4 octombrie 2011

Tort cu ciocolata si caramel

De la inceput spun ca aceasta postare nu poate fi citita "printre randuri".. Va trebui intr-o maxima masura, sa parcurgeti, cu ochii mintii si cu limba impleticita, de zeci de ori fiecare pixel din fiecare poza.. Si da, urmaresc intentionat acest lucru!;)... Fiecare imagine, lipsa de formalitate a ingredientelor .. toate astea luate impreuna sau separat, reprezinta un pasaport impresionant atunci cand aveti la masa desfraului .. pasionati de cioco si caramel, ce vor fi atinsi in cele mai sensibile coarde ale perceptiilor organoleptice si nu numai, admit chiar niste coarde psihice atinse de la inceput cu toata puterea..;)


Intru-cat am convenit, cu mine insumi, ca experienta oferita de prima tentativa de a pune in aplicare aceasta dulcegarie sa faca obiectul unor cercetari laborioase, din cioco biblia primita in dar de la my lovely Roxana.. , marturisesc cu riscul de a-mi primi bataia cuvenita din partea amicilor de pe FB, ce au strigat din rasputeri dupa reteta vazand imaginea, ca da.. am executat de atunci inca de 4 ori aceasta tortura culinara, pentru a percepe maxim notiunile declansate, da maxim am zis, da da!! 


Si cu fiecare bucatica gustata din acest tort - literalmente divin, perceptia capata forma, prin fiecare impresie ce actioneaza asupra sufletului indragostit de cioco.. Si uite asa ma las prada sentimentelor si recunosc: I love this chocolate tort!!!


Sa indraznesc sa zic ca n-are faina si nu ingrasa??? hahahahahaaaa;)))) E demential ! Si cu ingaduinta voastra  va infatisez reteta:

Intai de toate mesteriti caramelul din: 175 grame zahar, 3 linguri apa, 120 ml smantana grasa de gatit,  1 lingurita rasa cu sare de mare -musai, 120 grame unt, astfel:

Turnati zaharul si apa intr-un wok.. (e cel mai potrivit pentru treaba asta.. ca nu se prinde nimic si-i tare usor de manevrat, tinand cont de viteza cu care trebuie sa executati operatiunea). Incalziti delicat wok-ul la puterea mica, amestecand zaharul din el pana cand acesta incepe sa se topeasca sub presiunea caldurii si a apei. Mariti puterea flacarei pe medium si permiteti-i zaharului sa fiarba nederanjat de nici o lingura de lemn... Dar urmariti operatiunea asta cu ochi de vultur.. 

Cum vedeti ca-si schimba culoarea si devine aurie toata miscarea, invartiti wok-ul cu toata treaba asta, evitand sa amestecati caramelul prea mult. Luati imediat wok-ul de pe foc, adaugati sarea de mare si smantana de gatit amestecand cu cea mai mare abilitate ingredientele astea-n caramel... Nu prea-i timp de poze, ca se intareste nebunia asta dulce-sarata si ne-am lins pe botic cu o amagire dura, prea cristalizata...  Aici aveti la vedere cristalele de sare.. 


... iar imediat dupa, urmeaza valul de smantana amestecat cu cea mai mare iuteala ever..;) 


Apoi adaugati untul (la temperatura camerei) si amestecati vartos... nu-i timp de poze in etapele astea si de prea multe vorbe.. apoi lasati caramelul la racit, in timp ce topiti pentru blat ciocolata.. De retinut ca alchimia prefacerii ingredientelor in caramel pastreaza o parte din misterul crearii, datorita exigentei timpului... indulgenta demasca esecul si nu vrem asta !!

 Incingeti din timp cuptorul la 180 grade.. sa nu uitam asta.. da?

Topiti la bain marine 250 grame ciocolata (eu am folosit de menaj prima si a doua oara, apoi ciocolata fina Milka, iar gustul a fost desavarsit de fiecare data indiferent de ciocolata), 160 grame unt si 175 grame zahar avand grija ca vasul ce le contine sa nu atinga bulbucii de apa din vasul ce-l sustine..


Dupa ce s-au topit ingredientele luati vasul de pe foc, varsati continutul intr-un alt vas incapator (ajutandu-va de o spatula de silicon, nu folositi mixerul) si amestecati continuu incorporandu-le. Adaugati apoi 25 ml esenta de vanilie (Dr. Otker) si 120 grame migdale prajite, nesarate, macinate.


Separati 5 oua..  caci urmeaza galbenusurile adaugate pe rand sau in acelasi timp (merge si si, clar) .... incorporate bine in compozitia de ciocolata si migdale...


