18 aprilie 2012

'Salam' de biscuiti



Zau asa ca i-as schimba usor titlul ! Dulcegarie cu biscuiti, na! Suna mult mai bine, u agree with moi? Chestiunea aia de se numeste salam de biscuiti a facut parte din paleoliticul mult prea indepartat al prunciei mele, da nu-mi pare deloc rau, ma jur pe mustata mea innegrita in timp ca n-am tanjit ever dupa salam!! omg, urasc denumirea, am urat mereu biscuitii aia populari fara gust, personalitate, motiv existential ! Iar gustul nu-l comentez, cert e ca maica-mea stia ca si cu toate farfuriile pline cu mancare turnate pe cap tot n-o sa-i zic my preciooosss!!  Deci, schimbam titlul, perceptia, notiunea..  Dulcegarie cu biscuiti, rahat, ciocolata si lapte de cocos, musai asa, da !!! 


Si'i simpla, dom'le! Atat de simpla ca-i si pacat de ea s-o dati uitarii fara zeci de repetitii, nu zic macar o data, c-ar fi pacat! E atat de parfumata, 'croita' intr-un anume fel, de sigur o sa va-ndragostiti de ea! 

Mizati pe biscuitii Petit beurre, aci aveti o mostra doar... 


... rahat si ciocolata ... 


..  lapte de cocos ... 


Notati fix asa: 550 grame biscuiti Petit beurre, 400 grame rahat, 50 grame ciocolata cu lapte (de menaj am avut), 400 grame lapte de cocos, 200 grame unt (cu 85 % grasime am folosit), 150 grame zahar, 25 ml esenta de rom, 2 pastai de vanilie, 1 lingura plina ochi cu cacao. 

Daca nu aveti drum in Dragonu Rosu, gasiti fix laptele asta de cocos la Cora sau Carrefour la raionu cu strainataturi ;). Altfel, lapte de cocos sa fie, from Mega image, marketu din coltu blocului, oriunde va atrage privirea nu-l ignorati, dositi-l in plasa! Tinut in frigider, laptele asta se transforma intr-o masa untoasa la suprafata, iar sub crema asta se ascunde zerul lasat.. nu-l aruncati, nu, nu!! Turnati toata cantitatea dintr-o cutie - fix 400 grame cum ziceam mai sus.. intr-o craticioara asezata deasupra unui foc moderat. Tot in vasul cu pricina puneti untul facut bucati, sa nu-i dati focului prea multe batai de cap, ciocolata cu lapte, cacaua, esenta de rom, miezul pastailor de vanilie si chiar ele stoarse de miez (pe care le scoateti inainte sa turnati amestecul peste biscuiti), zaharul si cam atat! Amestecati cu lingura de lemn pan' se topeste untul, se moaie inima ciocolatei, se imprieteneste praful de cacao cu laptele si esenta.. fix pana da in clocot toata chestia asta parfumata de numa! Apoi lasati-o la racit. 

Ofc, urmeaza biscuitii! Nu-i dati prin masina, asa ever nu! Rupeti-i in bucati mici, ca n-o sa va ia afacerea asta mai mult de 5 minute. Sunt fragezi prin nascare si tare usor de strangulat printre degete, stiti voi! Taiati rahatul in bucati mici si imprastiati-l peste / printre biscuiti! Cand s-a mai racit usor laptele (dar musai nu complet - cat sa fie usor de atins!!) turnati amestecul lichid peste biscuitii in asteptare si amestecati cu mana toata compozitia! Fara fandoseli, ca doar aveti mana curata ca lacrima lui ovidiu ! Iar toata compozitia asta, daca n-aveti un best friend la usa, la fel de preten cu metamorfozele si neprietenos cu vesnica pomenire a nepopularului salam, atunci va ajunge fix intr-o tavita dreptunghiulara de terina -  lunga de 33 cm, cu baza semicerc si raza de 5,5 cm ;) (da merge la fel de bine intr-o forma normala de chec, sau orice alt model aveti la indemana), plus inca o farfurioara cu varf din dulcegaria asta sortita prietenilor pofticiosi ce se dau in vand dupa gustul asta memorabil, dar n-au stare sa astepte facerea si prefacerea modelului ;) Ioana, preia legatura! ;) 


Dar musai cand turnati compozitia in forma, acoperiti forma cu folie alimentara ca sa fie usor de scos, altfel mancati direct din tava ;) No bine, noi nu ne suparam, parol! ;) Si dati totul la frigider pentru 3 - 4 ore. Apoi pudrati-o cu fulgi de nuca de cocos si gata!! Jur ca sufera ca n-are gura sa strige: bite me, love me, nu salamu desuet, fara nici un farmec! ;)  


Dar daca o s-o prefaceti fix asa.. o sa simtiti cat de cocheta e legatura dintre aroma laptelui de cocos si beutura marinerului visator! Piciul meu mereu e cu gura la urechi si-n puteri de-acum sa-i zica fix.. my preciooouussss ! ;) Ta- naaa!!



