte, stie ea si tot fb-ul care-i mijlocu si scopu lor ;)

Luati aminte si notati asa: first, retineti ca eu am jucat la platane 720 grame ciocolata ca sa umplu tartele de care va ziceam mai sus si musai sa mi se lipeasca de dejte si niste fudge ramas in plus. Voi faceti ca mine, sau mesteriti juma de cantitate dupa ideile enuntate mai jos. E la alegere dom'le.. si moama ce-o mai astept pe Ralu sa agite spiritele in locul meu azi ;)

Cestiunea asta de fudge, dark si curajos de necomplicata se ascunde la vedere pe tarte si hartia de copt mazgalita musai c-un praf de cacao.








First, vorbim de blat. Unul crocant daca lasi cocatura mai mult la cuptor, sau unul usor pufos si crispy in za same time dac-o-ncingi mai putin (utopie nene da parca asta-i za truth). Cum spuneam mai sus pentru o tava de tarta cu diametrul de 24 cm si 4 tavite de 10 cm aveti nevoie de: 330 grame faina, 230 grame unt gras rece, 1 lingura cu esenta de vanilie, 5 -6 linguri cu apa si un praf de sare.

Intr-un bol cerneti sau nu faina cu praful de sare, adaugati untul in bucati cat mai mici, sfaramati totul in maini ca la aluatul de scones pana ajung niste faramituri, adaugati apoi apa, esenta de vanilie si framantati 1-2 minute aluatul. Apoi impartiti bila in doua parti egale - una pentru tarta mare si a doua pentru cele 4 forme mici.. Depinde ce forme aveti voi.. va orientati.. de ex. pentru o tava cu diametrul de 26 va ajunge jumatate din cantitatea totala de aluat. Apoi ori intindeti cu sucitorul aluatul si-l mutati pe tavi, ori il montati direct. Eu am optat pentru a doua varianta, ca-i tare lejer de intins aluatul direct in tava. In cuptorul incins la 180 grade isi petrece aluatul asta impuns cu furculita cam 10-15 minute, atat. Apoi se lasa la racit, timp in care pregatiti fudge-ul.


Va zic acum fix ce-am facut: 720 grame ciocolata zdrobita bine (din care: 150 grame ciocolata cu 52% cacao, 570 grame ciocolata de menaj cu lapte), 2 cutii cu lapte condensat (397 grame *2), 60 grame unt, 200 grame cirese deshidratate ( / nuci / migdale / alune de padure .. ce preferati voi) si 1 sticluta cu esenta (38 ml de la Dr.Otker) de care va pasa voua mai mult (eu am folosit esenta de rom si bine am facut, cea de migdale e absolut delicioasa dar intr-o alta combinatie.. v-o soptesc in alta reteta, curand ) si 50 grame fulgi de nuca de cocos.  

Retineti! Daca vreti un fudge mai 'ortodox' ca sa-l numesc asa, puneti de la inceput intr-un vas pe bain marine: toata cantitatea de lapte condensat, ciocolata zdrobita in bucati mici, untul si doar 2-3 linguri cu esenta si amestecati pana se infierbanta bine laptele condensat si se topeste ciocolata... Un termometru infipt in compozitie, care ar indica un maxim de 116 grade, v-ar zice ca s-a evaporat suficienta apa si ca ala ar fi punctul de trecere al fudge-ului catre starea perfecta de "soft ball". Da merge si fara termometru o sa vedeti. Apoi luati vasul de pe foc si adaugati fructe/alune.. ce va doriti voi.


Ce am facut eu acum e o varianta absolut dementiala de smooth fudge.. 'neortodox' da! Intr-un vas la bain marine puneti ciocolata, untul, esenta si doar o cutie (397 grame) cu lapte condensat si amestecati pana se topeste ciocolata. Luati apoi vasul de pe foc, incorporati cealalta cutie cu lapte condensat, adaugati nuca de cocos, ciresele deshidratate sau alune/migdale, etc.. variantele alese de voi. Apoi umpleti tartele si turnati restul de fudge intr-o tavita cu dimensiuni cat mai mici cat sa para mai bombata situatia (tavita tapetata cu hartie de copt/sau unsa cu unt si pudrata cu cacao) si la frigider cu fudge-ul pentru 2 - 3 ore.

Peste tarte presarati imediat pe ici pe colea niste fructe de padure si coaja de porto (e misto rau aroma usor acrisoara ce i-o da), iar peste fudge-ul simplu din tavita tapetati praf de cacao inainte si/sau dupa ce-a stat la rece, apoi taiati cu pofta si incredere ca un freaking chocoholic ninja! yeeeeeaaahhhh!



























17 martie 2012

Castigatorii concursului "Meniul Perfect"

Sa bata tobele, va rog! A venit momentul in care anuntam castigatorii concursului pe care l-am inceput acum doua saptamani aici, cu premii oferite de Editura Litera.. Fiecare castigator va primi o carte Meniul Perfect. de Gordon Ramsay. De asemenea cartea poate fi cumparata si de pe site-ul editurii.. So, G.R. se grabeste sa ajunga la....


74. catkitchen Mar 6, 2012 12:09 PM
Dintre toate carticelele ,m-a atras asta : http://www.litera.ro/nonfictiune-adulti-17/ochiul-fotografului-1329
Nume : MAGDA ADINA E-mail : adinamagda78@yahoo.com

4. Mihaela Mar 2, 2012 08:13 AM
Sunt asa multe carti care mi-ar place, dar am ales Ciresarii vol 1 pentru ca pe asta nu am gasit-o cand am fost in Ro :) http://www.litera.ro/fictiune-adulti-1/fictiune-adulti-col_1/ciresarii-vol-1-991 Am dat like cu numele Mihaela Pesa Dascalu, e-mail: p_michaela@yahoo.com.

23. FLORY Mar 2, 2012 11:23 AM
Fara dubii aceasta imi place :http://www.litera.ro/nonfictiune-adulti-17/nonfictiune-adulti-col_17/meniul-perfect-1603, Iuliana Florentina Avram,  retetefeldefel@yahoo.it


Felicitari castigatorilor, multumesc Editurii Litera pentru premiile oferite si va ma astept si la urmatoarele concursuri!  Castigatorii vor fi contactati pe e-mail pentru a stabili datele de expeditie ale premiilor. Va trebui sa raspundeti in termen de 72 de ore de la primirea e-mailului. In caz contrar vom considera ca adresa nu este valida si vom extrage un alt castigator. Premiile vor fi expediate numai pe teritoriul Romaniei. Va multumesc tuturor pentru participare !


16 martie 2012

Mic dejun in 5 minute

Sau mai bine zis mic dejunu' campionilor la lene. Grana Padano Parmigiano plimbat cu avionu din Milano la Roma apoi acasa, niste mucegai, rosii deshidrate, ou sau oua, paine, varza de bruxelles daca va place la conserva - indraznesc sa zic ca nici nu se compara cu varzuca asta proaspata.. si niste paine! Da-ncepem cu buturuga dle si niste poze, na !

























Se iau doua felii de paine.. sau cat va duce pe voi mintea stomacului, se improasca ulei de masline peste si parmigiano cat sa se prinda ca raia de painea aia ce urmeaza sa se rumeneasca, se taie feliute niste rosii deshidratate de se pun si ele peste, se sparge un singur ou de felie / sau varza de bruxelles la cutie, se macina in dejte niste branza d'aia puturoasa si se da toata treaba asta la loc de cinste... ala preincalzit la 200 grade... 5 minute.. tac, pac, s'un lapte batut pe gat si gata !