... Apoi militariti bine armata de cavaleri albi, respectiv albusurile, si incorporati pentru inceput o parte din cantitatea de spuma, ajutandu-va de spatula de silicon.. e rau de buna si absolut necesara prezenta ei in fiecare bucatarie.. iar apoi turnati restul de spuma de albusuri, incorporand lejer pentru a nu permite bulelor de aer sa patrunda prea mult compozitia..


Tapetati o tava de tort cu diametru de 24 cm cu foaie de copt, ungeti bine forma cu unt, inclusiv foaia de copt de la baza formei si turnati jumatate din compozitia blatului de ciocolata..  Apoi intervine caramelul... Turnati raul de caramel in centrul formei, apoi ajutati de un betisor imprastiati putin caramelul prin compozitie, cat sa-ti intinda tentaculele prin mai multe parti.. avand grija sa nu ajungeti cu el pana spre marginea formei.. 


Apoi turnati restul compozitiei de ciocolata si migdale si la cuptor cu el.. Pentru 35 minute la 180 grade.. Daca vedeti bule de caramel la suprafata tortului rezistati tentatiei de a pune mana, ca frige al naibii de tare ;)) Lasati magia asta sa se raceasca complet, timp in care veti vedea ca se va lasa putin sub greutatea ingredientelor si lipsa unui agent de crestere... dar nu va faceti nici o grija.. sunt exact etapele prin care trebuie sa treaca minunea...  Dupa ce s-a racit il pudrati cu cacao et voila:



Apoi serveti tortura in compania unui motz de frisca sau unei inghetate de vanilie... 


Si oricat de grav v-ar speria gandurile de dupa desfraul culinar, iar sufletul vostru mai e capabil, dupa o vizualizare indelunga a acestor imagini, sa opuna rezistenta in fata tentatiei.. fratilor beti niste apa ! Parol ca da ! Si lasati-va tentati de entitatea dorintei de a preface acest divin tort .. over and over and over again!!




58 de comentarii:

  1. Daca nu mor de pofta pana maine... Iti dai seama cam ce noapte chinuita o sa am?! Offf, ce-ti mai place sa ne chinui ... Pupici Anto

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca nu zici repede reteta chiar ca te critic,cat de simpatica mi-ai fi!Nu poti sa pui poza cu cioco si caramel si sa imi spui sa astept:)

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai omorat cu acesta reteta.As fi vrut sa mai ocolesc cicolata......M-ai convins, era sa comit o greseala.Cu siguranta voi incerca reteta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu lasa pe maine ce poti face azi! Da???Asa zice proverbul ala! Adica eu azi pot manca o felie de tort din asta si nu aman pentru maine! Tu de ce nu poti sa ne servesti azi???

    RăspundețiȘtergere
  5. tortul arata divin.asteptam cuvantarea.pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai de mine si de mine Anto ... Ce apa cu lamaie, tort sa fie! Cat te urasc ... Hhmmm... Sa postezi reteta n-ai avut timp, dar sa faci de n-ori tortul ai avut, da!? Bineeeeee

    RăspundețiȘtergere
  7. Anto, delicios ca de obicei! Si pozele... God, cat imi plac pozele!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu cred ca exista prajitura mai buna decat tortul de ciocolata. Multumim pentru "tutorial".

    RăspundețiȘtergere
  9. adresa...adresa...care-i adresa ta ???????

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata demential! Chit ca nu ma omor cu torturile/prajiturile insiropate, tortul tau imi face cu ochiul tare :) !

    RăspundețiȘtergere
  11. o adevarata nebunie de tort !!!! ... acum ma gandesc cand sa-l comit si eu !!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mei! Tu vrei sa murim de pofta? Cum adica si ciocolata si caramel?:) Asta e prea de tot!:*

    RăspundețiȘtergere
  13. E musai sa fac o remarca.. nu-i insirop ;)) e burdusit cu caramel... ti se topeste in gura toata splendoarea aia umeda si lipicioasa de caramel ;)) va pup

    RăspundețiȘtergere
  14. Aceasta postare vine ca o pedeapsa pentru noi, cei care stam si salivam in fata calculatorului, cu gandul la o posibila incercare a unei asa minunatii :)
    Cred ca faci omor pentru acest tort :((
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Caramel si ciocolata, o pereche irezistibila pentru mine.Si cum nu am biblia aia, iti multumesc ca impartasesti retetele cu noi!

    RăspundețiȘtergere
  16. mmm... diviiiin.... ma inebunesti! sunt la cura! nu e dreeeept:(((

    RăspundețiȘtergere
  17. Demential!!!! L-am pus pe lista!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Sambata te astept sa ma servesti cu o felie din minunea asta de tort, da? Sa nu aud comentarii! :P Pup.