Metamorfoza imi apartine ;)

10 aprilie 2012

Prajitura cu gem de prune si nuci - de post


Cu dulcegaria asta risti sa nu intelegi ce ti se intampla. Ai notiunea intalnirii cu o prajitura de post, in schimb perceptia gustului te face sa te indoiesti ca n-are oua, lapte, cioco desi cu mana ta n-ai pus! Si da, stiu ca e nedrept! E nedrept c-am tinut-o ascunsa atata amar de vreme, dar mi se parea atat de fidela mie dulcegaria asta, plina de istorie, peripetii, explozii, gusturi si arome pecetluite intre mine si ea de-a lungul a peste 20 de ani ca nici n-am realizat ca e cu putinta so tin just for mysefl si sa n-o astern pe hartie! Pana mai ieri, cand am primit o comanda speciala (hugs Ralu;) pentru o dulcegarie de post ;) Si puteam io sa omit scanduricile magice in prezentarea dulcegariei ? Nu, nu !;))


Desi e saptamana mare, dulcegaria asta te indeamna la dezmaturi culinare.. Iar pentru zilele in care abstinenta nu face legea, un pahar cu lapte companie vine fix pe fix, parol ca da ! ;)


Sa pornim dara in incursiunea ei. Povestea e simpla, da cred c-ati sesizat deja ca sunt addicted to simple stuff  but yummy, nu? ;) E reteta bunicii mele, Dumnezeu s-o odihneasca, sunt sigura ca se 'alinta acolo' cu bunatatea asta, cu care ne-a rasfatat mereu, mie si sor'mii, simturile in copilarie. Prefacerea ia in calcul echivalenta unei cani! Yep, cana voastra preferata sa zicem... aia mare de va beti lapticul dimineata.. daca faceti ca mine ;).

Dulcegaria se raporteaza asa... la 2 cani pline cu faina - merg fix 1 cana plina cu zahar, 1 cana cu apa,  3 sferturi din cana cu ulei, 1 lingurita cu praf de copt, 1 lingurita aproape rasa cu bicarbonat stins in 1 lingurita cu otet, 1 lingura cu varf cu cacao, 1 lingurita rasa scortisoara, 1 lingurita rasa matcha (dar puteti fara doar si poate sa eliminati pulberea asta verde din calcul sau sa o inlocuiti cu o alta aroma preferata.. putin praf de anason de exemplu), jumatate cana cu gem de prune (dar la fel de bine puteti folosi orice alt gem sau dulceata preferati.. nu va zic ce delicioasa e de exemplu cu dulceata de gutui / capsuni / visine, sau fructe de padure), 50 grame nuci macinate, 3 linguri pline cu esenta de rom si un praf de sare. 



Asta e toata vraja. Si in functie de cana voastra si de cat de mare va e tava.. puteti dubla cantitatea. De exemplu aceasta cantitate va este suficienta pentru umplerea unei tavi de tort cu diametrul de 26 cm. Depinde cat de subtire sau inalta o doriti. Sa va mai zic ca, pregatind-o intr-o tavita de tort.. o puteti decora la mijloc si deasupra cu un buttercream de post din margarina vegetala, zahar tos si cacao? Hmm feel free to mumbo jumbo.


Puneti intr-un vas toate ingredientele din lista, nu exista ordine, si amestecati. E fix dupa cum aveti chef, dar aveti grija sa stingeti bicarbonatul in otet. Eu mereu incep cu faina, apoi le adaug pe celelalte. Cuptorul fiind preincalzit din timp la 180 grade, tapetati cu hartie de copt - o tava de tort cu diametrul de 26 cm, sau ungeti cu margarina si pudrati cu faina o tavita dreptunghiulara de 28 / 23 cm de exemplu si turnati compozitia. La cuptor sta cam 25 - 30 minute la 180 grade, dar cel mai sigur e in cazul dulcegariei asteia testul cu scobitoarea. Dupa 20 - 25 minute testati.. daca iese curat e gata, altfel mai lasati putin. Aveti grija ca tavitele pe care le folositi sa fie cu bordura inalta, pentru ca se va umfla in pene negresit!


Eu am folosit niste forme dragalase, din care am scos dulcegaria fara probleme si altele pe care am omis sa le pudrez cu faina si mi s-a lipit, na! ;)) Bineinteles ca mi se intampla si mie ;) Fix pe cele decorate cu prune le-am lipit de tavite si cu chiu cu vai le-am scos. Urate rau, da maxim de bune, pe cuvant ca da! Le-am pudrat cu zahar tos pe unele, iar dulceata de nuci verzi le-a tinut companie celorlalte. E voila !


