13 mai 2011

Varza murata la cuptor cu slanina ardeleneasca

Ati anticipat cumva ca particip la concurs, dupa bannerul Retetecalamama, nu?? Minunata bloggospodina Laura Laurentiu gazduieste un lovely contest in 'tarisoara' Retetecalamama.ro, concurs denumit cum altfel decat Bloggospodina.. Nu implor voturi, ca cica n-am nevoie, e jurizare! :).. Si chiar daca e al naibii de hard printre atatia participanti cu background ... intr-o stare de inconstienta generata de paharelu' cu vin rosu beut doar pentru a acompania varza de mai jos.... mi-am zis sa-ncerc si sa ma arunc orbeste in concurs !:)) So, Hop poc si eu !
Lume, lume, prima reteta pe care o voi inscrie in concurs e o varza :)))) adica Varza murata calita cu o slaninuta ardeleneasca de sta capra tintuita locului si uita sa mai zica...sa-ti moara varza neamule.. Ulterior o sa prepar o super dulcegarie  marca Laura Laurentiu si o sa o inscriu in concurs la momentul cu pricina.... Am ochit prajitura, o stiu, o cunosc, o ador... dar nu zic ce e .. SIC !:))
Prima exponata - o mancare simpla, fara complicatii prea mari, tocmai pentru a scoate in evidenta gustul puternic al verzei murate, cu nuante de slaninuta ardeleneasca.. Sa trecem la fapte… !

Intr-un wok (daca n-aveti eu zic sa va cumparati, ca-i taaaare util, eu ignore de mult tigaia) puneti 30 ml ulei de floarea soarelui  in care sotati 1 ceapa mare taiata fidelute, si mai apoi aruncati acolo si 400 grame de slanina ardeleneasca facuta cubulete.

Amestecati cu lemnul de la lingura pana se intrepatrund aromele, puneti si 2 frunze de foi de dafin, vreo 5 -6 boabe de piper si cele 900 grame varza murata taiata marunt, trecuta inainte printr-un jet puternic de apa.. Le lasati la calit vreo 6 -7  minute, invartind cu lingura prin wok, sa va improspatati rochita de casa cu arome.. care mai de care mai fresh and yammy :))

Daca-i prea sarata varza o desarati inainte.. Mie imi place asa cum e, ca doar d’aia ii varza murata..  Dupa buimaceala de arome, turnati 500 ml apa in wok, 2 linguri cu pasta concentrata de bulion, 1 lingurita cu cimbru uscat, 20 grame zahar (1 lingurita), un praf boia de ardei iute si 1 lingurita rasa cu sare de mare ... pentru extra flavors ..

Btw, la mine se poate cu sare...da?? ..voi gustati si daca mai vreti adaugati, dar sarea de mare ii da o aroma aparte, iar pasta aia dulceaga de bulion mai anuleaza un pic din acreala.. Dupa vreo 15 minute de stat in wok, turnati toata nebunia aia minunata intr-un vas pe care-l dati la cuptor pentru 1 ora – 1 ora jumate... la foc potolit - vreo 160 grade as zice .. Se va face incet si va iesi o rumena certitudine de slana si o nebunie grozava de varza... Niste mamaliguta ar alinta usor aromele, dar nici la o paine pe vatra n-as zice pas si clar eu nu am zis.... O incoronati cu niste patrunjel proaspat tocat marunt si gata, treceti la savurat...

Cel mai la indemana stomacului e s-o perceapa iarna, cand frigul de afara parca-ti cere o portie strasnica de varza rumenita cu slanina-n poale.. si un vin dur care sa zdruncine din temelii prajeala... Iar daca sunteti ca mine, o pregatiti oricand va vine pofta si doru de slana ardeleneasca de porky, varza murata  .. si musai d'un vin rosu ca sa le dreaga pe toate ! :)

Succes tuturor participantilor si ofc verzei mele si mie... Cei cu pink attitude sa castige :))))
 Ha !! :))))
Sa aveti pofta !

21 de comentarii:

  1. Multumesc frumos Ari ! Un week-end placut !

    RăspundețiȘtergere
  2. Neatza, Anto.
    bafta , pupici multi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Neaaata...
    Multumesc frumos Gabyta... Si tie multa multa bafta !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bafta, bafta, bafta!
    Iti tin pumnii.
    Hai cu varza si slaninuta - reteta traditionala, buna rau de tot si as spune ca la mama, bunica, strabunica...

    RăspundețiȘtergere
  5. Antonia,

    Ai facut o varza calita pe cinste .

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc frumos Lia.. varza-i grozava, vinu-i bun si atitudinea pink.. toate merg struna, nu?? :)) Pupici si o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  7. De saptamana trecuta se lipise de mana mea in Carrefour o varza, dar stii tu povestea cu mancarea de broaste a lui Bogdan (spanac si praz)si ... a trebuit sa imi aman varza. Azi i-a venit randul. Aveam prin frigider si niste ratzoi de curte care de vreo saptamana tot macanea si ieri i-am zis "maine pe varza te pun". Asa ca sunculita e de fapt ratzoi. Voi "gresi" si o mamaliga mai mare asa, ca sa imi ramana si pentru souffle-ul ala delicios. Pup

    RăspundețiȘtergere
  8. NU...CLAR...VREI SA MA SABOTEZI...!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. :))) inca nu... !! iti dau eu de veste cu o super tarta cu cioco... dar sstt, secret... sa nu spunem la nimeni ;)) Pupici Coco

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari Antonina!
    Ma bucur ca te-am descoperit prin intermediul concursului 'blogosferic'. Iti doresc sa-ti pastrezi mereu bucuria care se citeste in postari si care se reflecta in poze. ;) :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Andreea multumesc frumos ! Si eu ma bucur nespus ca de cand ma/va "dulcegaresc" .. am legat noi amicitii, prietenii chiar si am intalnit oameni cu totul si cu totul deosebiti.. in a good way ofc.. si ma bucur ca te numeri printre ei ;)) Te pup si-ti doresc o zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  12. Anto aseara am repetat varza, ca doar mi-am luat vas ca al tau =)). Numai ca de data asta am facut varza noua :P. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Da' cat de buna ... Eu as manca in continuu varza :D Pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. E perfecta,imi permit sa recomand in loc de zahar,miere si in loc de boia,ardei iute uscat si dat prin masina de tocat.

    RăspundețiȘtergere
  15. e buna rau nam mai mincat asa ceva tineo tot asa si mai pregatestene niste retete

    RăspundețiȘtergere
  16. Reteta e buna, pacat de combinatia asta imbecila intre romana si engleza. Numai snobii fac asta.

    RăspundețiȘtergere