    RăspundețiȘtergere
  19. Arat grozav de bine si cred ca e super delicios!!! O combinatie perfecta! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. O combinatie perfecta !
    Cand vad sectiunea ,imi imaginez cum ti se prelinge de pe limba pe gat si cum aroma urca spre creier... :))

    RăspundețiȘtergere
  21. Mamaaa, ce nebunie e aici...cred ca se topeste in gura minunea asta, este? pup

    RăspundețiȘtergere
  22. Vai ce ciocolatoasa faina ai facut. Salivez... arata minunat, parca-i si simt gustul. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  23. droolling de nu mai pot:))imi place ca ai recunoscut ca ai facut-o de patru ori...arata demential!

    RăspundețiȘtergere
  24. Ralu fara intentie ;)) si da am citit ca o sa faci 3 .. asa ca abia astept sa-ti vad dulcegaria trasa-n obiectiv! pupici


    Teo gata gata m-am conformat! ;)pupici

    Haplea ma bucur ca-ti place.. sa o incerci.. te va surprinde maxim..

    Andreea ai dreptate tu.. le zici bine ! pupici

    Sarah, Zazu va multumesc frumos. E burdusit cu caramel.. ;) pupici


    Da mai Ralu, de 4 ori.. si cred ca-l mai fac o data sambata ;) pupici

    Diana multumesc frumos . Ma bucur ca-ti plac

    RăspundețiȘtergere
  25. Dli subscriu!! daca e de ajutor.. cu mare drag ;)

    Coco pai Bucale scrie pe mine! eu ti-am zis demult ca te astept!

    Dulceata de trandafiri nu e insiropat.. e lipicios din cauza caramelului.. ii sticlesc ochii dupa noi si noua dupa el ;) E demential..

    Cat sunt convinsa ca iti va place! pupici

    Corina o da!! si de fiecare am repetat schema cu mare bagare de seama si cu o poftaaaaa... ;)

    RăspundețiȘtergere
  26. Vasi e nemaipomenit de bun.. O asteptam pe Ralu cu review-urile la tort luat de 3 torturi ;) Pupici


    Lilly subscriu! cu mare drag.. !!


    Fancy multumesc.


    Giovanna cum te poti abtine.. cand faci minunatiile alea de torturi?? nemaipomenite toate! deci nu e drept nici din partea ta ;))


    Alice, Andra ma bucur ca va place.. abia astept sa-mi spuneti parerea .. ;) pup


    Andreea asa as vrea .. acum sa vedem ce planuri intervin pe parcurs ;) pupici


    Licuta ma bucur ca-ti place! pup


    Lia exact asa ! subscriu ;) pupici


    Cristina e cel mai bun ever cu caramel ;) ca baza.. Pupici


    Liana asa e .. nici nu ai ce sa mesteci.. iei o lingurita si gata .. dupa un timp dispare:)) pupici


    Sara ma bucur ca-ti place .. pupici

    Miti mi-am facut de cap maxim.. si sper s-o fac lata si in weekend-ul asta ;)


    Va multumesc frumos tuturor!! pupici si un inceput de week-end minunat!

    RăspundețiȘtergere
  27. O combinatie perfecta ! se saliveaza din greu la asta! Felicitari! si pupici, poate lasi adresa sa venim in vizita,daca faci iar uichendu asta :))))

    RăspundețiȘtergere
  28. Anto eu te-am avertizat ca fac 3, ca sa nu crezi ca vezi triplu si sa te impacientezi ca nu mai vezi bine si sa iei drumul oftalmologului =)). Unul pentru noi, unul pentru cumnatul meu si sor'mica si unul pentru colegi :D. Ce sa fac, daca am avut mancarici si le-am dat link-ul, laudandu-ma cu ce fac eu :D.

    RăspundețiȘtergere
  29. Ce super arata! Mmmmm...ia sa mai beau un pahar cu apa rece. :)))

    RăspundețiȘtergere
  30. Da, da, stiu ca m-am laudat pe FB cu minunatia asta, dar nu pot sa nu ma laud si aici :D. O dementa de tort, mananci si-ti doresti sa nu se termine :). Diseara o sa fac si poza cu lingura recomandata pentru consumul acestei minunatii =)). Pupicei Anto

    RăspundețiȘtergere
  31. Da Alice.. 25 ml ..dr.otker sa fie ca-i mai profunda aroma ;)

    RăspundețiȘtergere
  32. Nu... Tu chiar iti doresti sa ne vezi lesinati de pofta pana ajungem in bucatarie !! :))) Arata MINUNAT!! Pupici, scumpa mea! xoxoxoxo

    RăspundețiȘtergere
  33. Ana.. da!!! asta e DEMENTIAL!!!!! e tata lor ;))) pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  34. Maine-l execut si revin sa-ti las ravas. Arata fix cum mi-l imaginez ca e la gust :))
    Acum m-as apuca de el, dar am o limita de andurata care-a fost depasita fix acum o ora. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  35. Stai sa intreb. Daca inlocuiesc cu dulce de leche tot caramelul cum o fi? Am luat de ceva vreme un borcan de 1L si tin neaparat sa scap de el. :O
    Revin si-ntr-un caz si altul.