Poate fi dulce, dulce-acrisoara, fructata, innobilata cu nuci, alune de padure, fistic, orice gand = ingredient pacatos va trece prin cap il puteti lasa sa pice-n compozitie, prajiturica asta parind a fi departe de toate cele lumesti, ca sa se tina bine si la cumetria celor ce nu tin post, dar mai ales a celorlalti carora li se inchina.




8 aprilie 2012

Pandispan cu cirese

E neindoielnic faptul ca, desi de-a lungul timpului am completat-o, parfumat-o cu orice fruct aveam la indemana, dulcegaria asta e totusi pandispan la baza! Da da, stiu c-o sa ziceti fux! Cine nu stie sa faca un pandispan? Pai ma inclin in fata celor care stiu si le graiesc celor care vor sa-i afle magia. Exclus sa-i zic prajitura cu cirese / visine / sau orice alt fruct ar mai contine?! Sau, as putea sa-l numesc pandispan metamorfozat intr-o prajitura cu cirese, dulce acrisoara, fix de primavara, na!


Specificul, reprezentat de echivalenta 1 ou - 1 lingura cu zahar - 1 lingura cu faina, sau mai bine zis.. 1 ou - 30 grame zahar - 30 grame faina, ramane perceptibil de-a lungul tuturor metamorfozelor stilistice: cu fructe in compozitie; cu un motz de bezea; taiat la mijloc si acompaniat de un mousse aromat - fix aicisea aveti un exemplu, plus alte cateva zeci de combinatii pe care vi le puteti imagina si exemplifica singuri dupa plac.. 



Deci.. 6 oua se mixeaza cu 180 grame zahar si un praf de sare (totusi puteti adauga pana la 200 grame nu se supara nimeni daca va place o idee mai dulce.. atata timp cat cristalele alea albe sunt mixate struna).. Cu un mixer obisnuit cam 30 - 35  minute pe putere mare, cu KA-ul sau Ken-ul cam 20 minute pe puterea 3 am mixat eu.

Va mai amintiti de tel? OMG, aia da indemanare si talent ;) Apoi linsul vasului cu bezea, ca pe vremuri mama asa faceam.. mixa albusurile struna cu zaharul si moama iesea o nebunie dulce, care se lasa c-o usoara paralizie pe mana dreapta  timp de cateva minute. Dar ideea e simpla si urmatoarea: ouale intregi se mixeaza cu zaharul pana li se tripleaza cantitatea..


Si rezulta fix asa ceva.. 


Apoi se adauga 2 linguri cu esenta de vanilie, 180 grame faina data prin sita si nici un fir de praf de copt!! Faina se incorporeaza cu o spatula, asa lejer de jos in sus, fara sa agitati prea mult spiritele. Cel putin chestia cu praful de copt e notabila in cazul blaturilor de tort (daca adaugati - riscati sa capete burta la copt si nimanui nu-i place un tort decadent burtos, nu-i asa?. Iar altfel, daca aveti chef si vreti sa dati senzatia de fenomen inexplicabil.. wow cat a crescut..:")  adaugati o lingurita rasa cu praf de copt si o sa se umfle-n pene de numa.. dar chestia asta sa ramana intre noi.. e valabila sa zicem in cazul unor astfel de metamorfoze fructate, nu pentru un blat de tort! Da eu una n-am pus, sic!! Si wow cat a crescut;) Glumesc evident.. tot meritul i se datoreaza lui ken, care ma salveaza mereu cand vine vorba de mixat strasnic o armata de oua. Si macar asa o data va conjur sa nu adaugati agenti de crestere, pentru ca el e prin firea lui pufos, cu simpla conditie sa fie mixate ouale struna.



Cuptorul fiind preincalzit din timp la 180 grade, nu va mai ramane in etapa asta decat sa intindeti o hartie de copt intr-o tava mare de 35 cm/ 25 cm, sa turnati usor compozitia, s-o uniformizati in tava, sa-i trantiti niste cirese (250 grame am pus eu) / visine / trase putin prin faina (congelate am avut eu, de asta s-au scufundat ca Titanicu) / sau fructe deshidratate/ sau nimic.. si sa dati tava la cuptor pentru 20 minute la 180 grade. Cuptorul meu risca sa-si primeasca un mare sut in fund, asa ca cel mai bine faceti testul cu scobitoarea. Dar!! Nu deschideti usa cuptorului in primele 20 minute, ca se duce naibi toata magia pufoseniei. Sigur nu dureaza mai mult de 25 minute la un 180 grade - pentru un cuptor functional, zic eu ! 



Dupa ce s-a racit, pudrati dulcegaria c-un praf de stele alb si gata! 


Pandispanul ramane/ devine centrul unor idei in oglinda cu tehnica ulterioara a dulcegariei la care se raporteaza si in functie de intentia sau posibilitatea voastra de a le materializa. Cat despre el, ca baza e o pufosenie demna de a fi savurata cu cea mai mare placere. Am zis, na!