    RăspundețiȘtergere
  36. Andreea cu siguranta e bun si cu dulce de leche... dar e si mai bun cu caramel ;) Sa incerci si si... Te pup

    RăspundețiȘtergere
  37. deliciossssssssssssss! trebuie testat :*

    RăspundețiȘtergere
  38. Russell thank you !!


    Emily e delectabil !! sa-l incerci. Sper sa-ti placa.

    RăspundețiȘtergere
  39. Foarte bun , pana acum l-am executat de trei ori , a doua oara am incercat dulce de leche dar e mai bun cu caramel .... in partea a treia am pus esenta de migdale si a fost ...divin !! Oricum e o nebunie dulce !

    RăspundețiȘtergere
  40. Ma bucur tare Ileana! Cu dulcele de leche e mai lejer, lipsit de farmec, camarelul ala face tot ;) Musai voi incerca si cu esenta de migdale.. imi si imaginez gustul ! Subscriu la nebunia dulce ;) pupici

    RăspundețiȘtergere
  41. N-am uitat sa las review ci pur si simplu, nu am avut vreme. Tortul este excelent, merci fain pt reteta! L-am facut cu caramel si pt ca este f ...satios, a rezistat vreo 3 zile, a 2-a si a 3-a zi mi s-a parut minunat! Fudgy, caramelos, ciocolatos mmmm ... foarte fain!

    RăspundețiȘtergere
  42. Mmmmmmmmmmmmm , esti criminala ... ce-i faci tu diabetului meu ,ntz ntz ntz
    Nu-mi ramane decat sa te imbratisez .
    Diana .

    RăspundețiȘtergere
  43. Asa e Andreea.. cu cat ii rezista timpului, cu atat este mai delicios. Pupici


    Diana este nemaipomenita tortura asta! Musai sa-l incerci.

    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  44. Anto, l-am facut si eu azi, e un deliciu....Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  45. La serviciu am salivat 8 ore dupa ce am vazut reteta. Apoi am scos-o la imprimanta(fara poze) si pe drum catre casa numai la ea m-am gandit. Am cumparat ingredientele si catre seara am purces la treaba chiar daca sotul meu mi-a zis sa nu mai fac atatea dulciuri pentru ca "ne ingrasam ca porcii" pentru ca sunt atat de bune incat nu se poate abtine sa nu le manance.

    Buuun. Am facut primul caramel. Mi-am dat seama ca e ceva putred la mijloc pentru ca mie nu mi se intarea nimic asa cum ziceai in reteta asa ca l-am aruncat si am facut altul care parea sa se intareasca insa nu prea arata a caramel. E mai palidut. Asa ca....cu tot regretul, am abandonat reteta :(( . Am mai incercat in trecut sa fac o reteta de caramel si la fel am patit. Cred ca ma las intimidata de ideea sa nu ard zaharul prea tare.

    Mai faci o portie pe care sa o trimiti prin posta?
    Flores

    RăspundețiȘtergere
  46. Flores caramelul nu se intareste.. doar capata consistenta. Si nu e negru sau maro intens e palidut fix cum zici tu. Nu trebuia sa-l arunci.. trebuia sa urmezi reteta mai departe, ca sigur iti iesea. Data viitoare prinde curaj si du orice reteta la bun sfarsit.. abia atunci poti spune precis daca ai dat gres sau nu.. pana atunci gandeste-te ca oricine poate sa gateasca, manat de pasiune, usoare abilitati sau nu ;) si multa intentie ;) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  47. :))) dupa cum arata se vede ca asta e tata lor, tata zmeilor! :))
    Ma duc sa imi bag capu-n nisip si sa uit ca l-am vazut. Probabil ma voi intoarce sa iti spun-cum-nu-mi-a-reusit-strategia... apoi o sa iau o tija de rabarbar la rontait, mormaind in barba cum ca strugurii sunt acri :)))

    RăspundețiȘtergere
  48. M-ai convins sa il fac, e la cuptor. Ce arome promitatoare emana!
    A fost chiar usor de executat, ma panicasem putin ca trebuie grabit totul, insa step by step a mers pana la urma. Multumesc pentru reteta, sper sa fie si la inaltimea asteptarilor, ca prea frumos spui de minunatul gust. ADor caramelul.
    Poate revin cu impresii:)
    Lara.

    RăspundețiȘtergere